Întrebări pe care ni le punem de mult

Ţiuitul, vâjâitul etc. urechii (urechilor) poartă denumirea de acufene. Nu cred că au explicaţie mecanicistă, pentru a putea implica rezonanţa.

Acufenele sunt de fapt senzatii pe scoarta cerebrala, unde exista reprezentari ale fiecarei parti a corpului. Se percep pe scoarta creierului zgomote chiar daca ele nu s-au petrecut in realitate. Este pe undeva asemanator cu starea unor oameni carora li s-a amputat piciorul si totusi ei au senzatia ca-i doare piciorul lipsa. Aceste acufene sunt fie subiective, adica le percepe doar pacientul, fie obiective - cand le sesizeaza si medicul. Scaderea auzului o data cu varsta se insoteste uneori si de acufene. Desi unele celule din ureche mor la batranete, pe scoarta se mai produc descarcari electrice, declansand senzatia de zgomote. Se percep zgomote si cand in urechea externa a patruns vreun corp strain sau chiar un fir de par care se misca transmitand timpanului sunete. Otitele fibro-adezive sau schelele lor pot fi vinovate de zgomotele din urechi. Zgomotele se aud in urechi si in cazul sindromului Menier, cand acufenele preced criza de vertije, adica acea senzatie iluzorie ca se invartesc toate lucrurile sau ca omul se roteste in jurul lor. Intoxicatiile cu medicamente sau cu substante chimice, in special abuzul de antibiotice, scad auzul si provoaca zgomote in urechi. Alergiile pot produce si ele acufene. Mai sufera de zgomote in urechi si lucratorii din mediile cu zgomot puternic, telefonistele, DJ-ul din discoteca, muncitorii care utilizeaza pickamere. Cand se instaleaza artroza in incheietura maxilarelor apar zgomote. Acufene apar si la variatiile de inaltime daca trompa lui Eustachio are deficiente. La originea acufenelor sau din motive vasculare, hipertensivii uneori aud zgomote sincronizate cu pulsul.
 
De ce FuseTalk ("a high performance Internet forum and weblogging software for the corporate, government and educational organizations") costă 649$ (Basic), 2998$ (Standard), 2598$ (Education) şi respectiv 4599$ (Enterprise) - adică de 25 de ori mai decât vBulletin? Se explică parţial prin "the forum software is used by several high-profile companies, such as Adobe, Boeing, NASA, NBC, US Airforce, McAfee and Lonely Planet", dar de ce ar cumpăra AnandTech versiunea Enterprise?
 
Ca să intre şi ei în lista aia de pe wikipedia. Altfel nu pare cine ştie ce, poate nu mă pricep eu.
 
Softul mi se pare antic, de demult şi arhaic, toate la un loc. :biggrin: Parcă e o chestie din aia free, făcută prin 2002, maxim 2003, pe genunchi, de un programator de clasa a 12-a.
 
Yeah, but it's "a high performance Internet forum and weblogging software for the corporate, government and educational organizations". Nu stiu cat de high-performance este totusi :goofy:.
 
Probabil din cauza suportului.

Daca asta e cazul, atunci cand ai de luat o decizie de genul asta preferi sa dai bani pe un soft cu mai putine feature-uri, dar cu suport mai bun decat pe unul moka dar care se apuca sa dea erori ciudate cand incepi sa-l modifici, si trebuie sa te dai pe forumuri pe la indieni ca sa vezi ce e in neregula cu el. Cand NASA are o problema cu forumurile, vrea un consultant care sa o rezolve, nu un tip pe forumul vBulletin care raspunde in 3 zile si daca urli la el incepe sa miaune(sic) ca el face treaba asta pro-bono.

Mai conteaza mult credentialele (cine l-a mai folosit), cat de idiot proof e (si la admini si la useri), conteaza si faptul ca banii aia probabil sunt in buget deci nu conteaza asa mult ca vB e ieftin, conteaza si ca feature-urile alea pe care le vedeti voi in plus sunt nefolositoare pentru tipii care vor un forum corporat, s.a.

LE. True story. Am integrat un pachet de charturi genial facut de niste rusi in aplicatia .NET 1.1 pe care am scris-o in 2005. Pachetul arata bine, feature-uri extraordinare, pretul bunicel, raspundeau la suport. Am trecut aplicatia pe .NET 2.0 si am facut niste modificari, versiunea 2.0 a pachetului nu mai voia sa incarce charturile din versiunea 1.1. Raspunsul de la suport, laconic: "we don't support loading 1.1 charts at this time" - adica ne pare rau, noi nu facem chestii de gen backwards compatibility. Cand te frigi de cateva ori asa, sufli si-n iaurt.
 
Cum &$^@!$#^@$#(& poate un vegetarian convins (nu eu!), care n-a pus in viata lui botu' pe produse animale (nici macar iaurt!) sa aiba colesterolul 277 mg/dl? :climb:

LE: Daca e de rau, mai bine nu-mi spuneti. :frown:
 
Colesterolul se sintetizeaza si in organism. Da-mi timp pana diseara sa ma documentez si iti zic daca e grav sau nu.

Later edit:
M-am documentat. E grav. :frown: Ca sa fiu mai sigur n-ar strica o lipidograma (electroforeza a lipoproteinolor).
 
Colesterolul nu are treaba doar cu mancarea, el este intr-adevar sintetizat si in organism dupa cum a spus Marius '95. Vegetarianismul ajuta la sanatate, dar nu e nici pe departe o garantie pentru ea. Miscarea regulata si sedentarismul cat mai scazut sunt niste factori poate chiar mai importanti decat mancarea in sine (in anumite limite).
 
