La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

Da, dar toate cazanele trebuiesc sigilate de catre fisc. Cand vrei sa tragi ii chemi, te desigileaza, te lasa o zi sa-ti faci treaba si dupa aia iti pun sigiliul la loc. :zbang: Asta in teorie.
 
Ce naiba sa mai zic... Eu sunt minoritatea, partea "cealalta"... :biggrin:
Minoritatea pe dracu' eu zic ca peste jumatate din generatia noastra trage la masea la fel ca parintii; cred ca uitati cata lume-i beata la tara cam 356 de zile pe an, incepand de pe la 10-12 ani. :frown: Sigur, astia de butoneaza internetul si au preocupari "moderne" nu mai sunt asa alcoolici dar sa nu-i consideram deja majoritari in tara asta din lumea a treia pentru ca nu sunt deloc majoritari...

P.S. Uite ma uitam acum in jur, firma de IT cica, oameni moderni ca sa zic asa; o buna parte din ei se intalnesc in majoritatea serilor si nu beau Pepsi la intrunirile respective.
 
...Cu atât mai mult poţi trage o paralelă între a avea ce face şi a bea de rupe :smile:
Ai dreptate, eu pomeneam de generaţiile urbane...
 
Noi ne-am facut datoria fata de sociatate. It's party time now! Ei mai au putin de lucru, ca cineva trebuie sa ne plateasca pensiile, nu? :goofy:

PS: Acum realizez ca am uitat sa aduc pozele promise. :capu:
 
Aveam aparatu fofo la indemana.
DSC_1189.JPG
Tuicile si vinurile sunt prin alte parti.
 
Lipii date la cuptor cu umplutura si topping. Cica quesadillas con polo y guacamole, sau ce poti invata de pe youtube.
 

Attachments

  • guacamole.jpg
    guacamole.jpg
    133.1 KB · Views: 51
Ruşine vouă, amarnic întărâtătorilor de stomahuri şi năprasnic izvoditorilor de ploi în gură.

Bad, bad users.

@ maxu : udătură, ceva?
 
Solved. :smile: Stejar, 5L. Acum ma documentez cum sa ii dau low level format. :biggrin:

Revin cu intrebarea: Imi necesita un butoias din lemn de dud. Aveti idee de unde pot sa fac rost de asa ceva? Pe la 3..5 litri, nu mai mult. Poate ati vazut prin piata, poate la vecini pe balcon... :smile: Pe la bunici prin pod... Help. :smile:
 

Attachments

  • butoi.jpg
    butoi.jpg
    182 KB · Views: 37
Instructiuni:

- Fierbeţi apă şi turnaţi apa fierbinte în butoi (în butoiul de 3 litri turnaţi 1,5 litri de apă, iar în cel de 5 litri 2-3 litri de apă, nu e voie să umpleţi butoiul deoarece nu va fi loc pentru presiune).
- Mişcaţi butoiul în stânga, în dreapta şi în sus, în jos (din cauza presiunii s-ar putea să iasă apă din butoi, dar după ce lemnul se va umfla totul va fi în regulă, scurgerea se va opri).
- Lăsaţi apa să se răcească (din seara până dimineaţă).
- Folosind cepul lăsaţi ca apa să curga din butoi şi puneţi palinca, brandy-ul sau ţuica în locul ei.
- Foarte important! Odată ce aţi folosit un butoi, acesta nu poate fi ţinut fără lichid, fiindcă se va usca şi cercurile vor cădea. Butoaiele de lemn nu sunt din sticlă, vă rugăm să luaţi în considerare faptul că lemnul se comportă altfel decât sticla.
- Să nu lăsaţi niciodată ca butoiul să se usuce, pentru că nu va mai ţine băutura şi nu-l veţi mai putea folosi pentru înnobilare.
- Puteţi ţine băutura în butoi prima dată doar pentru câteva săptămâni, deoarece prima oara lemnul va colora şi aroma băutura foarte tare.
 
