Întrebări pe care ni le punem de mult

@_~_: yep, asa e. Articolul e vechi, dar am o gramada de pacienti care vin la mine cu "ma doare maseaua, probabil m-a tras curentul", iar cand le explic ca nu exista asa ceva ii vad cum se uita la mine neincrezatori...
Bine, exista un sambure de adevar, curentul poate sa provoace mici probleme de sanatate (exemplu: dormi dezbracat vara cu un ventilator pe tine), dar in Romania este ridicat la nivel de "pure evil".

@Neo: sincer nu stiu cum le demonstrez lor ca face asta, mai ales cand el merge perfect si face figura odata la zile/saptamani. Il mai tin :tongue:
 
Dudz, imho nu prea e de glumă cu de-astea. Am dormit cu aerul condiționat în camera de alături, separat și de un hol; aparatul pus pe sleep 'n' sound sau cum spanac se numește chestia de la Samsung specială pentru night cooling. M-am trezit absolut înțepenit. Now bullshit me and tell me I have other problems so I can slap ya :biggrin: De asemenea, aș dori să mi se explice științific de ce mă doare capul ca dracu după ce stau transpirat în mașină cu a/c pornit? Sau între 2 geamuri deschise (tot în mașină).

Btw, insolația se explică științific ca un mic edem cerebral. Ca idee. Go :smile:

P.S.: englezii la 40-50 de ani trec prin operații de total knee replacement. Uneori și de total hip replacement. Pentru că aleargă prin ploaie, vânt. Se îmbracă în tricou când eu aș ieși în pufoaică. Da' plm, curentul nu-ți face rău. LOL.
 
Nu sunt de specialitate, dar curent exista... De aer. Si da, am aceleasi dureri de cap daca stau intre doua ferestre deschise sau imi bate vantul pe la urechi o perioada egala de timp. Ba chiar dupa un accident usor de masina in iarna in care m-am lovit la cap (nu conduceam eu, eram in spate) am dezvoltat o sensibilitate crescuta la una din urechi, in sensul ca "simt" curentul de aer, fie ca e de la usa+fereastra sau de la un AC. In plus de atunci cand am probleme la urechea respectiva, ma doare si o masea, e drept cu probleme, dar care nu ma durea pana acum.
 
aș dori să mi se explice științific de ce mă doare capul ca dracu după ce stau transpirat în mașină cu a/c pornit? Sau între 2 geamuri deschise (tot în mașină).

Să explice cine-i medic și ar trebui să fi studiat compendiile alea medicale ale lumii civilizate unde, fără urmă de îndoială, curentul ar fi fost deja menționat dacă ar fi fost o cauză reală. :smile:

Nu-s absurd să cred că dacă nu e în tratate atunci nu există. După ce ajungi să înveți și să cunoști chestii, înțelegi că, deși știința a ajuns la culmi nebănuite ale înțelegerii, medicina e în continuare o știință foarte experimentală și cu foaaaarte multe lucruri de descoperit. De exemplu, nu știu dacă s-a explicat până la urmă de ce pacienții operați în zile cu vreme proastă manifestă dureri când vremea se strică, însă e un simptom atât de universal încât chirurgii nu fac intervenții serioase când e nasoală vremea tocmai pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Dar trasul curentului e doar la români. Doar nu suntem noi mai alieni așa?
 
Păi dude, stai puțin. Poți explica ce am menționat mai sus sau nu? Da/nu.

Eu unul, nu o pot explica. Nu m-a pasionat niciodată subiectul, iar medicina este într-atât de vastă încât poți fi medic toată viața și să nu fi avut în veci tangențe cu un anumit punct de pe respectiva hartă.

Chestia este că de obicei ignor chestiile "băbești", dar pe mine unul mă termină psihic durerile de cap și astea-mi sunt date în ordine de 1. purtat cască bluetooth (doar unele îmi cauzează dureri de cap), 2. stat între 2 ferestre deschise transpirat și/sau fix sub aerul condiționat, ergo m-am obișnuit să evit respectivele by default, fără să le caut o explicație anume.

