Întrebări pe care ni le punem de mult

De acord. Genele vin de la părinţi. Educaţia (în mare măsură) de asemenea. Deci rolul părinţilor este important în evoluţia ulterioară a copilului. Nu ştiu dacă bagajul genetic sau educaţia are cea mai mare importanţă (tind să cred că educaţia). Oricum pentru a beneficia de oricare dintre ele, ai nevoie de pedigree de calitate. Asta măcar până în momentul în care ajungi la un anumit nivel de maturitate.
 
...lucru ilustrat si de faptul ca cei care folosesc constrangearea fizica pana la 7 ani o vor folosi si in continuare, netinand cont de faptul ca de la varsta X copilul are un intelect din ce in ce mai indepartat de un animal si tot mai apropiat de un om normal. Iar cei care folosesc bataia cu siguranta nu o folosesc pe criterii stiintifice (considerand ca este cea mai eficienta solutie pentru un copil de varsta X), ci o face instinctiv pentru ca este solutia cea mai la indemana si e prea complicat sa se gandeasca la alta. Prin aceste corectii fizice manate de instinctul de a modela copilul pe baza regulilor "haitei" (familie/anturaj/societate), parintele respectiv este el insusi un animal.

Este adevarat ca numarul celor care isi "programeaza" nasterea copilului si fac eforturi constante pentru a fi un parinte perfect reprezinta o minoritate infima, dar asta nu inseamna ca toti ceilalti 98% fac regula doar pentru ca sunt mai multi.
 
Mai ce experti in cresterea si educatia copiilor sint pe-aici. Copiii vostri sint bine, sanatosi? Ah, cam au vinatai si urme de curea pe spate dar in rest sint docili si cuminti.
 
De ce toate posturile tv si radio din state (cel putin alea din filme :biggrin:) au ca nume 4 majuscule care nu par sa vina de la nimic?
 
Folosirea intensiva a radioului si cresterea numarului de statii a impus indexarea acestora si astfel inca din 1913 printr-o conventie internationala s-au adoptat o serie de indicative care folosesc litere si cifre iar la impartirea pe tari, pentru USA sau alocat literele K si W. Americanii au o traditie in a folosi aceste patru litere :"station call letters"- atit pentru radio cit si pentru Tv.
Detalii suplimentare aici. :wink:
 
Pe de o parte, pe vremea când nu ştiam ce-s alea cheat-uri pierdeam luni în şir ca să termin un joc sau să ajung la un nivel mai avansat. Şi am rămas marcat pe viaţă de jocurile alea. :smile: Acum aşa ceva ar fi imposibil, dupa câteva zile de nervi nu mai rezişti şi cauţi pe net cheat-uri. Pe de altă parte, dacă te blochezi într-un anumit loc şi orice ai face nu găseşti soluţia, uneori renunţi la joc, ceea ce poate fi păcat.

Nu discut aici de cei care joacă numai cu cheat-uri, ăia ori se joacă dintr-o stare de plictiseală mai avansată decât a mea, ori au ceva la bibilică.

Dacă ar dispărea cheat-urile atunci gamerii vor simţi că li s-a luat ceva şi ar fi dezamăgiţi sau ar face scandal. Dar totul ţine de modă, dacă vine moda abandonării cheat-urilor atunci toţi producătorii se vor conforma. „Daca e mai trendy, mai kewl şi mai marfă aşa atunci aşa facem...” Însă dacă s-ar pune pentru prima oară problema implementării cheat-urilor acum, în era Internet-ului, mai mult ca sigur că s-ar alege varianta NU.
 
Infinitul oferă certitudinea apariţiei oricărui eveniment finit? De exemplu, putem fi siguri că există printre zecimalele lui pi o anumită înşiruire de cifre - oricât de mare, dar finită?
 
