Întrebări pe care ni le punem de mult

Din cite stiu (sper sa nu ma insel) aspirina "falsifica" testul alcolemiei pe care il fac politistii conducatorilor auto in sensul ca indica mai mult decit cantitatea de alcool consumata. Iei o aspirina, bei un pahar cu bere si la testul cu "fiola" e ca si cum ai fi baut un pahar de vin sau vodka.
 
Din proprie experienta, aspirina ajuta mult daca e luata inainte de betie. Parca durerea de cap de dupa si senzatia de disconfort sunt mai reduse. Voi aia mai medicinisti decat mine poate imi explicati de ce. Sau ma convingeti ca e doar un placebo.
 
În mod cert tră' să ajute, că doar e analgezic şi antiinflamator. Nu am idee cât de mult.

Însă never ever să luaţi paracetamol cu alcool înainte sau după (aş zice minim 24 ore, după ureche). Sau paracetamol pe un ficat afectat.
 
Să spun că acum aproape o săptămână, la o masă, se discuta despre remedii imediate contra mahmurelii şi una dintre medicaţiile unanim acceptate ca fiind cea mai bună era paracetamolul?
 
La Brainiac au testat vreo 3 metode contra mahmureală şi au ajuns la concluzia că cea mai bună metodă e un paracetamol şi un pahar de apă înainte de culcare. Spuneau ei că durerea de cap de dimineaţă e cauzată de deshidratare.
 
Dupa o noapte de betie, cand ati cam incheiat cu bautul de una-alta, un 50 de whisky curat face minuni, reduce mult din efectele de a doua zi de dimineata... :wink: Tata dixit, incercat de cateva ori pe proprie piele!
 
Paracetamolul este procesat hepatic şi apoi excretat renal. Ideea este că în combinaţie cu doze mari de alcool este hepatotoxic (relaţie directă cu mecanismul de procesare hepatică). Cauzează citoliză hepatică (ucide celulele hepatice) şi necroză hepatică. De asemenea, creşte timpul de procesare al alcoolului în ficat (din acest motiv apar testele alea falsificate :wink:).
 
Aş mai adăuga că paracetamolul este hepatotoxic chiar şi fără consum concomitent de alcool, pe un ficat afectat anterior (atenţie, domnilor obezi/băutori până la nivel de beţie, că probabil nu aveţi ficatul sănătos). Deci aspirina e preferabilă pentru hangover.

Excepţie copiii, care nu au ce vedea aspirină (sau produse care conţin aspirină/acid acetilsalicilic/salicilaţi, gen Alka Seltzer), până la vârsta adultă, decât sub strict control medical. Baby aspirin nu e pentru babies!!! Dacă copilul vostru are febră, nu acceptaţi ca medicul să vă prescrie aspirină. (Ştiu că sună urât, dar există medici care nu ştiu suficientă pediatrie şi uită de sindromul Reye.)

Deci, dragi minori, la beţie, nici aspirină nici paracetamol. Adică cremă vietnameză. :biggrin:
 
Deşi probabil întrebarea se potriveşte mai bine pe coolgirl sau ceva asemănător, am zis că-ntreb totuşi aci: parfumurile au termen de valabilitate? Sau, altfel spus, expiră? Dacă da, cam după cât timp?
 
Vrei un răspuns oficial sau o părere? Pot să obţin unul oficial de la o prietenă care lucrează în domeniu, nu în retail, ci chiar în producţie.

Personal cred că au un termen de valabilitate care este însă măsurat în cincinale :smile: Adică sunt utilizabile fără probleme (iritaţii ale pielii, deteriorare de miros) 5 sau 10 ani şi în unele cazuri poate chiar 15-20. Am avut ocazia să văd personal un parfum de vreo 40 de ani, cu pulverizator extern, care încă mirosea foarte bine şi părea OK şi în alt caz un Old Spice de vreo 10 ani care era OK.
 
Depinde si de parfum si producator. Parfumurile de la coltul strazii nu cred ca mai au ceva de aratat dupa 2 ani.
Iar cele de la producatorii consacrati difera (ca potenta in timp) de la un parfum la altul.
 
Azi, în timpul unei discuţii cu un amic, mi-am adus aminte de compresia NTFS. Oare acum, în era multi-core foarte rapide la compresie, un HDD nu ar putea fi ajutat comprimând datele pe el? Îmi închipui că el transferă fişierele comprimate (sau bucăţi din acestea), ulterior fiind despachetate în RAM. Cu alte cuvinte, un sistem cu un procesor multi-core foarte rapid şi cu mult RAM liber, nu ar putea beneficia şi creşte chiar viteza ţinută jos de HDD-uri?
 
La chestia cu parfumurile: am un Ralph Lauren de approx. 12 ani si inca e la fel ca in prima zi. Evident il folosesc foarte ocazional :tongue:.
 
hulubei, eu am observat ceva cresteri de performanta cand e vorba de fisiere mari si compresibile. Asta pentru ca penalizarea la procesor este minima (1-2%) in timp ce hardul, cea mai inceata componenta din sistem, beneficiaza de cresteri importante de performanta (repet, mai ales cand e vorba de fisiere foarte mari si compresibile - text, baze de date, etc.).
 
...Depinde si de parfum si producator...
Mai concret :smile:, parfumul e Diavolo, luat de la Ina Center (cred) acum vreo 5 ani. Eu am avut impresia că i s-a schimbat uşor mirosul, dar nu prea mă bazez pe simţul meu olfactiv (drept e că nici n-am întrebat pe altcineva), de aia am zis să-ntreb cam cu stă, în principiu, treaba.

Având în vedere că, în 5 ani, nu se observă că l-am folosit, sper să nu expire nici in viitorii 5. :biggrin:
 
Sunt parfumuri care-şi pierd treptat tăria pe perioada utilizării, asta însemnând poate şi mai puţin de un an.
 
Originally posted by bausto
hulubei, eu am observat ceva cresteri de performanta cand e vorba de fisiere mari si compresibile. Asta pentru ca penalizarea la procesor este minima (1-2%) in timp ce hardul, cea mai inceata componenta din sistem, beneficiaza de cresteri importante de performanta (repet, mai ales cand e vorba de fisiere foarte mari si compresibile - text, baze de date, etc.).
Eu folosesc batranul DriveSpace. Performanta se vede de la o posta, si nu doar pentru fisiere mari.
 
Back
Top