Întrebări pe care ni le punem de mult

Un cablu scurt cere un prelungitor lung. Mai simplu nici că se poate. :biggrin:

Iar despre întrebarea de ce e scurt: "nu cerceta aceste legi, căci eşti nebun de le-nţelegi".
 
Nu sunt nebuni, eu am modificat instalatia electrica pentru a pune sigurante separate pentru masina de spalat, AC si prizele din bai (pentru aparat de ras, uscator de par etc). Am demolat ceva pereti si am mai tras cateva sute de metri de cabluri de cupru de 2.5mm.
 
Stiu ca sunt interzise prelungitoarele sau prelungirea artizanala a cablului unui aparat de aer conditionat. Se pierde garantia. Singura solutie legala, priza langa AC. Solutia romanului: prelungitor de calitate dedicat pentru AC. Adica sa suporte minim 2.500W pentru ca desi pe toate scrie 3.000W, la 1.000W majoritatea ard ca fitilul. Electrice arse = gaze toxice (noaptea in somn), incendiu, aparat stricat, etc.
 
Stiu ca sunt interzise prelungitoarele sau prelungirea artizanala a cablului unui aparat de aer conditionat.
Probabil incearca sa evite probleme pe care le poate cauza un prelungitor ieftin - contacte proaste/oxidate, cablu prea subtire, interferente cu naiba stie ce mai e bagat chiar langa el. Interesant e faptul ca baietii care mi-au montat aerul conditionat in dormitor, autorizati de LG, au vazut ca nu ajunge firul si l-au prelungit ei, cam 7-8 metri in total, cu un ditamai furtunul de udat gradina desi aparatul e in clasa de eficienta A+ consumul maxim scris pe el fiind de 950W. Cu acel cablu a ajuns sa fie bagat direct la priza de perete, nu mi-au cerut nici un ban in plus pentru chestia asta iar jucaria merge perfect de aproape 2 ani.
 
Asta cu clasele la AC-uri e un marketing de tot râsul. Cu un Wattmetru am măsurat 6 tipuri de aparate de AC de 9000 BTU (Whirlpool, Nordstar, AUX, Eskimo - 9700 BTU, Platinium şi Samsung) . Ce credeţi? Cam toate consumă pe-acolo, între 0,9 şi 1,1 kWh. Evident că pe alea mai scumpe scria clasa A, A+ etc. Mai apropiate de realitate sunt valorile ce sunt date pe o tăbliţă micuţă, ce ar trebui să fie pe orice agregat d-ăsta, de obicei pe una din laterale.
 
Aia de la OPC si de la nu stiu ce birou de masurari (sau ceva de genul) au verificat ceva electrocasnice de prin magazine si au ajuns la niste concluzii foarte interesante. Cu toate ca toate produsele erau clasa A sau B, in realitate erau C sau chiar D. Adica diferente uriase.
Si, din moment ce comerciantul pune eticheta pe produs, eu nu m-as ghida prea mult dupa ea.
 
Pai consumul depinde de diferenta de temperatura, este proportional cu temperatura.
 
La mine AC bag doar vara, pentru racire, si nu am observat diferente fata de factura de la Electrica din timpul iernii, cand nu folosesc nimic electric pentru incalzire. Acel consum maxim se atinge doar pe incalzire cu temperatura setata la maxim, cel putin asa scrie la mine in manual. Si nu a fost deloc scump, cea mai ieftina pocnitoare era cu vreo 10% mai ieftina...
 
Asadar, deci si prin urmare. Sarind pasul cu refacerea intregii retele electrice din palatu' meu de 3 camere urmatoarea solutie care ar fi? Un prelungitor d'ala foarte scump?:biggrin:
 
Pui un cablu serios de prelungire, cu 3 fire de 2.5 mm şi bine ar fi băgat într-o priză cu împământare. Şi îl bagi într-o priză cât mai aproape de tablou şi preferabil (dar probabil aproape imposibil) fără alţi consumatori mari pe acelaşi fir.

PS: eu tocmai fac instalaţia electrică la apartament, aşa că mi-e simplu să scriu "priză de AC" iar ea să apară unde trebuie şi cum trebuie, cu fire groase şi separate. Inclusiv cu ce vrea puterfixer, prize care trec prin UPS sau VR.
 
