Întrebări pe care ni le punem de mult

Am citit pe undeva cum că Ungaria, la solicitarea UE, se pregătea să adopte ceva reglementări pentru ca abonaţii reţelelor de telefonie mobilă să îşi poată păstra numărul chiar dacă schimbă operatorul. Deci ceva de genul să fii abonat Connex şi să ai număr 0744. A mai auzit cineva ceva despre treaba asta sau mintea mea începe s-o ia razna?
 
Nu ştiu cum e în Ungaria, dar în SUA aşa e, din 2003, inclusiv pentru abonaţii reţelelor de telefonie fixă. În plus, poţi să ceri orice prefix doreşti; în SUA nu ai de unde să ştii cărei reţele aparţine numărul pe care îl suni, doar în ce zonă locuieşte (probabil). De exemplu, dacă stai în New York, poţi avea prefix de New York şi familia, care te sună de pe fix, plăteşte tariful de convorbire locală (de obicei 0.00$). E altă mâncare de peşte că tu plăteşti şi când suni şi când eşti sunat, dar la un tarif fix, indiferent de reţeaua cu care vorbeşti.
 
Stai că nu pricep. Dacă eşti în New York, nu e normal să ai prefix de New York? :smile: Daca şi familia e din New York, e normal să fie convorbire locală şi să coste 0. Ce am înţeles eu din ce ai scris tu mai sus e că dacă eu am Connex şi vreau să trec la Orange şi vreau să rămân cu prefix 0722 şi mă sună unu` de pe Connex, el plăteşte convorbirea locală, iar eu diferenţa până la convorbirea în altă reţea?
 
Mă refeream la mobil, nu la fix. Dacă stai în New York şi ai mobil, poţi să ceri prefix de New York (poţi să ceri orice prefix vrei, de fapt - dacă vrei să pară că eşti în Los Angeles, ceri prefix de Los Angeles :smile:). Dacă stau în New York, voi prefera să aleg un prefix de New York pentru mobil, pentru ca persoanele care mă sună să nu plătească tarif de long-distance (în SUA nu există decât 2 tarife pe fix, local şi long-distance, iar pe mobil unul singur).

În SUA, şi dacă suni şi dacă eşti sunat la telefon (mobil/fix), tot plăteşti. Tariful e acelaşi, indiferent cu cine vorbeşti, indiferent dacă respectivul e pe fix sau mobil, indiferent dacă te sună sau eşti sunat (aşa e legea). Deoarece majoritatea planurilor de mobil vin cu sute de minute gratuite incluse, practic nu simţi diferenţa faţă de situaţia din România, în care doar apelantul plăteşte. La fel, majoritatea abonamentelor de fix vin cu toate apelurile locale gratuite.

Echivalentul în România ar fi să ai ce prefix local vrei pe mobil, să plăteşti şi dacă apelezi şi dacă eşti apelat, tariful oricărei convorbiri să fie dependent doar de prefixul celor care vorbesc (indiferent în ce reţea se găsesc) şi, în general, legea să impună egalitatea tuturor companiilor de telefonie, în beneficiul consumatorului. Din cauza acestui model, în SUA, mulţi renunţă la telefonul fix, deoarece mobilul costă aproximativ la fel, dar vine cu mult mai multe facilităţi.
 
Sau mesaje din Univers, cu antenele alea mari şi multe împrăştiate prin deşert. :smile: Până la urmă, există sau nu forme de viaţă extraterestre inteligente?
 
Mda, nu putem aduce dovezi dar cred că putem discuta puţin pe marginea subiectului, mie mi se pare interesant.
 
Ajuta sa-ti inchipui o colonie de bacterii (microscopice bineinteles) pe fundul oceanului la 10km adancime punandu-si intrebarea "oare mai exista si alte fiinte cel putin la fel de inteligente ca noi undeva in universul asta vast, evaluat conform ultimelor cuceriri stiintifice la 100 de milioane de miliarde de picaturi de apa?". :wink:
 
Extrem de bună analogie. :smile: Să te gândeşti că am fi singuri în Univers mi se pare îngâmfare. :biggrin:
 
Si continuind analogia, intrebarea "Exista Dumnezeu?" e aceeasi cu intrebarea pe care si-o pune o celula din ficatul lui Creizi: "Exista Creizi?", dupa care se ia la bataie cu o celula din stomac, care se intreba acelasi lucru, dar avea alte concepte despre cum ar arata Creizi si nu era "creztina" adevarata. :tongue:
 
Viaţă inteligentă există şi pe alte planete. Am văzut aseară un reportaj pe discovery conform căruia într-o galaxie există cam tot atâtea planete câte fire de nisip sunt pe toate plajele Terrei. Şansa ca pe nici una din ele să nu existe viaţă mi se pare infimă. În alt reportaj (mai vechi) se calcula că diferenţa medie între 2 civilizaţii ar fi cam de 1 milion de ani, adica dacă vine E.T. la noi, va fi în medie cu un milion de ani mai evoluat ca noi (mai involuat n-ar putea ajunge).
 
Back
Top