Întrebări pe care ni le punem de mult

Panourile alea pot fi şi ele orientate. Plus că e mai tentant să economiseşti bani din ceva, decât să-ţi vopseşti blocul în alb, să îţi pui staniol la geamuri care reflectă oricum şi sisteme de izolaţie termică.
Plus că panoul aduce bani, corect, dar scăderea consumului de curent electric produs pe baza arderii, cred că va fi benefică în viitorul cică sumbru al încălzirii globale. Pentru că ştiţi, noi murim de cald motiv pentru care mai punem nişte cărbuni în sobă.
 
E cam mare, oricum. Câţi ani ai?


"Hipertensiunea arterială (HTA) apare atunci când TA creşte în mod constant peste valorile considerate normale:

a TAS (tensiunea arterială sistolică sau TA maximă) <140 mmHg (preferabil ca TAS să fie <120 mmHg);

a TAD (tensiunea arterială diastolică sau TA minimă) <90 mmHg (preferabil ca TAD să fie <80 mmHg)."
 
De unde atâta imaginaţie pe cei care dau denumiri la străzi? Acordului, Amiciţiei, Amintirii, Ajustorului, Avuţiei, Barometrului, Bauxitei, Bunicuţei, Busolei, Calendarului, Canalului, Capacului, Colierului, Condeiului, Duioşiei, Existenţei, Geamandurei, Grăuntelui, Jugului, Magneziului, Murmurului, Odgonului, Ovăzului, Părăluţelor, Solzilor, Schiorilor, Tolbei, Undiţei, Viforului, Vijeliei...

Înţeleg că pe Murmurului ar putea fi o fabrică sau o cârciumă şi se aude un zgomot ca un murmur, înţeleg că pe Undiţei este sau a fost un magazin de unelte de pescuit, dar Existenţei, Solzilor, Duioşiei... wtf? :biggrin: Se iau random substantive din DEX şi se pun la genitiv?
 
Which reminds me... În Cristian, una dintre localităţile din împrejurimile Sibiului, nici o stradă nu are nume, ci un număr notat în sistemul roman. Mai exact: III, XIII etc. :biggrin:
 
Am vazut stirea. Pe la 1945 avea doar 2 strazi si din lipsa de inspiratie le-au numit I si II :biggrin:. Acum vreo 7 sau 9 parca (deci n-au ajuns inca la XIII) :biggrin:.
 
XIII e sigur, e una dintre străzile principale; şi III era ceva adiacent. Le-am văzut pe ambele din maşină când am fost la barajul de la Gura Râului ([SIZE=-1]pe traseul Sibiu - Cristian - Orlat - Gura Râului[/SIZE]).


LE: Lookie listă cu toate străzile. :biggrin:
 
Sistemul american este recomandatul meu: prima, a doua, etc, intersectata cu bulevarde, care doar ele au denumiri. Strazile au doar cifre. Barem stii un lucru cand cauti o locatie.
Cam in toate orasele romanesti exista strazi cu nume de voievozi, domnitori, principi si alte asemenea demnitati. Doar ca alocarea numelor si pozitionarea lor pe harta nu au nici o logica. Totul este haotic. De aceea ziceam ca sistemul de numerotare al strazilor cu cifre e mai bun: incepi cu strada nr. 1, cea mai periferica din nordul orasului, si apoi progresezi.
Cam acelasi lucru si cu frecventele canalelor: cum in SUA pe canalul 7 toata lumea prinde FOX (exemplu), iar la noi fiecare si le inregistreaza cum vrea? Ar trebui sa fie o logica si aici, la televiziunile nationale barem.
 
Din câte ştiu, sistemul de urbanizare din SUA a fost de aşa natură încât străzile sunt paralele/perpendiculare, astfel se formează ca un fel de matrice. La noi când totul e un ghem de străzi, cum să le notezi ca şi pe o matrice?
 
La ei se masoara totul in cvartale. Sa vad cum reusesti performanta asta cu toate stradutele noastre care serpuiesc prin toate partile (cred ca de mult nu am mai auzit un termen mai potrivit ca "ghem" pentru strazile noastre :biggrin:).
 
Doar în anumite oraşe, gen Washington, D.C., se măsoară în cvartale.

Diferenţa majoră faţă de noi este că ei şi-au proiectat oraşele mari; nu a construit fiecare cum i-a tăiat capul. Oraşele mici sunt similare cu ale noastre.

xen_chris, pe cablu, nu prinde toată lumea aceleaşi canale în acelaşi loc. Probabil pe antena de casă da, dar acolo prindem şi noi şi oricine din lume. :smile:
 
Doar în anumite oraşe, gen Washington, D.C., se măsoară în cvartale.
Vorbind doar din ce am vazut in filme, exprimarea "I live two blocks away" e foarte populara. Asta pentru ca rar am vazut (tot in filme/documentare/etc.) strazi la alte unghiuri una fata de cealalta decat 90 de grade :smile:.
 
Ah, eu nu la asta mă refeream, ci la împărţirea oraşului în patru. De exemplu, în DC, oraşul are 4 cvartale cu centrul la Capitoliu. Ca urmare, de exemplu, sunt 4 3rd St, marcate NE, NW, SE, SW.

În rest, un "block" variază în funcţie de oraş. În NYC, e un minut în pas alert (vreo 100 m, aş zice).

Anyway, odată cu era GPS, nu mai e aşa o tragedie "dezordinea" europeană. Plus că, la un moment dat, îţi ies pe nas străzile perpendiculare.
 
Mie imi place la nebunie sistemul american cu coordonate geografice. Daca esti pe 3'rd SW si trebuie sa ajungi pe 5'th NE, stii exact in ce directie s-o apuci.
 
Mmmmmmmmda. :smile:

Personal, prefer să am o singură stradă cu un anumit număr şi eventual aceasta să fie împărţită în două (N şi S, în funcţie de un Main Street) - ca în Philadelphia, de exemplu. În Washington sunt câte două străzi cu acelaşi număr, simetric faţă de Capitoliu, şi îţi ia o vreme până te obişnuieşti.
 
Adevarul e ca nu stiu de ce la noi "block" e tradus cvartal, avand in vedere ca sunt doar 4 cvartale intr-un oras, dar sute sau mii de "blocks".
 
După dexonline.ro, cvartal e denumirea învechită a unui sfert din oraş. Actualmente, cvartal poate însemna orice porţiune dintr-un oraş delimitată de străzi care se intersectează, cartier. Deci nu a greşit nici unul dintre noi.

La început, îmi era greu să înţeleg că americanii îi spun "block" spaţiului dintre două colţuri, în timp ce blocul de locuinţe nu e "block of flats", ci "apartment building". (Asta e din ciclul "restroom". Google it!) :smile:
 
Back
Top