Poţi să cuplezi prelungitorul pentru AC direct la tablou pe o siguranţă separată, dacă nu deranjează vizual cablul tras până în holul de la intrare (unde e tabloul în majoritatea cazurilor) şi atârnat de tablou. Dar nu e obligatoriu să faci asta, eu le-am pus pe siguranţe separate pentru că am trifazic şi folosesc diverse faze în diverse scopuri (două faze pentru electronice, una pentru maşina de spălat şi AC, iliminatul răsfirat pe toate fazele ca să nu rămân pe întuneric atunci când mai pică temporar o fază - s-a întâmplat de câteva ori). Pe monofazic nu prea contează, singura problemă reală e că în multe blocuri cablarea prizelor e pe aluminiu care nu are o secţiune suficientă pe tot traseul (mai e îndoit prin doze) şi e pericol să se topească un circuit în perete sau să ia foc. Blocurile făcute prin anii 70-80 erau proiectate pentru consum electric sub 1 kW pe prize.
 
Prelungitoarele din comerţ sunt făcute destul de prost. Cablul în sine e de obicei OK, însă contactele cu ştecherele sunt sub orice critică - presare la temperatură ridicată, rareori cu ceva cositor sau prins cu şurub, încât e mare lucru dacă duc în mod susţinut 500-800W. Punctul de contact se încinge încât topeşte izolaţia pe fire şi plasticul din jur, creşte rezistenţa de contact ceea ce-l face să se încălzească şi mai tare, etc.

Decât un cablu de 10m gata făcut (ieftin/scump şi prost), ia direct cablu trifilar cu secţiunea mărişoară, ştechere din porţelan în care firele se strâng cu şurub, şi ţi-l asamblezi singur.

Am văzut şi apartamente în care instalaţia originală a fost parţial abandonată şi pentru marii consumatori s-au tras asemenea cabluri prin pat de cablu montat aparent pe perete direct de la cutia de siguranţe.

Reguli: cupru, nu aluminiu; niciodată cupru şi aluminiu torsadate împreună, foloseşte reglete; la consumatori mari, porţelan în loc de plastic; împământare separată, niciodată nu lega împământarea la nul (sunt surprize când lucrătorii Electrica inversează faza cu nulul); întotdeauna mai multe cabluri decât ai nevoie, şi de capacitate mai mare decât ai consumul; siguranţe de capacitate mare pe nul, de capacitate potrivită pe faze în funcţie de consumatori.
 
De ce scrie pe eticheta unei sticle de Cola (2,5l) ca pentru 100ml au 42kcal si 10g zaharuri si 2cm mai jos, in alt tabel, scrie frumusel ca fiecare 250ml contin 105 calorii si 27g zaharuri?
S-a schimbat matematica special pentru ei sau ratez eu ceva?
 
Pentru valori mari ale lui 10, 10 * 2.5 = 27 :smile:. Matematica e teoretică, gândeşte-te cum ar fi să ai în practică -2 mere.
 
Ok, sa zicem ca 2,5*10 le dadea cu virgula si au ales sa puna 27 :rolleyes:, dar de la 100ml-42kcal la 250ml-105cal e cale lunga. Cam cat zeama asta de lunga :goofy:.
 
O calorie în fiziologie = 1000 calorii din fizică, aşa că 1 kcal = 1 cal = 1000 cal (plus variaţii la transformarea în Joules, că fiecare măsura cum putea). Dacă te uiţi pe alte alimente, o să vezi că la unii scrie cal, la unii kcal, e zăpăceală completă de termeni.
 
Pai am observat ca se bazeaza pe confuzii cand scriu mare ca un pahar (de 250ml) de Cola are 105cal (in loc de 105kcal) si langa scriu ca dieta zilnica ar trebui sa contina 2000kcal. Si tanti la regim se gandeste ca de la 105 calorii la 2milioane de calorii de lucru, deci e ca si cum ar lua un TicTac.
Mi se pare normal ca macar pe aceeasi eticheta sa pastrezi un standard, chiar daca la alt produs schimbi un pic unitatea de masura.
Iar aia de la call-center nu cred ca stiu deosebirea intre o calorie si alta si, poate, nici de ce 10*2,5=27.

In fine, destul cu intrebarile pe ziua de azi.
 
Back
Top