La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Depinde ce inseamna "pe bune". Eu refuz sa ma mananc pizza cu blat gros, pufos. Aia este orice, numai pizza nu!

Pentru un blat subtire se foloseste un aluat simplu de paine, care nu este lasat (prea mult) la dospit. In principiu contine 300 ml apa, sare, drojdie cat o nuca, putin ulei de masline sau de floarea soarelui (cam cat se pune la o salata) si faina de grau, adaugata treptat la framantat, in asa fel incat sa se obtina un aluat elastic. Toata minunea asta dupa ce se framanta bine, se lasa cam 10 minute dupa care se intinde foaie subtire cam 3 mm grosime. Se pune in tava, se inteapa cu o furculita si se da la precoacere cam 10-15 minute la 175 grade C. Aluatul dupa faza asta ar trebui sa arate cu aspect băşicat, usor rumenit. Abia dupa faza asta de precoacere, se aplica topingul, dupa care se da din nou la cuptor.
 
Vis-à-vis de cozonaci: voi aţi gustat din aceste minunate creaţii culinare pe la mânăstirile moldoveneşti? Aceia sunt cu adevărat nişte monştri (cozonacii), aproape numai umplutură şi aluatul creşte fără probleme. Se poate.
 
Pentru blat de pizza bun, tineti-l cateva ore la frigider, va creste si acolo. Un pic de bere in coca nu strica, chiar daca bagati drojdie. Dar puteti folosi coca si a doua zi fara probleme, se intareste la suprafata dar o framantati iar putin pana se omogenizeaza. La cuptor se baga intr-o tava rotunda de teflon. In rest e la libera alegere. Pofta buna!
 
Cand gatiti supa instant, pentru rezultate optime, urmati intocmai instructiunile de pe pliculet. I didn't :tongue:.
 
Before'n'after:
Before:
gratar-bifor.jpg


After:
gratar-aftar.jpg


Feel the smoke ...
 
Last edited by a moderator:
Ok, urmează reţeta Puiu' studentului a.k.a. Pui cu lene. Ingrediente necesare:
- 1 pui (dăă);
- cimbru;
- piper alb;
- vegeta;
- busuioc;
- 1 aragaz cu grill;
- 2 furculiţe;
- 1 lingură;
- 1 sticlă vin roşu sec.

condimente.jpg



Se verifică eticheta pentru ca puiu' să fi murit de moarte bună
PA140027.jpg



Se ia puiu' de-o aripă, se violează blând depărtând aripile şi copanele de trunchi fără a le detaşa, apoi se dă pe toate părţile cu amestecul de condimente;
Se aprinde grillul şi se lasă la încălzit aragazul. Atenţie, a se urma instrucţiunile din manualul aragazului pentru a nu deteriora butoanele acestuia.
PA140029.jpg


Puiul se poziţionează pe grătar. Atenţie, neapărat să fie montată şi tava dedesubt :wink:
PA140035.jpg


Se stă în bucătărie, nu pe Internet şi se supraveghează modul în care se rumeneşte nesimţitul. E permisă salivarea între timp. De asemenea, mai trebuie şi întors din când în când şi mai trebuie aşezat şi offset stânga şi dreapta faţă de grill pentru simularea cu cât mai mult succes a unui rotisor :biggrin:

Pe la jumătatea rumenirii, deşi e recomandat de la început, se poziţionează un obiect metalic (de preferat o lingură, dar merge şi o furculiţă) în fundu' puiului. Trecând peste glumele nesărate cu viol, cenzuraţiiii, este necasară această manevră pentru uniformizarea temperaturii şi pentru ca puiul să nu fie crud la interior la final.
PA140057.jpg



Pe la 3/4 din rumenirea finală (se apreciază la ochiometru), se adaugă 3-4 linguri de vin - 1 la interior şi 2-3 la exterior :wink:
vin%2001.jpg

vin%2002.jpg



Apoi se purcede (opţional) la prepararea unei bucăţi mujdei de usturoi care garantat va ucide instant orice musafir care se va întâmpla să pice pe acolo în următoarele 4-5 ore :biggrin:
necesare:
- 2 căpăţâni usturoi;
- sare;
- ulei;
- muştar;
- răbdare.

Se curăţă usturoiul, se pisează mărunt-mărunt cu sare, apoi se adaugă ulei. Se adaugă în cantităţi de câte o lingură cu amestecarea cu o mişcare circulară calmă până la transformarea ansamblului într-o pastă vâscoasă; se continuă până când la o lingură de ulei nu se mai leagă. În acel moment se adaugă o linguriţă de muştar, se freacă mai departe mujdeiul până la obţinerea unei paste consistente, apoi se mai adaugă o lingură de ulei şi se insistă cu frecatul până la o consistenţă semifluidă:
mujdei.jpg


De aici se poate adăuga suc de roşii sau se poate consuma ca atare :smile:


Se scoate şi puiul din cuptor (întâi se stinge grillul pentru a nu deteriora butoanele aragazului), cu tragerea concomitentă a grătarului şi a tăvii.
PA140058.jpg


Apoi se înfig cele două furculiţe în pui ca în poză... :goofy:
PA140059.jpg

...se basculează puiul pe un platou şi voila :biggrin:
PA140063.jpg


Poftă bună :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Neo, ţi-aş sugera câteva îmbunătăţiri. :biggrin:
Umple-l cu ceva ceapă, bucăţele de usturoi, un măr tăiat în sferturi cu tot cu coajă şi cotor, apoi împănează-l peste tot cu alte bucăţele de ceapă şi usturoi, înfige-i o sticlă de jumate' plină cu apă, unge-l cu puţin ulei (de măsline extra-virgin), presară cu ce-ai pus tu, şi ascunde-l într-o pungă de hârtie (sunt şi de la Maggi, pungi magice sau aşa ceva), pune-l într-o tavă cu puţin ulei şi lasă-l la foc mic.
Revin-o cu impresii. :biggrin:
 
Tocmai, că mai e un nefericit în congelator gata de maltratare. Chestia cu sticla era pe lista de încercări :biggrin:
 
ot:
Originally posted by Neo
Se stă în bucătărie, nu pe Internet şi se supraveghează modul în care se rumeneşte nesimţitul.
Puoi, nu putem sta in bucatarie si acolo sa 'ne dam' pe internet? :biggrin:

on: mi-a placut in mod deosebit descrierea procesului tehnologic de fabricatie a Puiului studentului! :smile:
 
Eu stiam ca puiul studentului se prepara altfel: Pui intr-o oala cu apa cateva rondele de morcov, pui o ceapa decojita (intreaga), pui sare dupa gust, pui doi-trei cartofi, pui totul la fiert. :biggrin:

PS: Asta era pe vremea lu' Plumbuitu'...
 
Q, ai ramas in urma. Acum e vremea in care studentii isi permit sa manance in casa lor, sa aiba aragaz cu grill, vin, etc. :biggrin:
 
Back
Top