Cum &$^@!$#^@$#(& poate un vegetarian convins (nu eu!), care n-a pus in viata lui botu' pe produse animale (nici macar iaurt!) sa aiba colesterolul 277 mg/dl? :climb:

LE: Daca e de rau, mai bine nu-mi spuneti. :frown:
Familial, de exemplu. Genele sunt gene. Cât sunt LDL-, HDL-colesterolul şi trigliceridele? E posibil să nu fie LDL-colesterolul crescut, ci trigliceridele, alias VLDL. (De exemplu, poate e băutor şi nu ştiţi voi. Sau are diabet.)

E de rău dar e tratabil. Sari cu restul de numere şi îţi spun cum, înainte de a trece anii şi a face o ateroscleroză a la fumători.
 
Pe buletin nu apare decat colesterolul (cica "metoda enzimatica") si trigliceridele care sunt normale 145mg/dl (din ce ai pus tu pe lista). De baut nici nu se pune problema. Glicemia normala (daca prin asta se intelege "diabet") adica 88 mg/dl.

Intre timp (ca o consolare) am gasit un articol in care se afirma ca HDL / colesterolul e de fapt bun pt. organism (contrar tuturor studiilor anterioare). AICI....

PS: Oricum maine se prezinta persoana la medicul care i-a prescris analizele. :frown:
 
Nu scrie HDL-colesterolul? Dacă da, pot eu să calculez LDL.

Evident că HDL e bun (nimic contrar). E componenta vasoprotectoare, mai ales la valori de peste 60 (puţini sunt cei aleşi).

Clar nu are diabet.
 
Raspunsul la intrebare l-am primit (poti fi deci vegetarian si sa ai colesterolul la cer) posibil din cauze genetice. Multumesc.

PS: Eu nu risc sa merg la analize d'astea: mi-e frica sa nu ma puna aia sa le platesc aparatele. :smile:
 
Cum poate un vegetarian convins (nu eu!), care n-a pus in viata lui botu' pe produse animale (nici macar iaurt!) sa aiba colesterolul 277 mg/dl? :climb:

Botu' pe trăscău pune vegetarianul respectiv? Cică şi alcoolul ar fi implicat. Dar în producţia de colesterol "bun", cică.

Valori normale
Colesterol total< 200 mg/dl
HDL-colesterol> 35 mg/dl
LDL-colesterol< 130 mg/dl
Trigliceride< 200 mg/dl


In mod normal, colesterolul are doua fractiuni importante, si anume LDL-colesterolul si HDL-colesterolul, fiecare cu semnificatii diferite. Astfel, LDL-C este considerat "colesterol rau", pentru ca el este cel care se depune pe peretele arterelor si intra in alcatuirea leziunilor de ateroscleroza. Ca urmare, el trebuie sa fie mai mic de 130 mg/dl. In schimb, HDL-C este supranumit "colesterolul bun", deoarece are un rol antiaterogen dovedit. CA urmare, valorile lui normale sunt mai mari de 35 mg/dl. Trigliceridele reprezinta o importanta sursa energetica pentru organism, iar cresterea lor peste valorile normale de 200 mg/dl se datoreaza fie unei alimentatii excesive in grasimi sau dulciuri, fie unor factori ereditari.
 
Precum am explicat, nu se pune problema de alcool. De asemenea e o porcarie ca nu apare colesterolul "defalcat" pe LDL si HDL (cum ziceti voi) in buletinul de analiza. Deci eu as merge pe versiunea ca are exces de HDL - "colesterol bun".

Am uitat sa precizez ca persoana este f. inaintata ca varsta (80++). :smile:
 
Uitasem o variantă care trebuie avută în vedere: s-ar putea să aibă un HDL-colesterol baban, ca vegetarian dedicat. Eu nu m-aş alarma până nu văd un LDL-colesterol mare.

În acest moment, suma dintre HDL- şi LDL-colesterol pare a fi 248. Eu aş miza pe un HDL de vreo 60-80, restul fiind LDL şi rezultând cel mai probabil din sedentarism. În cel mai rău caz, mă aştept să cadă în zona care necesită doar tratament dietetic şi exerciţiu fizic (160-189 mg/dL).

E foarte posibil să aibă HDL chiar peste 100, deşi e rar. Dar vegetarienii sunt fiinţe speciale, călugării dreq! :biggrin:

Mai că mi-aş băga mâna în foc că vom vedea nişte valori de HDL cât casa.
 
Hm. Hai sa-mi dau si eu cu parerea.
Dar in primul rand, sa cereti un HDL si LDL separat.
AFAIK colesterolul total nu poate fi chiar in halu` asta de crescut (277) doar pe baza fractiunii HDL... Asta din experienta, desi poate am stat prea mult pe sectii de cardiologie, unde vin multi cu colesterol mare :smile:
Din nou din experienta, colesterol mare familial e foarte des intalnit, iar persoanele respective nu mananca gras (atentie aici, nu numai produsele animale sunt de incriminat, ci si uleiurile de floarea soarelui/masline din salate sau folosite la cartofi prajiti sau mai stiu eu ce retete).
 
Zdrang, deşi pare incredibil, există oameni cu HDL de 120. :shocked:

Uleiul de măsline creşte HDL în defavoarea LDL.
 
Back
Top