Is this fun or what? :D

Ca tot e ovationat din toate partile. :biggrin:

macron_la_st.tropez.jpg
 
El era în școală când a cunoscut-o ca profesoară, ea fiind măritată cu un bancher și cu 3 copii cam de vârsta lui. La 17 ani, el îi declara că o s-o ia de nevastă. Ea a divorțat pe la mijlocul anilor 2000 și după un an s-a măritat cu el. Și ăsta e subiectul de senzație al tabloidelor de când a început campania, deși cuplului prezidențial i se cam fâlfâie - ei sunt fericiți și asta e tot ce contează.
 
  • Like
Reactions: Neo
El era în școală când a cunoscut-o ca profesoară, ea fiind măritată cu un bancher și cu 3 copii cam de vârsta lui. La 17 ani, el îi declara că o s-o ia de nevastă. Ea a divorțat pe la mijlocul anilor 2000 și după un an s-a măritat cu el. Și ăsta e subiectul de senzație al tabloidelor de când a început campania, deși cuplului prezidențial i se cam fâlfâie - ei sunt fericiți și asta e tot ce contează.
Aha, deci este musai să fie maxim 2-3-4 ani diferență între uamini, altfel nu se pot înțelege sau ceva este oribil de defect cu ei.

Capra vecinului, sport internațional după ce a făcut furori maxime în România. Măcar am făcut și noi o treabă bună și nici n-am realizat :smile:
 
Ce înțeleg unii când expiră patente și Fraunhofer nu mai are motiv să licențieze tehnologia MP3.
gestul celor de la Fraunhofer ar trebui să funcționeze ca un avertisment. Pe ideea că, dacă până și creatorii formatului sunt de părere că există soluții mai pune de encodare a fișierelor audio, s-ar putea să fie bine să le aveți în vedere.

Of course, preluați și de alții, cu chestii și mai interesante:
Paternitatea patentelor MP3 este o problemă discutabilă, însă in ultimii ani Fraunhofer IIS și Technicolor au pretins tuturor celor care fac programe de scriere/citire MP3 să dețină licențele necesare formatului, aceasta cel puțin pentru zona Europei.
(în Europa patentele au expirat de ani buni)
 
Tocmai, e o lovitură de imagine: de fapt nu se schimba nimic dar lumea se bucura ca vai ce primărita grijulie avem :wink:

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Alta prostie pe care eu n-as putea sa o concep. La ce bun sa colectez eu selectiv cand masina de gunoi le ia pe toata le gramada.
Nu mai zic de "recipientii nu sunt spalati si dezinfectati dupa golire cel putin 1 data pe saptamana".
Si cand masina Primariei vine si pune zapada de pe carosabil pe trotuarul pe care tocmai l-am deszapezit inainte sa plec la munca? Plus multe aberatii.
 
Lucrul cel mai trist e ca impreuna cu pet-ul se recicleaza cam tot ce e plastic, fie sticle de sampon, olițe de bebelusi, capace de wc, etc... Si plasticul ala nealimentar tare mi-e teama ca ajunge in sticlele de apa si alte bauturi. Asta in Romania, unde reciclam original.
 
Din cate stiu nu se fac pet-uri din plastic reciclat, tocmai din considerente igienice.
 
La cealaltă extremă sunt germanii. Din nevoia lor intrinsecă de a nu fi luați prin surprindere de nici un detaliu necunoscut, au dezbătut problema în cel mai minuțios detaliu și au reglementat-o la un nivel care necesită un efort pentru înțelegere/învățare, iar execuția sortării gunoiului este la rang de religie și preocupare zilnică. Chiar și așa, sunt destui nemți care greșesc în a aplica propriile reguli. Noi a trebuit să citim niște broșuri locale și am găsit chiar câteva aplicații pentru telefon sub formă de jocuri prin care să învățăm.

Pentru început, este cel puțin o firmă de colectare a gunoiului, cu mașini specializate, și cu un calendar pentru colectare pe coduri poștale (grup de străzi sau cartiere) - în care zi se strânge care gunoi. Pentru noi, asta ar însemna o schimbare radicală a industriei de colectare, care acum e orientată spre minimizarea costurilor pentru a maximiza posibilitățile de șpagă.

Clădirile au spații amenajate pentru atât de multe tomberoane diferite, în funcție de ce fel de contracte au. Asta înseamnă la noi desființarea ghenelor de gunoi, așa cum s-a făcut în multe orașe din țară, și amenajarea în exteriorul clădirilor a unor țarcuri cu cheie pentru gunoi.

Unele tipuri de deșeuri au containere stradale, în spații desemnate de primărie - de exemplu sticlele, cartoanele, hainele și încălțările uzate. Se găsesc cam la câteva străzi distanță, și cu siguranță în apropiere de centrele comerciale.

Altele tipuri de deșeuri se colectează doar în anumite locuri - de exemplu, becurile și bateriile. În cele din urmă, gunoaiele voluminoase (mobilă, materiale de construcții) se ridică la cerere, cu programare, sau se duc la un centru de reciclare, sau se colectează în câte o anumită zi din lună (când toată lumea își scoate mobila veche în stradă, dacă îți face ceva cu ochiul poți să iei liniștit).

