korby's hardware ride

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Înaintă să încep a scrie m-am holbat jumătate de oră la forum, căutând aria potrivită pe care să încep să scriu, dar cred că aici e cel mai bine. Contrar recomandărilor, chiar vă rog să scrieţi în acest topic, aici vreau să purtăm eventualele discuţii şi nu cred că are rost să ne întindem altundeva. Ce se vrea acest topic? Diferite întâmplări hardware (aş putea să aseamăn topicul cu cel al schimbării de macaz a lu' dom' burebista), dar şi pt. diferite cuvântări. De tot felul.

Cum am început. Prin câte şi mai câte am trecut. Am avut cu sisteme mai puţin decât decente la vremea lor, am trecut prin încercări eşuate, am avut prin sisteme folosite la a aduna praful în camin sau sisteme care ulterior au ajuns la nevastă.

Încă de când învăţam să mă calculatoresc pe un 286, deşi restu' lumii avea P3/P4/K6/Athlon, am avut curiozitatea să aflu care sunt limitele unui calculator, într-o formă sau alta. Am trecut prin toate, de la Pentium la 75 MHz care abia rula Win98SE, la Duron la 700 MHz care mi-a arătat că se poate să fac şi mai mult decât să admir piesele şi să mă uit la alţii cum se face. Sau trecerea prin silent computing încă de pe vremea când aveam un AthlonXP 1700+ Palomino (deşi mi-am dorit extrem de mult un T-Bred B) şi ajungând la teste de overclocking petrecute la temperaturi sub 0*C cu Athlon64 2800+ ClawHammer sau 3700+ SanDiego. Am trecut şi prin perioada Core 2 Duo cu un procesor foarte puternic, şi anume un E6700 L630B052 care ducea zilnic peste 3500 MHz fără probleme, dar care a fost folosit aproape exclusiv la utilizare zilnică de genul browsing, filme, jocuri. În perioada asta am fost şi aproape complet rupt de hardware, mica legătură fiind (să fim realişti) puţinele topicuri şi discuţii de aici de pe forum. Procesorul E6700 a ajuns pe sistemul nevestei, ascuns ruşinat sub un Scythe Ninja Mini, pe o placă ASRock G31M-S care nici măcar nu ştie să schimbe voltaje. Aşa că peste 2800 MHz n-a mai văzut de mult.

De aproximativ un an şi jumătate folosesc un sistem mai mult decât decent, dar care iarăşi e folosit la activităţi triviale, la fel ca şi fostul sistem din jurul lui E6700. Mai exact, din ce este format: Intel Core i7 2600k, care stă la 1600 MHz în IDLE şi urcă la 4500 MHz cu 1.331v când e "încărcat", răcit de un Scythe Infinity - prima revizie a Mugen-ului - "îmbrăcat" în două Scythe SlipSteam SY1225SL12L, pe care placa de bază consideră că e nevoie să le ţină numai la 500-550 RPM (nu mi-am bătut capul, nu văd peste 65*C în jocuri, dar un test în Prime95 dat în urmă cu câteva zile a ridicat temperatura până la 91*C), o placă de bază ASRock P67 Extreme4 B3 cu un TR HR-05 IFX pe chipset, 4 module de memorie Corsair CMX8GX3M2A1600C9 care stau frumos la specificaţiile din SPD, o placă video Gigabyte GV-N56GOC-1GI care nu a văzut niciodată overclock, deşi aveam impresia că are o răcire decentă, dar care uneori mă sperie cu temperaturile pe care le atinge. Mai sunt de adăugat excelenta sursă Seasonic M12II-620 Bronze, carcasa Antec P183 căreia vreau să-i schimb masca frontală, dar preţul de aproximativ 200 de lei nu-mi prea convine, un HDD Samsung HD103SJ (F3) care vibrează foarte tare, dar care e montat pe peste 3m de elastic rotund înşiruit într-un bay de 5.25". Plus altele mai puţin importante, un monitor Dell U2311H mai mult decât decent, o placă de sunet Asus Xonar DX pe care sunt atât de afon încât nu observ nici o diferenţă de la placa integrată, recent achiziţionata tastatură Microsoft Wired 600 şi bătrânul mouse A4Tech X-710MK. Nu intenţionez ca în viitorul apropiat să mai schimb ceva. Decât placa de bază cu una care are chipset într-un loc mai facil. Şi nişte memorii Kingston KVR1333D3N9/8G, stick-uri de 8GB la 1333 MHz, module cu adevărat low-profile. Şi o placă video din noua generaţie. Şi un procesor X. Şi... :yuk:

