Întrebări pe care ni le punem de mult

Mă interesează dacă există vreun device d-ăsta MP3 care să scoată semnal cât de cât acceptabil, măcar ca o placă audio onboard a unui PC, pentru a-l putea folosi în locul PC-ului cu noile mele Solo 6. Evident, să aibă şi egalizor customizabil, nu presetat. Mulţumesc.
Surprinzător, am un telefon SE-W200 şi mi-a plăcut destul de mult cum se aude. Chiar mai bine decât la mai noul Nokia 6303.
 
De ce computerele moderne sunt pline de bling-bling dar dau chix când e nevoie să pună în valoare tonele de "features"?

Caz concret: copiez 1 TB de pe un computer pe altul. Computerul destinație e un Win XP SP3 cu un disc de boot și altul pe care se copiază. RAM suficient, disc nou-nouț de 1 TB, rapid. Share din Windows, NTFS ca filesystem, rețea Gigabit și totuși viteza e doar de 40-50 MB/sec cu variații destul de mari (20-60 MB/sec).

Computerul sursă e un dual procesor, are rețea Gigabit și copiază de pe un RAID1 pe care nu mai umblă absolut nimeni, nu e disc sistem, nu e fișier de swap pe el, nu sunt instalate aplicații. Ai zice că tot ce face e să copieze de pe HDD în RAM (suficient și ăla), din RAM în placa de rețea, totul repetat până se transferă tot. Procesorul stă pe la 50% (dual-core - probabil RAID1 mănâncă un CPU din cele 2) la citire. Dacă încerc să copiez altceva de pe alte discuri interne (diferite) totul se mișcă precum melcul. WWTF?

- copierea pe rețea nu ar trebui să afecteze aproape deloc aplicațiile locale care merg totuși ca naiba
- la copierea pe RAID1 încărcarea procesorului a fost aceeași, dar performanța a fost mult mai bună: 70-75 MB susținut pentru că sursa era iSCSI. Citirea RAID1 nu ar trebui să consume procesor și oricum operațiunea ar trebui să fie mai rapidă și mai lejeră (pentru sistem) decât scrierea
- diferența între iSCSI și Windows file sharing nu e mare, dar iSCSI are o performanță relativ constantă pe când Windows File Sharing (CIFS) merge ca o vacă beată, când aproape normal când prin șanț. Am folosit pentru test aceleași calculatoare, cel cu CIFS are și un volum iSCSI pe un alt disc identic

Să nu spună cineva că aveam nevoie de quad-core ca să copiez niște fișiere de pe un computer pe altul că îi recomand un dual-six core să și-l vâre undeva :frown: 8 GB de RAM ar fi suficienți pentru o asemenea operație, plăcile de rețea transferă și mai mult la nevoie, am zero pachete pierdute (cabluri scurte Cat 5e), discuri de ultimă generație și totuși nu zburdă inocent peste câmpii. De ce?
 
Din cauza modului tâmpit în care Windows înţelege să facă transferul. Sincer, nu pot să îţi spun DE CE se întâmplă lucrul ăsta (vreau şi eu să aflu de nişte ani buni de zile), dar pot să confirm se întâmplă.
- Copiere de fişiere prin Windows File Sharing, plăci de reţea 100 Mbit, viteza medie a scăzut constant până la 600 kb/s şi HDD-urile cârâie de zici că o copiază pe mama lui Ştefan cel Mare.
- Copiere a aceloraşi date via FTP, cu client/server Filezilla, viteză constantă 11,2 MB/s, nu cârâie niciun HDD, utilizare raportată a plăcii de reţea: 99,7%.
- Copiere a aceloraşi date via P2P (uTorrent) - la fel ca prin FTP, a mers ca uns.
Părerea mea e că e implementarea de căcat. Cam la fel cum e şi cu download-ul de fişiere mari via Internet Explorer 6 versus Firefox (IE se încăpăţânează să pună fişierul în nu-ş ce căcat de temporar, după aia copiază tot în directorul destinaţie, WTF).
La muncă, dacă are cineva un ISO de luat de la mine, îi creez repede un cont FTP în FileZilla şi-i spun să deschidă link-ul trimis via IM cu Mozilla Firefox (ftp://username:password@ftpaddress.domain.com).
 
- Copiere de fişiere prin Windows File Sharing, plăci de reţea 100 Mbit, viteza medie a scăzut constant până la 600 kb/s şi HDD-urile cârâie de zici că o copiază pe mama lui Ştefan cel Mare.
- Copiere a aceloraşi date via FTP, cu client/server Filezilla, viteză constantă 11,2 MB/s, nu cârâie niciun HDD, utilizare raportată a plăcii de reţea: 99,7%.
Idem si aici si idem aceeasi nedumerire.
 