Tipuri de gunoi - aici vine distracția :biggrin:
  • Sticlă: sunt containere stradale separate pentru sticlă albă, verde și maro, fiindcă au temperaturi de topire diferite. Sticlele se aruncă spălate, cu excepția celor care au fost contaminate cu ulei/lapte/alte substanțe care, prin spălare, ar contamina mai rău apa de canalizare. Pentru unele sticle plătești la cumpărare garanție (pfand) variind între 0,10€ și 1€; e marcaj special pe etichetă pentru asta, și atunci le duci înapoi la magazin unde au automate pentru preluarea sticlelor și a lăzilor de plastic, pentru ele primind bon valoric pentru alte cumpărături.
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte: se colectează în containere stradale, îmbrăcămintea în saci de plastic iar încălțămintea cu șireturile pantofilor pereche înnodate. Poliția face eforturi nebănuite de a rezolva cazuri de papuci aruncați la gunoiul menajer, cu investigații ca-n filme ce durează luni de zile, ca să identifice făptașul și să-l amendeze. Hainele și încălțările sunt pe cât posibil reparate și date celor nevoiași.
  • Carton și hârtie: sunt printre cele mai bine reciclate materiale. DAR, trebuie să fie curățate de etichete adezive și urme de scotch. Apoi, hârtia tipărită cu toner sau cerneală, inclusiv cataloagele, revistele, ziarele, este mai greu reciclabilă și trebuie separată. În unele locuri sunt câte 2 containere diferite pentru asta - cartoane și hârtii de ambalaje într-o parte, și alt fel de hârtie (imprimată) în alta. Dar nu le arunci în sac de plastic, ci le golești din sac.
  • Electrice, electronice: becurile sunt colectate la magazine, separate în neoane, becuri catodice, becuri cu filament, becuri LED. Bateriile sunt și alea separate dacă-s cu plumb sau fără. Electrocasnicele mari sunt ridicate odată cu livrarea electrocasnicelor lor (gen, ți-ai schimbat frigiderul vechi); firma de curierat este cea care îți aduce, despachetează și montează aparatul nou, strânge ambalajele, și preia aparatul vechi/defect.
  • Plastice: sunt foarte diferențiate în funcție de tip și dacă au fost sau nu contaminate cu mâncare. Polistirenul este colectat separat, fiindcă este cel mai puțin reciclat material (e mai scumpă reciclarea decât producția de polistiren nou). Sticlele PET din plastic sunt tari, din plastic gros, și sunt cu garanție ca și recipientele din sticlă - le duci înapoi la magazin ca să-ți iei banii înapoi. Plasticul folosit pentru ambalaje de produse se colectează separat la „Verpackung”, dar plasticul pentru ambalaje de mâncare (iaurt, carne, ulei etc.) se strânge separat la „Restmüll” - gunoi menajer, nespălat.
  • Orice resturi de mâncare ce pot fi transformate în îngrășământ sunt colectate separat. Resturi de legume, fructe, mâncare negătită. Mâncarea gătită sau cu ulei, împreună cu orice alt ambalaj de mâncare (conserve de pește, cutii de plastic de brânzeturi și iaurt, folii de la salam/carne, sticle de ulei, folii de aluminiu, hârtie cerată pentru gătit), textile și mai știu eu ce altceva se aruncă la grămadă la gunoi menajer (Restmüll). Carnea în particular se aruncă învelită în hârtie, pentru a preveni cât de cât contaminarea restului gunoiului cu zemuri și alte alea, până când gunoiul menajer este preluat și sortat centralizat.
În bucătărie am 2 găleți diferite doar pentru gunoiul legat de chestii de mâncare (compost și restmull), iar prin debara/pivniță am o găleată pentru hârtie, altă găleată pentru sticle și PET-uri pe care le sortez/duc la magazin, un sac pentru plastice și o cutie pentru cartoane.

Zilnic mă confrunt cu analize de genul: mi-am suflat nasul într-un șervețel, acuma ăsta nu mai poate fi aruncat la hârtie fiindcă e contaminat biologic, dar nici la compost nu merge, trebuie la restmull. Borcanul ăsta cu zacuscă e din sticlă albă, dar zacusca e cu ulei și dacă îl spăl atunci uleiul ajunge la canal, deci arunc borcanul murdar la restmull. Am cumpărat o cămașă, din care rezultă o grămadă de ambalaje din plastic, dar eticheta s-ar putea să fie doar hârtie (imprimată color, deci un anume container) sau s-ar putea să fie hârtie plastificată (deci containerul de verpackung). Ațele alea din plastic care țin eticheta de hârtie le tai și le pun la verpackung. Dacă mai sunt și etichete interioare cu instrucțiuni de spălare pe care să le tai, trebuie să verific dacă sunt din plastic (verpackung), bumbac imprimat (restmull), sau poate au un cip RFID (electronice). Am primit un colet prin poștă - dau jos scotchul de plastic și etichetele lipite de pe el, pe care le arunc la verpackung, iar cartonul se duce la containerul de ambalaje de hârtie. Iarba tunsă din grădină intră la compost, dar să fiu atent să fi strâns înainte mucuri de țigară aruncate în iarbă de vecini, fiindcă alea-s din plastic contaminat și se duc la restmull.

Până și sacii de gunoi sunt codificați pe culori în funcție de tipul de gunoi pe care îl conțin: galben, verde, maro, albastru...

PEȘTIȘORULE, SĂ ÎNNEBUNESC!!! AAAAAA!!!!!
 
La mine pe strada sunt si blocuri si case.
Masina de gunoi vine vineri la ora 7 si incepe sa ia strada la rand. Ridica doar tomberoane de tip europubela, nimic altceva, gratuit. Atat de la case, cat si de la blocuri.
La 2 strazi distanta sunt containerele de reciclare: sticla, plastic si metal, carton si hartie.
Regulile nu sunt atat de stricte, si nu te pedepseste nimeni. Dar se intampla in Bucuresti ...
 
Merită o oprire și o vizită, da' să verifici înainte orele de vizitare că ne-am mai luat țeapă să putem umbla doar prin curtea din spate și grădină și atât. Biblioteca dinăuntru și tavanele pictate sunt absolut senzaționale.
 
Back
Top