Mai nou, de aproximativ o lună, am ajuns să lucrez iarăşi în domeniu, aşa că în ultimele zile am început să fiu lovit de nostalgie. În ultimii ani nu de puţine ori m-am uitat lung la ventilatoarele Sunon din cutie, capabile de mai bine de 100 CFM. Mai nou ochesc varianta de 191 CFM de la acelaşi producător. Intenţionez să mai mişc ceva, măcar pt. a hrăni această nostalgie. Cândva. Am început încetişor: am făcut rost de un radiator Noctua NH-D14 (testul Prime95 menţionat mai sus a fost dat după ce mi-a ajuns radiatorul, încercând să găsesc un motiv pt. achiziţie, moment în care piticul responsabil cu temperaturile a jubilat şi a urlat "money well spent!"), mi-am adus două ventilatoare Thermalright TY-140, zilele astea aştept să-mi ajungă o comandă de la TME cu diferite chestii: cabluri SATA de 75 cm, grilaje şi filtre, şaibe de plastic, splittere Molex şi bucăţi de cauciuc adeziv pt. atenuarea unor vibraţii. Multe nimicuri care au însumat 175 de lei şi care sigur o să mă aplece cu nasul în carcasă. La P183 nu poa' să fie vorba de antifonare, dar intenţionez să îndes nişte burete sau nişte spumă între tablă şi masca frontală, încât aerul să mai intre numai prin cele două ventilatoare (încă am Scythe-urile SlipStream de 800 RPM, dar promit să le schimb, vreau să-mi aduc Scythe GT la servici să le văd şi cu urechile) şi pe lângă HDD-ul suspendat deasupra unităţii optice - pt. că am uitat să menţionez - un LG GH22NS70 cu zgomot de tractor.

Îmi place să cred că sunt un XF-ist convins şi dedicat, deşi au mai fost şi momente neplăcute. Şi aici, şi pe alte forumuri - al meu sau ale altora, care am observat că au murit. Şi au apărut altele, care nu mă încântă cu absolut nimic. Poate am standarde prea ridicate. Poate şi atunci am avut standarde prea ridicate şi tocmai din cauza asta s-a terminat la momentul respectiv. Timpul ne/îmi va spune dacă am învăţat din întâmplările trecutului.

Da, poveste pe mai multe planuri, n-am avut nimic plănuit, numai idei. Nostalgic (aici am vrut să pun un C în cerc, dar iar face figuri fontul de pe forum). Da, sunt plictisit.

Când o să ne oprim?
 
Last edited by a moderator:
Poate că unii vă mai amintiţi de "mica" problemă ce am avut-o cu placa BBA ATi x1900 XT@XTX pe un monitor Horizon 2206SW. Între timp placa a adunat praf, iar monitorul a fost folosit pe sitemul nevestei, legat la grafica integrată a plăcii ASRock G31M-S, unde n-a avut nici o problemă: VGA, 1680*1050, toată lumea fericită.

Am făcut rost de o mică plăcintă numită x1300, care culmea e verde şi frige tare rău (a făcut cunoştinţă şi cu un Antec TriCool pe low), dar m-am lovit de aceeaşi problemă: la Welcome (Win XP 32-bit de data asta) pierde semnalul pe DVI, pe VGA am rezoluţii aiurea şi dacă leg monitorul pe cablul VGA, printr-un adaptor la mufa DVI, iar merge încâlcit. Am încercat diferite drivere, de la 8.1 până la 10.2, ultimul care suportă oficial placa asta. Am încercat chiar şi variante mai noi de drivere, dar nimic. Legat înapoi pe grafica intregrată, a mers din prima.

The fcuk is goin' on? Să înţeleg că monitorul ăsta are ceva cu ATi?


