Kit(uri) electronica

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
315
Pai, ajutor.
Ala mare, clasa a X-a, tre sa faca un "proiect" la fizica. Sa fie "ceva cu piese electronice, cu sirme, care sa faca ceva".
Nu bradut cu lumini, nu basculantul bistabil, "hai, mai, tata, pe alea le-am facut in generala".

Se mai gasesc kituri neplantate? ...ca nu stiu daca o sa "treaca" daca duce niscai module doar asamblate intre ele (gen sursa+modul cu releu+modul cu motor/led), dar sunt dispus sa ii pun sub nas si asa ceva.
Ce sa fie, de unde sa fie?

Niscai idei am eu, dar voi sunteti centura-neagra-12-dan pe linga mine (eu am ramas cu electronica la nivel de "Cercul pionierilor 1980").

Multam.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,694
Întrebarea de început ar fi: proful de fizică e idiot sau inteligent?

Dacă e inteligent, înțelege că un proiect cu piese electronice în zi de azi înseamnă împreunarea unor module prefabricate (că industria deja produce module, nu doar piese separate) pentru ca să obții ceva util. Și atunci depinde cât de complicat vrei să faci ceva-ul ăla și cum. Gen, faci un mp3 player pentru copii, cu un ESP32, un amplificator mp3 cu difuzor și un senzor de mișcare/orientare ca să schimbi melodia și volumul prin lovituri/atingeri/înclinat aparatul stânga-dreapta. Sau faci un „gândac” cu motoare și cu senzori de proximitate cu care evită obstacole.

Dacă e idiot, atunci se așteaptă ca elevii să reinventeze roata și să facă ceva mai la genunchiul broaștei, așa cu componente discrete, să vezi fiecare tranzistor și să poți face o schemă electrică simplă pe care să o explici cum funcționează, ori asta cam exclude orice fel de circuit integrat sau proiect complex, ce să vorbim de programare. Și atunci te limitezi la chestii gen automat pentru aprins o lampă de veghe când se face seară, cu/fără senzor de mișcare, sau poate un timer monostabil declanșat prin atingere pentru un aparat de curățat cu ultrasunete (e destul de simplu constructiv)...
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
315
Idiot nu e, as zice mai multe despre el, cu laude, dar nu asta e subiectul.

Chiar acum ma uitam pe la ardushop, insa vad ca nu au relee de 5/12 v ... prima mea idee era comanda unei usi prin senzor optic.
Merci pentru hint, iar daca dezvolti e merci dublu :smile:
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
315
Care e diferenta e intre un releu "high-level" si unul "low-level" ?
Nu anclanseaza la fel cind primesc 5 V (sa zicem) ?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,694
Ieșirea unui tranzistor sau a unui circuit de comandă poate fi „low” (aproape de masă) sau „high” (aproape de tensiunea de alimentare). Și în funcție de asta vezi cum trebuie să legi releul între acea ieșire și altceva pentru ca să acționeze.

Dacă comanda de declanșare pentru releu e că ieșirea aia trece din low în high (dai tensiune când vrei ceva să se întâmple, tai tensiunea când nu), atunci o să legi releul între ieșire și masă, pentru ca diferența de potențial să-l declanșeze.

Dacă comanda de declanșare e invers, în mod normal stă high dar când trebuie să se întâmple ceva trece în low, atunci diferența de potențial care să declanșeze releul va fi între ieșire și linia de alimentare. Dacă tu legi releul între ieșire și masă, în cazul ăsta, atunci releul va funcționa „pe invers” decât îți dorești.

Releului îi este perfect indiferentă toată treaba asta. Ce te interesează pe tine e să ții releul alimentat/acționat/polarizat doar atunci când ai nevoie de asta. Curentul ăla ce trece prin bobină produce câmp magnetic dar și oleacă de căldură, și nu chiar vrei un releu să stea alimentat 99,7% din timp.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,668
Io țiu minte că proiectul meu la fizică a fost să fac o sonerie din chestii făcute pe genunchi - gen am bobinat eu drăcia.