Te-ai întrebat anume de ce trasul curentului există doar la noi dar migrenele există peste tot? Poate dacă ar mai închide și străinezii una din două ferestre ar scădea numărul muierilor tratate cu tone de painkillers pentru "migrene" (care au cauze cam la fel de obscure ca și conceptul de "tras curentul" uneori).
 
Eu nu trebuie să explic nimic. Burder of proof în metoda științifică aparține a celui care aduce ipoteza. Cel care vine cu ideea trebuie să explice, nu cel care n-are nicio treabă este obligat să demonstreze falsitatea ipotezei :biggrin:.

La fel cum cei care susțin existența lui Dumnezeu trebuie să-și justifice teza, nu agnosticii trebuie să demonstreze inexistența lui Dumnezeu.

Dacă cel care aduce ipoteza nu poate să explice, înseamnă că „teoria curentului” este o teorie de căcat, fără valențe științifice :biggrin:.

O teorie se bazează pe ce observi și poți să explici, nu pe ce nu poți să explici :biggrin:. Și nu numai că nu poti să explici, dar nu poți nici să observi. O teorie trebuie să se bazeze pe experimente reproductibile de oricine. Experimentul curentului nu merge pe mine, mie îmi place curentul, stau tot timpul în curent, nu mă doare nimic :biggrin:. La fel ca toți oamenii din alte țări.
 
Citisem candva, pe undeva (cand ma chinuia si pe mine dilema asta) ca treaba cu trasu' curentului e de fapt o inaptabilitate a corpului de a face fata la diferentele mari de temperatura dintre anumite zone. Daca-ti bate vantu in ceafa, dar restul corpului resimnte caldura, atunci nu-ti pornesc mitocondriile sa-ti incalzeasca doar ceafa, pentru ca restu ar avea de suferit. Nu mi-am mai batut capul de atunci, explicatia fiind suficienta pentru mine.

Culmea e ca in Filipine, unde crapi de cald la orice ora din zi si din noapte, am avut problemele cu AC-ul descrise de Neo, doar primele 2 saptamani. Dupa care puteam sa vin transpirat leoarca, sa stau sub aerul conditionat fara nici o problema (chiar de mai multe ori pe zi, venit de pe nava in birou, batut AC-ul in freza n-aveam nici pe naiba).

P.S. sper ca n-am chinuit limba romana prea tare.
 
Unii oameni poate sunt mai rezistenti la "curent" asa cum sunt mai rezistenti la alte boli. Unii au imunitate la HIV, altii nu au alergii, asta nu inseamna ca ele nu exista.

Mie mi se intampla ca uneori dupa ce stau in curent ochiul de pe partea din care venea curentul sa fie un pic umflat. Adica pleoapa, se simte mai ales cand clipesc si se intampla numai dupa ce stau in curent. Observatia empirica e una din metodele de cercetare de baza (si a fost folosita aproape exclusiv atata vreme). Si e perfect posibil ca multi dintre straini sa prezinte simptomele statului in curent dar sa nu faca asocierea. Prefera sa se indoape cu pastile si sa le treaca asa. Off the top of my head, poate chiar si faptul ca stand in curent pielea se raceste, capilarele se contracta si nu mai oxigeneaza suficient tesutul ar putea afecta oamenii mai sensibili.

O alta chestie foarte probabila e ca noi ne ferim copiii de curent de cand se nasc si organismul nu apuca sa se adapteze la astfel de conditii.
 
