Întrebări pe care ni le punem de mult

Oare System cache ajunge în swap (dacă da, care ar fi rostul?) Cum altfel se poate ajunge în situaţia:
Physical memory 2 GB
Available 1.3 GB
System Cache 1.75 GB?
 
Poate fi util ca un bloc de cache să ajungă în swap. De ex. dacă citeşti de pe un usb stick 30 de fişiere, e mai simplu să le scoţi din cache-ul chiar de pe hdd decât de pe stick. Sau dacă ai un fişier fragmentat în 1500 de bucăţi (presupunând că swap-ul nu e fragmentat).
 
Se duce naibii avantajul de a folosi memoria pentru disk cache. Cache pe disk la fişiere de pe stick sau tot de pe disc? În cel mai bun caz e mai rapid cu 50-100% faţă de câştigul de 100x când blocurile sunt în RAM. Seamănă cu defragmentarea dischetelor de 3.5" pe care unii o făceau cu spor acum 15 ani şi erau convinşi că le aduce un mare spor de performanţă.
 
Nu cred ca i-au aratat figura. Intregul personaj se bazeaza pe ascunderea identitatii. Intr-o emisiune se zvonea ca ar fi fost M. Schumacher. :biggrin:
 
Eu merg pe varianta că sunt mai mulţi The Stig, în funcţie de necesităţi şi disponibilitate.
 
Nu e chiar de mult chiar dacă e de la prânz (în timp ce tăiam nişte pomi) dar asta e ziua mea de revelaţii.
Einstein parcă a fost cel cu celebra expresie, mondenă chiar, E=mc^2. Cică ar fi fenomenală expresia dar întrebarea mea, cum energia se exprimă cu o masă? Energia se conservă. Materia da iar materia se caracterizează prin masă, nu? Chiar există materia? Masa o regăsim în greutate (G=mg). Din masă şi acceleraţia gravitaţională, nu le poţi lua separat sub nici o formă. Atunci de ce există separat?
Întrebarea este de fapt, masa nu ar trebui văzută tot ca o formă de energie?

Nu ştiu cât de bine m-am exprimat şi ştiu că e fantezist, dar când tai pomi trebuie să te gândeşti la ceva şi asta mi-a venit în cap.

edit: există metodă de măsurare a unei mase fără comparaţie cu un etalon? Etalonul acela a trebuit cumva realizat ca atare şi ori folosim un etalon încă din antichitate cu valoare pură pentru realizarea unor alte etaloane, ori măsurăm forţe precum greutatea şi apoi facem transformarea la masă. Metodele de comparaţie pură nu ajută, e ca şi cum ai măsura culorile prin comparaţie sau ideile unor oameni ori ale unei opere de artă, prin comparaţie.
 
Nu cred că se poate măsura direct masa fără un etalon. Îţi trebuie oricum o unitate de măsură şi atunci ai deja etalonul. Cred, nu sunt Einstein.

În mod uzual măsurăm masa indirect, prin greutate.
 
Ehm, aici e problema. Acceleraţia gravitaţională nu prea cred că poate fi măsurată de sine stător. Tot din greutate cu un etalon de masă cunoscută. Masa iar, din greutate dar în cazul ei mai merge cu un etalon.
Greutatea în sine este o bucată de formă de energie, greşesc cumva? De fapt nu prea ştiu să existe forţă care să nu consume în vreun fel sau altul energie. Simplist, putem gândi înapoi că masa nu există, ci este doar o formă, simplistă, de energie?
 
Originally posted by hulubei
edit: există metodă de măsurare a unei mase fără comparaţie cu un etalon?
Există vreo metodă de a măsura ceva fără a-l compara cu un etalon, direct sau indirect? :wink:

Alde acceleraţia gravitaţională se poate calcula lejer, lăsând un corp să cadă într-un spaţiu vidat şi măsurând timpul de cădere.

Oricum, e normal ca anumite mărimi fizice să nu poată fi măsurate direct, prin comparaţie directă cu etalonul, că doar au fost inventate de om; sunt abstracte. Avem etaloane doar pentru mărimile fizice fundamentale; restul se deduc din acestea.

Masa e o mărime fizică fundamentală. Se poate măsura fie direct, prin cântărire cu o balanţă (pui "greutăţi" conforme cu etalonul şi multiplii/divizorii săi), fie indirect, mai simplu, folosind legi fizice şi constante cunoscute (cum ar fi elasticitatea arcului de care e suspendat corpul de măsurat şi modul în care se comportă arcul).

Ideea cu masa e o formă de a stoca energia vine de la nenea Einstein. Cu asta, nenea Einstein a creat o "valută" universală: energia. Până la el, masa era un concept separat de energie. No Nobel prize for you, hulubei! :biggrin:
 
...cu toate astea, Einstein s-a prins ca masa si energia sunt interschimbabile, dar nu a ajuns sa contempleze relatiile intime dintre masa si energie... it turns out, Nobelul din 2007 sau 2008 s-ar putea sa fie luat daca se descopera bosonul lui Higgs, care e o cuanta a campului Higgs, care se zice ca da masa tuturor particulelor. Cu alte cuvinte, hulubei s-ar putea sa fie inca in carti :biggrin:
 
Hihi. Oare toţi tăiau prunii din curte că nu le place ţuica atunci când se gândeau la astea? Ideea de bază de la care am plecat a fost aceea că masa o putem măsura doar în prezenţa acceleraţiei gravitaţionale (sau a unei alte forme de acceleraţie folosite mereu pentru o forţă). Nu văd cum se poate măsura masa, cu sau fără etalon direct fără o acceleraţie. Bun, avem un loc în care nu există gravitaţie, dar învârtim de corp şi din forţa centrifugă generată se scoate acceleraţia corpului şi rămânem cu masa. Dar fără o forţă, cum calculăm o masă? Şi mereu, dacă ai o forţă, ai o energie consumată şi ajungem de unde am plecat E=mcc.
 
Masa e măsura inerţiei unui corp. Ca să poţi măsura inerţia, îţi trebuie acceleraţie, ergo forţă.
 
Pai chiar si o varza care de-abia a trecut fizica, ca mine iti poate spune ca conform teoriei relativitatii generale, masa - oricat de mica ar fi ea - curbeaza spatiu-timpul dupa o metrica Lorentz, deci cu alte cuvinte (in mod teoretic) poti masura masa daca ai doua cronometre foarte precise (pe unul il pui in minimul de energie potentiala al putului gravitational, pe celalalt afara); idem pentru doua etaloane de lungime foarte precise.
 
Back
Top