Întrebări pe care ni le punem de mult

???
 

Attachments

  • aritmetica.jpg
    aritmetica.jpg
    16.8 KB · Views: 629
Intrebare pentru clasa a 4a :biggrin:
A simplificat prin (a-b) si nu se poate simplifica decat daca termenul e nenul.
 
De ce unele lichide vâscoase devin lichide la temperaturi mari, altele devin mai solide decât erau. Exemplu: un şampon vs. crema de ras Palmolive :biggrin: care au zăcut câteva ore pe caloriferul fierbinte. Şamponul devenise ca mierea fiartă, Palmolivu' ca brânza topită tip triunghi.
 
Acolo nu se aplică regula de la metale, astfel şi laptele dacă-l laşi la căldură se brânzeşte.
 
Mda, măreşti temperatura, se va solidifica, mai măreşti şi se calcinează, mai măreşti şi-l faci plasmă.

Eu nu-mi pot explica cum evaporezi metale??

Şi nu înţeleg ce are dacă port aur şi argint în acelaşi timp pe mine!
 
Din cate mai tin minte din fizica de liceu, atat timp cat poti induce o agitatie termica mai puternica decat forta de atractie nucleara ai evaporarea. In cazul metalelor necesarul energetic e mare, doar o reactie nucleara poate furniza energia necesara.

Aur + argint ? Afaik e chestie doar de estetica :smile:
 
Mr. Shrek, mă uimeşte încă o dată. Eu nu ţin minte să fi existat aşa ceva în programa mea de liceu, dar la facultate a fost, doar că nu vreau să-mi aduc aminte de fizica de la facultate :rolleyes:

Şi eu tot am auzit ceva cu vrăji, cu carma (sau karma?), bla bla, deci nu cred în vrăji aşa că pt. mine nu are importanţă, nu?
 
Daca e vorba doar de fizica atunci e simplu. Solid -> Lichid -> Gazos. Daca vrei sa urci sau sa cobori pe scara asta iti trebuie temperatura mai mare sau mai mica. Temperatura depinde de materialul folosit. La apa de exemplu, avem sub 0, intre 0 si 100, peste 100. La hidrogen e -259 grade topire, -252 evaporare. La aur e 1064 grade topire si 2856 evaporare.

Daca au loc si reactii chimice, atunci se complica treaba. Un albus de ou e lichid, dar daca il fierbi se intareste. Nu de la temperatura ci de la reactiile chimice (denaturarea proteinelor).

La samponul ala sau ce era, asa ceva s-a intimplat.
 
Şi totuşi mirarea mea vine din faptul că trebuia să fie o experienţă de laborator pentru evaporarea metalelor, şi mă întreb cum ar putea un aparat de 2/1/0,3 să evaporeze metale :confused:
 
Poţi să evaporezi anumite metale pe aragaz, de ex. mercurul, la care temperatura de fierbere e de ~350 grade Celsius.

Dacă nu-ţi place mercurul: plumbul are temperatura de fierbere pe la 1700 de grade. Iar temperatura unei lămpi cu acetilenă, nu prea greu de procurat, poate să treacă de 3300 de grade. So... se poate.
 
La faza cu mercurul: don't try this at home, vaporii de mercur sunt foarte toxici. tin minte ca in liceu s-a spart odata un termometru cu mercur in laboratorul de fizica si nu au mai lasat pe nimeni sa intre vreo doua ore, pana cand nu au cules de pe jos cu penseta fiecare picatura. Pana la urma a mai ramas prin crapaturile din parchet, da' asta e partea a doua :wink:
 
Disclaimer: Când am zis pe aragaz am zis doar ca să arăt că se poate face uşor, nu să îndemn boborul să fiarbă termometre.

tH1nk3r, care a fost deşteptul cu penseta? Mercurul se adună rapid cu praf de sulf. De fapt, din cauza reacţiei cu sulful este şi atât de toxic - poate să "fure" sulf din alte molecule, destabilizându-le. Pielea nu este foarte permeabilă pentru mercur, însă vaporii se absorb uşor prin plămâni, atacând apoi, din cauza sulfului conţinut, foarte multe molecule.

war4peace, mercurul nu este radioactiv, dacă la asta te referi prin emană radiaţii. Dacă vrei, emite radiaţii ultraviolete când este ionizat (folosit la lămpi fluorescente - un strat de fosfor emite radiaţie vizibilă atunci când este luminat UV) :smile:.

BTW, dacă nu ştiaţi, lampă cu neon != lampă fluorescentă. Neonul emite direct radiaţii vizibile.
 
A propos de lămpi fluorescente... am nişte neoane UV (numai tubul) şi aş vrea să cumpăr un aparat... dar nu am idee cum să caut după el... Help please...
 
Back
Top