Invertor sudură

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Aș vrea să cumpăr o drăcie de-asta, cât mai ieftină, dar și bunicică. :biggrin: Din păcate n-am mai mult de 700 de lei disponibili.
Am deja un transformator ce duce până la 80A (cică "fi" max. de 2,5 mm), dar mă scoate din pepeni că una-două intră în protecție termică. Folosit ocazional și-a făcut treaba. Acum, însă, am nevoie de ceva care să nu mă scoată din sărite când vreau să sudez o poartă de 2000x1000 mm din țeavă rectangulară. Că am încercat cu sus-amintitul și m-am lăsat păgubaș.
Aveți ceva experiențe?
 
Domnule, eu am unul care urca pana la 140A si pateam la fel. Am cumparat un "mic" ventilator (la 220V - Papst), am taiat putin textolit, cateva suruburi, poate 20 de minute de munca... De atunci nu mai stiu ce-i aia incalzire excesiva, chiar daca sudez ore. Invertoarele ar fi o chestie smechera dar cele pe care ni le permitem noi (ca hobby) sunt niste chinezisme ordinare, care pot crapa oricand. Personal prefer deci solutia batraneasca, cu traf. Spor!
 

Attachments

  • 01 - sudura.jpg
    01 - sudura.jpg
    147.9 KB · Views: 148
  • 02 - sudura.jpg
    02 - sudura.jpg
    169.9 KB · Views: 146
140 A e ceva! Ăla de 80A al meu cică are ventilator, dar cred că oricât aș sufla eu în el, tot se va-ncinge. Abia se târăște cu electrozi de 2,5 mm. Dacă dă căldura afară, sudezi 1 minut, apoi stai 5 să se răcească. O să-l desfac nițel să văd dacă ar avea loc în el o turbină de-aia. :biggrin: Cine știe, poate-i dau de leac.
 
Incearca, costa substantial mai putin decat niste tranzistoare aruncate de chinez pe un radiator subdimensionat, fara pasta siliconica si care se fac popcorn dupa cinci minute. O sa ma uit si dupa niste invertoare din zona medie dar ok dpdv al constructiei si pun link.
 
Eu am un aparat de sudura cu transformator (cred ca-i exact modelul asta) cu ventilator dar n-a intrat pana acum in protectie termica niciodata, desi am avut reprize de sudura destul de lungi. Plus ca vara in soare se incingea foarte tare, inca nu s-a oprit sa-si ia pauza. Recent am vazut la cineva un invertor si mai nou am vazut ca au aparut si prin dedeman la preturi destul de ok, nu cred ca se apropie de 700 de lei decat cele medii. Mi-a placut la ele ca-s foarte usoare, la 2.6 kg cat are unu d'ala il poti considera de buzunar fata de un transformator care-i mai durduliu.
As zice sa-i pui un ventilator serios totusi inainte sa incerci altceva, eventual sa-l mai cureti si de praf ca aduna serios. Eu l-am desfacut pe al meu doar o data de curiozitate si l-am curatat ca era nevoie.
 
Da, doar ce-am venit și eu de la Dedeman și au vreo 3 oferte ce se-ncadrează în buget. Revin cu câteva foto și întrebări, îndată ce pot descărca pozele din telefon.
Ăl de 2 kile 600 mi-a făcut și mie cu ochiul. Să vedem cât e de bun, că am mai dat sfară-n țară și pe la vecini. :biggrin:
 
Last edited:
Partea frumoasa la invertoare este ca nu se arde numai finalul de putere, se vaporizeaza si cablajul cand crapa tranzistorii. :dracu: Da' nu-i nimic, refaci traseele cu fir de cupru.
 
Dacă are garanție 2 ani, "mi se cam rupe", ca lu' Neo. :hih:
N-am reușit să trimit decât o poză cu cele 3 oferte de la Dedeman.
În stânga e ăl de 2 kile 600, apoi cele două de 4 kile 100. Mai studiez nițel, dar cred că tind spre cel din centru: fără afișaj, fără touch ca ăla micu'. Simplu, cât mai simplu.

