Întrebări pe care ni le punem de mult

Pentru ca au exact cata sare trebuie ca sa nu usture :smile:.
Daca apa e mai putin sarata sau prea sarata, atunci avem senzatia aceea neplacuta.
 
Concentraţia de sare este egală cu 0,6 parcă. Adica la fel ca cea a sângelui, a serului sanguin sau a salivei. Tot ce depăşeşte această valoare îţi va provoca senzatia de sărat.

Nu garantez că îi 0,6 dar parcă asta era valoarea care ni s-a zis la şcoală.
 
9 mg/ml sau 0.9 g/dl este serul fiziologic (izoton), deci cam atât este şi pe acolo :smile: Totuşi, serul fiziologic are 154mEq Na/l iar sângele pe la 145mEq/l, deci deducem că în sânge ar fi cam 0.84 g/dl în mod normal.
:biggrin:
 
Domnu' doctor, serul Dvs e cam hiperton şi pacientul va muri de hemoliză. :goofy:

Serul fiziologic este o soluţie de NaCl de 0,9 g/dL, adică 9 g/L (sau 9 mg/mL).

(154 mEq NaCl sunt 154*58,5 = 9009 mg NaCl.)

Btw, serul (partea din sânge care rămâne după înlăturarea elementelor figurate) de om conţine circa 141-142 mEq/L de NaCl, adică vreo 8 mg/mL clorură de sodiu. (Serul fiziologic conţine mai mult pentru a echilibra întreaga osmolaritate a serului uman, nu doar cea produsă de clorura de sodiu din acesta din urmă.)

Lacrimile au conţinut variabil de clorură de sodiu, dar care poate fi aproximat de cel al serului uman.
 
Domnu' doctor Pisoi, numerele le-ai zis bine dar la restul ai cam zbarcit-o!

Cand serul este hiperton atrage apa din hematii si acestea se deshidrateaza (adica se usuca precum stafidele, "se zbarcesc"). Hemoliza nu apare.

Serul nu este partea din sange care rezulta dupa inlaturarea elementelor figurate. Aceea este plasma. Serul este partea care ramane dupa ce s-a format cheagul. Serul are mai putine proteine decat plasma fiindca o parte dintre acele proteine participa la coagulare si se regasesc in cheag.
 
La nivelul de osmolaritate sugerat de Neo (100 ori valoarea normală) sunt curios dacă o hematie îşi va păstra integritatea membranei. :wink:

Chestia la care am greşit este definiţia serului. :thumbs:
 
În linia discuţiilor de mai sus :smile:, întreb şi io:

Gravitatea unei hemoragii se apreciază în funcţie de:

a) cantitatea sângelui pierdut
b) culoarea sângelui scurs
c) fluiditatea sângelui scurs

Într-un loc am întâlnit răspunsul corect ca fiind A (cu explicaţii despre ce înseamnă o hemoragie mică/medie/majoră), în alt loc am întâlnit răspunsul A+B (fără argumente).

Eu înclin spre A, singurul argument în favoarea lui B fiind faptul că, în funcţie de culoare, putem aprecia dacă sângele curge dintr-o arteră sau dintr-o venă, însă nu ştiu câtă relevanţă are acest lucru când vine vorba de gravitatea unei hemoragii, având în vedere că atât secţionarea unei artere cât şi a unei vene poate fi fatală, dacă este vorba de un vas important.
 
O artera e mult mai greu de inchis decat o vena, pentru ca are tendinta de a se deschide si mai mult - este elastica, spre deosebire de vena care e mult mai rigida. Deci probabil o artera deschisa inseamna o moarte mult mai sigura decat o vena deschisa. Mai departe las doctorii de p-aici sa detalieze, ca sa nu spun vreo tampenie in incercarea de a trage concluzii din putinele date pe care le am...
 
Originally posted by jarod
În linia discuţiilor de mai sus :smile:, întreb şi io:

Gravitatea unei hemoragii se apreciază în funcţie de:

a) cantitatea sângelui pierdut
b) culoarea sângelui scurs
c) fluiditatea sângelui scurs
Evident că a). Care, la rândul său, se poate aprecia după nişte parametri cardiovasculari (frecvenţă cardiacă, tensiune arterială) şi de laborator (hematocrit - procentul de hematii din sânge, hemoglobină - cantitatea de hemoglobină din 100 ml sânge). Primii cred că sunt clar de ce cresc, respectiv scad într-o hemoragie. Ultimii scad deoarece organismul compensează mai uşor pierderea de plasmă decât cea de elemente figurate.

Dacă aceasta e o întrebare pentru examenul de permis de conducere, trebuie să recunosc că e în tradiţia întrebărilor cretine de la noi.
 
Da, este intrebare de permis, si cretina cum bine spune pisica; asta e motivul pentru care imi parea cunoascuta... sunt vreo 9 ani de cand am studiat manualu' ala asa ca ma scuzati ca nu mi-am adus aminte mai repede. :eek:
 
Nu e cretina, e bine ca viitorii soferi sa se focalizeze asupra actiunii mitocondriilor si nu asupra prioritatii de dreapta.
 
Originally posted by jarod
Ok, ok, m-aţi prins, e întrebare de permis. :angel: Da` de ce e cretină?
Pentru că e absolut aberant să îi ceri unui şofer să înveţe chestiuni medicale. În marea majoritate a cazurilor, când un laic pune mâna pe un accidentat, îi face mai mult rău decât bine.

Iar întrebări cretine nu sunt doar cele medicale, ci vreo 75%. Asta pentru că e aberant să pui întrebări cu 0-3 răspunsuri corecte, pentru că vrând-nevrând părerile vor diferi. La noi, s-a gândit un Garcea PROST să introducă sistemul acesta, să se poată lăuda că avem un sistem "modern": întrebări cu răspunsuri la alegere. Nu contează că niciunde în lumea civilizată, unde sistemele sunt gândite de experţi cu experienţă de decenii, nu se folosesc decât cele cu un singur răspuns. Nu, noi suntem mai deştepţi decât toţi şi folosim acelaşi sistem şi la licenţierea medicilor şi intrarea în rezidenţiat. 'Cause we are born smart!

Evident că sistemul e gândit aşa că, dacă ar fi simplu şi transparent, nu ar mai pica ploconul.

Principiul lui Peter, pentru România: orice serviciu este "îmbunătăţit" până la nivelul maxim de mită.
 
De la 1 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului cod rutier, am înţeles că vor fi şi la noi întrebări cu un singur răspuns corect.
 
Paracetamolul de aceea e bine să îl iei, ca să îţi faci ficatul şi mai muci, dacă alcoolul nu îi ajunge. :biggrin:

De aspirină nu am idee.
 
Back
Top