Scriu aici ca sa nu planga Marius ca-i pangaresc blogul.
Ai o rezolvare sau doar constatai ca Windows-ul are o problema? Si te rog, raspunde orice numai Windows 98 nu :smile:. Ideal e sa rezolvi problema nu sa inlocuiesti cu o solutie antica ce aduce propriul set de probleme care, pentru aproape orice om care nu insista sa se simta special, sunt muuult mai presante si stresante decat asta.

Sper sa nu ti se para exagerata reactia dar pe mine ma deranjeaza la culme cand oamenii vad mereu problema dar nu ai niciodata rezolvarea sau eternul "pai in ochiul celuilalt". In cazul asta solutia voastra e naspa, dar ia uite la mine ce bine (nu n.r.) merge. Atitudinea asta e prea in your face si mai devreme sau mai tarziu va starni si astfel de reactii.
 
Last edited by a moderator:
Eu am scris direct acolo, să înţeleagă. Anyway, lui Marius îi urez succes la copierea unui DVD ISO de 4+ GB pe FAT32.
Revenind la network sharing şi copiere, sunt curios dacă Windows 7 a schimbat ceva. Interesant este că problema s-a atenuat profund în momentul în care am adăugat memorie pe desktop (8 GB cu totul). Să fie oare de la intenţia OS-ului de pune tot fişierul în memorie şi de a-l ţine acolo? La copierea de MP3-uri nu e nici o problemă, cel mai naşpa e la fişiere mari (ISO, etc).
 
Idem si aici si idem aceeasi nedumerire.

În Vista fără SP se cam știe de ce, e un buffering făcut aiurea (de vreo 3-4 ori), în XP, Vista SP2 și Win 7 nu are nici o logică. La mine nu coboară atât de jos, dar tot merge prea lent pentru cât s-ar putea dacă luăm vitezele teoretice ale fiecărei componente în parte și vedem că nu există nici o limitare apropiată. Placa de rețea sau discul ar trebui să fie limita în acest caz, dar nu se întâmplă.

Observație: copiază TC în fundal. Raportează viteze gen 30 MB/sec. Dau un click pe fereastră și viteza crește sesizabil, vreo 50-55 MB/sec. Îl las în fundal (aduc în prim plan altă fereastră) - viteza scade.

Mă duc să mai bag 2 GB de RAM în NAS.
 
Scriu aici ca sa nu planga Marius ca-i pangaresc blogul.

Ai o rezolvare sau doar constatai ca Windows-ul are o problema? [...] Ideal e sa rezolvi problema nu sa inlocuiesti cu o solutie antica [...]
Tocmai de asta am postat pe blog si nu aici. :smile: Pe blog pot sa zic ce vreau, ca doar e blogul meu unde ma plang de problemele mele si faptul ca ceilalti nu ma inteleg (cu exceptia din cazul de fatza, sper).

Hai sa dau si o rezolvare:
Inverseaza clientul si serverul. Serverul sa fie destinatia, nu sursa.
Eu obtin 4-6 MB/s cand citesc de pe server si 9.5-10 MB/s cand scriu. Trimisul datelor este intotdeauna mai rapid, probabil din cauza cache-ului la scriere fatza de lipsa read-ahead si send-ahead la citire.
 
Am spus o rezolvare, nu un work-around :wink:. Altfel poti sa plimbi hardul de colo colo si sa ai o incredibila viteza de 1TB la fiecare 3-4 minute, sau cat ti-o lua sa montezi si demontezi discul. :smile:

Eu vad o distinctie foarte clara intre aceste doua concepte.

Hai sa iti spun de ce nu e o rezolvare: uneori nu ai acces la server, doar la client.

Alta rezolvare, metoda porumbelul voiajor. :rolleyes:
 
Nu asa. Se instaleaza file sharing pe actualul client si se intra cu Remote Desktop pe server de unde se copiaza. Simplu. Nu se muta nici un hard.
 
uneori nu ai acces la server, doar la client.
se intra cu Remote Desktop pe server
Discutia devine deja mai mult decat inutila. Vad ca nu vrei sa intelegi nici ironia nici argumentele serioase. Poate la tine acasa merge sa faci ce vrei tu pe server. Poti sa pui pe statie Windows 98 si poti sa lucrezi apoi numai pe server - daca se poate un server tot cu Windows 98 ca sa fie familiar.
Intr-un mediu productiv mai rar faci ce vrei cu serverul. Iti trebuie un motiv cu adevarat solid ca sa primesti un astfel de acces pe server. Eu chiar nu am baze sa cer acces deci daca ma lovesc de problema asta "rezolvarea" data de tine e absolut inutila.

In postul precedent am vrut sa scriu chestia asta dar am editat ca sa nu crezi ca te iau peste picior sau ca iti explic ca la copii de ce nu ai acces la server. In retrospectiva mai bine lasam acolo.

