Jucării

Am si eu un set: 2 locomotive cu abur negre ca cea din foto (una defecta), 2 vagoane, sine in stare decenta; aveam si un macaz cu actionare electrica dar ma indoiesc ca mai este functional.
Daca vrei sa te apuci serios de treaba, ti le donez.

Muntii ai putea sa-i faci din polistiren. Se decupeaza usor in orice forma, se lipeste in orice pozitie si se pot infige in el diverse alte obiecte (stalpi si garduri spre exemplu).

Problema cu functionarea trenului este alimentarea. Daca sinele sunt oxidate sau strambe este posibil ca circuitul electric sa se intrerupa in anumite locuri. Mai verifica si locomotivele - au niste lame elastice care "culeg" curentul electric de pe roti - verifica sa faca contact pe toate rotile. Ideal ar fi ca trenul sa mearga fara sa se opreasca chiar si la 3V.
 
Şinele nu-s chiar strâmbe, iar cele care le folosesc acum sunt fff puţin oxidate. Mă apuc amu de desfăcut locomivele să văd cum e cu transmiterea curentului.

Macazele din păcate le-am distrus complet când eram puşti, îmi vine să-mi dau palme, erau vreo 3 electrice şi 4 manuale. Văd că a supravieţuit totuşi mecanismul electric separat de macaz, lipitul nu cred să fie o problemă.

Aici trebuia să fie later edit, dar n-am dat submit in the first place :biggrin:

Am recondiţionat rusoaica amu (cea verde) şi-am testat-o cu alimentatorul direct pe roţi. Rezultatul a fost mers perfect, chiar şi la 3V. Deci este clar că e din vina şinei :frown:

Am pus un voltmetru să măsoare tensiunea în timp ce una din locomotive dă ture traseului şi, cu potenţiometrul la maxim, voltajul variază între 2.53V şi 10.15V curent alternativ. Menţionez că atunci când locomotiva îngheaţă voltajul e fix 6.07-6.08V (din nou AC). Output-ul transformatorului fără consumator este 5.98-6.02V.

Din asta deduc că de fapt e vina şinei :frown:


P.S.: polistiren e o idee excelentă, doar ce am aruncat o tonă de la maşina de spălat. Mai am ceva de pe la carcasă, să văd ce aş putea completa.


Later Edit: am făcut nişte măsurători, rezultă cam următoarele:
- lungime şină dreaptă lungă = 22.8 cm
- lungime şină dreaptă scurtă = 10.5 cm
- lungime şină curbă lungă = 7.5π cm
- lungime şină curbă scurtă = 2π cm
- lungime şină dreaptă macaz = 11.4 cm
- lungime şină curbă macaz = 3.5π cm
- lungime şină intersecţie = 11.3 cm
- lungime şină circuit breaker = 5.7 cm

Amu tre` să mă apuc să le combin, idee de program cu care să fac asta simplu şi repede? Nu de alta, dar autocad e overkill pentru aşa ceva :biggrin:
 
Ce autocad?! Combina-le manual ca e mai fain. Hands-On approach is best. :wink:
Incearca sa faci doua circuite complete cu sinele lungi si cu ce ramane incearca o gara. Macaze zici ca n-ai deloc? Nashpa. Cand ma duc pe la bunici o sa-l caut pe al meu.

Modelele astea de trenulete erau destul de populare in zilele noastre. Nu cred ca nu mai gasesti nicaieri de cumparat piese. S-ar putea sa gasesti chiar pe net, noi.
 
Nu, nu, macaze sunt, doar că mecanismul de schimbare e buşit :biggrin:

Era www.trenulete.ro, dar văd că e offline de ieri. Au tot felul de chestii, iar preţurile sunt chiar ok. Când o reveni dau o comandă de compus pentru apă, cuple, roţi, bariere şi alte chestii micuţe. Şinele care le am încerc să le recondiţionez.

Plănuitul era în mare ca să mă hotărăsc cum rezolv cu placajul (cât de mare să fie, etc).
 
Mai bine gandeste-te unde il amplasezi/depozitezi. Restul e usor.

Cand e gata sa ma chemi si pe mine sa ma joc cu el. :biggrin:
 
Ok, după ce am pufăit un spray curăţitor de contacte şi nişte lubrifiant peste motoraşele locomotivelor merg ca "unse" :biggrin:

Am curăţat şinele cu piatra de la un ascuţitor de cuţite de bucătărie. Totuşi, din cauză că şinele nu sunt prinse de ceva, încă mai apar contacte imperfecte, lucru care se va rezolva odată cu montajul pe placaj. Există şi problema de limitare de viteză, trebuie calculată înclinarea curbelor, 3/5 locomotive deraiază cu graţie la max power.