Warning: rezoluţii aproape mari. :goofy:
 

Attachments

  • DSCN4736.JPG
    DSCN4736.JPG
    679.8 KB · Views: 35
  • DSCN4739.JPG
    DSCN4739.JPG
    1,018.1 KB · Views: 33
  • DSCN4741.JPG
    DSCN4741.JPG
    948.9 KB · Views: 22
  • DSCN4742.JPG
    DSCN4742.JPG
    946 KB · Views: 25
  • DSCN4740.JPG
    DSCN4740.JPG
    1,013 KB · Views: 25
Last edited by a moderator:
Instaleaza VNC, conecteaza monitorul pe DVI, da drumul la calc si conecteaza-te la el cu VNC de pe alt calculator. Asa poti afla ce se intampla cu rezolutiile alea.
Sau pune doua monitoare.
 
Problema şi mai mare e că merge pe (i)Nvidia. De-asta mă şi întreb dacă are ceva de împărţit cu ATi (nu era o întrebare retorică).
Am încercat din nou pe 560, merge fără probleme. Deci ATi-ul nu e semi-mort, doar are chef de cafteală cu orizontu'.
 
Last edited by a moderator:
Horse-manure.

Tocmai am încercat placa x1300 pe sistemul meu, a mers fără probleme pe DVI, ba chiar am obţinut şi 5 FPS în World of Warcraft. :smile: Cu x1900 nici n-am încercat, oricum am primit răspunsul căutat şi oricum nu încăpea din cauza TR-ului HR-05 IFX de pe chipset. Totuşi, am încercat din nou Horizon-u' pe 560: nothing. Niet. Zilch. OK... pus Dell-u' şi conectat Horizon-u' ca şi al doilea monitor. Tot nimic. Acu' două zile a mers. Well, FFFFFUUUUUUUUUU too. Şi pe placa integrată merge excelent. Bănuiesc că nu-mi rămâne decât să-l desfac şi să-l mai inspectez odată, data trecută am dat atenţie numai condensatorilor.

În altă ordine de idei mi-a venit comanda de la TME. Am luat grilaje de 12cm (2.05 lei bucata), filtre de 12cm (5.60 lei bucata), şaibe din plastic M2.5 (5.91 lei / 100 de bucăţi) şi M4 (4.05 lei / 100 de bucăţi), cabluri SATA de 75cm (4.10 lei bucata - am căutat lungimea asta ca să le pot trage pe sub placa de bază) şi un splitter de la Molex 4-pin la Molex 4-pin + mufă Berg. Am luat şi două tipuri de mufe C14, vroiam să încerc să schimb mufa sursei Corsair HX520, dar nu-s bune. Astea au pinii nepotriviţi, după cum se vede în poză sunt pe orizontală şi în sursă se potrivesc numai dacă-s verticali. Nici o problemă, mai căutăm.

Partea cea mai surprinzătoare au fost conectorii pt. ventilatoare: FMM-1 şi FMB-2. Sunt excelente, contrar descrierii, nu-s din plastic, ci dintr-un cauciuc foarte moale, incomparabil mai bun pt. ce o să fie folosite decât vechiile FSP-1 şi FSP-2. Am luat şi câteva FM-1, dar nu cred că o să le găsesc utilitate, trebuie întinse destul de tare ca să intre pe un ventilator şi apoi se rup prea uşor când se dau jos.

Mâine o să purced la montat "noul" NH-D14, o să pun filtre la intrare, grilaje la toate ventilatoarele şi o să "căptuşesc" masca frontală cu burete/spumă. Păcat că nenea cu flexu' nu o să fie la lucru, n-o să pot să scap de grilele carcasei. Deocamdată. Mai rămâne să primesc un Scythe GT, să văd cu urechiometru' dacă merită investiţia în aşa ceva. Oricum, cel puţin o bucată mă gândesc să iau pt. locaşul orizontal de pe tavanul carcasei.
 
Mi-am amintit de ce n-am mai prea șurubărit: P183, o carcasă excelentă din multe puncte de vedere, e proiectată special să-ți facă draci. Poză de la începutul operațiunii, restul poveștii vine abia pe seară pt. că sunt la servici și, deși am luat pozele cu mine, am uitat să le editez.
 

Attachments

  • DSCN4748.JPG
    DSCN4748.JPG
    784.3 KB · Views: 62
Mno așe... Încep prin a-mi cere scuze în legătură cu calitatea pozelor. Sau lipsa ei. Io-s clei la fotografie şi nu-s ajutat nici de cameră, Nikon L10.