Aici depinde de cerințe și cerințele mi se par puțin obscure. Pentru că îți pot face de la zero o tastatură in acele cerințe sau un mini cluster de roboți care să te fugărească prin casă. Sau o sonerie :smile:

Eu cred că proiectul trebuie făcut conform cerințelor pentru că astfel poți pune un timp pe el și in funcție de materia predată să folosești piesele care sunt acceptabile.


 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,568
Kit-uri găsești https://www.conexelectronic.ro/ro/11-kit-uri-si-subansamble, dar n-am idee dacă mai sunt vreunele care să-ți zică cum lucrează, doar cum le montezi.

Unele plăci cu relee au un jumper pentru setat high/low. Pe placă circuitul e mai complicat, de obicei alea cu $0.01 mai scumpe sunt făcute corect (au optocuplor + tranzistor de comandă + diodă de protecție).

un proiect cu piese electronice în zi de azi înseamnă împreunarea unor module prefabricate

Ei, asta e discutabilă, cineva trebuie să facă și modulele alea prefabricate :biggrin:

Dacă are chef/cunoștințe mai mult de programat decât de fire, cu un afișor led 8x8 + driver + ESP32 poate ieși un snake. Ce e mai jos e cu mai multe afișoare și multe fire:

20220525_150202.jpg 20220525_150212.jpg

Ăsta e un snake cu LED-uri RGB (și telecomandă prin wifi, dar asta nu e obligatoriu/important)

20220525_150849.jpg 20220525_150922.jpg
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
315
Deocamdata, am pus intr-un cos:
- kit breadboard cu sursa 3/5 V
- kit intrerupator acustic, neplantat
- modul releu 5v
- motoras
plus alte maruntisuri

Acu umblu dupa mp3 playerul sugerat de Puterfixer. E si el plecat la "Dioda" sa arunce un ochi pe acolo.
Lasa sa fie, cit de multe, vine si ala micu din urma, iar ala e chiar mesterache.
 
  • Like
Reactions: Neo

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,568
Vezi că sunt multe module mp3, unele au butoane, altele au control pentru procesor, gen serială. Ce am folosit cu succes e chestia aia mică, scrie MP3-TF-16P pe el și are serială (dacă vrei să folosești un arduino whatever) dar are și comandă analogică (doar că e analogic/cu divizor de tensiune, ai nevoie de niște rezistori de diverse valori). Dacă vrei fără CPU e mai simplu să iei unul cu butoane și să pui relee în loc/în paralel.

20220525_153452.jpg

La deschis uși and stuff mai poți integra și un cititor RFID... Etichetele albe sunt tag-uri RFID. Tot așa, cu CPU ca să citești codurile/decizi dacă deschizi sau nu.

20220525_153433.jpg
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Velleman au kituri foarte diverse, de la simplu catre destul de complex. Connex are in stoc cateodata unele chestii care pot fi asamblate la nivel de componente electronice, dar se subintelege ca nu vei asambla un PC.
Module pe care le combini se pot gasi in diverse locuri, acolo treci la chestii SMD pe care nu le poti asambla cu scule ieftine.

Venind vorba de scule, daca vrei sa asambleze ceva ai nevoie de ceva scule: ceva de lipit, fludor, penseta, cleste, etc.
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
315
O, da, miahi, cred ca asta va face ceva senzatie printre plodarime!
Ipman, o statie de lipit si un osciloscop mi-am dorit din totdeauna, intre timp mi-a cam trecut (de voie sau nevoie). Dar, in rest, zic eu ca am cam tot ce ii trebuie (mai putin burice de deget de schimb). De Velleman nu stiam, merci pentru hint.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,694
PS: taxon ia vezi dacă miahi e dispus să-ți ia puștiul în ucenicie, că scule are, componente are, idei gârlă, meșter este, numa' să găsească 5 minute cândva... :biggrin:
 

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
476
Vellemann are niste kituri, conex electronic sau distrelec le comercializa parca.
Edit: link
Even later edit - Vad ca ipman gandeste la fel ca mine :biggrin:
 
Last edited:
Top Bottom