Întrebări pe care ni le punem de mult

Ohohohoooooooo, stop! Canoanele != religie! Biserica Ortodoxa != creştinism. Tot biserica a şi ucis în numele ei, să nu uităm de cruciade. Acolo nu era vorba de creştinism ci de biserică. Suntem adulţi majoritatea şi cu capul pe umeri, aşa că să facem diferenţă între biserică şi religie.
 
Păi e simplu: religia e mai mult un concept (re-ligio - a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Creştinismul e un cult, o practică (adică, e ceva mai limitat şi limitativ).
Ceea ce însemnă că poţi fi religios, chiar şi fără a practica vreun cult.
 
RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credinţe (dogme) şi de practici (rituri) privind sentimentul divinităţii şi care îi uneşte, în aceeaşi comunitate spirituală şi morală, pe toţi cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituţiilor şi organizaţiilor corespunzătoare; confesiune, credinţă. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în şcoală, având ca scop educarea şi instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.
Sursa: DEX '98

CREŞTINÍSM s.n. Ansamblul religiilor la baza cărora se află credinţa în persoana şi învăţăturile lui Iisus Cristos. – Creştin + suf. -ism (după fr. christianisme).
Sursa: DEX '98

Este mai clar aşa?
 
Nu poti sa analizezi religia fara biserica pentru ca religie - biserica = superstitie. Oamenii sunt fiinte superstitioase, si ateii (anti-religiosii) au superstitiile lor uneori, unii se tem de o divinitate razbunatoare, altii de pisici negre, scari sau capace de canal. Biserica e cea care propaga virulent aceste superstitii ca apoi sa vanda "mantuirea".
 
Ori biserica = superstitie, ori ateismul=superstitie. Sau ambele ori niciuna.
Pot sa fiu superstitios sau nu fara nici o legatura cu celelalte 2 conditii (biserica/ antibiserica).
Si da, tot societatea iti impune limitele. Altfel, inseamna ca nu te raportezi la ea si traiesti singur cuc in virful muntelui fara sa stii de nimeni.
 
Nu poti sa analizezi religia fara biserica pentru ca religie - biserica = superstitie.

Religia e ceva mult mai profund decât o superstiţie, e o chestie de credinţă. Vezi marii maeştri indieni/tibetani (poţi citi "India secretă"), care practică religia în mod direct, nefiind încartiruiţi în niciun cult. Biserica este o cale ce a fost creată pentru ca religia (acea legătură cu Dumnezeu sau cum vreţi să-l numiţi) să fie accesibilă maselor, adică e ceva limitat.
Mai plastic, e ca şi cum Dumnezeu ar fi matemetica, iar biserica ar fi manualul ce încearcă s-o pătrundă. Evident, există o sumedenie de manuale alternative, ce se mulează pe puterea de cunoaştere a indivizilor pentru care au fost create.

PS: De la prima frază, cea subliniată de mine, poate porni o întreagă discuţie: ateii vor cere dovezi, ceilalţi vor spune că e o chestie de credinţă. Sigur că, până la o probă contrarie, ambele tabere au dreptate. :smile:
 
Dacă chiar vorbim de probe, deocamdată partea sceptică are dreptate. Doar pentru că un milion de oameni cred în Flying Spaghetti Monster, nu înseamnă că acesta şi există.

Asta e ca şi cu homeopatia în medicină: o grămadă de (în acest caz) fraieri cred în ea şi se jură asupra efectelor sale benefice, dar există zero studii ştiinţifice riguroase care să le confirme. Acu' pot să stai să aştepţi încă 5.000 ani să apară dovada, sau să fii om raţional şi să spui că, în absenţa dovezii, teoria e falsă. Sau să faci pe placul prostimii (care pretinde să fie tratată astfel) şi al intereselor celor care le vând/prescriu leacuri (prost e cine dă, nu cine cere) şi chiar să creezi un rezidenţiat de homeopatie, ca în Ungaria. Aştept rezidenţiatul în presopunctură şi alte aiureli.
 
Dacă chiar vorbim de probe, deocamdată partea sceptică are dreptate.

