Întrebări pe care ni le punem de mult

Originally posted by Azazel
Păi mai vezi ceva la viteza aia? :smile:
Da, realitatea care a ajuns sub viteza luminii faţă de sistemul de referinţă în care te afli. :tongue:
 
De ce e curcubeul ... curb? Şi de ce se vede doar dacă stai cu spatele la soare?

Forma curcubeului este data de pozitia soarelui la diferite ore fata de pamant si forma pamantului (care este sferica - fortat spus). Astfel, daca soarele se afla la rasarit sau apus, vei vedea un curcubeu arcuit de toata frumusetea. Vizibilitatea scade cu cat soarele urca pe cer. Daca unghiul dintre soare si zenitul locului in care esti situat este mai mic de 48 de grade, curcubeul nu se va forma. Zenitul este un punct aflat la intersectia dintre sfera cereasca si dreapta imaginara ce se confunda cu directia aratata de firul cu plumb. El se afla deasupra observatorului uman. Cealalta intersectie cu sfera cereasca se numeste nadir. Nadirul este localizat sub observator.
Intrebarea a doua este un pic incompleta, in sensul ca se poate intelege altceva :smile:. Trebuie sa stai cu spatele la soare si intre soare si picaturile de apa care formeaza curcubeul pentru a observa fenomenele de refractie si reflexie ale luminii atunci cand razele soarelui intalnesc respectivele picaturi de apa. Cele doua fenomene sunt vinovatele pentru crearea curcubeului.
Pentru mai multe detalii, acceseaza link-ul acesta.

Citez: "This schematic represents the path of one light ray entering a raindrop at point A. As the light beam enters the surface of the rain drop, it is bent (refracted) a little and instead of continuing to point D, strikes the inside wall of the raindrop at point B, where it is reflected back to point C. As it emerges from the raindrop, it is refracted (bent) again into the direction E."
 

Attachments

  • raindrop.jpg
    raindrop.jpg
    10.3 KB · Views: 526
A fost un program superb pe unul din canalele Discovery, despre călătoria în timp. A explicat că Einstein a demonstrat că la viteze mai mari decât viteza luminii, călătoria în timp e posibilă datorită deformării curgerii timpului; însă, tot el a demonstrat că nu se pot atinge viteze mai mari decât viteza luminii. Aşa că alt inteligent a venit cu ideea universurilor rotative, un fel de Star Trek în care spaţiul se curbează, şi chiar a găsit o soluţie - dacă ai un cilindru suficient de mare care se roteşte suficient de repede, să porneşti dintr-un punct din apropierea lui mergând în sens invers rotaţiei cu o viteză subluminică vei ajunge în acelaşi punct, însă înainte de a fi plecat. Cei de la Discovery au explicat mai bine decât mine. Concluzia a fost totuşi că se vor putea face călătorii spre viitor, însă toţi cunoscuţii tăi vor fi de mult oale şi ulcele, însă călătoriile înapoi în timp nu pot depăşi momentul în care maşina timpului a fost creată.
 
realtime, n-ai raspuns de ce este rotund curcubeul, iar link-ul mie nu-mi functioneaza.
Mai precis n-ai explicat cum determina forma pamantului acea curbura.
Sigur ca se pot gasi pe net destule explicatii despre curcubeu, dar intrebarea mi s-a parut foarte interesanta.
Why is the rainbow round?
The rainbow appears round for two reasons. First, because the raindrops in which it is visible, are mostly round. Falling raindrops do not have the typical teardrop shape, but are more or less round. Second, the light from the sun is being refracted ("bent") by the droplets over a certain angle. This angle is so big that the rainbow appears opposite the sun. Since this angle is constant for all orientations of raindrops with respect to you and the sun, the rainbow is a circular bow, centered on the point opposite the sun (where the shadow of your head is). It is usually only seen above the horizon, since you are usually on the ground and there is no rain falling below you. In some circumstances, when the rainfall is very dense, you can see the rainbow in front of the ground, below the horizon.
Referitor la intrebarea a doua care este incompleta... deh, pacat de matematician.
 
Originally posted by takeda
Calatoria fizica in timp este departe, eu ma refeream la a vedea "viitorul". :wink:

Imi pare rau dar cred ca e foarte greu de realizat :goofy: fiindca ar trebui sa te intorci in trecut la momentul cind se dezvoltase globul de cristal si metodologia de folosire a acestuia. Din pacate se pare ca tehnica folosirii acestei minunate inventii s-a pierdut in negura timpurilor :frown:.
 
