Is this fun or what? :D

Dacă nu recunoșteam că este rău, acum lucram și trăiam în România :smile: Dar nu este rău din cauza "miticizării" (cam bănuiesc ce înseamnă, nu vreau să întreb totuși). Ci din alte cauze, mult mai profunde, cum ar fi lipsa responsabilității, lipsa insuflării responsabilității de către părinți spre copiii lor, fără a le fi frică să recurgă la o bâtă pe spinare când plodul nu înțelege, foamea generală și ar mai fi câteva.

"Balcanizarea" asta de care tot bateți apa-n piuă este mai degrabă un efect, care la rândul lui devine cauză, trimițând problema pe o pâlnie către... well.

Sibiul este foarte civilizat, apropos. Doar mașinile cu număr de bucurești merg deamboulea din ce am observat :wink:

Și, de asemenea, dacă tu personal te simți balcanic, ai în jur oameni pe care-i consideri așa, nu generaliza și vorbește pentru tine însuți :biggrin:

Aș spune că totul pornește de la individ, dar este doar parțial adevărat, pornește de la un individ care este pornit să pună bâta pe restul poporului.

Și apropos, ursa, aruncă un ochi peste războaiele care au avut loc în ultimii 3000 de ani prin Europa. Ai fi surprins. Tihnă. My arse. Practic oriunde au fost oameni, au găsit motive să-și kick eachother's shins until one of them fell over. Și au fost influențe chiar mișto, de dincolo de Urali and shit, care au ajuns destul de adânc în zona eu.
 
Balcanizarea nu e un efect, e o cultura. E determinata de cateva sute de ani de influenta otomana - atat faptul ca au fost provincii vasale cat si coruptia excesiva a culturilor arabe (ok, pentru ei mita nu e coruptie, e modul in care e organizata societatea lor, noi o vedem negativ; si nu imi spune ca turcii nu sunt arabi ca stiu asta, dar cultural nu e aproape nici o diferenta). Si de acolo cultivarea mediocritatii (ai nevoie de supusi docili, nu straluciti pentru ca vrei taxe, nu probleme), suprimarea talentelor, valori dubioase (nici europene, nici orientale, un mix indoielnic), lipsa de cultura civica (esti supus al Inaltei Porti, nu o fiinta independenta, deci ai dreptul sa taci si sa sapi). Cateva sute de ani de robie si coruptie urmate de comunism indoaie coloanele vertebrale la nivel de natie, incurajeaza lenea (incerci sa eviti munca, doar nu muncesti pentru tine), anihileaza simtul proprietatii (pe care nu l-ai avut), al dreptatii (justitia e corupta) etc.

Avem o cultura proasta, cei care incearca sa schimbe ceva sunt in numar foarte mic si majoritatea nu au experienta (daca traiesti doar in Romania si vrei sa o schimbi din punct de vedere al ideilor de imbunatatire esti ca baronul Munchausen care se scotea singur din balta tragandu-se de par in sus), asa ca vad initiative necoordonate si cu jumatati de masura si glume ieftine pentru cei care chiar au ceva in cap. Simti ca asta e un rezultat? Da, al unor secole de conducere proasta, pe vremea cand piratii englezi bantuiau si aveau Magna Charta lumea iobagii nostri stateau aplecati pe camp, iar la vremea revolutiei franceze noi nu aveam nici macar un regim feudal. Suntem un neam de sclavi indobitociti care aparent au scapat si acum isi dau in petec cu glume de autobaza, astia sunt miticii.
 
Stai tu liniștit că și eu, și tu avem o doză de balcanism în noi, indiferent că ne place sau nu. Și nu-i vorba că mă simt io, ci că vezi în jur aceste caracteristici ce trec de niște carențe în educație, individuale sau generalizate. Balcanismul constă în trăsături culturale și norme sociale încetățenite, nu doar în mămăligă, sarmale și rachiu/țuică. Să dau exemplu doar acceptarea lipsei de punctualitate, încetățenită (la noi) sub forma „sfertului academic” dar având și un alt eufemism simpatic - „Balkans flexible time”. Poate că unii din noi suntem punctuali și pentru asta nu suntem priviți ca niște putori nesimțite de către culturile germane, dar cu o floare nu se face primăvară.

