korby's hardware ride

Si pe mine ma multumeste pe deplin un HD7850 insa testand placi video in diverse jocuri la firma am gasit destule care merg efectiv prost cu setarile maxime (chiar si fara AA) pe o placa din aceasta zona de pret, in 1920x1200 deci fara multi-display sau alte inventii d-astea. Norocul meu e ca jocurile astea au in general in gameplay neinteresant pentru mine (asta ca sa nu zic gameplay de cacat :goofy: ) asa ca pot sta linistit cu o placa cu consum mic si inaudibila chiar si in gaming... insa ii inteleg pe cei care au nevoie de placi video mai bune. Oricum statistic vorbind, de vreo 5 ani incoace vanzarea de placi video cu performante peste mainstream este intr-o scadere continua iar trendul pare sa se accelereze...
 
Băi, iar nu aveți unde să vă certați?

De aproape un an vreau să fac upgrade de la actuala placă Gigabyte GV-N56GOC-1GI (GTX560), dar pt. că în ultimii ani am făcut tot upgrade-uri mici (7900GT, x1900XTX, 9800GTX, GTX260 și GTX560) am decis să fiu un pic mai drastic. Nu atât pt. că îmi trebuie, cât pt. că nu vreau să vină momentul să am nevoie de mai multă putere și să mă lovesc de limitare din partea hardware-ului. Alegerea a fost cu atât mai importantă pt. că am luat și decizia de a trece la un monitor mai mare, de 27". Și pt. că 1080p am deja pe actualul monitor Dell U2311H, am insistat să iau ceva 1440p - așa că am pe drum un Dell U2713HM. Placa este modelul R9290-DC2OC-4GD5.
 
Nu de-asta intrebam; nelamurirea mea consta in 2 aspecte:
- nu am nimic prin casa care sa aibe ce sa faca cu o placa video mai rapida. Exista asa ceva? Cam toate jocurile s-au plafonat destul de jos ca cerinte ca sa acopere un public cat mai larg
- imi displace profund ideea de caldura si zgomot data de o placa video de 150-200W fata de vreo 75W cat are placa video curenta, mai ales ca nici nu pot spune "face ca turbina de pe elicopter, dar uite ce bine se vede XXX in full HD cu setari pe Ultra"

Evident există :smile: Battlefield 4 este unul din jocurile care scot untul din sistem în general și din placa video în special.

Și sunt multe altele care în 1080p merg uns însă la rezoluții mai mari shit hits the fan urgent. Chiar și Civilization V ajunge la anumite jocuri să rupă-n două procesorul. Rome 2 Total War iar face ferfeniță sisteme high end. Hell, Kerbal Space Program îmi bagă ventilatoarele la Macbook în boale urgent. Cam orice MMORPG serios începe să moară când apar mai mulți jucători în jur decât normal (EvE, WoW).
 
Ză dungeon.

Astăzi am montat ditamai raftul, am pus noul monitor şi noul mouse, şi le-am prins căblăraiele cu bandă matisantă. Peste câteva zile urmează şi poze din interior, tre' să montez placa video.
 

Attachments

  • DSCF0522.jpg
    DSCF0522.jpg
    188.1 KB · Views: 53
  • DSCF0524.jpg
    DSCF0524.jpg
    151.9 KB · Views: 52
  • DSCF0527.jpg
    DSCF0527.jpg
    213 KB · Views: 47
  • DSCF0528.jpg
    DSCF0528.jpg
    235.9 KB · Views: 47
Pe vremuri Eve si ceva din seria total war, un civ 1 sau 2. Din motive de timp si chef (lipsa de) nu m-a apuc de altceva dacă nu e cu totul deosebit. Am mai multe jocuri cumparate pe Steam pe care încă nu am apucat sa le joc, așa ca sunt interesat doar dacă e ceva special de care nu am auzit. Nu mai sunt la curent cu jocurile actuale, pe vremuri mai publica un coforumist lista cu ce urmează sa apară, dar nu am mai văzut-o de ceva ani.
 