Intrebarea este daca viitorul exista. Iar daca exista... fiecare clipa viitoare poate lua o infinitate de stari, iar fiecare stare din alea poate lua in clipa urmatoare o alta infinitate de stari. :smile: Probabil ca folosind probabilitatile, se poate calcula viitorul, in liniii mari (vezi Fundatia :smile:). Altfel, pentru 10.000 orice tiganca ti-l ghiceste la sigur fara sa te complici cu matematici speciale. :biggrin:
 
cum se opresc tirurile

Tirurile, camioanele de mare tonaj si autocarele au frana bazata pe presiune. Cat timp motorul merge un compresor pompeaza aer intr-un circuit. Cand motorul se opreste se blocheaza toate rotile 'by default'. De asemenea tot pe baza de aer este si frana normala.
 
Acelasi sistem de franare este si la trenuri, adica pe sistemul de default=frana.
Mistral, viitorul VA exista, dar pentru fiiecare dintre noi el nu exista DEOCAMDATA; Asimov este un geniu (indubitabil), dar nu trebuie neaparat sa credem ceea ce el prezice/povesteste.
 
Fiindca merita. Au jucat meciuri de calificare si le-au castigat, spre deosebire de alte echipe... stii tu care.:rolleyes:
 
Nu cred ca m-ai inteles. Ce cauta o echipa din Israel intr-o competitie a cluburilor din Europa? Asa si River Plate ar merita mai mult ca altii sa fie in Champions League, dar nu-s europeni.
 
Turcia e considerată ţară europeană, Turcia are graniţă cu Siria care, la rândul ei, are graniţă cu Israelul. Folosind principiul tranzitivităţii rezultă că şi Israelul e ţară europeană.
 
Tu chiar crezi ce spui? :biggrin: Din cate am invatat eu la scoala, Rusia si Turcia sunt singurele tari europene care se intind si in Asia. Ce e acest principiu al tranzitivitatii? Conform aceluiasi "principiu" ar insemna ca tari precum Mongolia si China sunt tari europene. Si ce logica ar avea principiul asta, din moment ce ocoleste tari direct invecinate cu o tara europeana (Siria, Iran, Irak) dar o include pe una mai la sud?
 
The decade 1983-1992 was noted in Israel's sports for two major breakthroughs -- one in the political domain, the other in the athletic arena.

The political breakthrough began in 1989 when the Soviet Union, under President Gorbachev, relented in its opposition to the acceptance of Israel into the European zone of the various international sport federations. Thus Israel, which had been without a continental affiliation since its expulsion from Asian sports in the mid-1970s, was able to enter the European federations and their regular activities. By 1992 this procedure had been completed for all practical purposes, the European Soccer Federation (UEFA) being one of the last federations that had not granted Israel full membership status. At the same time the UEFA from 1987 invited Israel's youth teams to participate in its championships and in 1992 invited the national champion as well as the cup-holder to participate in the annual competitions organized by it.
Deci, totul a fost de factura politica. Oricum, am inteles ca sunt multe echipe bune in Israel. Pentru mai multe detalii, vezi aici.

The country's major clubs, such as Maccabi Haifa FC, Hapoel Tel-Aviv FC and Maccabi Tel-Aviv FC, are gradually making their mark in the European competitions, with Maccabi Haifa performing creditably in the UEFA Champions League first group stage in 2002/03, beating Manchester United FC along the way.
:biggrin:
Link.
 
Acum am inteles. De al 2-lea citat nu era nevoie, ma interesa doar partea geografica si nu am contestat valoarea echipelor in comparatie cu unii (Steaua, Dinamo etc. :biggrin:).
 
Last edited:
Să fim serioşi. Israel, dacă vrea, îşi permite să-şi cumpere titlul de insulă adiacentă Australiei :biggrin: Ţară europeană e nimica toată, mai ales că aici au datornici.
 
Pe ce principiu funcţionează poziţia de noapte a oglinzii retrovizoare centrale din maşini?
 
Oglinda e de obicei o bucată de sticlă sau plastic, pe partea din spate fiind acoperită cu un material reflectiv. Eh, la maşină, sticla nu are feţele paralele, ci sunt înclinate. Pe timp de zi vezi reflexia pe stratul din spate, clară şi luminoasă. Pe timp de noapte, vezi reflexia pe partea din faţă a sticlei, reflexie care întoarce o cantitate mult mai slabă de lumină decât partea din spate. De fapt, cea mai mare parte a luminii ţi se reflectă pe frunte :smile:

Dacă tot nu-i clar, uite o explicaţie.
 
Back
Top