Totul pornește de la un individ în aceeași măsură în care „A person is smart. People are dumb.” (K, MiB)

Mi se pare ilar, dar tipic bucureștean, faptul că-mi dai lecții despre orașe transilvănene. Ce-o să urmeze, opinii despre conviețuirea de zi cu zi a românilor cu maghiarii în Ardeal? :biggrin:
 
Haios e ca desi nu eram singurii comunisti, si jumatate din nemti erau, si ungurii, polonezii, cehii, etc, totusi doar pe noi ne-a infectat cu balcanism. Si coincidenta maxima, toţi sunt naţionalişti mai rău decât noi, numai noi n-avem voie. Desigur, faptul ca lovitura de stat din 89 a fost orchestrata de CIA si acum suntem plantatia sualezilor, n-are nici o legatura cu mocirla morala in care am ajuns azi... Greaua mostenire...Si acum probabil urmeaza "Ilici era comunist", "ardelenii sunt mai civilizati decat muntenii", "comunismu sux, chinezii sunt capitalisti", etc... :smile:
 
Noi nu avem de ce sa fim nationalisti, nu avem identitatea nationala pe care sa o afirmam. Nemtii democrati au fost comunisti, dar numai 45 de ani si atunci a fost un episod mai negru, nu o continuare a mocirlei din vremea fanariotilor. Da, Ilici e comunist si comunismul sux (inclusiv Ilici), ce e rau cu asta?
 
Noi nu avem de ce sa fim nationalisti, nu avem identitatea nationala pe care sa o afirmam.
QED. 20 de ani de distrugere sistematica a identitatii nationale iti permit sa afirmi asta public si nimeni nu e deranjat. Daca afirmai asta in Sualezia, Franta, Anglia sau alte tari unde patriotismul e impus prin lege, probabil erai "rastignit".

Da, Ilici e comunist si comunismul sux (inclusiv Ilici), ce e rau cu asta?
Nimic rau doar ca e total fals. Liberalismul sux de fapt si realitatea o tot confirma.

This is not fun.
De fapt cam e. Pentru ca e incredibil ca oameni ce se cred inteligenti, inca mai intra in conflicte politice. Dar se poate splitui.
 
Nu că ar conta, da' eu sînt de acord cu Adrian. Și nu consider că ăsta e un conflict politic. Ba chiar mi se pare eliberator că se poate discuta așa.
 
Blamarea a 25 de ani de comunism pentru situatia de dupa 20 de ani de la picarea lui nu e conflict politic? Ungurii au avut primul milionar in dolari in 2001 iar la noi SOV avea 100 milioane de dolari in sepembrie 1990, deci comunismul sux si capitalismul rulz?

Ma rog, discutia e puerila, noi n-am avut comunism ci socialism iar dupa '89 nu capitalism ci jaf national multicolorat politic aplaudat de imbecili. Iar la nivel de principii, Adrian e capitalist desi n-am inteles niciodata de ce, eu sunt anti-capitalist (a.k.a. comunist) pentru ca:
- nu cred in competitie corecta atata timp cat orice organism tip Consiliul Concurentei e corupt la maxim (asa zisul lobby legalizat in capitalismul american). Orice capitalism prin definitie genereaza coruptie si polarizare;
- nu cred in auto-reglarea pietei, facultatile nu reusesc niciodata sa armonizeze cu cererea de pe piata muncii, producatorii sunt jecmaniti de intermediari si de supermarketuri, piata e o continua oscilatie intre excese si lipsuri;
- nu cred in motivarea financiara a celui mai bun, in practica ordaslele celor bogati beneficiand de averile parintilor ajung si mai bogati. Si la fel cum Elena lu' Base, Camelia lui Voiculescu sau Alin al lui Cocos isi trag averea din hotiile parintilor, la fel si burghezia americana e fundamentata pe jafuri si crime istorice ale inaintasilor. Cazurile de coate goale care chiar reusesc sa faca avere pornind de la zero sunt atat de rare incat cand apare unul se si fac minim 2-3 filme despre el pentru a fi dat ca exemplu plebei.
- nu cred in democratie, o societate in care votul meu sau al lui Adrian valoreaza cat votul a doi Dorei necalificati e sortita sa fie condusa de Basesti, Becali si Udre;

Comunismul nu e perfect pentru romani dar e mai potrivit decat capitalismul. 25 de ani in care tara asta s-a umplut de blocuri, fabrici, uzine, sosele, timp in care am scapat si de datoria externa, e mult mai bun decat capitalismul care ne-a adus doar banca, banca, farmacie si circ ieftin.

