Job-uri la companii serioase

Mare brânză. Acu' niște ani erau testele pe Brainbench, vă mai amintiți de ele? Ce hype a fost cu certificările independente... Măcar cu ITIL mai ai șansa să și aplici ceva după, nu servește doar ca evaluare punctuală. Idem PRINCE2, pentru cine nu prea adoră sistemul corporatist al PMI.
 
:floricele:

Vreau să specific o chestie, din experiența mea în UK. Aici recruiterii sunt ultimii retarzi, care lucrează de fapt ca "vânzători". Nu în sensul "bun", aka "am un om extraordinar și trebuie să-l vând companiei", ci bișnițari țepari. Exemplu, o companie caută un om pe 30.000 pe an. Firma de recrutare contractată pune anunțul pentru 20.000 pe an. Găsesc un om dispus să lucre pe 20.000 pe an. Atunci se duc la companie și îi spun "meh, ăsta vrea 35000 pe an". Dacă ambii (compania + omul) mușcă, recrutorul a făcut 15.000 dintr-un singur foc.

De unde rezultă că nu se caută musai oameni competenți, ci disperați și disponibili.

Mai mișto este când firma de recrutare caută recrutori prin o altă firmă de recrutare :biggrin: și metodologia de "agățat" fraierii - este ceva gen cum se recrutează "brokerii" de "acțiuni" de către anumite firme din București și nu numai -> ți se promit mașini de lux, Rolexuri, vacanțe în Ibiza ca bonusuri, etc. Este fucking hilarious really, mai ales că eu de exemplu am trecut 1st hand printr-un interviu de genul în .ro doar pentru ca 3 ani mai târziu partenera să treacă prin aproximativ aceeași experiență, doar că în UK.

Acum cu domeniul medical este jale și mai mare, dar aici nu intru în detalii deocamdată. Ce pot spune pe scurt este că am scăpat de dracu' și-am dat de mă-sa aici cu nepotismele :biggrin:
 
@Justin: Pai cam da. Modelul meu e Cem Kaner. Daca o iesi cum sper eu, la 50 de ani am o carte publicata si un curs la universitate. Te rog sa nu confunzi "notiuni de" cu "am habar ce fac". Orice baba poate fi precupeata. Putine sunt persoane de vanzari care aduc valoare muncii pe care o presteaza. Alea putine is remunerate bine.
@Pisoi: Meh I woulnt go that far, dar da, un MBA acum pare-se ca nu mai e la fel de greu de obtinut ca acum 20j de ani de exemplu. Nu stiu, n-am incercat pe pielea mea. Iti povestesc cum e daca ma apuca.
 
ITIL e metodologia dupa care functioneaza practic tot ce inseamna IT Operations, indiferent ce parere ai tu despre asta.

Aha, am văzut asta clar în câteva multinaţionale. NOT.
Se laudă că fac asta în teorie, în practică e fix acelaşi rahat haotic. Doar că sunt mai mulţi inşi care fut buha cu un motiv real, gen "da' io sunt în SERVICE STRATEGY yo!"

Corect ar fi trebuit să zici:

ITIL e metodologia dupa care functioneaza teoretic tot ce inseamna IT Operations, indiferent ce parere ai tu despre asta.
 
În unele părți ITIL-ul chiar e aplicat :biggrin: Altele nu au auzit nici de standarde, nici de good/best practices, ci doar de hei-rup. IT-ul funcționează și fără, da' aia nu înseamnă și că e eficient sau performant :biggrin:
 
Nu, stai că n-ai înţeles, poate nu m-am exprimat eu bine.
Am văzut cum în IT se vorbeşte de ITIL, există structurile, există documentaţia, există good practices, standarde, tot. Dar modul în care teoria asta minunată se aplică în practică e catastrofal.
nu ştiu, poate sunt eu obişnuit cu metodologiile "agile", dar să ai o problemă de care Problem Management se ocupă de TREI ANI şi nu s-a mişcat nimic, sau să ai un proiect iniţiat de un an şi jumătate, care prin lucru direct cu o echipă ar fi durat 3 săptămâni şi care încă este "analizat" în şedinţe săptămânale, să fiu iertat, dar e absurd, ca să nu zic complet retardat.
 
Ah, păi ai zis cuvântul cheie - agil. Dacă ITIL merge pe niște cicli bine definiți, rigurozitate și planificare foarte detaliată, SCRUM e la polul opus - o metodologie de lucru în pași mărunți când planificarea e imposibilă, uneori și țelul final nefiind definit. Fiecare are pros and cons. Dar, cu părere de rău, dacă oamenii sunt putori și tergiversează soluționarea unei probleme, aia nu e din cauza metodologiei și standardelor, ci a șefimii.
 
Cam aşa ceva.
E vorba de corporate culture. Dacă ai mers 20+ de ani în haos, degeaba implementezi un sistem cu termeni care-ţi umplu cavitatea bucală, păstrând în acelaşi timp nişte dinozauri care s-au obişnuit prost.
 