Nu există ceva atât de special pe cât ai vrea tu, eventual să bage și-un bj la finalul jocului :smile: Dar ce pot să spun este că Civ V este la ani lumină de precedentele și EvE a făcut 11 ani, nu mai este deloc ce-a fost odată. Overall, nu pot să spun că-s cine-știe-ce pasionat de jocuri, EvE îl joc pentru partea socială mai mult iar Civ joc cu prietenii dar preferabil atunci când vin în vizită, i.e. să ne vedem la ochi & stuff, asta dacă nu jucăm Risk direct :biggrin:

Overall jocurile sunt din ce în ce mai proaste, dar sunt titluri indie chiar excelente - vezi Kerbal Space Program.

Ză dungeon.

Astăzi am montat ditamai raftul, am pus noul monitor şi noul mouse, şi le-am prins căblăraiele cu bandă matisantă. Peste câteva zile urmează şi poze din interior, tre' să montez placa video.

Looks p. neato, grats :smile:
 
Hmmm, boardgames. Mi-e dor și mie. Nu neapărat Risk, că mi se pare nițel plictisitor, dar un Rise of Empires, Powergrid, Dungeon Lords, aia da.
 
Does not, tre' să văd ce fac cu cablurile alea de la boxe. Trebuie să trag o poză sau două și la man-cave, da' prima dată trebuie să mai aranjez una-alta și să confecționez un suport pt. imprimantă, să nu mai stea direct pe jos, m-am gândit s-o ridic la vreo 20-30cm de podea.

Ca și joace, deocamdată am încercat numai World of Warcraft și NASCAR: The Game 2013 (yes yes, I'm a redneck). În WoW am observat o scădere de la 60 FPS la 35-40 sau mai jos în unele cazuri. NASCAR-u' n-am putut să-l joc la 2560*1440. Asta pe "vechea" configurație, încă n-am pus placa video: i7 2600k la 4.7 GHz, 16 GB DDR3 la 1600 MHz cu 8-8-8-24-1 și Gigabyte GV-N56GOC-1GI (GTX560 cu ceva OC din fabrică).

Edit: am uitat să menționez ce se vede prin pozele alea. Monitor Dell U2713HM, mouse Asus GX1000 Silver, mouse HP x4000 la laptop și cam atât, restu' au rămas la fel. Ah, și am fost la târg, am găsit câteva procesoare pt. colecție și un mini-trepied excelent pe care am dat numai 20 de lei. :biggrin:
 
Da, rezultatele sunt oarecum normale pentru creșterea în rezoluție când ai cu 56% mai mulți pixeli efectivi afișați pe ecran :smile: Procesorul ăla este foarte ok dacă duce 4.7GHz, 4930K-ul meu nu vrea >4.3GHz :frown:
Poți să începi să dai ceva teste, sintetice sau nu, să te convingi că n-ai dat banii pe placa video chiar degeaba :biggrin:


Ne-ar trebui topic de boardgames, sincer :biggrin: Despre Risk nu mi s-a părut chiar așa fain tbh, mi se pare prea dependent de RNG, dar merge. Civ V în schimb este delicios în LAN :biggrin:
 
Mie imi ies 77% in plus, nu 57%. Am calculat de vreo 3 ori pentru ca la primele 2 incercari numarul iesea fix 1 - programmer mode face rotunrije la intregi :frown:

Trecerea e de la Dell U2311H (1920x1080) la 2560x1440, nu?
 
Da, e inversul (2311H are 57% din pixelii 2713HM). Programmer mode sux.

Cum e monitorul? Mă tot gândesc de ceva timp la upgrade-ul ăsta, ce nu-mi place e 16:9 (bine, și câți saci de ciment cumperi cu banii ăia).
 
Deocamdată îmi place, e mișto. Mai rămâne să mi se obișnuiască ochii cu el (am problema asta cu absolut orice monitor) și să fac rost de un colorimetru, să fie treaba făcută ca la carte.