Stiu ca imaginea fiecaruia e data de pozitia din care vede realitatea. Dar sa acuzi comunismul de aparitia basismului mi se pare ori rea vointa ori spalare pe creier.

Si ca sa nu fiu total offtopic: azi ne scaldam in mizerie sociala pentru ca asta s-a dorit. 20 de ani de ridiculizare a nationalismului, de subminare a politistilor si a justitiei prin legi intentionat tampite, de aclamare a manelistilor si fotbalistilor, isi spun cuvantul. Clasicul "divide et impera" aplicat societatii pentru a-i jefui mai usor bogatiile naturale. Razboiul civil psihologic al lui Paler. Nu-s romanii mai cu motz, nesimtiti genetic, inferiori sau alte tampenii. Orice alta natie europeana se comporta la fel dupa doua decenii ca astea.
 
Haios e ca desi nu eram singurii comunisti, si jumatate din nemti erau, si ungurii, polonezii, cehii, etc, totusi doar pe noi ne-a infectat cu balcanism.
Ce are sula cu prefectura? Balcanismul nu tine de comunism, cum spunea si Adrian, e o cultura 'dezvoltata' in timp. Si daca tot vorbim de comunism, in exemplul tau fa o comparatie intre unguri, polonezi, cehi, germani vs romani, bulgari, sarbi (hint?)

- nu cred in democratie, o societate in care votul meu sau al lui Adrian valoreaza cat votul a doi Dorei necalificati e sortita sa fie condusa de Basesti, Becali si Udre;
O societate comunista e 'sortita' sa calce in picioare drepturile tale si sa fie condusa de academicieni de renume. Cum explici decalajul economic & social intre tarile (ex)comuniste si cele democrate?

azi ne scaldam in mizerie sociala pentru ca asta s-a dorit. 20 de ani de ridiculizare a nationalismului, de subminare a politistilor si a justitiei prin legi intentionat tampite, de aclamare a manelistilor si fotbalistilor, isi spun cuvantul. Clasicul "divide et impera" aplicat societatii pentru a-i jefui mai usor bogatiile naturale.
De ce la unele popoare merge 'divide et impera' si la altele nu? De ce romanii n-au coloana si nu stiu sa lupte pentru drepturile lor? R: Vezi partea cu balcanismul, anii sub dominatie straina si comunismul. :wink:
 
Totul pornește de la un individ în aceeași măsură în care „A person is smart. People are dumb.” (K, MiB)

Mi se pare ilar, dar tipic bucureștean, faptul că-mi dai lecții despre orașe transilvănene. Ce-o să urmeze, opinii despre conviețuirea de zi cu zi a românilor cu maghiarii în Ardeal? :biggrin:

1. De acord :smile:

2. Tati, bunicii mei și cam jumătate din familia mea (rude ++) sunt din Ardeal. Au conviețuit cu maghiarii și sașii vreme de sute de ani (ca pedigree, aș vrea eu să am persoane așa longevive în familie :biggrin:) și n-au avut probleme, motiv pentru care urăsc UDMRul și oagării de teapa lor, care amestecă sămânță de scandal între oamenii acelor locuri. Iar mai nou părinții mei se mută cu totul în zona Sibiului. Unde am mers din ce în ce mai mult în ultima vreme în timpul liber. Și mi s-a părut civilizat. Lor li se pare civilizat (ca oameni educați și umblați prin lume). Ilar spui tu. Eu am adus justificările pentru care-mi dau cu părerea. Asta este tipic... ce?