Cam așa arăta măgăoaia înainte de a începe, prăfuită și cu ceva cabluri mai mult sau mai puțin încurcate. HDD-ul este prins cu elastic într-un slot de 5.25”, asta reprezintă chestia aia maro.

DSCN4748.JPG DSCN4749.JPG

Cooler-ul Scythe a fost lappuit candva demult, pt. că și procesoarele de pe atunci au făcut cunoștință cu șmirghelul. 2600k-u' a rămas neatins, așa că pasta Antec Formula 5 nu a avut o întindere prea grozavă. Presiune sigur a fost, radiatorul fiind montat cu şuruburi M4 şi arcurile de la TR Bolt-Thru, piuliţele fiind strânse până la refuz.

DSCN4790.JPG DSCN4755.JPG

Mari Scythe-urile, dar și mai mare Noctua. Sunt convins că se cunosc proporțiile, dar le-am tras și eu în chip. Doar că pozându-le în pat nu prea am dovedit prea multe, Noctua fiind mai greu s-a şi adâncit mai mult.

DSCN4747.JPG DSCN4758.JPG

Atât procesorul, cât și radiatorul au fost șterse de pastă sau alte urme, apoi încă odată cu alcool izopropilic, urmând ca în final să dau cu niște Noctua NT-H1. Puțină, cât să se întindă peste die. Am pus cam cât un bob de orez (scurt, nu lunguieț), am plantat radiatorul pt. a vedea cât se întinde, am fost mulțumit de rezultat, așa că am prins radiatorul cu totul. O menţiune am de făcut, în legătură cu chestiile alea de plastic care se pun în găurile ventilatorului pt. a trece sârmele prin ele. Serios? Aia-i soluţia pe care au găsit-o?

DSCN4762.JPG DSCN4765.JPG DSCN4767.JPG

Planul iniţial a fost să pun filtrele peste grilele carcasei şi să astup orice gaură cu burete sau spumă. Doar că mica mare problemă a fost cauzată de masca din plastic: a fost gândită în aşa fel încât şi cablurile de la butoane şi USB de-abia se strecoară pe acolo.

DSCN4769.JPG DSCN4772.JPG DSCN4773.JPG

Aşa că am improvizat: am prins grilajul de plastic cu FMM-1, iar buretele l-am prins de colţuri cu bandă dublu-adezivă. Ghetto-mod, more or less, dar a stat fixat. Asta până am încercat să montez masca frontală: se cocoţa pe filtre cam 5mm, aşa că au zburat amandouă. Momentan. Plănuiesc să decupez grilele cu un flex, aşa că n-ar trebui să mai fie probleme ulterior. Sunt şi un pic ridicate în relief faţă de restul tablei.

După ce un TR TY-140 a ajuns pe radiatorul Noctua, planul era ca al doilea să fie ventilator de sistem. Ţeapă, nu s-a potrivit nicăieri. Deloc. Nici dacă-i făceam cunoştinţă cu ghilotina. Aşa că a ajuns tot pe radiator.

DSCN4774.JPG DSCN4775.JPG

Am schimbat şi elasticul în care stă prins HDD-ul Samsung, deşi cel vechi nu arăta urme de oboseală. Poate din cauză că au fost vreo 4m suciţi în sloturile de 5.25". Acum am pus 4,3m.

DSCN4776.JPG DSCN4778.JPG

Odată cu trecerea anilor (care nici nu-s aşa mulţi, numa' vreo 3) masca a cedat în diferite feluri: nu mai stă prinsă în pinii ei de plastic, trebuie s-o agăţ de tablă cu şuruburi, o balama a uşii e ruptă (blame it on the wife, she's clumsy!), mai nou nici uşiţa de jos nu mai stă închisă, chestia aia nu mai face "click".

Ventilatoarele. Cel din spate a fost prins cu FMB-2, prindere cu şaibă intregrată, astfel încât nici nu se atinge de tablă. Cel de sus a fost prins în cleme şi două bucăţi de FMM-1.

DSCN4781.JPG


Credibil sau nu, toată distracţia a durat undeva la 8 ore, cu pauza de masă aferentă. Evident că am uitat să fac poze de ansamblu. :capu:

DSCN4782.JPG DSCN4783.JPG

Nimic suspect? Se vede mai bine în poza de mai jos.

