Invertor sudură

Totusi, te-ai hotarat ca e mai ieftin sa cumperi alt aparat decat sa pui un ventilator bun pe celalalt? Ca din ce poze am gasit majoritatea au ventilatoare foarte mici si din ce-mi aduc aminte al meu are ventilator mare, cat toata carcasa, cam cum e in poza lui Quark.

Sunt aproape sigur că n-o să fac din rahat bici. De plesnit, ce să mai zic?
De Panzere n-am citit lucruri rele. Posed un flex Panzer pe 125 mm și e forțos rău. Am tăiat de m-am plictisit cu el și nu s-a încălzit. Mai nașpa sunt alea Go/On. D-ăla e transformatorul meu. E drept că l-am și luat la ofertă cu sub 2 milioane, cu un flex mic inclus (d-ăla pe 115 mm, care merge bine-mersi deocamdată). Sudezi 2 electrozi de 2 jumate și intră în protecție termică, timp cât sudezi vreo 4-5 țigări. Cam mult pentru gustul și răbdarea mea. Seria asta ARC e seria nouă, cică, de la Panzer. Vechea serie MMA n-a avut probleme, ba chiar electroniștii de pe elforum ziceau că dacă-l iei nițel la aranjat, invertorul MMA e chiar bun. Un puști de la service clienți mi-a spus că astea ARC sunt de vreo 3-4 luni în ofertă și n-au avut retururi la ele. O fi prea puțin timpul de expunere în piață?
Cât despre invertoare, mai studiez. Mă așteptam să fie ceva electroniști avizați pe-aici, să fi desfăcut ceva cutii de-astea de forță, să spună păreri despre alea, despre alelalte... :smile:
 
Pai ca sa le desfaca ar trebui sa le cumpere inainte, nu? :wink: Ca dara nu lucram in service la Praktiker sau la Brico...
 
Da, dar pe toți ne leagă pasiunea mai mare sau mai mică legată de IT. Uneori și cea pentru fiare. :biggrin:
 
M-am uitat aseara la aparat si bobina primara e din cupru. Bobina secundara n-am reusit sa-mi dau seama din ce e, fiind acoperita cu panza si inca nu s-au ros izolatiile de pe ea, am lasat-o asa.
 

Attachments

  • ap_su_1.jpg
    ap_su_1.jpg
    117.3 KB · Views: 61
  • ap_su_2.jpg
    ap_su_2.jpg
    121.2 KB · Views: 60
  • ap_su_3.jpg
    ap_su_3.jpg
    122.4 KB · Views: 62
  • ap_su_4.jpg
    ap_su_4.jpg
    113.6 KB · Views: 56
  • ap_su_5.jpg
    ap_su_5.jpg
    108.1 KB · Views: 58
  • ap_su_6.jpg
    ap_su_6.jpg
    108.4 KB · Views: 60
Am demontat și eu transformatorul. Din păcate, are deja ventilator de 120mm. Singurul lucru pe care l-aș mai putea face ar fi să separ fluxul de aer de intrare printr-un tub care să înconjoare ventilatorul și să izoleze fantele de intrare a aerului, ca ventilatorul să sufle în spatele transformatorului. Acesta nu e ca cele pentru carcasele PC-urilor, ci fără cușca aceea din plastic unde sunt paletele. El săracul suflă aer, cred suficient, dar mi-e că managementul fluxurilor de aer e zero.

Am luat un Panzer ARC-180 până la urmă. Am ales pentru disponibilitatea fizică a magazinului în zonă, pentru garanție și pentru preț. Să vedem ce-o fi de capul lui pe termen lung. Am topit vreo 2-3 electrozi de probă: merge OK. Necesită nițel adaptare la modul de sudură față de transformator. Nu prea am unde și cum să testez dacă intră în protecție termică, mai ales după cât timp și în ce regim. În week-end sigur voi avea. Electrozii de 2,5 mm îi papă cu potențiometrul sub jumătate. Arc stabil, cordon de sudură frumos. Deci, posibil să ducă rezonabil și 3,25 mm.
Doamne-ajută!

PS: ingenioasă masca pe care a pus-o chinezul în kit: e pliabilă, cu ergonomie mai bună decât ce am pe kitul transformatorului și, ce e mai important, are sticla colorată mai "slabă". Prin cea de la transformator puteai să te uiți și la Sirius sau Rigel, că de-abia le vedeai.
 

Attachments

  • 2015-05-14_11.14.35.jpg
    2015-05-14_11.14.35.jpg
    81.7 KB · Views: 92
  • IMG_20150514_122148.jpg
    IMG_20150514_122148.jpg
    94.1 KB · Views: 83
  • IMG_20150514_122158.jpg
    IMG_20150514_122158.jpg
    105.4 KB · Views: 78
Last edited:
L-am mai frecat nițel și sunt mulțumit de el. I-am făcut și autopsia: pare îngrijit lucrată electronica, atât cât am studiat-o eu ochiometric și cu lupa.
Observ că are două ventilatoare, probabil să sufle... și-n iaurt, ceea ce nu-i rău deloc. :hihi:

IMG_0230.jpg


IMG_0231.jpg


IMG_0232.jpg


IMG_0233.jpg


IMG_0234.jpg
 
Sa-l folosesti cu placere! :beer: Apropo: astia nu sunt sanatosi... au inceput sa bage SMDuri si in aparatele de sudura! :nuts: Pe romaneste: daca a crapat ceva, adio.
 
Mersi. Probabil e zona de comandă, ceva, colțul stânga sus unde e pozată placa. Nu cred că și în cea de putere. E cam înghesuială acolo, e drept, și nu se vede. Eu sper să nu crape tocmai acolo unde nu se poate repara. Și, la o adică, cred că se poate întrerupe partea aia de comandă și înlocui cu o placă dedicată, că există.
 
Last edited:
I-a cam tremurat mâna robotului. :biggrin:
Eu mă rog măcar să fie lipiturile bune (să nu aibă de-alea reci), nu mai contează că-s și strâmbe piesulicile. :hihi:
'n-orce caz, până acum dihania s-a comportat peste așteptări: topește 2 jumate cu potențiometrul sub jumătate reglat și am înnodat și 8 bucăți și n-a zis nici pâs! Nici măcar călduț nu e.
 
Back
Top