Și aș dori pe această cale să anunț că sunt perfect de acord cu Azazel, dar nu comunismul este o soluție, ci un stat asemănător celui descris în Starship Troopers (Infanteria Stelară) a lui Robert Heinlein - cartea, nu filmul. Un guvern federal, alcătuit din veterani, care au înțeles că supraviețuirea și prosperitatea întregului este mai importantă decât supraviețuirea și prosperitatea individului. Unde dacă făceai vreo tâmpenie erai biciuit în public. Unde erai educat întru responsabilitate, nu delăsare, cu o palmă peste fund când făceai o tâmpenie, nu "corecțiile fizice cauzează traume psihologice" și alte rahaturi.

Dar meh, să visăm frumos :smile:
 
Iar la nivel de principii, Adrian e capitalist desi n-am inteles niciodata de ce, eu sunt anti-capitalist (a.k.a. comunist) pentru ca:
- nu cred in competitie corecta atata timp cat orice organism tip Consiliul Concurentei e corupt la maxim (asa zisul lobby legalizat in capitalismul american). Orice capitalism prin definitie genereaza coruptie si polarizare;
- nu cred in democratie, o societate in care votul meu sau al lui Adrian valoreaza cat votul a doi Dorei necalificati e sortita sa fie condusa de Basesti, Becali si Udre;
Capitalismul e un sistem economic, comunismul e un sistem economic si politic. Democratia e un sistem politic si nici eu nu sunt deloc fan al ei si motivul dat de tine e si unul din motivele mele, mai am si altele. Capitalismul nu e perfect, dar nu mai exista nicaieri capitalism asa ca ceea ce vezi si blamezi nu e capitalismul, e altceva, e un capitalism socialist in care orice reguli de baza ale capitalismului sunt puternic distorsionate si de obicei nefunctionale din cauza reglementarilor si interventiilor statului. Nu ai piata muncii pentru ca statul o suprareglementeaza si pune niste restrictii de nu se regleaza niciodata, nu ai piata serviciilor din acelasi motiv, iar piata bunurilor nu mai are de mult crize si excese pentru ca si in capitalism de aplica planificarea productiei ca si in comunism, e prima lectie de economie invatata in facultate.

Iar tu nu crezi in capitalism din cauza coruptiei. Si coruptia endemica e o caracteristica culturala balcanica, provenita din cultura araba, ceea ce scriam ieri. Ironic, tu nu crezi in coruptie, nu in capitalism. Eu nu cred in democratie si in comunism, dar sunt convins ca nu sunt singurele sisteme posibile. Tu esti de parere ca e nevoie de o societate semi-sclavagista in care oamenii asculta ceea ce li se spune, muncesc si primesc ca rasplata ce vrea sistemul sa le dea, eu sunt fix in directia opusa in care fiecare isi poarta de grija si interactioneaza la nevoie cu un stat minimal, in care coruptia nu isi are locul pentru ca nu are oportunitati sa apara. Ce zici de un stat care nu isi obliga cetatenii la aproape nimic, dar prin lege asigura o paleta limitata de servicii, un pachet minim obligatoriu (siguranta si ordine publica, justitie) si restul optionale (asigurari sociale, asigurari medicale), dar totul in perfecta transparenta: contract scris pentru toate serviciile pe care le ofera si publicarea imediata a oricarui document incheiat de stat cu orice furnizor de bunuri si servicii, inclusiv contracte si corespondenta. Unde mai are loc coruptia?

Si ca sa nu fiu total offtopic: azi ne scaldam in mizerie sociala pentru ca asta s-a dorit. 20 de ani de ridiculizare a nationalismului, de subminare a politistilor si a justitiei prin legi intentionat tampite, de aclamare a manelistilor si fotbalistilor, isi spun cuvantul.
Nu sunt ultimii 20 de ani de vina, ci ultimii 300. In 20 de ani nu poti schimba complet o societate, nici daca insisti. Iar subminarea politistilor prin legi intentionat tampite e din epoca pe care o regreti, acum 30 de ani se mai distrau baietii prin cartier sa ii ia pistolul sectoristului si sa il vezi dupa aia pe sectorist plangand sa il dea inapoi ca o sa aibe probleme la serviciu daca il pierde. Si pe vremea aia se fura din combinate la greu si mergea sa imparti cu procurorul prada si sa scapi fara nici o pata in cazier, daca prada era interesanta, de ajungeau prin puscarie doar gainarii. Si tot in epoca aia s-a dat legislatia blanda prin care nu exista cumularea pedepselor (acum exista partial in noul Cod Penal) si inchisoarea cu suspendare pentru aproape orice.