UK are probleme grave în a vedea adevărate probleme, aka tona de paki/indi/whatever care vin, toarnă 20 de plozi și stau pe benefits, în timp ce "capul familiei" o arde la rece pe un job plătit mediocru și muncind cam cât o muscă pe câcat. Asta în timp ce români, bulgari și polonezi muncesc de le sar mucii pe pereți.
 
De vreo cateva saptamani (>6) caut oameni si nu gasesc. Nevoia a inceput cu un developer junior front-end + PHP (adica nimic serios, nimic special), apoi UX, apoi developer mai serios tot front end + PHP + DB (tot nimic prea complicat), asa ca am tot dat anunturi si au venit abia cativa oameni la interviuri:
- o tipa care vrea sa invete, dar nu stie nimic. Habar nu avea ca poti rula un script PHP local fara sa il pui pe server si sa ii pui o pagina de web on top care sa afiseze rezultatul executiei.
- un tip care zice ca e junior developer, asa ca vrea sa plece de la 1000 de euro net in sus. Nu stie Javascript, ca ar fi cerut 1500.
- un tip care zice ca e junior developer, dar nu stie decat HTML+CSS (crede el ca stie) si Python. Absolut nimic in plus. Ce anume il califica ca junior developer nu imi dau seama, dar am inteles ca a fost tare jignit pentru ca a fost refuzat.
- un tip care a fost un soi de DBA la niste baze de cateva sute de MB. Nu doar ca nu stia nici PHP si nici Javascript, dar la o baza de cateva sute de MB nu prea ai ce DBA sa faci, ca o sa ruleze totul in-memory si chiar si fara nici un index totul va fi extraordinar de rapid.
Astia au fost crema care au ajuns la interviu cu mine, restul au picat inainte de asta la discutii cu niste colegi care nici macar nu sunt din IT, dar care ma ajuta sa economisesc timp.

Unde au disparut candidatii seriosi? OK, sunt joburi de incepator (in cel de UX invata la noi tot ce trebuie, la junior developer cerintele sunt minimale), dar unde naiba au disparut oamenii care stiu ca HTML + CSS nu inseamna ca scrii cod?
 
Daca ma apuc sa invat acuma, pe ce sa ma concentrez si in cat timp ajung la un job de 4-5.000 euro pe luna?
N-am scris cod decat in Basic si Turbo Pascal.
:goofy:
 
A fost în urmă cu vreo lună o conferință locală unde au participat multe nume sonore din diverse industrii, care au prezență în România. Concluziile sunt interesante:
  • România nu (mai) este atractivă dpdv costuri vs. Europa de vest; este căutată cel mult pentru consolidare de activități (shared service centers) sau găsit oameni cu mai multă curiozitate și spirit de inițiativă pentru ca să-și bage nasul în chestii și să le rezolve așa cum nici un neamț n-ar face, sau pentru limbi exotice pe care nu le pot găsi în India și pe un fus orar ceva mai apropiat;
  • în toată țara, din care bucata cea mai mare în București, este o lipsă de vreo 100-150.000 de specialiști, pe care universitățile nu îl pot suplini cu oameni de calitate și atunci au ajuns firmele să-și fure oamenii între ele.
Nimeni nu mai plusează la salarii, fiindcă și-au atins maximul - mai mult de atât deja nu mai merită să aducă joburile din străinătate la noi, ci se duc mai spre est. Dar candidații au fițe în cap și până și noobii cu zero cunoștințe cer niște salarii de să-ți pice fața, complet nejustificat, doar fiindcă au auzit ei că „se caută developeri”.

Ce vor să facă toate companiile astea e să impulsioneze cumva sistemul de educație, că doar de acolo poate fi acoperită gaura. Studenții din ani terminali și absolvenții sunt complet inutili, co-participarea specialiștilor din firme la programa universitară e imposibilă fiindcă sistem retardat, doar prin programe de practică/internship/traininguri pentru studenți poți influența ceva.

Dar până atunci, colegii mei cel puțin au început să strângă o listă cu joburi care, dacă ni se cer în proiecte, anunțăm imediat că lead time de staffing este între 6 și 15 luni, nu 2-4 luni cum e de obicei. De exemplu, Java devs și testeri, pentru care deja trimitem proiectele în Egipt.
 
La care sper ca se adauga un spor de stress pentru ca shef zbir++. :biggrin:

De asemenea cred ca stiti ca aceasta discutie se poarta in zona publica. :smile:
 
Daca ma apuc sa invat acuma, pe ce sa ma concentrez si in cat timp ajung la un job de 4-5.000 euro pe luna?
Nu stiu pe nimeni sa castige atat din programare, nici macar brut. Probabil exista, dar nu stiu eu. Cel mai mult am platit pe cineva vreo 6000 de lei, parca, dar jobul includea si project management si multa raspundere.

Si totusi cat se plateste la job-ul ala pentru unu' care a mai scris niste PHP la viata lui?
Nu stiu detalii, dar de la 2000 de lei in sus pentru un junior si cred ca de la 4000 pentru unul mai bun.

La care sper ca se adauga un spor de stress pentru ca shef zbir++. :biggrin:
Seful e o tipa chiar de treaba.
 
Back
Top