Întrebări pe care ni le punem de mult

Ce vrei tu nu se fabrica. Adica s-ar putea fabrica dar ar iesi ceva de dimensiunile unui butoi de varza la pret de Matiz. :wink:
 
Bun, înteles, BRB butoi de varză. :biggrin2:

Mulţumesc pt. ajutor, revin mai târziu, să vedem dacă-mi iese sau îl prăjesc de tot.
 
Aia mici au valori mici, de ordinul nF, el cauta ceva cu sutele de micro. Singura lui sansa is electrolitici, cat mai buni posibili... pe la Vitacom, sau ce alte magazine de electronice exista prin Cluj, eventual sa ia perechi, sa aibe de rezerva.

Am schimbat condensatori, la o placa de baza, care erau d'astia de 3lei. A mai mers placa aia de baza ~3 luni, dupa care trebuiau schimbati iar, poate intr-un monitor nu-i dracu asa de negru. Sau poate chiar gasesti ceva cu adevarat bun.
 
De-ăia ceramici am avut în trecut de cel puţin 470u, mai mari nu mai reţin nici eu.
3 lei bucata sau toată grămada? :biggrin: Am luat 10 condensatori (câte unu' în plus), au fost 4 lei cu totu', de la Saimon (care-şi aduc piesele de la TME).

470u, 16v - Samxon
470u, 25v - Aishi
1000u, 16v - cred că mai no-name decât ceilalţi, este numa' o siglă mică din care nu înteţeg mai mult de Sam.
1000u, 25v - Samxon

Partea bună, zic eu, e că toţi sunt marcaţi cu 105*C, pe când în electronice încă mai sunt de 85*C. Dar dacă ăştia rezolvă problema şi peste 3 luni se scurg/uscă, măcar o să ştiu de la ce-i şi atunci o să caut ceva mai bun.

PS1: Samxon nu erau/sunt decenţi? Parcă de-ăştia aveam în fosta sursă Chieftec cu electronică Delta. Parcă şi prin Corsair HX520.
PS2: Fail. Condensatorii care i-am pozat mai devreme sunt de 1000u.
 
M-am întors fără să-l prăjesc. Porneşte direct, nu mai stă să clipocească şi nici nu mai bâzâie ca înainte, dar tot nu merge pe DVI. A mers pt. un minut: am avut TV-u' conectat cât am făcut lipiturile, l-am scos "live" ca să pun monitorul. A mers, dar îl recunoştea ca şi "Sony TV", după un restart iar a murit la Welcome. Alte idei?


Am ataşat poză cu ce am scos, toţi sunt făcuţi de KSC. Primul din poză (470u, 16v) e destul de bombat la ambele capete.

PS: Am înlocuit şi cablul DVI cu unul nou.
 

Attachments

  • KSC.jpg
    KSC.jpg
    48 KB · Views: 34
Problema ta nu este de la condensatori cu DVIul. Ai încercat altă placă video? Nu, nu glumesc.
 
A mers ani de zile şi de vreo 2 numa' a stat (ferită de praf), mdeci... :|
Altă placă n-am momentan, aştept să văd dacă se poate rezolva GTX-u' la garanţie.

PS: am o placă Matrox MGA IS-STORM R2 9606EU, da' are numai VGA şi nu se prea descurcă cu Win7. :biggrin2:
 
In general Samxon sint bunisori, exceptie seria GF. Pe la noi se gasesc si seria GT, care sint chiar buni.
Despre Aishi n-am auzit nimic, cu toate ca am si eu citiva prin cutia cu maimute si ESR inca e ok.
Ai grija ca acei condensatori sa fie LowESR, si nu cei de uz general. Altfel cine stie ce probleme vor fi din cauza riplului.
Ar fi ajutat daca aveai un ESR-metru ca sa-i verifici si pe cei care au ramas, dar dupa cum arata acei condensatori pe care i-ai scos sint defecti sigur.
Problemele pe care le ai pe DVI pot fi si din cauza condensatorilor, pentru ca zgomotul nefiltrat de condensatorii prosti pot "zapaci" chipul de interfata DVI, care de obicei nu este acelasi cu cel VGA.
 
M-am pierdut pe drum, dar cei Samxon sunt aşa. Alte informaţii habar n-am şi nu prea am cum să verific.

Poate că mă păcălesc şi eu, probabil că e totuşi de la placa video, mai ales că problema cu DVI-u' a apărut după ce mi-a murit GTX-u' 260 şi am pus placa ATi x1900XT(X) în loc. Partea care nu o înţeleg eu e de ce naiba merge monitorul pe DVI până la "Welcome" în Win7 şi de abia dup-aia îi moare semnalul. Să înţeleg că aş putea încerca să schimb şi ceilalţi condesatori, poate poate? Altceva nu prea văd la ce aş putea umbla, poate doar la cele 2-3 rezistenţe. :tongue:

Later edit: Ce am uitat să menţionez, probabil mai mult sau mai puţin important, e că deşi momentan folosesc monitorul pe cablul VGA, din placă tot sub "formă" DVI pleacă şi folosesc un adaptor DVI-VGA (x1900 XT(X) ăsta are numai două mufe DVI şi un S-Video). Probabil şi din cauza asta nu prea bănuiesc placa.

