Întrebări pe care ni le punem de mult

Se pare ca nu folosesc nimanui, comandantii sunt oricum informati de catre capitanie si nu stau sa asculte la radio "Cotele apelor Dunarii".
 
"Navigatorii nu par a fi ajutati prea mult de emisiunea de la radio, ce intra in eter la amiaza, intrucit ei primesc datele de la capitaniile porturilor inca de la orele diminetii. „Noi primim cotele pe la opt dimineata de la Institutul Hidrologic si le transmitem tuturor navigatorilor din raza noastra de actiune“, ne-a declarat Tudorel Damian, director al Capitaniei Portului Braila, de 30 de ani lucrator in bransa. „Emisinea de la radio e mai degraba pentru marele public, pentru cei de prin tara, noi le primim si le dam printr-un serviciu de comunicati speciale, inca din zori“, ne-a confirmat si Iulian Ichim, directorul Capitaniei Tulcea."
Sursa.

E clar: cotele apelor Dunarii sunt prezentate pentru noi, marele public. :thumbs:
 
Eu pot sa iti garantez ca 90% din localitatile mai mici de la malul apei primeu informatii despre cote in perioada inundatiilor prin intermediul acestei emisiuni :wink:. Comisiile de urgenta stateau cu urechea la radio, avand in vedere ca de la "centru" veneau numai balarii de avertizari.
 
Înainte să existe frigiderele, cum se punea berea la rece în anotimpurile călduroase? Înţeleg că erau recipiente pline cu gheaţă, care păstrau temperatura scăzută, dar gheaţa de unde era adusă? De la Polul Nord sau din munţi?
 
În Roma antică, gheaţa era extraordinar de scumpă, şi-o permiteau numai nobilii şi familia regală. Gheaţa era adusă de obicei din munţi sau din provinciile nordice, cu maximă repeziciune. Între 106 şi 271, se "importa" gheaţă la greu şi din Dacia :smile:
 
Gheata pusa de iarna intr-un beci adanc tine toata vara. Asa tineau strabunicii mei harbuji :smile:.

le: probabil ca in Roma antica era mai cald decat la noi :tongue:.
 
Pestera de la Scărişoara a fost "descoperita" oficial cand un neamţ si-a cumparat in iulie ingheţată de la un sătean din Gârda.
 
Beer is the world's oldest and most popular alcoholic beverage...
Cum a ajuns atât de populară, şi încă din vechime, dacă nu existau frigidere? Şi să bei bere caldă e absurd.
 
Irlandezii o beau calda. Vechii scotieni, aka highlanders aveau 3 tipuri de bere: primul "draft", cel mai tare, era baut de barbati, al doilea de catre femei si al 3-lea, cel mai slab, de catre copii, drept ceai. Si bineinteles la temperatura camerei.
 
Stiam eu ca de undeva tot am auzit de bere calda. Si daca e "proaspata", mie imi pare o idee chiar tentanta (la fel cum imi place borsul crud cald, cand e abia facut) :smile:.
 
Last edited:
Existau "ghetarii": iarna se decupau bucati din gheata formata pe lacuri/rauri, se puneau in gropi in pamant si se acopereau cu stuf. Chestia asta am vazut-o si la tara la bunici, unde era o ferma piscicola si in sezonul rece se stoca gheata pentru a fi folosita vara (inainte de '89).

Cu cateva zeci de ani in urma, cand nu existau frigidere, se foloseau fantanile: mancarea pusa in vase era coborata in fantani pana aproape de suprafata si se pastra rece (tot bunicii mi-au povestit asta).
 
Hai măi ce naiba, voi nu ieşeaţi când eraţi mici cu părinţii la un grătar pe marginea unui râu şi îşi puneau berile şi alte licori în apa curgătoare să se răcească?
 
La asta nu m-am gândit. :smile:

Aşa arată strămoşul frigiderului, folosit prin secolul al XIX-lea. Procuratul gheţii nu mai era o problemă.
 

Attachments

  • img_4118.jpg
    img_4118.jpg
    77.4 KB · Views: 362
Dacă-s raze d-alea de te iradiază pe tine de-ţi pică părul zic că-s mari şanse să pice şi „părul” din HDD.
 
Back
Top