Laptop, bios si HDD

lai

meh
M-am pricopsit cu un Asus N81(vp), cumparat (zice var'miu) cu 20 de lire din talciocu' englezesc.

Partea buna: porneste iar hdd-ul a fost inlocuit cu un SSD Kingston 120 GB (functional, l-am infipt intr-un rack usb si e ok)
Partea nasoala: nu vrea sa booteze de pe HDD iar installer-ul de windows nu vede nici un HDD. Cel mai probabil tre' schimbat ceva pe la AHCI/IDE/Sata in BIOS.
Partea si mai nasoala: BIOS-ul cere parola. Ecran negru si "enter password". Care parola bineinteles ca nu o stiu.

Din ce-am gasit pe'nternet singura metoda sa scap de parola ar fi sa scot bateria de la BIOS in speranta ca asa se reseteaza. Adica sa dezmembrez dracia. Am alta scapare?
 
2) Open computer and remove the button battery on motherboard to reset clock
Adica bateria de bios. Pe care n-am gasit-o scotand plasticele de pe spatele laptop-ului (hdd, baterie, vga) deci probabil tre' sa-l demontez de tot. :frown:
 
Cauta pentru inceput un service manual. Si eu imi propusesem sa fac bucatele un laptop. Noroc cu manualul, ca bateria aia era fix sub un capacel de plastic de sub acumulator. :biggrin:
 
Sapă înainte de a-l desface pentru ca să afli dacă bateria de BIOS este amovibilă, că poate fi și lipită și să o ții în scurt-circuit nu cred că e o idee bună.
 
Uită-te și în zona în care ai acces fără să desfaci tot după ceva pe placă denumit "JRST1". Posibil să fie doar două contacte pe placă, pe care să poți să le unești cu ceva. Asta nu resetează BIOS-ul, doar RTC - depinde ce e programat să facă la reset... Bateria aia nu e legată deloc de BIOS, conform schemelor.
 

Attachments

  • asus_f8va_f8v_l80v_n80v_n81_rev_1.0_sch.pdf
    1.8 MB · Views: 41
Unde ai gasit pdf-ul ala? :smile:
O sa arunc un ochi diseara, sper sa gasesc ceva.
Ma gandesc sa incerc si alta treaba: sa trantesc un hdd vechi de laptop pe care-l am prin sertar in locul SSD-ului, sunt sanse sa mearga fara interventii prin bios. Var'miu oricum nu stie ce avea prin el. :biggrin:
 
Bootezi un DOS de pe un stick si rulezi:
debug
apare promptul debug:
o 70 17
o 71 17
exit
Dai restart (ctrl+alt+del) si primesti eroare CMOS checksum error si toate alea resetate la default. Chiar daca parola este salvata altundeva decat in CMOS (frecvent la laptop-uri), setarile default ar trebui sa-ti rezolve problema cu hardul.
 
https://wiki.osdev.org/CMOS#Accessing_CMOS_Registers
70 si 71 sunt adresele I/O ale CMOS-ului, care sunt standard de cand s-a inventat. Ai ceas CMOS? Atunci ai memorie CMOS la adresele alea.
o 70 17 - selectezi registrul 17, care stocheaza marimea memoriei si de cand cu auto-detect / SPD/JEDEC, e practic ignorat
o 71 17 - scrii 17 in registrul selectat, poti scrie orice alt byte, ai sanse 1:256 sa-l nimeresti fix pe ala care e deja acolo si sa nu-ti invalidezi suma de control. 17 e mai usor de tinut minte.
 
Last edited:
Totul e minunat, cu o mică problemă - presupunerea că producătorii de hardware brand name țin cu dinții de standarde. Mă aștept oricând ca Lenovo/Dell/HP/Sony/Apple să trateze foaaaarte relaxat problema; dacă ei o pot face să meargă altfel în universul lor mic, și cu asta să lege clienții de glie, ăă service, cu atât mai bine pentru business.
 
Exista purcoi de utilitare care fac reset de bios pwd, etc... Chiar e necesar sa ne intoarcem la povestea cu Adam si Eva? :tongue:
 
puterfixer: Bai, io v-am dat solutia pe care o aplic eu, in timp ce tu doar ai criticat. Acuma, lai face cum crede, ca e laptopul lui.

Quark: Omu' a spus ca nu poate instala Windows, deci utilitarele de Windows ies din discutie. Utilitarele pentru DOS (pe unde s-or mai gasi si alea?) vor folosi metoda mea, doar ca impachetata mai prezentabil.

PS: Ar mai fi si metoda sa incerci un kit de Windows cu driverele AHCI integrate, ca nu-i decat o singura optiune in BIOS care sa-ti faca hardul invizibil, aia cu AHCI vs. IDE Compatibility Mode.
 
Pardon, nu am criticat. O critică ar fi fost cât de cât obiectivă, argumentată, coerentă. Io am făcut mișto de soluții DOS și debug în 2018. E o diferență. :biggrin:
 
Back
Top