Nationalismul curata societatea? Care nationalism, ca cetatenie romana se dadea la arabi si africani si acum 30 de ani, cati au venit in Romania la studii si au ramas pe-aici nu se pune? Asa au ajung si englezii sa aibe 50%+ negri si pakistanezi si sa nu mai aibe o natie, noi suntem doar in urma pe acelasi drum. La ce te ajuta nationalismul aici si cu ce era mai bun in regimul comunist care era comunist, nu socialist?
 
Ce are sula cu prefectura? Balcanismul nu tine de comunism, cum spunea si Adrian, e o cultura 'dezvoltata' in timp. Si daca tot vorbim de comunism, in exemplul tau fa o comparatie intre unguri, polonezi, cehi, germani vs romani, bulgari, sarbi (hint?)
Pentru ca el ii tot da cu blamarea comunismului alaturi de fanarioti, de parca e unul si acelasi lucru. Si sa compari romanii unde presedintele a fost ucis si toate structurile statului zdrobite sau sarbii distrusi de un razboi cu iz petrolier cu nemtii, ungurii sau cehii unde predarea puterii s-a facut pasnic, e aberant. Iar GDP-ul nu are legatura cu productivitatea unei tari cat are cu consumul/cheltuielile ei. Profitul OMV care intra in PIB-ul austriecilor e facut in mare parte de muncitori romani, la fel al nemtilor de la Distrigaz, francezilor de la ApaNova, etc. PIB mic nu inseamna ca suntem puturosi ci ca consumam putin. Pentru ca ni se fura mult.

O societate comunista e 'sortita' sa calce in picioare drepturile tale si sa fie condusa de academicieni de renume. Cum explici decalajul economic & social intre tarile (ex)comuniste si cele democrate?
Simplu, "democratii" au castigat Razboiul Rece prin transformarea banilor proprii in hartie igienica si impunerea lor prin forta in tarile cu resurse naturale. Iar criza de acum e efectul "capitalismului democratic" post Nixon Shock. Si-au exportat crizele capitaliste in tari mai mici.

De ce la unele popoare merge 'divide et impera' si la altele nu? De ce romanii n-au coloana si nu stiu sa lupte pentru drepturile lor? R: Vezi partea cu balcanismul, anii sub dominatie straina si comunismul. :wink:
Merge la orice popor, vezi America Latina, Asia, etc. In Romania au existat motive geostrategice importante si d'aia am fost zdrobiti atat de rau, d'aia presedintele a fost ucis si tara americanizata. Nu e prima data cand ne-o luam din cauza pozitiei, si romanii, si turcii, si austro-ungarii, si nemtii ne-au calcat pe gat din cauza asta.



Tu esti de parere ca e nevoie de o societate semi-sclavagista in care oamenii asculta ceea ce li se spune, muncesc si primesc ca rasplata ce vrea sistemul sa le dea, eu sunt fix in directia opusa in care fiecare isi poarta de grija si interactioneaza la nevoie cu un stat minimal, in care coruptia nu isi are locul pentru ca nu are oportunitati sa apara. Ce zici de un stat care nu isi obliga cetatenii la aproape nimic, dar prin lege asigura o paleta limitata de servicii, un pachet minim obligatoriu (siguranta si ordine publica, justitie) si restul optionale (asigurari sociale, asigurari medicale), dar totul in perfecta transparenta: contract scris pentru toate serviciile pe care le ofera si publicarea imediata a oricarui document incheiat de stat cu orice furnizor de bunuri si servicii, inclusiv contracte si corespondenta. Unde mai are loc coruptia?
Tu vezi societatea umana ca o arena in care sacalii, viperele, oile si caprioarele trebuie toate aruncate in arena si cel mai bun sa castige, caprioara sa-si deschida un fastfood, sacalii sa se ocupe de paza si protectie si toti vor trai in armonie. Eu vad societatea ca pe un organism unde e nevoie de un creier pentru a controla diferitele sale organe, care da comanda de lupta impotriva infectiilor, care comanda mai multi nutrienti pentru o zona ranita atunci cand e cazul. Nu toti oamenii sunt egali, nu toti au sanse egale, nu toti au abilitati de negociere si nici talent in crosetat, sudat sau proiectat. O societate in care capacitatea de negociere e cel mai bine rasplatita e fix regimul fanariot pe care-l tot blamezi. Societatea umana nu e o jungla in care sa lasi darwinismul sa-si faca de cap pentru ca altfel de intoarcem in preistorie rapid. Atata timp cat in capitalism banul produce bani mai eficient decat munca sau cercetarea, societatea e condamnata sa stagneze.


