Izolatie termica apartament: polistiren vs. vata minerala. Care?

Exista instalatii de reimprospatare a aerului cu recuperare de caldura. La noi nu prea se folosesc, fiind scumpe.
 
Faci o greseala. Aerul conditionat nu schimba aerul cu aer din exterior. Il recircula pe cel existent in camera.

Ba cred ca tu gresesti. Exista si unitati care schimba aerul cu exteriorul, chiar daca nu sint prea des intalnite la noi.
 
Corect ar fi să traducem „air conditioner” prin „climatizare”, însemnând exact tot sistemul de a aduce în clădire aer proaspăt, condiționat în parametrii de temperatură și umiditate pe care îi dorim. Doar că o instalație din asta e scumpă și voluminoasă, așa că s-a încetățenit termenul de „aer condiționat” pentru instalațiile ce fac răcirea aerului din încăpere, nici măcar cele ce pot face și încălzire sau doar filtrare/dezumidificare.

Anyways. Sunt curios de ce polistirenul nu e recomandat la interior și e preferată vata minerală. O fi din considerente de respirabilitate din punct de vedere al umezelii? Fiindcă polistirenul ia foc mai ușor? ...
 
Din cauza ca polistirenul poate favoriza mucegaiul intre el si perete, daca acel gol nu este ventilat.
Ca sa nu mai zic ca exista doua feluri de polistiren: expandat si extrudat, care fiecare se foloseste pe anumite portiuni de zid si nu aiurea cum fac multi "mesteri" autohtoni.
 
Se foloseste vata la interior datorita faptului ca se muleaza mai usor pe langa structura de prindere a rigipsului.
Francezii folosesc rigips lipit pe polistiren lipit pe perete.
Mucegai, condens, etc apar la imbinarile de sisteme sau la importuri proaste de tehnologie precum si la izolatii facute necorespunzator.Pe scurt, daca izolati o ca sa foarte bine,o izolati si sus si joc, se pune minim tripan sau termopan dublu, nu cum se face la noi la blocuri ca se izoleaza doar fatada.O casa bine izolata nu mai respira decat printr o unitate destepata HVAC cu recuperare de caldura, sau prin deschis de fereastra.Daca deschidem ferestrele s-a dus naibii efectul izolatiei, multi folosesc caldura de la baie/bucatarie in casa izolata cu polistiren si iarasi apare beleaua numaita mucegai/condens.Pentru rezultate foarte bune va trebuie un inginer in izolatii sau o camera termala.Pentru ca nu ma gasit o persoana, foarte curand imi voi cumpara o camera termala.Am vazut asa ceva in Spania si credeti ma isi merita toti banii.Poate si pornesc un mic biz pe tema asta:evil:!
Apropo, ganditi va la un zid de caramida cu polistiren pe afara si vata pe inauntru, cati timpi diversi de eliberare a apei exista, si o sa va doara capul si cat mucegai si alte gogomanii apar in incapere.
Iar ideea ca vata respira si polistirenul nu, este o gogomanie romaneasca, avand in vedere ca se pune o membrana speciala intre rigips si vata tocmai sa nu mai intre apa in vata minerala.
Daca mai imi aduc aminte va mai scriu....daca va plictisesc urlati.
burebista cumnatul tau avea dreptate cu var la termopane si eu merg mai departe si ca spun tencuiala cu argila/lut este si mai buna.Am vazut asa ceva si este un sistem autoreglabil exceptional.
 
Pentru rezultate foarte bune va trebuie un inginer in izolatii ...
Nu neaparat, mesterul Manole a introdus-o pe Ana in izolatii si a realizat un confort termic pentru voievod, si din cate stiu Ana nu era inginer, era studenta in anul II la management pe la o universitate particulara.
 
Extrudat nu se foloseste la decat la soclul constructiei sau sub fundatie datorita gazelor pe care le degaja.
Ana nu era incastrata de tot in constructie, era detasabila pentru incalzirea voievodului, imi pare rau daca nu stii sa citesti printre randuri iar Ana facea mamagementul termal prin frecare, uita te pe carnetul ei de note.
 
Este un material care asemnator OSB si a altora gen placile de azbest, dureaza 20-40 de ani ca sa descoperim ca este mega nociv.
Nemtii ne au prezentat un document prost tradus in engleza:era vorba de o chimicala foarte lunga, care era pe lista materialelor complet interzise.Basf, adica mostenitorii alora de faceau gazele pentru camerele de gazare, fac acum alt material care cica nu le degaja, de 4-5 ori mai scump )imi scapa denumirea) care se foloseste acum in locul extrudatului.
 
Back
Top