Cum e cu benzile alea de LED-uri? Parcă m-ar tenta să-i luminez spinarea.
 
E ok cu led-uri în spate seara, și la modelul tău cred că le poți alimenta direct din monitor. Singura problemă e temperatura de culoare, ale mele-s foarte clade și contrastează destul de mult cu monitorul, dacă vrei calibrare serioasă îți trebuie ceva adaptat la temperatura de culoare la care calibrezi monitorul, altfel o să ți se pară ciudate culorile oricât le-ai calibra.
 
Despre benzile cu LED-uri deocamdată cunosc numai povești. Ceva link-uri relevante? Unde găsesc să cumpăr așa ceva? Pe cât posibil să fie gata făcut, nu-mi arde de lipituri.
 
Pe vremea când le-am făcut pe ale mele se găseau la garaj (vezi link-ul lui L), dar văd că nu mai există în stoc acum.

Eu între timp am făcut același lucru și pentru monitorul secundar, tot cu LED-uri de la Ikea.

IMG_7954_small.jpg
 
Last edited by a moderator:
Mna bun, foarte tare. N-am Ikea la îndemână, dar am drum la Baumax, o să caut acolea. Are monitoru' o mufă... deci pe acolo iese curent? Super tare. :biggrin:
 
Ieri mi-am făcut timp să montez și placa video, așa că am făcut și întreținerea anuală. N-a durat numai toată ziua. :capu:

M-au apucat fixurile, așa că pe cât posibil am folosit numai șuruburi negre. Pt. că placa asta e și mult mai mare, din păcate am fost nevoit să elimin radiatorul TR HR-05 IFX de pe chipset și să revin la răcirea stock, sub care am pus AC MX-4. Am prins radiatorul cu niște șuruburi și arcuri, măcar contactul să fie mai serios dacă radiatorul nu este.

De data asta am aranjat un pic mai frumos cablurile în zona cooler-ului de pe procesor. :smile: Am folosit și un splitter PWM de la AC pt. a controla mai multe ventilatoare, da' n-a prea funcționat cum speram. Sau cum îmi imaginam. Primul ventilator este controlat, restul stau la maxim.

Partea bună este că am reușit să înghesui placa video cu tot cu cage-ul pt. HDD montat, așa că am mai ascuns niște fire. HDD-urile au rămas pe elastic deasupra unității optice și SSD-ul e prins cu o bridă pe spatele cage-ului de 5.25", dar parcă e cam aglomerat pe acolo. Problema o reprezintă sursa, n-a fost gândită pt. carcase în care se montează jos, așa că am cam fost nevoit să împletesc. Și cum pe sârmele astea sunt maxim 3 mufe SATA, am folosit un splitter, să nu mai trag încă un maț.

A crescut și consumul sistemului, am ajuns la un maxim absolut de 391,4W. "Enorm" de mult pt. un sistem cu i7 2600k la 4.7 GHz și Radeon 290. :smile: Printre alte mici schimbări, ventilatoarele de pe carcasă sunt acum altele: pe tavan este un Scythe GT la 500 RPM, în spate este un AC F12 PWM și în fața carcasei sunt două Nexus-uri D12SL-12BW. Deocamdată cam atât, mai rămâne să croiesc un filtru de praf. Și să schimb sursa. Și carcasa...
 

Attachments

  • DSCF0552.jpg
    DSCF0552.jpg
    346.2 KB · Views: 31
  • DSCF0543.jpg
    DSCF0543.jpg
    416.2 KB · Views: 37
  • DSCF0542.jpg
    DSCF0542.jpg
    247.2 KB · Views: 32
  • DSCF0554.jpg
    DSCF0554.jpg
    348.5 KB · Views: 33
  • DSCF0556.jpg
    DSCF0556.jpg
    286.1 KB · Views: 34
  • DSCF0557.jpg
    DSCF0557.jpg
    246.7 KB · Views: 34
Back
Top