Întrebări pe care ni le punem de mult

puterfixer, am văzut, dar zău dacă pricep de ce-i durea pe ei capul dacă rămâneam cu sedile, ca turcii (respectiv ca "nimenea", pentru că t cu sedilă e un caracter inventat, nu există în nici o limbă... se pare că cineva de la Adobe a avut chef de joacă :biggrin:). Hai să mai complicăm o limbă complicată.
 
Ale mele-s mai bune: ȘȚșț... :tongue:

P.S. Păcat că Rabbit nu le vede, să se bucure şi el.
 
puterfixer, am văzut, dar zău dacă pricep de ce-i durea pe ei capul dacă rămâneam cu sedile, ca turcii (respectiv ca "nimenea", pentru că t cu sedilă e un caracter inventat, nu există în nici o limbă... se pare că cineva de la Adobe a avut chef de joacă :biggrin:). Hai să mai complicăm o limbă complicată.
Corect în limba română este cu virgulă; „s” cu sedilă există în turcă, pe când „t” cu sedilă nu există în nici o limbă.

Există un patch pentru WinXP care rezolvă problema pentru unele fonturi (Verdana, în acest caz), dar intenţionat nu-l instalez pentru că doresc ca toţi să poată citi posturile de pe forum şi, în consecinţă, trebuie corectate cele cu probleme şi descurajată folosirea lor.
 
Să reformulez ideea: din moment ce se putea reduce necesarul de caractere ciudate, oare de ce s-a ales varianta mai ciudată? Mai ales că diferenţa e trivială...

Cât despre posturi, când Windows Vista va ajunge la putere va fi situaţia inversă :smile:
 
Mda, e o chestie care mă roade şi pe mine. Am ajuns, de fapt, la o concluzie (probabil eronată): dat fiind faptul că diferenţele sunt minime (recte insesizabile pentru o imensă majoritate a indivizilor), rădăcina "problemei" ţine de orgolii mai mult decât de a păstra corectă scrierea; mă aştept să-mi taie cineva capul fiindcă, atunci când scriu de mână, "sfinţesc" litera "ă" (adică o scriu cu cerculeţ deasupra).
 
Păi dacă dezbatem diferenţa între ş cu virgulă şi ş cu sedilă, nu suntem prea departe de a dezbate de ce trebuie să ne complicăm viaţa cu ş dacă putem folosi tot s în loc, că diferenţa e minoră. :rolleyes: Simbolurile sunt diferite, trebuie definite diferit, iar dacă atâţia ani s-au perpetuat nişte greşeli e în sfârşit cazul să se încerce rezolvarea lor. Mai ales că acum putem folosi Unicode, nu mai trebuie să ne complicăm cu pagini de cod.

Buba e că va exista o perioadă de tranziţie în care ambele sisteme vor circula în paralel fiindcă nu pot fi adoptate imediat. În XP trebuie patch, trebuie modificate fonturile; în Vista sunt suportate nativ, dar mai durează până sistemele cu Vista vor deveni majoritare. Şi dacă adoptarea diacriticelor este un motiv de a strâmba din nas pentru unii, cu atât mai mult vor refuza să folosească simbolurile specifice limbii în mijlocul unui proces de tranziţie.
 
De ce printre multitudinea de setari care se pot face in Adobe Flash Player nu a fost inclusa si cea de "Mute"?

PS: Pe aceasta cale adresez multe salutari celor care fac joculete in Flash si folosesc sunete care nu se pot opri. :frown:
 
Last edited:
Molia nu nevoie desene dragute. Molia se pierde in multe icoane. :monkey:
Sorry, dar n-o sa inteleg niciodata populatia care face scroll in start/programs, cand poti deschide majoritatea aplicatiilor de care ai nevoie cu un click dreapta sau shortcut keys (in cazul meu F1-F8. help e blocat), iar in explorer pana acum mi-am facut treaba fara probleme.
Tema XP nu m-a suparat si am lasat-o sa traiasca... inca. Trash Can=My Computer
 

Attachments

  • My naked desktop.jpg
    My naked desktop.jpg
    16.3 KB · Views: 65
Last edited:
Păi dacă dezbatem diferenţa între ş cu virgulă şi ş cu sedilă, nu suntem prea departe de a dezbate de ce trebuie să ne complicăm viaţa cu ş dacă putem folosi tot s în loc, că diferenţa e minoră. :rolleyes:

Haide să nu exagerăm. Ca să fac o analogie: dacă o carte aflată pe biroul meu are muchiile în unghi de 45 de grade faţă de cele ale biroului, o îndrept, că mă deranjează aşa; dar n-o să stau cu micrometrul să verific dacă e perfect paralelă cu acesta. Până să citesc discuţiile pe secărică.ro, habar n-am avut că ş şi ţ sunt "incorecte". Nu ştiu, maybe it's just me, dar cred că sunt lucruri mai importante de rezolvat decât bătălia între virgulă şi sedilă. Parcă mai mult mă deranjează modul oribil în care s-a efectuat "localizarea" în română a MS Office şi Windows XP :smile:
 
Eu nu înţeleg cum poate să fie sedila „greşită”. Mi se pare doar o cosmetizare, aşa cum pe ă poate să fie căciulă, cerc, ~ sau mai ştiu eu ce. Ar trebui să scriem doar cu Segoe UI? :goofy:
 
Când scrieţi cu mâna, atenţie să puneţi virgulă şi nu sedilă, că aşa a zis cacademia! :tongue:

Asta tră' să fie din ciclul "teoria chibritului subvenţionată cu bani de la buget, ca să aibă pierde-vară ce face şi să nu fie concediaţi".
 
Mie nu-mi place cum arată diacriticele cu sedile. Mi se par lipsite de stil. Evident, în contextul scriituri în limba română.
 
Last edited:
Nu-mi săriţi la gât, nu e o greşeală (cu atât mai puţin nevinovată): se numeşte stil.
Au voi nu obişnuiţi în scris...?

Arhaismele au rostul lor.
 
Last edited:
Back
Top