Nu sunt ultimii 20 de ani de vina, ci ultimii 300. In 20 de ani nu poti schimba complet o societate, nici daca insisti.
Avem imagini diferite despre nivelul moral al romanilor din 1989 si cel de acum. Eu cred ca comunismul a luat niste iobagi si salahori si a exterminat analfabetismul, a produs multi olimpici internationali si o societate relativ sigura si civilizata, tu sustii ca acum 300 de ani toti romanii erau numai savanti rasati si de 300 de ani sistemul se tot chinuie sa-i salbaticeasca.


Nationalismul curata societatea? Care nationalism, ca cetatenie romana se dadea la arabi si africani si acum 30 de ani, cati au venit in Romania la studii si au ramas pe-aici nu se pune? Asa au ajung si englezii sa aibe 50%+ negri si pakistanezi si sa nu mai aibe o natie, noi suntem doar in urma pe acelasi drum. La ce te ajuta nationalismul aici si cu ce era mai bun in regimul comunist care era comunist, nu socialist?
Tu confunzi nationalismul cu ultranationalismul desi eu vorbeam de nationalism ca patriotism, nu ca xenofobie cum sugerezi. Americanilor li se interzice xenofobia dar le e impus patriotismul. Patriotismul nu curata societatea dar e ca un sistem imunitar care o apara de "razboiul civil psihologic". Romanul e atat de blazat si resemnat in fata clasei politice mizerabile pentru ca-l uraste inclusiv pe romanul de langa el, vecinul de bloc, casa, job. Divide et impera. Iar ura asta e planificata si indusa, nu e o simpla coincidenta sau o descoperire a elitistilor mioritici.
 
Tu vezi societatea umana ca o arena in care sacalii, viperele, oile si caprioarele trebuie toate aruncate in arena si cel mai bun sa castige, caprioara sa-si deschida un fastfood, sacalii sa se ocupe de paza si protectie si toti vor trai in armonie. Eu vad societatea ca pe un organism unde e nevoie de un creier pentru a controla diferitele sale organe, care da comanda de lupta impotriva infectiilor, care comanda mai multi nutrienti pentru o zona ranita atunci cand e cazul. Nu toti oamenii sunt egali, nu toti au sanse egale, nu toti au abilitati de negociere si nici talent in crosetat, sudat sau proiectat.
Eu vad specia umana ca rezultatul a zeci de mii de ani de aruncat sacalii, viperele, oile si caprioarele in arena; a functionat excelent, ne-a pus in varful lantului trofic si daca asta a fost calea catre progres cred ca asta e calea de continuat; decaderea tuturor imperiilor a inceput cu delasarea.

Tu in schimb vezi specia umana ca un soi de stup neoficial condus de o matca (Partidul Comunist sau Iubitul Conducator, la alegere) si in care indivizii sunt simpli pioni mutati de matca, fara individualitate si fara nici un fel de libertati personale. Eu nu pentru aia traiesc, sa fiu sclavul societatii, ma doare undeva de ea. Tu spui ca oamenii nu sunt egali si ca unele lucruri nu trebuie rasplatite mai mult, eu spun ca trebuie rasplatit ceea ce se cauta; daca se cauta inseamna ca e nevoie si e util, ma doare undeva de specialistii in impletit funii de mana, nu trebuie tinuti in viata pentru ca meseria lor nu mai e utila nimanui. Darwinismul nu ne duce in preistorie, ne-a adus de acolo incoace, ai gresit complet directia. Darwinismul a demonstrat ca a adus progres, socialismul a demonstrat pana acum ca a creat mai multi trantori si idioti decat orice alt sistem politico-social vreodata. Dorel de azi s-a nascut acum 45-50 de ani si a crescut si a fost educat de comunisti, nu s-a schimbat brusc acum 20 de ani.

