Întrebări pe care ni le punem de mult

Zice-se ca genetica seamana cu programarea. O intrebare care ma framanta de cand pensionarii au acces gratuit la transportul in comun si pe trotuare nu mai am loc de carucioare si burtoase.
De ce nu e nimeni destul de diabolic incat sa conceapa un virus dupa modelul:

x:fluier:(femela and fertil=0)
y:fluier:(mascul and alcool/sange>0.4%)
if x or y then puls:fluier:0;

? Daca ma uit bine la ceas e cazul sa ne miscam repede in cazul in care vrem sa stam cu burta plina la soare la batranete.
x pentru ca sunt senile iar y pentru ca produc noi y. iar in cazul in care nu apartine nici unei categorii, fertil:fluier:0 while varsta:love:0
 
Astazi, genetica se aseamana cu programarea pentru geneticieni tot atat de mult pe cat e mecanica fluidelor aplicata oceanului de catre un pescar cu o barca cu vasle. Daca-i loveste un val, vor ramane cu impresia ca ei l-au creat, controlat si inventat. Pe scurt: nu se pot crea virusuri, trebuie gasiti.
 
Afaik, există chestii cunoscute ca enzime de restricţie, care reprezintă un veritabil bisturiu pentru acizii nucleici. Foloseşti medii celulare pentru culturi şi poţi să creşti ce vrea muşchiu` tău, here included virusuri, bacterii, protozoare, paraziţi, etc, după cum te ţine echipamentul de laborator, pornind de la variantele naturel :smile:

De creat de la zero, e cam greu, ar implica prea multe costuri. Este mult mai simplu să transformi un germene nepatogen într-unul letal :smile:
 
Chiar nu se pot crea virusuri? Eu stiam ca se pot folosi tulpini de virusuri neutralizate pentru a raspandi chestii prin organism, deci presupun ca se pot folosi aceleasi tulpini pentru a purta o incarcatura mai ... mortala. Gresesc?
 
Ca să creezi un virus de la zero trebuie să creezi o întreagă secvenţă ADN sau ARN care să conţină toate informaţiile cu privire la replicarea acestuia, plus să-l înveleşti într-o anvelopă care să nu provoace răspuns imun fix de la poarta de intrare. A-i creea patogenitate e mai uşor :smile:

De creat mie unuia mi se pare imposibil. Deocamdată. De modificat în aşa fel încât să modifici o secreţie (sau să adaugi una), să schimbi celulele ţintă, să... e mult mai uşor. Tai cu enzime de restricţie unde trebuie, rearanjezi, reordonezi şi voila. Evident e mult mai complicat decât pare :biggrin:
 
De ce alunele de pădure sunt de 6 ori mai scumpe decât arahidele, deşi primele cresc la noi într-o veselie?
De ce Nestea/Ice Tea sunt cel puţin la fel de scumpe la 1,5l în comparaţie cu Coca-Cola, Pepsi, Fanta & co la 2l?
De ce chipsurile (produse expandate din cartofi) sunt mai scumpe decât snacksurile (produse expandate din cereale), între ele neexistând diferenţe fundamentale?
 
Peanut = arahida (aluna de pamint) ...Cultivare->in China.
Se stie cit de "scumpe" sunt produsele/forta de munca in China.

Sunt mai ieftine pentru ca sunt considerate derivate "mai usoare" ale snack-urilor.

A snack food (commonly shortened to snack) is seen in Western culture as a type of food not meant to be eaten as a main meal of the day (breakfast, lunch, dinner) but one that is intended rather to assuage a person's hunger between these meals, providing a brief supply of energy for the body, or as a food item consumed between meals purely for the enjoyment of its taste.

offtopic: Ice Tea, Cola, Fanta...same sh*t. Cea mai buna e apa de izvor si din cind in cind cea minerala.
 
Am si eu o intrebare: de ce claxoneaza soferii cind masina cu care se deplaseaza sta pe loc desi semaforul este verde? (intrebare pe scurt)

In primul rind soferul nu poate vedea din masina ce se intimpla la 10m mai in fata. Daca i s-a facut rau unui pieton si a cazut pe trecerea de pietoni?

In al doilea rind prin claxonare nu se fluidizeaza traficul.

Si in al treilea rind imi provoaca disconfort mie, care stau pe trotuar si trebuie sa ii suport claxonatul continuu timp de citeva minute.
 
Pentru că sunt prost-crescuţi/nepoliticoşi. Cultură orientală ("Mărieeeeeeee...!").

Să te duci odată în Orient, să vezi cât se claxonează pe acolo şi ce se mai acordă la prioritate. Degeaba se supără unii, dar civilizaţia umană se măsoară şi în nivelul de ordine şi gălăgie. :smile:

Rolul claxonului e de a atenţiona (inclusiv pe Bulă care a adormit pe roşu şi nu s-a trezit pe verde, dar numai de către şoferul din spatele lui). Eu uneori îi mai dau drumul scurt şi din frustrare, când un cretinoid schimbă banda brusc fără să semnalizeze, cu risc major de accident pentru amândoi, sau comite alte abateri majore.
 
Cand la fiecare intersectie se gaseste un dastept sa intre pana pe trecere (pentru ca vrea sa fie primul macar o data in viata sau pentru ca nu a nimerit banda buna si e semafor in doi timpi), iti dai seama ca un claxon e esential. Ala nu are nici o treaba sa plece pana nu il claxoneaza cineva.
Apoi, poate daca isi ia destule claxoane, un prost care a luat carnetul pe 200E o sa isi dea seama ca mai bine lasa masina acasa si circula cu mult mai eficientul metrou :smile:.

Restul claxoneaza pentru ca sunt crescuti la tara, probabil de catre animalele din batatura :biggrin:.
 
Back
Top