Job-uri la companii serioase

Nu stiu detalii, dar de la 2000 de lei in sus pentru un junior si cred ca de la 4000 pentru unul mai bun.
4k (brut) ia un consilier superior in CAS-urile judetene. Indiferent daca e bun sau nu, doar sa fie superior cu toate gradele alea de la vechime luate.
S-a dus dreq si mitul ala cu IT-istii care fac bani kklau? :what:
 
IT-istii care fac bani kklau
Un mic subgrup al IT-iștilor face bani, și este motivul pentru care domeniul atrage o grămadă de oportuniști (dar care nu au cunoștințele și abilitățile cu care să intre în acel subgrup select). Fiindcă și IT-ul se poate ierarhiza, ca orice altă funcțiune, de la mulți „pălmași” de care e nevoie să rezolve tot felul de probleme tehnice pe care userii nu le cunosc, până la the brainiacs care inovează, concretizează știința prin producția de cod nou, dau formă IT-ului de mâine. Nu pot toți să fie plătiți mult mai bine decât corespondenții lor din alte departamente, doar fiindcă „IT”.

Există chiar un sub-subgrup al IT-iștilor care au intrat în chestia asta pentru a face bani, și nimic altceva nu îi motivează; se mută de la o firmă la alta fără nici o jenă, doar fiindcă următorul promite încă ț lei în plus. Oamenii ăștia sunt buni la ceea ce fac, însă nu poți pune baza pe ei fiindcă azi îi vezi, mâine dispar. Poate de-aia acest caracter merge mână în mână cu zona gri în care operează diverse firme, unde pe hârtie ai salariul minim dar în mână vine plicul gros.
 
Aia cu plicul e zona neagra, zona gri e cea cu pfa si microintreprindere.
Se castiga putin mai bine decat in celelalte domenii, dar nu la nivelul miilor de euro. Majoritatea nici la nivelul miei de euro.
 
4k (brut) ia un consilier superior in CAS-urile judetene.
Sumele mentionate de mine sunt nete, iar noi nu adunam venituri cu forta legii (taxe), ci trebuie sa facem treaba suficient de buna incat clientii sa ne cumpere produsele de buna voie.

Si intr-o tara cu salariul mediu de 1900 de lei net, 2000 ca junior developer pentru un student cred ca e rezonabil in conditiile in care daca invata si capata experienta ajunge in 1-2 ani la 3-4000 net.

Nu vorbim de cineva care scrie kernel drivers, optimizeaza performanta la hypervizoare sau Hadoop, securitate enterprise sau inteligenta artificiala, ci de chestii uzuale gen o pagina de web cu o baza de date in spate. In zilele noastre, sunt chestii de baza in IT.
 
Last edited:
Cum zice și puterfixer, se poate, dar nu pentru toată lumea; mitul este întreținut de starea generală a economiei (atunci când ai o majoritate cu salariu minim pe economie, dacă iei un pic peste te remarci ca "bogat") și de cheltuieli iresponsabile ale altora, care îi fac să pară că o duc bine (cu un salariu de peste 1000€ n-ar trebui să mai ai probleme de cash flow, practic e simplu să "live above your means" și la 3 zile după salariu să începi să te împrumuți ca să ai cu ce lua mâncare).

Strict pe programare, salarii bune găsești în companiile care fac software, pentru că ăla e centrul de profit și ai fi fraier să nu investești acolo. În cele în care software-ul e doar ceva ajutător (majoritatea marketing-driven, IT = centru de cost) n-o să dea nimeni importanță mare IT-ului cât timp merge (și când nu merge e doar atenție negativă). Am avut interviuri de tipul "păi nici managerul departamentului nu câștigă atât". Altă "clasă" de firme care plătesc bine sunt cele cu probleme mari (vezi în presă listele cu contracte cu statul), cărora le pleacă oamenii. Având în vedere că statul plătește uzual acestor firme peste 500€/zi de programator, își permit să dea, și trebuie să dea ca să facă ceva-ceva la proiectele alea. Ce e în spate am mai povestit. Prin alte țări e hype-ul cu startup-urile; ăia își permit să dea >$15k unui programator pentru că nu-s banii lor, sunt ai unui investitor fraierit că firma de tăiat cartofi în formă de inimioară cu laserul va fi următorul Facebook.

La noi poți să ajungi la peste 5000€/lună în programare ca subcontractor/PFA (trebuie să mai plăteșți și impozite din ei și alte chestii) dacă ești foarte bun (și aici contează aia cu foarte bun, pentru că nu mai ai contract de muncă, dacă nu faci ce trebuie sau se găsește unul echivalent mai ieftin poți să fii dat afară peste 5 minute). Pentru banii ăștia se cam așteaptă lumea să le rezolvi problemele (I fight where I'm told and I win where I fight). Astea-s și de obicei joburi project-based, așa cătrebuie să fii în permanență conectat și să cauți oportunități noi, și să-ți asumi că poți să stai câteva luni fără venituri dacă nu se potrivesc astrele (lead time-ul de care zice Pufi e valabil inclusiv dacă ești foarte bun, chiar dacă le place de tine, tot n-ai contract de mâine, pentru că toată lumea încearcă să optimizeze costuri, iar de obicei au nevoie de o echipă, nu doar de un om). Știu pe mulți care după câțiva ani de așa ceva au lăsat-o mai moale, și-au găsit un job permanent, mai prost plătit, dar de durată și fără bătăi de cap, sau și-au deschis firmă de recrutare/development/vândut cartofi.

Altă clasă de job-uri bine plătite sunt cele part time pentru highly qualified (gen suport producție/DBA). Știu oameni care câștigă excelent de-acasă reușind să împletească 2-3 job-uri de acest tip, eventual în combinație cu un job full time dar foarte puțin demanding. Dar tot așa, trebuie să dai rezultate, că dacă pleci acasă lăsând clientul cu problema nerezolvată, n-are rost să te mai întorci.

De prin 2009 nu mai e perfect nici în Vest; când a început criza în Spania și au început să se închidă firme pe-acolo, nu se mai găseau job-uri nici la 1500€, așa că majoritatea celor buni din Spania au migrat mai spre nord (Franța/Belgia/Olanda/UK) și au scăzut mult așteptările salariale și acolo (brusc găseai oameni excelenți la 2500€, când localnicii cereau 6-8000 pentru același lucru).

burebista: în multe cazuri în IT nu se plătește impozit, așa că tot e ceva diferență. Dar cum zice și Adi, statul plătește excelent pentru că nu are concurență, trăiască PCR pentru intrat în "sistem".
 
Last edited:
Back
Top