Să admitem următoarele:
- timpul nu este divizibil la infinit (mecanica cuantică aşa spune);
- universul este finit (big bang-ul nu ar fi putut avea loc decât cu materie finită);
- timpul se poate extinde la infinit (adică nu se „termină” niciodată)

Sunt nişte presupuneri plauzibile, chiar probabile într-o anumită măsură (nu a demonstrat nimeni că ar fi sau nu ar fi aşa, dar mi se par chestii care se pot accepta ca fiind posibile).
Rezultă că în viaţa noastră avem o succesiune finită de evenimente care sigur se repetă cândva într-un mod absolut identic. Rezultă că tot ce se întâmplă în lumea asta e periodic.

q. e. d. :biggrin:
 
Intrebare: de ce fac câinii 3,14-3,14 pe roţile maşinilor? Explicaţia "fin'că a făcut altul mai devreme acolo" e adevărată după ce a făcut primul. Motivaţia primului mă interesează.
 
- N-ai cum sa spui ca timpul e sau nu divizibil pentru ca nu ai ce sa divizi. Nu poti sa zici "noh, am ajuns la cea mai mica bucata de timp, gata, nu se mai poate diviza in ceva mai mic, gimme the nobel prize."
- Universul nu este finit. Dupa ultimele teorii, spatiul si timpul nu au aparut la big-bang. Ele sint infinite si exista dintotdeauna. Bing-Bangul nu a fost decit o stare ciclica care se repeta din cind in cind.

Rezulta ca nimic din ceea ce exista nu este identic cu ce a existat sau va existat vreodata. Ar fi prea plictisitor. :biggrin:
 
Timpul este divizibil din moment ce putem face diferenţa dintre o oră şi o două ore. Saltul unui electron între două straturi ale unui atom este, din câte îmi aduc aminte, cea mai mică unitate de timp. În altă lume, unde nu avem electroni şi atomi, e posibil ca unitatea asta de bază să fie mai mică sau poate chiar să nu existe, dar în lumea noastră tot ce există pe axa timpului este compus din particule de dimensiune bine determinată. Să mă contrazică cineva bun la fizică.

Nu sunt la curent cu ultimele teorii, dar din moment ce se admite big-bang-ul, iar acel volum care a explodat conţinea tot universul, nu văd cum într-un volum finit ar putea fi înmagazinată o cantitate infinită de materie. Sau poate că volumul care a explodat era de dimensiuni infinite? Atunci chiar că mă las de meserie... auzi dom'le, a explodat ceva infinit... :biggrin:
 
Nasterea universului ca urmare a exploziei unei cantitati finite de materie e o aberatie, supraestimata la rangul de teorie; pana acum s-a dovedit ca universul este in expansiune si una din explicatii este puerilul big-omg-bang. Dar pana cand omul (sapiensx2 dar care habar n-are pe ce lume traieste :biggrin:) va descoperi misterele universului vor curge multe milenii divizibile pe Dunare.
 
Nu exista "particule bine determinate" de materie, timp, orice. Poate saltul unui electron e cea mai mica unitate de timp masurabila de noi, asa cum quarcii sint cea mai mica unitate de spatiu masurabila deocamdata. Minutele, secundele, centimetrii, kilogramele nu sint decit niste conventii.

Universul pe care-l percepem noi este tridimensional. Se spune ca el nu e decit o mebrana (ca suprafata unui balon de sapun) intr-un univers cu 11 sau 15 dimensiuni (nu mai stiu exact de cite e nevoie ca sa iasa ecuatiile :smile:) Aceasta membrana se poate comprima si dilata, se poate interesecta cu alte membrane de acest gen, poate suferi big-bang-uri si big-crunch-uri, etc.

Anyway, vezi chestie cu Dunarea lui takeda. :biggrin:
 
Bing-Bangul nu a fost decit o stare ciclica care se repeta din cind in cind.
Si mai exista teoria ca asta nu se va repeta prea curand din cauza existentei energiei si materiei negre, care extinde universul si care nu este definita exact.
asa cum quarcii sint cea mai mica unitate de spatiu masurabila deocamdata.
Poate materia neagra va fi urmatoarea.
 
Back
Top