2015-05-13_13.38.02.jpg


Caracteristicile ar fi astea:

Toate sunt IGBT, au anti stick, arc force, ventilatoare, protecție termică, protecție IP21.
1. cel mic, NV160BD - afișaj, fără potențiometru (?), 2,6 kg, tensiune gol 100V, 20-160A, putere abs. 3,6kVA, electrod 1,6-4 mm (?!???!), dubios, X% 40/160, 80/115, 100/100, Imax=26,5A.
2. ARC-180 - 4,1 kg, tensiune gol 100V, 20-180A, putere absorbită 6,5 kVA, electrod 1,6-3,2mm, X% 60/180, 80/155, 100/140, Imax=35A.
3. ARC-180L - aceleași valori, doar că are afișaj.
 
De ce nu platesti pe cineva sa-ti sudeze ce ai nevoie?
N-am ceva anume de sudat. La casă (la țară) tot timpul faci câte ceva. Anul ăsta mi-am propus poartă din rectangulară, ceva pe la gard, o boltă pentru vie etc. etc. :wink: Și mai e și, vorba lui Quark, plăcerea de a bricola: un grătar pentru mici, un suport pentru ceaun, un suport pentru biclă... se găsește de muncă.
 
Citeste review-uri daca gasesti despre ele, ca de aparatul cu transformator de la Panzer (al doilea vapor din china, cu primul vapor vine einhell :biggrin: ) zic unii ca intra in protectie rapid. Nu e neaparat cazul aici, dar nu stii niciodata: http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/aparat-sudura-mma-ac-arc-bx1-160b.html

Invertorul pe care l-am vazut eu in functiune e al tipului ce mi-a montat automatizarea la poarta, si a avut de sudat la ea multisor, deci nu-l folosea chiar ca hobby. Imi pare rau acuma ca nu m-am uitat sa vad ce model e, atat am observat doar ca e foarte micut si foarte usor si parea ca merge binisor, si ca e albastru. :smile:)

Eu de la panzer am un generator de curent de 2.5kW, si pana acuma sincer chiar mi se pare ca functioneaza ok, cu o singura exceptie si anume trebuie sa inchid alimentarea cu benzina din robinet cand e oprit altfel curge pe undeva, probabil pe la vreun furtun de dupa robinet. Dar n-am avut chef sa caut hiba si cat timp nu curge cand e inchis, am zis ca-l las asa. Altfel ca si functionare e foarte ok, chiar si cand intra in sarcina mare. Dar asta e alta discutie. :smile:

Totusi, te-ai hotarat ca e mai ieftin sa cumperi alt aparat decat sa pui un ventilator bun pe celalalt? Ca din ce poze am gasit majoritatea au ventilatoare foarte mici si din ce-mi aduc aminte al meu are ventilator mare, cat toata carcasa, cam cum e in poza lui Quark.
 
Bine, acum depinde si cum e construit transformatorul ala. La mine de ex. poti sa bagi degete intre bobinaj si miez (vezi poza 1), deci are pe unde trece aerul sa raceasca dracovenia. Daca chinezoiul s-a zgarcit si a pus un miez subdimensionat pe care l-a bobinat pana in "buza", nu stiu daca se va raci corespunzator. Depinde de la caz la caz. Oricum (spre stupoarea generala) - bobinajul nu e din cupru ci din aluminiu emailat. :climb: Am picat pe spate cand am vazut treaba asta. Dar m-am obisnuit cu ideea intr-un final :biggrin:
 
Putin offtopic. Doar putin.
Se poate un "update alltables set bicla=bicileta,faculta=facultate,gradi=gradinita where user is noob"? :biggrin:
Thanks.
 
Daca iti spun ca al meu e din bara de cupru, adica bara de cupru si nu cupru litat, ma urasti tare? Ii fac diseara niste poze ca-s curios cum e cu racirea aia si cat de mare e ventilatorul si eventual il mai si curat cu ocazia asta.
 
Daca iti spun ca al meu e din bara de cupru, adica bara de cupru si nu cupru litat, ma urasti tare? Ii fac diseara niste poze ca-s curios cum e cu racirea aia si cat de mare e ventilatorul si eventual il mai si curat cu ocazia asta.
Pai vezi in zona de contact dintre fire si "papucii" pentru cablurile exterioare (unde e dat jos emailul de pe fir). Altfel arata la fel ca unul din cupru.
 
Chinezii ar fi făcut spirele din plastic colorat, dacă n-ar fi fost acea minoră problemă a conductivității electrice :biggrin:
 
Back
Top