De asemenea, un alimentator e cam buşit, nu prea furnizează putere cum ar trebui, trebuie desfăcut şi curăţat şi ăla :mda:

Mai am un morman de şine de curăţat/lustruit plus macazele şi încă 2 intersecţii :jump:

E o mică problemă, totuşi, cu stocarea vagoanelor, sunt aşa multe că devine practic imposibil să le ţin pe şine/în eventualul depou. Probabil o să bag şi-o comandă de şine, dar later on.
 
Am fost acum cateva zile la un magazin de electronice de pe str. Maica Domnului. Am vazut acolo un trenulet electric extraordinar.
 

Attachments

  • 20100525(001).jpg
    20100525(001).jpg
    418.4 KB · Views: 119
Dacă nu mă înșel este la scară destul de mare. Eu unul sunt pasionat de TT, am unele de când eram un plod imbecil. Printr-o sublimă minune, au supraviețuit. Dacă totul merge bine, în câteva luni mă apuc să le montez pe o dioramă, cu toate chestiile posibile (copăcei, bla), am descoperit Model Zone și au cam tot ce-ți trebuie pentru asta.

Momentan...
 

Attachments

  • 330170_202746719788180_100001585598962_579808_5816812_o.jpg
    330170_202746719788180_100001585598962_579808_5816812_o.jpg
    51.6 KB · Views: 56
Yey, go me \o/
 

Attachments

  • DSC_0011_resize.jpg
    DSC_0011_resize.jpg
    64.6 KB · Views: 66
  • DSC_0012_resize.jpg
    DSC_0012_resize.jpg
    67.1 KB · Views: 67
La carfur au adus niste elicoptere la 50 lei. A luat cineva? Cum/cat zboara? A rezistat mai mult de 2 zile fara sa se strice?

Neo, ce-ai mai facut cu trenuletul?
 
Elicoptere de 100 de lei am avut eu vreo 2 primite cadou. Unul din ele nu a rezistat nici pana la livrare, a ajuns cu o maneta din telecomanda rupta (ambalajul original de rahat), celalalt avea un trimmer de rahat si se regla extrem de greu, astfel ca se invartea ba in stanga, ba in dreapta, dar ambele erau generatie mai veche. Ce am vazut in ultima vreme prin magazine, ca demonstratii, e alta poveste, chiar zboara si zboara binisor. Tin mai mult de 2-3 zile, dar daca vrei ceva serios pusese Miahi un link catre un model excelent.
 
Trenulețul trebe să-l împachetez și să-l iau cu mine, n-a mai încăput în bagaje și sincer nu prea-mi convenea să-l transport prin curierat. Amu o să trebuiască să găsesc și spațiu să-ntind o dioramă :mda:
 
Bună seara!
Nu ştiu dacă postez unde trebuie, în acest caz rugându-i pe admini să mute post-ul unde trebuie, însă îndrăznesc să vă cer o mână de ajutor. Este vorba despre o jucărie, la care am visat încă de când eram copil pe vremea lui nea Nicu, pe care am reuşit să o achiziţionez când eram deja student şi care după o perioadă de exploatare s-a stricat. Mai precis este vorba despre o maşinuţă radiocomandată (un Chevrolet Blazer) cumpărată din SUA.
"Culmea" este că am descoperit de curând că un mare magazin de jucării din capitală comercializează jucării radiocomandate fabricate de către aceeaşi firmă care a fabricat şi jucrioara mea. Bineînţeles că m-am dus, am întrebat, am cerut relaţii, am specificat că doresc să plătesc şi mi s-a spus, în afara faptului că sunt unicii distrubuitori în România ai firmei respective, că nu există un sediu, o firmă, etc. (!!!) care asigură service-ul pentru jucăriile defecte sau stricate. Se înlocuiesc pur şi simplu (doar suntem o societate de consum ce mama naibii). Am intrat inclusiv pe site-ul producătorului şi nu am găsit nimic nimic legat de o astfel de problemă.
AŞADAR: se pricepe careva la electronică şi totodată doreşte să repare (dacă se mai poate) o biată jucărioară?
Probabil îmi veţi spune că aş fi putut să îmi cumpăr una, chiar mai frumoasă, din orice magazin specializat şi aşa aş fi şi putut să fac însă această jucărie înseamnă pentru mine mai mult decât atât. Cei care au trecut printr-o experienţă asemănătoare ştiu ce spun. :smile:

Mulţumesc anticipat pentru ajutor şi mă iertaţi pentru logoree.
 
