Ce intra:
- spaghete
- ulei (floarea soarelui sau masline daca aveti fitze)
- doua cepe - taiate julien (adica "pestisori" nu tocata)
- doi-trei ardei grasi babani - taiati felii
- un ardei iute (ajunge!) taiat felii foarte fine
- ciuperci feliate - o conserva sau din congelator (daca ati pus la rece)
- pasta de tomate - dupa gust. Si ceva ketchup dulce in completare...
- o capatzana de usturoi - se taie cateii in felii foarte fine, nu se zdrobesc ca bizonu'
- condimente asortate (pentru carne), piper, busuioc, oregano, ce va mai pica in mana...
- doua foi de dafin (intregi)
- daca sunteti intregi la minte mai pregatiti ceva sunca de porc sau ceafa afumata - taiata in felii subtirele, gen taitei. Vreo juma' de kil, acolo...
Cum intra:
Se pune apa la fiert cu sare (dupa gust - adica se gusta, nu dupa ochi sau dupa ce zice reteta). Cand da in clocot se adauga spaghetele. Se lasa la fiert pe foc potrivit, fara capac. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Cand sunt fierte (se incearca cu furculita daca sunt facute - nu "se lasa la fiert cat scrie pe ambalaj"!) se scot intr-o strecuratoare si se tin sub jet de apa rece pana se racesc (evident...). Se lasa dreq la scurs.
Intr-o tigaie se incinge uleiul. Cand incepe "sa sara" se arunca in tigaie ceapa si ardeii (gras si iute). Se calesc putin, pana incep sa prinda culoare. Se adauga ciupercile, usturoiul, miroasele, foile de dafin, sunca. Se mai calesc cateva minute. Se adauga bulionul si ketchupul si se mai amesteca pe foc inca un minut-doua.
Se amesteca spaghetele cu ce e in tigaie, intr-o cratita mare, pe foc mic - ca sa se incalzeasca la loc.
Ce iese: ceva comestibil.