Avem imagini diferite despre nivelul moral al romanilor din 1989 si cel de acum. Eu cred ca comunismul a luat niste iobagi si salahori si a exterminat analfabetismul, a produs multi olimpici internationali si o societate relativ sigura si civilizata, tu sustii ca acum 300 de ani toti romanii erau numai savanti rasati si de 300 de ani sistemul se tot chinuie sa-i salbaticeasca.
Si Coreea de Nord si-a alfabetizat iobagii; prin alfabetizare nu le-a adus cultura comunismul, i-a facut iobagi care stiu sa scrie si sa citeasca si i-a invatat sa fie trantori si sa fure din intreprinderi.

Tu confunzi nationalismul cu ultranationalismul desi eu vorbeam de nationalism ca patriotism, nu ca xenofobie cum sugerezi. Americanilor li se interzice xenofobia dar le e impus patriotismul. Patriotismul nu curata societatea dar e ca un sistem imunitar care o apara de "razboiul civil psihologic". Romanul e atat de blazat si resemnat in fata clasei politice mizerabile pentru ca-l uraste inclusiv pe romanul de langa el, vecinul de bloc, casa, job. Divide et impera. Iar ura asta e planificata si indusa, nu e o simpla coincidenta sau o descoperire a elitistilor mioritici.
Ce e patriotismul si la ce e util? Ce e patria daca nu o multime arbitrar definita pe criterii de limba si de granita? Bunicii mei au trait in zona in care se intalneau granitele imperiului austro-ungar, Cehiei, Poloniei, Rusiei (Ukrainei) si Regatului Romaniei (Muntenia+ Moldova), ca au prins anii dinainte de unire. Care crezi ca era patria pentru ei si ce reprezenta? Crezi ca daca iti numesti patria Romania si tragi linie atunci bulgarii au ceafa lata pentru ca sunt peste Dunare? De ce? Toate granitele sunt mai mult sau mai putin arbitrare, limba vorbita nu reprezinta o natie (limba nativa a varului meu e maghiara, dar e la fel de roman ca tine sau ca mine), atunci ce naiba mai e patria si ce vrei cu ea? Nu dau 2 bani pe o patrie trasata din condei, cantata de poeti (ca trebuie si ei sa cante ceva) si adulata de multime. Suntem oameni, pana una alta rasa umana e singura caracteristica reala definitorie pentru noi, patria e de la Polul Nord la Polul Sud si e bolovanul pe care traim, atat. Ce e nationalismul si ce faci cu el? E un concept bun de indoctrinat oamenii, similar cu bau-baul indoctrinat de popi la babele tampite, amandoua se bazeaza pe vaporware impachetat frumos si bagat pe gat celor care nu au suficient discernamant.
 
Ce e nationalismul si ce faci cu el? E un concept bun de indoctrinat oamenii, similar cu bau-baul indoctrinat de popi la babele tampite, amandoua se bazeaza pe vaporware impachetat frumos si bagat pe gat celor care nu au suficient discernamant.

QFT - Ubi bene, ibi patria.
 
Din ciclul Samuel L. Jackson :biggrin:
itunes.jpg
 
Trololol, și românii au stat la "gura" europei și-au apărat-o și-au favorizat tihna aia nu? :biggrin:

Primul și-al doilea război mondial s-au dus pe lună nu? Sau pe marte. Nu în europa.

Imperialism LOL. Și SUA ce mai este?

Tu ai grava senzaţie că ştii prea multe, dar în realitate nu ştii mare lucru. Egocentrismul şi falsa siguranţă cu care încerci să te impui nu-s indicate într-un dialog.
Europa aşa-zis civilizată a avut parte de tihnă multă, exact,(ŞI) graţie tocmai "zidurilor" ălora de la gura Europei. Nu-i o teorie, e realitate.
Cât despre cele două războaie mondiale:
Paradoxal, al doilea război mondial a fost mană cerească pentru "civilizaţi". Ştii, probabil, ce criză l-a precedat... şi ce nevoi existau. Cât despre primul, cauzele reale ţin tot de civilizaţia acelor civilizaţi, care (spui tu) ar trebui să fie etalon.
 
Back
Top