La carfur au adus niste elicoptere la 50 lei. A luat cineva? Cum/cat zboara? A rezistat mai mult de 2 zile fara sa se strice?
Am fost la Carrefour sa vad si eventual sa cumpar un elicopter din ala de 50 de lei, de fapt mai multe pentru niste copii (charity se face de buna voie, nu cand vine statul si iti baga mana in buzunar pentru redistribuire sociala).
- ala de 50 de lei exista, e cam pleznitoare, zboara ciudat din prima secunda. In magazinul din Chitila mai erau cateva pe stoc, in Militari erau epuizate de sambata. Am vorbit cu oamenii care le faceau proba la cumparare, daca vrei ceva care sa zboare decent vezi alte modele pe 3 cai
- am luat un FQ777-505 pentru alt copil (de ziua lui), era si reducere de 25% intre orele 20 si 24, pretul cu reducere era vreo 90 de lei, cica e pe 3.5 cai (nu stiu ce inseamna .5), am facut o proba in magazin, zboara decent - nu grozav, are raza de actiune a telecomenzii doar vreo 8-10 metri si viteza orizontala mica, din cauza ca elicea din coada e orizontala si asta impune niste limitari (elicopterele reale sau cele pe 4 cai au actuatori din care se inclina elicea centrala), dar zboara destul de stabil incat sa nu iti para rau instant de banii dati
 
Girocopterul nu este acelasi lucru cu elicopterul. Un elicopter este greu de controlat, asa ca va fi scump, din cauza telecomenzii cu multe canale, multe servo, unele chiar servogiroscoape care controleaza si corecteaza automat pozitia in aer, etc.
 
Am luat şi eu pentru cineva un model asemănător cu cel dat de Adrian. E ok, dar faceţi proba în magazin exact la elicopterul pe care îl cumpăraţi. Din 3 elicoptere nedesfăcute pe raft numai unul mergea.

Controlul e în general slab la elicopterele simple cu două rotoare. Rotoarele oferă stabilitate dar nu şi control - înaintarea orizontală se face înclinând un pic forţat planul rotoarelor (cu elici în coadă).

La un elicopter pe 5 canale (1 turaţie motor, 3 pentru swashplate, 1 pentru unghi pale coadă - care e trecut printr-un gyro în elicopter) controlul e complet diferit, apropiat de un elicopter real (cu swashplate). Nu se înclină elicea (ăsta e un efect secundar nedorit), se înclină palele elicei diferit în funcţie de poziţia palei pe disc (ex: dacă vrei să se ridice de bot, creşti unghiul palelor atunci când sunt în dreptul botului - asta creează presiune mai mare sub bot şi se ridică). Swashplate-ul e controlat prin mixarea semnalelor de la joysticks (din 4 semnale se fac 5).

Nu recomand un elicopter cu swashplate ca jucărie pentru copii - e scump, greu de controlat şi învăţat, complex (mai greu de reglat + mai mult de lucru când se strică, un swashplate are vreo 20 de articulaţii sferice) şi periculos (o pală de fibră de carbon de 3-4 mm grosime care se învârte cu peste 100km/h nu e jucărie). Avantaje - zboară pe unde vrei, dacă poţi să-l controlezi.
 
Ce-a patit? Adica ce trebuie reparat?

Ăăăă...
E vorba de probleme de ordin electronic! L-am desfăcut (de mai multe ori) m-am uitat, m-am răs-uitat. Am descoperit un fir de la alimentare (de la acumulator) dezlipit. L-am lipit la loc, dar tot nimic. Să fi ars eu vreo componentă electronică atunci când am realizat lipitura cu un ciocan "ordinar" de lipit? În lipitura făcută de mine să fi făcut vreun scurt circuit pe acolo? Habar n-am! Dar tare mi-ar plăcea să găsesc pe cineva pasionat care să aibă cunoştinţele, timpul şi instrumentele necesare să măsoare gândacii ăia negrii :smile: de pe placa electronică a maşinuţei şi să-mi de un verdict: se mai poate, sau Nu se mia poate repara. Iar dacă se poate repara să o şi facă.
Sunt dispus să plătesc tot deranjul (bineînţeles într-o limită de "bun simţ" şi ne-supradimensionat) numai să ştiu dacă îmi mai pot recupera jucăria dorită în copilărie şi cumpărată la "maturitate".
 
Pai sa vedem ce putem face. Fa o poza placii electronice si pune-o aici s-o vedem. Este posibil chiar sa ai placere sa o repari singur cu niste indicatii, daca ai si ceva scule care sa te ajute.
 
Back
Top