Întrebări pe care ni le punem de mult

Şi nu uitaţi că mai toate cremele nu protejează decât împotriva UVA (care produce îmbătrânirea pielii şi nişte cancere de piele mai cumsecade), în timp ce UVB sunt razele care produc melanomul. Împotriva UVB protejează doar anumite creme, cum ar fi cele bazate pe oxid de titaniu şi zinc (cum bine scrie în articolele indicate de miahi, pe care le-am observat doar după ce am răspuns şi "întors pagina").

Bibliografie obligatorie minimă: http://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet#Safety_aspects_of_UV
What to look for in sunscreen:

UVB protection: Padimate O, Homosalate, Octisalate (octyl salicylate), Octinoxate (octyl methoxycinnamate)
UVA protection: Avobenzone
UVA/UVB protection: Octocrylene, titanium dioxide, zinc oxide, Mexoryl (ecamsule)

Another means to block UV is sun protective clothing. This is clothing that has a "UPF rating" that describes the protection given against both UVA and UVB.
Chiar şi gradul de protecţie al îmbrăcăminţii diferă, un tricou de culoare închisă putând proteja de câteva ori mai bine decât unul alb.
 
Ghici de ce tuaregii poartă îmbrăcăminte indigo. Şi de ce în laboratoarele de microbiologie sterilizarea se face cu tuburi de neon care nu au depus talc pe interiorul sticlei (radiază la 280 nm :wink: ).
 
Eu mor de cald inca de pe acum...
BTW, cremele anti-UV sunt bune si cand mergi pe strada? Sa-mi dau cu una din ele pe chelie? :biggrin:
 
Am citit primul link dat de miahi (10x) şi m-am lămurit în anumite privinţe. Mai rămâne problema cu apa. Acolo zice:
Be aware that reflective surfaces like snow and water can greatly increase the amount of UV radiation to which the skin is exposed.
După logica mea, înţeleg că apa reflectă radiaţiile UV (toate sau o mare parte), deci partea corpului aflată sub apă nu e afectată, doar capul (presupunând că eşti în apă până la gât). Totuşi, din cum e formulat enunţul, se înţelege că e mai nasol când te afli în preajma suprafeţelor reflectorizante. Probabil se referă la situaţia când stai pe marginea suprafeţei apei şi eşti „lovit” atât de razele incidente cât şi de cele reflectate.
 
O parte mică e reflectată, apa e destul de transparentă la UV - de-asta radiaţia UV trece şi prin nori. Problema cu statul în apă e alta, apa e rece şi nu-ţi dai seama că ai stat prea mult la "soare" în apă, aşa cum ai fi simţit dacă ai fi stat afară.
 
Ce reprezintă gradele la alcool, cum se măsoară ele şi care este diferenţa de valoarea procentuală a alcoolului afişat pe ambalaje.

Alcoolul ce este, chimic vorbind (există diferenţe între tipurile de alcool substrase din diferite substanţe şi metode)?

Menţionez că nu ştiu deloc chimie organică şi mai deloc anorganică.
 
Gradele la alcool sunt procentajul de alcool aflat in cantitatea de bautura din recipientul respectiv. Ai un litru cu alcool 10% inseamna ca 100ml sunt alcool pur. As simple as that. O bere de jumatate de litru cu 5% inseamna ca are 25ml de alcool pur.
 
Alcoolul la care te referi tu e doar un "membru" al "familiei" alcoolurilor - alcol etilic (etanol). Pentru mai multe detalii vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol
Cum nu ştii chimie mai deloc, singurul element interesant de acolo e că e compus din carbon, hidrogen, oxigen, cam ca şi noi* :tongue:

* alcoolul e organic, evident
 
Şi deci în bauturile alcoolice de toate neamurile există lichide de diferite feluri printre care şi acel alcool etilic în diferite proporţii (procentuale). Dar cu gradele cum rămâne (sau este ceva de genul 1grad=1%)?
 
Acum ca sa continui operatiunea "troll your boat", doresc sa evidentiez faptul ca pe langa alcool etilic, bauturile proaste contin si alcool metilic. In cazul caruia se pare ca e adevarata povestea ca chiorasti daca bei prea mult.
 
Informatiile de monitorizare S.M.A.R.T de la hard-discuri se pot reseta? Daca da, in ce conditii?

Nu de alta, dar unui Maxtor de vreo 4 ani, i se raporteaza doar 793 de ore (33 de zile) de functionare, cand doar Windows-ul are uptime total in ultimele 3 luni 40 de zile.
 
Unii dintre parametri se reseteaza singuri la pornire sau la anumite intervale de timp. Altii nu sunt resetabili.
Am mai zis, nu va bazati pe SMART. Valorile de acolo nu sunt de incredere.
 
SeaTools pentru Seagate si SCSITool pentru SCSI de orice fel. Pentru altele nu stiu dar sunt sigur ca exista echivalent.
 
Sunt ore.
 

Attachments

  • hdd.jpg
    hdd.jpg
    26 KB · Views: 64
  • hdd2.png
    hdd2.png
    14.6 KB · Views: 55
Last edited:
N-ai vrea să dai un screenshot cu parametrii în format raw, nu interpretaţi de o aplicaţie îndoielnică, chiar dacă se numeşte Inspector Professional? Şi eu aş zice că hdd-ul tău măsoară zile, iar softul nu ştie să interpreteze asta în funcţie de modelul HDD-ului.

Marius '95, valorile SMART sunt de încredere (adică fac pariu că valorile afişate sunt cele măsurate, că doar n-o număra de 3 ori o pornire a hdd-ului, sau 5 sectoare realocate în loc de 100.000), doar că 1) unii din parametri sunt folosiţi diferit de producători şi 2) (ceea ce cred că vrei să spui de fapt, dacă dai SeaTools ca exemplu) nu pot prezice cu exactitate că hdd-ul îţi va pica în următoarele X zile - ceea ce nici SeaTools nu-ţi poate spune, îţi spune doar că nu mai merge cum trebuie.
 

Attachments

  • smart.png
    smart.png
    15.1 KB · Views: 46
Back
Top