Are dreptate în sistemul de valori de tip occidental.
E tipicul culturii occidentale, bazate (mult prea mult) pe raţiune şi mai puţin pe intuiţie şi feeling. Necazul e că modul ăsta materialist brutal, a prins rapid şi în zonele Orientului Îndepărtat, tocmai datorită superficialităţii sale. Să mai spun că, iniţial, a fost impus acolo? Cam ca o veche Cruciadă. Sau ca maneaua impusă melomanului iubitor de muzică clasică, plină de vibraţii fine. :smile:
 
Are dreptate în sistemul de valori de tip occidental.
E tipicul culturii occidentale, bazate (mult prea mult) pe raţiune şi mai puţin pe intuiţie şi feeling. Necazul e că modul ăsta materialist brutal, a prins rapid şi în zonele Orientului Îndepărtat, tocmai datorită superficialităţii sale.
Rațiunea e ceea ce ne separă de animale și e ceea ce face ca oamenii să aibe ferme de porci și nu porcii ferme de oameni (în anumite cazuri nu m-aș supăra :biggrin:). Dacă folosim rațiunea religia e un fantasm susținut de o credință oarbă. Dacă folosim feelingul religia poate fi orice și oricum în funcție de feelingul fiecăruia în fiecare moment.

Rațiunea nu e materialism, gândirea nu e ceva negativ (altfel poți pleca în pădure), doar susținătorii religiei o văd în mod negativ și doar când religia lor e luată la întrebări și nu există răspunsuri veridice și argumentate ci "credință, fiule".
 
Gay question of the day: de ce e nepotrivit sa porti costum negru/pantofi negri cu sosete albe, dar pentru doamne/domnisoare e ok sa poarte bluze albe si sutiene negre? E o noua moda?
 
Gay answer:
Pentru că e nepotrivit ca doamnele/domnișoarele să poarte un costum/pantofi negri cu șosete albe, dar unii domni pot purta nestingheriți bluze albe cu sutiene negre...

PS: De ce pe ceasurile de mână scrie de obicei "Water resist 50m"? Ce șanse am să mă aflu la 50m sub nivelul mării cu ceasul la mână și să îmi mai pese dacă se strică sau nu?
 
Water resist inseamna:
- 0m = nu rugineste in contact cu apa
- 50m = poti face dus cu el la mana
- 100m = poti innota cu el, surf, etc.
- 200m = poti face sarituri in apa, ski nautic
- 300m = poti face sufundari la adancimi ce nu necesita heliu
- peste 300 = scufundari cu heliu
 
Acei metri înseamnă de fapt presiunea la care rezistă ceasul fără să se strice. 50m = 5 atmosfere (la fiecare 10m sub apă presiunea creşte cu o atmosferă).

În cartea ceasului meu descrierea e un pic diferită:

0m - stropi, ploaie uşoară
50m - poţi să înoţi cu el, fără să umbli la butoane
100m - poţi face snorkeling, poţi folosi butoanele sub apă
200m - scuba până pe la 40m
300+ - scuba cu butelii cu heliu

Diferenţa între cei "50m" şi "înot la suprafaţa apei" e dată de faptul că 50m înseamnă că rezistă sub apă la 5 atmosfere în condiţii de laborator (presiune uniformă, apă curată, fără alte substanţe, fără să se mişte, fără variaţii de temperatură, fără să foloseşti butoanele sub apă, etc). Uneori se testează doar folosind aer, măsurând modificările carcasei - dacă se umflă înseamnă că a intrat aer în ceas. Mişcarea mâinii sub apă creşte presiunea asupra ceasului numai din anumite direcţii.

Unora le pasă suficient de mult de ceas cât să aprecieze faptul că rezistă la o ploaie mai serioasă :smile:. Există şi categoria celor care au renunţat la ceas şi scot din 5 în 5 minute telefonul să se uite cât e ceasul. Mai există şi cei care poartă ceas la mână dar tot scot din 5 în 5 minute telefonul "să se uite cât e ceasul".
 
Mai sunt si cei care au notiunea timpului destul de bine implementata in creier si nu scot telefonul din buzunar decat o data la o ora. Sau sunt singurul ? :eek:
 
Back
Top