DSCN4784.JPG

L-am rotit, acum încape şi capacul carcasei. Dar rămân curios, oare cât pot să reziste chestiile alea din plastic? Am şanse să găsesc ceva metalic?

Cam astea sunt resursele, diferite chestii adunate în aproape 15 ani de activitate. Plus încă o cutie în bucătărie, sub masă.

DSCN4788.jpg DSCN4792.JPG


Nu sunt foarte mulţumit. Pt. HDD şi DVD-RW am folosit un splitter Molex - SATA pt. a nu mai trage încă un cablu de la sursă, dar nu sunt mulţumit de rezultat, aşa că o să încerc şi varianta cablului SATA direct din sursă. Până la urmă n-am folosit nici cablurile de date care tocmai le-am cumpărat, dar totuşi o să încerc să le schimb, cele folosite sunt un pic la limită şi aş vrea să le trag mai lejer (cum era ideea iniţială de altfel!). Altă parte a planului era să mut Xonar-ul deasupra plăcii video. Doar că ar atinge radiatorul de pe procesor şi nu am la îndemână un plastic cum sunt cele de izolare din surse.

N-am scris nimic de placa video. Încă de prin 2007 am cam refuzat să mă mai ating de plăcile video după ce, după prea mulţă şurubăreală, efectiv am omorât una bucată excelentă de GF 7900GT. Singura excepţie a fost x1900 XT @ XTX achiziţionat ulterior, căruia i-am montat un AC Accelero S1. În rest, nimic. Doar suflat de praf şi dat cu pensula pe unde s-a putut. Dar totuşi am intenţia ca mâine să-mi iau inima în dinţi, nu-mi prea plac temperaturile, aşa că vreau cel puţin să schimb pasta.

Cel puţin am avut dreptate în legătură cu lapping-ul de pe Scythe. Mai jos sunt temperaturile în condiţii identice de temperatură şi umezeală. Mai mult n-am avut răbdare şi oricum ajuns-au la stabilitate.

Scythe: ScreenShot002.png
Noctua: ScreenShot004.png

I'll do it over the weekend.
 
Ceva e in neregula cu temperaturile Mugen-ului. Ori sunt defecte heatpipe-urile, ori e altceva la mijloc. Diferentele de temperatura sunt mult prea mari intre cele doua cooler-e.
 
Radiatoru' are lapping, procesorul n-are. Baltă de pastă în mijloc. No?
Oricum, alea-s temperaturi de Prime. Zilnic rareori vedeam peste 60.
 
Wall of text, system crash. Fcuk. :capu:

Am rezolvat şi plăcuţa video. Nea' L, ştiu că în trecut şi io am făcut nefăcute cu paste termoconductoare, da' ce-au avut ăştia de la Gigabyte cu mine? :smile: Nu cred că am mai văzut vreodată aşa ceva, numa' aruncată să fie acolo. Şi să mai treacă şi pe lângă ca din cratiţa cu sarmale... Pe cât de impresionat am fost iniţial de dimensiunile sistemului de răcire, pe atât de dezamăgit am fost când am desfăcut sandwich-ul. Radiatorul nu e chiar aşa de mare, plus heatpipe-urile care mi-au dat un adevărat moment "what were they thinking?". Când am văzut Marele Canion dintre ţevi am înţeles de ce temperaturile nu-s prea impresionante. Plus distanţierele care-s la fix, astfel încât presiunea pe IHS e fix zero. Mă gândesc foarte serios să schimb răcirea cu ceva în genul AC Accelero S1, dar am înţeles că nu se potriveşte. Vreo recomandare, vă rog? Că tot l-am menţionat... îmi place IHS-u'. Nu ca şi cel de la GTX 260, care era un sfert din placă. Am schimbat şi pasta, am pus Antec Formula 5, dar temperaturile au rămas la fel ca înainte. Presiune ZERO pe GPU, deşi am pus mai mult decât suficient să se întindă peste tot, presiunea e aşa slabă încât nici n-a ieşit mare brânză pe lângă.