Later edit 2: m-am uitat mai atent la condensatori. Samxon-u' de 470u e GT, iar cel de 1000u e KM.
 
Last edited:
Seria GT este buna pentru ce vrei tu. KM este pentru uz general, nu e musai lowESR. Poti sa compari ripple current, pentru 1000uF/25V la seria GT este 1900, la seria KM este 821.
Eu ti-as propune sa cari monitorul in alta parte, unde exista un computer cu alta placa video, eventual care mai stii ca si merge corect. E ceva suspect ... nu pare sa fie defect hardware la prima vedere, cu toate ca fara scule este imposibil sa spui cu certitudine.
Condensatorii care sint sub 330uF nu prea patesc nimic in general, cu toate ca s-au vazut si exceptii. Asa ca fara aparate de masura nu ti-as recomanda sa-i schimbi.
 
Azi-mâine ar trebui să ajungă noua placă de la garanţie, aşa că o să am răbdare şi o să văd ce zice monitoru' dup-aia.
Şi dacă se decide să meargă, mă gândesc să dau un mail la Saimon, să-mi aducă GT-uri ca să schimb toţi condensatorii, mă gândesc că nu poate să facă rău.

PS: să pun şi cu rated voltage mai mare, de exmplu 25 în loc de 16?
 
Nene Ipman, acum eu chiar cred ca glumim aici! Adica Korby dixit: "Am luat 10 condensatori (câte unu' în plus), au fost 4 lei cu totu'." si tu crezi ca in aceste conditii mai conteaza ce scrie pe ei??? :biggrin: Mie deja imi pare suspect ca nu-s marca gen Blackgate sau Cornell Dublier, daca tot s-a ostenit ala de pe pescadorul chinezesc si a consumat putin tus ca sa-i marcheze... :rofl:
 
Quark, in electronica lucrurile stau un pic altfel. Conteaza foarte mult daca sint LowESR sau nu cind ii folosesti in sursele in comutatie. Black Gate sint condensatori pentru audio, si Cornell Dubillier (daca nu ma insel) nu a facut niciodata condensatori LowESR.
Si de altfel condensatorii LowESR nu sint chiar asa ieftini. Ma refer la aia buni si de marca, care se vind cu 2.5-3RON/bucata fata de cei "acceptabili" care se invirt pe la 0.8RON/bucata.
Ah, sa nu uit: cind zic ca nu merita sa-i schimbi ma gindesc si la altceva, anume calitatea lipiturilor, dilatarile care au loc cind umbli la ei, cositorul fara plumb care nu rezista bine la caldura, multe altele vin in mintea cuiva care are ceva experienta.
Sculele bune costa, si nu cred ca cineva ar agreea sa dea sute de euro pe scule doar ca sa schimbe un condensator in valoare de 1RON. Exceptie ... cei care le au, evident :smile:
 
Monitoru' ăsta m-a speriat rău de tot: lipiturile sunt o combinaţie între lipituri excelente, probabil făcute la foc automat, şi altele de o calitate cel puţin ciudată, inclusiv lipituri la rece (parcă aşa le zice). Eu care am câteva zeci de lipituri la "activ", vreo două-trei circuite şi alte aberaţii, am făcut treabă de robot pe lângă lipiturile alea parcă făcute cu picioarele. :happydork:
 
Ipman, eu ma refeream la cu totul altceva: in Romania poti sa cumperi in acest moment ceva pe care scrie ORICE si ai sanse 90% sa fie teapa, mai ales la pretul indicat de Korby. Cand cumpar electrolitici eu ma duc frumos cu unul din ESR-metre (ca am doua momentan) si cu RLC-meter-ul dedicat (adica nu asa-zisele capacimetre continute in multimetrele care se gasesc acum pe piata) si incep sa masor in magazin. In momentul in care am gasit ceva care mi se pare OK, cumpar toata punga si am pe stoc toata viata. Acum vreo doua saptamani am golit din rafturi cam toti electroliticii Taicon industriali pe care i-am gasit intr-un magazin. Nu stiam nici cu ce se mananca marca asta, habar n-aveam ca exista. Dar pretul a fost absolut OK si toti au "masurat" bine. Mai ales am vazut ca procesul tehnologic a fost foarte bine pus la punct avand in vedere valorile masurate si abaterile de la valorile nominale.

Acum tu poti sa spui orice dar asta e calea pe care eu personal o prefer.
 
Prefer sa am decat sa n-am.

LE: am de ex pe stoc suficient fludor CU plumb ca sa-mi ajunga toata viata. Diferite diametre. De ce l-oi fi cumparat acum cativa ani? :smile:
 
Unii cumpără pesmeți pentru vremuri negre, alții fludor. Cred că ambii ies bine până la urmă. :tongue:
 
Back
Top