Ironica sau nu, solutia cu transportatul hardului e mai eficienta si aproape la fel de fezabila ca varianta ta. Sunt sanse mari ca daca ai acces la consola serverului sa poti sa instalezi si un disc :smile:.

Rezolvare?
Nu m-am lovit de problema asta pentru ca in munca mea uzuala nu prea reproduc conditiile prezentate. Totusi daca te vad asa pornit presupun ca tu stii ceva ce noi nu stim.
 
Trimisul datelor este intotdeauna mai rapid, probabil din cauza cache-ului la scriere fatza de lipsa read-ahead si send-ahead la citire.

Trimisul datelor depinde de setările clientului privind numărul de pachete pe care le poate împinge pe ţeavă înainte să aştepte ACK-ul de la destinatar pentru primirea lor. Dacă limita e 1, atunci după transmisia fiecărui pachet stă să primească răspuns, şi va avea o viteză îngrozitoare fiindcă latenţa comunicaţiei end-to-end e foarte mare şi în timpul ăsta stă degeaba. Dacă limita e 1.000.000, atunci va flooda conexiunea cu 1 milion de pachete şi apoi, pe măsură ce primeşte ACK-uri pentru ele, mai trimite şi altele; riscul e că dacă unul din ele nu mai ajunge la destinaţie, trebuie să se repete o grămadă de informaţie.

Windows File Sharing suge. N-ai ce soluţii să-i găseşti - ăsta-l avem, cu ăsta defilăm. Alternativa e FTP.
 
Intr-un mediu productiv mai rar faci ce vrei cu serverul. Iti trebuie un motiv cu adevarat solid ca sa primesti un astfel de acces pe server.
Din cate am inteles eu, ambele calculatoare sunt la el acasa. Cam greu de crezut ca are conexiune gigabit cu serverul din America...
 
Ideea principală e că un computer modern cu procesoare multiple, multă memorie (și rapidă față de ceea ce face) și magistrale rapide se miscă aiurea când are o copiere în background, copiere care teoretic cere o parte nesemnificativă a resurselor disponibile. De ce?

Cât despre performanța la copiere am reușit să o stabilizez un pic în zona 50-70 MB/sec la fișiere mari, am pus încă 2 GB de RAM pe server, am schimbat MTU la 9k pe toate plăcile și am scos QoS de pe XP. Tot nu e fantastic, dar merge. Fantastic înseamnă performanță constantă și predictibilă, nu vârfuri de 90 MB/sec pe care nu le poate susține.
 
Vă întrerup firu' poveştii, sorry.

Am o vecină care se trezeşte dimineaţa la 5-6 să plece la lucru şi dă ditamai volumu' la TV. De aproximativ două săptămâni a făcut prima figură, duminica dimineaţa, muzica la ditamai volumu'. Bat la uşă frumos, nimic. Încă de două ori, nimic. Dau cu pumnu' în uşă, imediat se face linişte şi nu se mai aude nici măcar o mişcare. Azi pe la 5 jumate, TV dat la maxim. Bat din nou la uşă, frumos, dar tot nu răspunde.
În seara asta când ajung acasă, era o duduie care făcea curat pe acolo - probabil ceva rudă... mamă/mătuşă/whatever, a tipei care locuieşte lângă. Se uită urât la noi şi scoate pe un ton "superior" - "Probleme?" Îi explic frumos că ne deranjează TV-u' şi muzica date tare în toiu' nopţii, la care duda numa' că nu mă trimite în origini, că se trezeşte la 5 să meargă la lucru şi că ce vreau, nici la TV să nu se uite? După un schimb de replici, evident că mi-a sărit muştaru', îi spun că i-am bătut de două ori la uşă din cauză că se aude gălăgia până pe scară, a treia oară nu mai bat, dar o să vadă poliţia prin vizor.

Acu'... nu-mi prea arde de poliţie, da' mă gândesc ce să fac(em). Prima variantă ce mi-a sărit în ochi, are loc pt. sonerie, firele trase, dar n-are buton. Tipa care locuieşte lângă nu pare a avea cunoştinţe de electrică/elctronică, aşa că mă gândeam să-i leg firele şi s-o văd cum se descurcă.

Aştept sugestii vă rog. :biggrin:


PS: aş mai putea să-i bag Rammstein/Metallica la volum serios 24/7, da' cu varianta asta o să-i sară ţandăra prietenei. :biggrin:
 
Niste super-glue in yala o sa-i dea ocazia sa se uite la TV cat pofteste. Plus ca daca intarzie de 2-3 ori la servici probabil nu o sa mai fie nevoita sa se scoale dimineata sa plece la munca, pentru ca la ANOFM deschide mai tarziu.
 
Back
Top