Întrebări pe care ni le punem de mult

Le masor tot in Gigabiti. Ca tot la nivel de biti se face scrierea. Doar ca idee, nu sunt deloc fan, doar ma intreb "de ce".
 
E aceeasi chestie ca si in cazul temperaturii. Unitatea de masura in S.I. este Kelvin-ul, dar toata lumea foloseste gradele Clesius sau Farenheit. Tine oarecum si de obisnuinta.

Totusi, ganditi-va ca un CD ar avea o capacitate de 4.8Gb, un DVD 38.4 Gb, HDD-ul meu 1.18Tb si conexiunea la Internet 256/512/1024 Kb. Not very appealing, right?
 
Comunicaţia serială se măsoară în biţi: portul serial, portul USB, SATA, Ethernet, etc. Mediul transferă informaţia bit cu bit.

Comunicaţia paralelă şi stocarea se măsoară în bytes, ce reprezintă lăţimea minimă a unei magistrale: 8 biţi. Memoria are magistrală paralelă, la fel şi stocarea de pe disc reflectă modul în care informaţia e stocată în memorie (fiindcă discul e memorie secundară).

De când cu acest standard, magistralele au crescut la 16, 32, 64, 128, 256 biţi, însă conceptual se citesc mai mulţi bytes în paralel, aşa că s-a păstrat byte-ul. Mai e şi o legătură cu cantitatea minimă de memorie ce putea fi citită la un moment dat, chiar şi pentru a citi un singur bit se citea hardware un byte întreg şi apoi se selecta bitul dorit.

Nu are nici un sens să exprimi dimensiunea memoriei sau a hard discului în biţi, aşa cum nu are sens să numeri sticks-urile dintr-o pungă. Ele sunt produse şi consumate „serial”, un stick după altul, dar se stochează şi inventariază în pungi. La hard disc, cel puţin, chiar dacă interfaţa e serială şi se măsoară în biţi, stocarea e „paralelă” şi byte-ul e unitatea logică de reprezentare a informaţiei.
 
Originally posted by Bila
Le masor tot in Gigabiti. Ca tot la nivel de biti se face scrierea. Doar ca idee, nu sunt deloc fan, doar ma intreb "de ce".
Nu, la dispozitivele "mass storage" scrierea nu se face la nivel de biti. Se face la nivel de sector (512 B, de obicei). Nu poti cere unui hard sa-ti scrie 9 b sau 35 B. Poti cere sa scrie un sector intreg.
 
Prin OS nu scrii decit sectoare sau clustere (depinde la ce nivel lucrezi). Intern capetele scriu individual si serializat cite un bit odata.

puterfixer, inteleg ca la imprimanta portul paralel transfera cite 8 biti odata. Dar tot ce transfera mai mult de 8 biti intr-un pas (aproape totul, in zilele noastre) nu mai au nici o legatura cu byte-ul. Ca sa compar cu punga ta de sticks-uri, daca pe vremuri pungile de sticks aveau 300 de grame acum toate pungile noi se vor masura in "pungi de 250" ca unitate de masura? Ce zici de "Vreau si eu o punga de sticks-uri de 6 "pungi"!" cind ceri una de 1.5 kg.
 
Hard discul are o unitate minimă de date care o citeşte dintr-un foc şi o scrie dintr-un foc, chiar dacă e de modificat un singur bit, şi această unitate e sectorul. Clusterul e unitatea minimă de date la nivel logic al sistemului de fişiere.

Pentru byte, asta e convenţia. Nu putem avea unităţi de măsură separate pentru lăţimea fiecărei magistrale. Dacă pe vremuri puteai cumpăra câte o pungă de sticks, acum poţi cumpăra „en gros” baxuri cu un număr variat de pungi, ca să fie mai eficient transportul, stocarea, etc. Punga a rămas la fel (1 byte = 8 bits), doar că vin mai multe pungi de-odată, indiferent dacă ţie-ţi trebuie o pungă sau două sticks-uri.

Byte-ul a rămas constant. Alte reprezentări ale informaţiei, mai direct legate de maşină, s-au schimbat: word, int, float - astea toate pot însemna altceva în funcţie de procesor, sistem de operare, compilator. Byte-ul e 8 biţi forever.
 
Sa mai amintesc ca portul paralel bidirectional (non-ECP, non-EPP) are un mod special de transfer a datelor dinspre periferic spre PC - modul "pe nibluri"? Cate 4 biti odata. :biggrin:

Daca vreti unitati de masura separate pentru fiecare magistrala (sau procesor), atunci exista "cuvantul" = 2, 4, 8 bytes, sau cat transfera magistrala odata.
 
1) De ce acumulatorii cu litiu au 3 fire/contacte?
2) Se pot conecta 2 tastaturi PS2 la acelasi PC? ...mai exact, pe acelasi cablu?
 
2. Ce rost ar avea? Daca vrei cu adevarat poti, in cel mai rau caz iei mufe, pistol de lipit si reusesti. Nu stiu daca vor functiona, dar se pot conecta.
 
Marius, al treilea contact e un separator (filmul de litiu dintre anod si catod) si contactul este cel dintre + si -.
 
Pot sa folosesc o baterie cu litiu daca nu leg la nimic acel contact? Daca nu, atunci cum pot fi legati in serie/paralel acumulatorii cu litiu?
 
Wiki zice:
A stand-alone Li-Ion cell must never be discharged below a certain voltage to avoid irreversible damage. Therefore all systems involving Li-Ion batteries are equipped with a circuit that shuts down the system when the battery is discharged below the predefined threshold.[6] It should thus be impossible to "deep discharge" the battery in a properly designed system during normal use. This is also one of the reasons Li-Ion cells are never sold as such to consumers, but only as finished batteries designed to fit a particular system.
 
Back
Top