Întrebări pe care ni le punem de mult

Fațăcarte ăsta e bun când îi poți găsi utilitate. Pentru mine e bun la a păstra un oareșcare contact cu colegi din generală și liceu, acum împrăștiați prin lume, și pentru diverse evenimente mondene ce nu apar prin ȘapteSeri etc. În rest, nu-l lua prea în serios.
 
FB are toate setarile lagate de privacy destul de incurcare si greu de gasit de catre un user normal. Daca iti permiti sa sapi 1-2 ore prin meniuri, vei gasi ceea ce cauti, dar 99% din utilizatori nu se complica / nu stiu / nu le pasa / renunta repede. Desi FB spune ca a facut setarile mai accesibile, e doar un truc de marketing: sa mai scape de criticile priving problemele legate de intimitate. In realitate ei nu au nici un interes sa faca asta - asta e business-ul lor.

Cat despre aplicatiile alea stupide care vor acces la datele tale pentru o "bomboana" eu zic sa le spui "pas".
 
Da, dar dupa parerea unora "nu esti trendy". Sigur, se subintelege ca e gluma (din partea mea, despre altii nu garantez).
 
Atunci e bine că nu mă doare nici măcar în cot de trendy. :smile: FB-u' îl am blocat din AdBlock şi NoScript. :goofy:
 
Eu zic sa va faceti de pe acum stocuri de becuri cu incandescenta. Vreo 100 asa... sa va ajunga lifetime cand vor fi interzise pe piata.
Azi am constatat ca am ramas fara becuri de 100W. Le folosesc doar la baie, nu vreau sa bag unul "economic" cu circuite sensibile in aburul de acolo. In Metro, Auchan, Selgros nu mai au nimic de 100W sau 75W, de 60W doar Osram si alte scumpeturi. De vreo 2 luni s-au interzis ci cele de 60W deci dispar si astea curand. Nu mai spun ca alea de pe scara blocului nu tin mai mult de o luna, economice sau nu, deci am nevoie de becuri multe si ieftine. Idei?

PS: UE sux. UE + The Light Bulb Conspiracy sux more.
 
Iei o masina cu un portbagaj mare si faci un drum pana in Rep. Moldova. Rezolvi problema pe urmatorii 10 ani si mai dai si la altii. :wink:
 
Weird fact: în UK găsești o groază de becuri cu incandescență. N-am căutat în mod special de 100W, dar de 60 se găsesc sigur.
 
Şi în Românica sunt, dar la ce bun? La ce naiba poţi să foloseşti 60w, decât în încăperi mici gen baie, hol sau bucătărie?
 
În baie am un "economic" Delux de 20 şi ceva de watti, pare că rezistă mai bine decât un incandescent în condiţiile alea, dar în cameră nici măcar un bec de 100w nu-i de ajuns. Am găsit la Kaufland ceva Osram Halogen de 105w, cică echivalent cu un incandescent de 150w. Ăsta-i OK. Dar e vreo 20 de lei.
 
In bai am cate 3 becuri de 10W de Ikea, ieftine ca braga si destul de proaste, dar imi tin cel putin un an un set cu abur cu tot. Pusesem initial Philips de 21W, au tinut ceva mai mult dar lumina e suficienta si de la 3x10W, chiar si 2x10 e decenta dupa primele 20 de secunde.
 
Se mai gasesc inca becuri cu incandescenta, dar si cu halogen, de 92W, echivalentul unuia de 100W. In toate hypermarketurile in care am fost acum. Osram Halogen Eco, au o lumina pe care eu nu o simt ca fiind diferita fata de cele cu filament clasice.
Cele "economice", adica cele fluorescente, au durata de viata mult scurtata daca sint folosite in locuri unde sint aprinse/stinse des precum bai, camari, debarale, holuri etc. Treaba se schimba drastic cu becurile cu LED-uri, dar la fel de drastic se schimba si pretul.
 
Eu am becuri cu halogen în toată casa. Vreo 30 în total, în vreo 10 circuite separate (ca să pot controla cantitatea de lumină fără variatoare). De când le-am pus (3 ani) am schimbat un singur bec, și nu în baie.
 
La alea incandescente chioare costul de productie e foarte mic, o verisoara a lucrat intr-o asemenea fabrica si procesul de fabricatie e extrem de simplu, iar materia prima ieftina. La alea cu halogen insa nu le umpli nici cu aer si nici in atmosfera, costa si gazul (halogenul) si linia de productie. Nu stiu cat ajunge costul de productie, mai ales ca taxele catre stat il cam dubleaza, dar nu e in zona a 0.5 lei.
 
De la 0.5 la 15 e o crestere de 3000%. Acum am vazut ca Romlux a fost cumparat de americanii de la NCH care mai detine si Netbridge (Okazii.ro, Trafic.ro, sinucisul Boom.ro inchis sa nu-si mai plateasca advertiserii, clonele Activesoft, etc), LibraBank, Vel Pitar, Electroaparataj, etc. Becuri, situri, paine, credite, sunt geniali, se pricep la tot.

PS: de ce-s becurile LED atat de scumpe? LED-urile individuale (SMD) sunt din ce in ce mai ieftine. Aici isi dau unii cu parerea dar costurile mi se par nerealiste.
 
De la 0.5 la 15 e o crestere de 3000%.
Nu inteleg legatura. Nici nu am vazut vreodata becuri cu 0.5 lei bucata si daca exista nu cred ca sunt fabricate in Romania, dar nu stiu de ce compari pretul la becurile chioare cu cel de la halogen ca o crestere, sunt produse diferite si nu acelasi produs cu o calitate sau parametri un pic modificati (adica nu e acelasi bec de la 2 producatori sau de la acelasi producator inainte si dupa un anumit moment). Asa poti sa le compari si cu LED-urile, poti compara televizoarele cu tub cu cele cu plasma, matematica iti permite sa compari orice 2 valori si sa descoperi ca hartia de 200 de lei e de 2000 de ori mai scumpa decat moneda de 10 bani desi e acelasi polimer ca in bancnota de 1 leu. Concluzia? Hai Steaua!!!

La LED-uri ai nevoie de circuit de alimentare, nu merg direct la 230V si sunt destul de sensibile la tensiuni prea mari. O fi un element 1 cent in China si 5 adus in Romania (transport, taxe, TVA), pui vreo 5-6 in bec si ajungi la 30 de centi (deja vreo 2 becuri din alea de .5 lei), circuitul de alimentare, radiator etc si ajungi la niste preturi destul de mari.
 
La becurile LED problema cea mai mare este ambalarea termică atunci când pui mai multe împreună. Cineva făcuse acum câțiva ani un calcul și-i dăduse că, pentru a obține aceeași cantitate de lumină, e cam tot dracul ăla ca și consum de energie dacă mergi pe LED sau becuri, cu diferența că becul iese mult mai compact decât un panou cu LED-uri. Între timp a mai evoluat miniaturizarea, da' căldura tot a rămas. Sunt lanternele alea șmechere cu un LED foarte puternic de câțiva Watts și care se montează pe un ditamai radiatorul ca să facă față.
 
Back
Top