DSCN4801.jpg DSCN4804.jpg DSCN4811.jpg DSCN4808.jpg

Până acum alimentam HDD-ul şi unitatea optică cu un splitter dintr-o mufă Molex, dar am decis să trag încă un cablu din sursă şi să le pun pe un SATA nativ. Zis şi făcut, numai că sursa nu a fost gândită pt. carcase în care se pune jos. Aşa că a trebuit să împletesc un pic. Am schimbat şi cablul de alimentare pt. Xonar, astfel că cealaltă mufă a ajuns în placa de bază. Placebo sau nu, rămâne de văzut. După cum am promis, am schimbat şi cablurile de date pt. HDD şi DVD-RW cu cele de 75cm care tocmai le-am cumpărat. S-a simţit, le-am tras mult mai uşor, am avut spaţiu de manevră... cam prea mult, sunt un pic cam lungi de fapt. Dar mai bine aşa decât să nu ajungă.

DSCN4797.jpg DSCN4816.jpg DSCN4817.jpg DSCN4818.jpg DSCN4821.jpg

Am improvizat ceva şi pt. filtre, le-am prins cu bandă dublu-adezivă direct de uşiţe. Şi pt. că nu am reuşit să izolez prin faţă din cauza măştii de plastic, măcar am astupat bay-urile neocupate: capacele au făcut cunoştinţă cu banda dublu-adezivă şi cu un mouse pad ciopârţit. N-am menţionat airflow-u'. Powered by Scythe, vechi de doi ani. O bucată SY1225SL12SL (500 RPM) în faţă, poziţia de jos, iar celelalte trei sunt SY1225SL12L (800RPM), astfel încât un pic de aer e forţat şi pe lângă HDD, care stă liniştit la 35-36*C deşi e montat în bay-ul de sus.

DSCN4823.jpg DSCN4824.jpg DSCN4825.jpg

În final nişte monştrii ai trecutului şi ajutoarele mele de nădejde, fără care aş avea o carcasă mult mai curată. :smile:

DSCN4832.jpg DSCN4830.jpg DSCN4839.jpg


Nu-s pe deplin mulţumit de rezultat, dar deocamdată o să rămână aşa. Revin cu întrebarea legată de pinii aia din plastic de care se prind sârmele pt. montarea ventilatoarelor. Serios? Altă soluţie n-au avut? Oare am şanse să găsesc ceva nituri sau şuruburi la magazinele de profil? Vreau să le înlocuiesc neapărat, nu-mi inspiră deloc încredere. Mai ales că au fost forţate un pic din cauza formei ventilatoarelor TR.
 
Ca să citez un clasic:


"Ziceti bă ceva.

1. Esti prost du-te dracu.
2. Arata bine you suck.
3. Te fac muci this is Spartaaaaaa."
 
Eu cred ca daca pilesti putin distantierele cooler-ului, ar sta mai apasat pe GPU. Vezi daca nu cumva se sprijina si pe altceva.
Ventilatorul din spatele sursei mi se pare inutil. Sursa oricum are ventilatorul ei care trage aer din spatiul ala.
 
Eu cred ca daca pilesti putin distantierele cooler-ului, ar sta mai apasat pe GPU. Vezi daca nu cumva se sprijina si pe altceva.
Ventilatorul din spatele sursei mi se pare inutil. Sursa oricum are ventilatorul ei care trage aer din spatiul ala.
Să nu crezi că nu m-am gândit și eu la metoda aia, doar că sunt sigur că voidează garanția.
Ventilatorul din spatele sursei... adică cel din față? :goofy: E util pt. că circulă un pic de aer proaspăt în carcasă. Și eu nu folosesc separatorul ăla de camere, deci are voie să treacă pe unde-l apucă cheful. :goofy:
 
Sunt sigur ca si schimbarea sistemului de racire voideaza garantia.
Distantierele alea nu sunt demontabile? Pune altele, pilite sau nu, sau lasa-l fara distantiere, direct cu surub.

Referitor la ventilator: eu daca am chiar si cel mai mic motiv sa desfiintez o sursa de zgomot, o fac. :tongue:
 
Dar trebuie să știe cineva că am schimbat răcirea? :biggrin: La distanțiere trebuie să mă mai holb un pic, pt. că fix de ele se prind șuruburile.
Ventilatorul de-abia se mișcă pe la 400 și ceva, 500 RPM.
 
Avantajul montării în cage-ul lui e că are airflow. Dar e-adevărat, nu prea mai au nevoie, ~36C e decent, faptul că stă în 30C cu ceva airflow nu e relevant.
 
Back
Top