@Mistral: multumesc! Gasisem si eu chestiile alea pe undeva dar nu imi mai aduceam aminte unde... Mai sunt si alte probleme, de ex. in primii doi ani, bautura tinuta in butoiul proaspat va pierde f. mult si foarte repede din taria alcoolica. Unii recomanda pe alte forumuri ca in primii doi ani sa "rodezi" butoiul cu alcool inferior, dupa aia il cureti bine si abia apoi incepi sa bagi in el palinca adevarata. Aici mi-ar trebui sfatul unui profesionist. Am intrebat cativa care vand tuica batrana pe la targurile de weekend (producatori adevarati, cu diplome obtinute pe la targuri internationale) si mi-au spus ca ei folosesc numai anumite butoaie ramase din mosi-stramosi si le e frica sa strice bautura cu butoaie noi. :frown:
 
De cand eram mic tin minte ca bunicul facea la fel, tuica buna nu o punea niciodata in butoiasele noi, ci numai in cele care aveau deja cativa ani de "functionare" in spate.
 
Da, dar cum Q are numai de-aia bună...

Io zic să-l laşi mai mult de o zi cu apă (măcar o săptămână) dacă n-a mai fost folosit deloc, că altfel n-o să mai scoţi mare lucru din el. Nu numai alcoolul se duce, ci şi apa. Lemnul este poros, ceea ce îi dă o suprafaţă maaaare de evaporare lichidului care pătrunde în butoi. Şi vezi unde-l ţii, să fie un pic ventilat, că o să miroasă fain.
 
Sincer ma bate gandul sa iau din Metro un bidon de 5L de "bautura spirtoasa tip vodca" gen Saniuta / Rieni / Tractorist si sa rodez butoiul cu lichidul ala. Oricum e numai alcool etilic plus apa, deci rau n-are ce sa-i faca lemnului. Dupa aia arunc lichidul la canal si continui cu ala adevarat.
 
Eventual fa-i rodajul ala de macar 12h cu apa fierbinte cum zice mai sus, apoi tine-l cu terebentina aia de la Metro ceva mai mult timp (ideal pana nu prea mai suge doaga, nu ma intreba exact un termen) si abia apoi baga tuica.
 
Doamneeeeeeee.... asta face cu coniacul cam ce fac eu cu difuzoarele: :climb: :nuts: :biggrin:

"Compuşii fenolici totali s-au determinat cu ajutorul indicelui D280, care dă indicaţii asupra conţinutului în compuşi fenolici cu nuclee benzenice izolate sau condensate. Pentru determinări, distilatele s-au diluat până la 1% în apă distilată, după care s-a măsurat absorbanţa la l = 280 nm în cuvă de cuarţ de 10 mm. Aparatura folosită a fost un spectrofotometru Analytik Jena S-200. Indicele D280.s-a calculat prin multiplicarea absorbanţei citite la aparat cu factorul 100.
Componentele culorii au fost calculate pe baza spectrelor de absorbanţă înregistrate domeniul vizibil (VIS) la un spectrofotometru Analytik Jena S-200. Spectrele de absorbanţă au fost numerizate şi prelucrate cu ajutorul programului VINCOLOR pentru a obţine parametrii cromatici L, a şi b, conform metodei CIE Lab 76. Această metodă ia în calcul trei şiruri de câte 79 valori fiecare, corespunzătoare domeniului vizibil (VIS) cuprins între l=380 şi l=770 nm, luate la intervale Dl=5 nm, pentru următorii parametri: spectrul de absorbanţă al distilatului examinat; distribuţia energetică spectrală pentru un iluminat etalon D65 definit numeric de C.I.E.; distribuţia sensibilităţii vizuale medii a unui observator uman, la culorile roşu, galben, verde şi albastru definită tot de C.I.E. pentru unghiul de iluminare cuprins între 4° şi 10°."

O fi bun deci coniacul ala? :biggrin:

LE: SURSA
 
Back
Top