"Curentul" poate sa produca:
1) uscarea mucoaselor (lmcb, orice gaz ce trece peste un lichid ii accelereaza evaporarea). Uscarea se manifesta prin stranut ("a racit baiatu mamiii!!!"), pleoape iritate/ingrosate, ochi rosii (din nou lmcb); Uscarea muscoaselor e o forma de scadere temporara si usoara a imunitatii, dar imbolnavirea nu e cauzata de uscare ci tot de un microb. Poti sa "racesti" fara sa te traga curentul sau sa nu "racesti" desi stai in chiloti cu geamurile deschise in paralel.
2) spasm muscular (cunoscuta drept "raceala la rinichi care trece cu comprese calde") daca e un curent rece pe un muschi incalzit/transpirat;
3) hipotermie (daca curentul e de 100Km/h si -50 de grade);
4) declansarea durerii in zone cu probleme deja existente gen infectie de focar (la o masea de minte inclusa care e "trasa de curent" ocazional, iar stomatologul o trateaza cu anii cu vitamina C fara sa ceara o radiografie), reumatism, etc;

Problema 1 fiind minora, mai grav e nisipul in ochi, problema 2 fiind inevitabila pentru sedentari, problema 3 e SF, ramane 4 motiv pentru care eu am un mare respect pentru curent: curentul e primul care te avertizeaza daca ai o problema de sanatate. Daca te doare ceva cand "te trage curentul", multumeste curentului si mergi la un doctor bun pentru ca ai probleme serioase nedescoperite. In cel mai fericit caz ai o usoara lipsa de calciu, in cazuri mai grave... mai bine afli inainte sa fie prea tarziu.

PS: ati observat ca in romana curentul trage, vantul bate iar in engleza sufla? In romana se numeste varsat de vant iar in engleza "varsat" de gaina? Aveti idee cate mamici mioritice isi tin copiii in casa cand bate vantul sa nu cumva sa faca odorul varsat de vant? In ce aer viciat muncesc o groaza de romani din cauza acestei supertitii?
 
Exista o urma de adevar in toata povestea "trasului curentului", dar totul este atat de exagerat incat a ajuns aproape religie.
Exista virusuri si bacterii care prefera temperaturile scazute. Sunt cele care dau infectii respiratorii si asta este si explicatia pentru care organismul lupta impotriva lor cu febra. Vantul (curentul) aduce virusul si aerul rece il ajuta sa supravietuiasca mai usor. Cine a evitat toata viata "curentul" si deci si racelile din copilarie, n-are imunitate impotriva niciunora si se va imbolnavi. Logic.
O alta explicatie este ca organismul isi incalzeste zonele reci marind fluxul sangelui - congestie. Este explicatia pentru care se infunda nasul sau, la persoanele sensibile, pentru aparitia diverselor umflaturi, dureri, etc. Nu este o boala, este o reactie vegetativa la rece. Trece. Probabil ca dupa cateva expuneri nici nu mai apare.
 
Ok o să mă duc să-mi fac un RMN cerebral pentru că mă doare capul când stau în curent :goofy:
 
Si pune-ti o caciula groasa si o lingura de ulei cald in ureche daca ti se umfla vreo masea de la curent... Nu uita de terciul fierbinte, frectiile cu otet si fularul cu cartofi... Si sa nu cumva sa arunci vreun capat de castravete, se poarta minim 5 minute in frunte ca trage curentul din corp. :goofy:
 
1. Exista vreun telefon mobil recent (eventual smartphone) care poate fi folosit ca telecomanda universala programabila? Mi-ar fi mai simplu sa schimb canalul la TV cu telefonul din buzunar decat sa caut telecomanda.

2. Cum fac sa tai accesul Facebook la unele pagini pe care le vizitez sau invers (nu stiu exact cum functioneaza traznaia)? Intru pe unele pagini de stiri si am optiune dupa articol sa comentez cu contul de Facebook in care apar logat si cu numele meu. Cum face chestia asta si cum o tai, in special in Opera?
 
1. Nu prea se mai poartă porturile IR, deci e mai complicat. Pentru Android starea actuală o găsești aici - lumea se distrează cu adaptoare IR puse pe ieșirea de căști. Funcționează, dar nu peste tot. Există mai multe standarde/frecvențe pentru IR, depinde ce poate telefonul - lumea se joacă cu purtătoare de 36KHz, dar există device-uri care merg de la 32Khz la 60 KHz.

Partea bună e că la ultimul Google I/O s-a anunțat o platformă standardizată pentru accesorii de Android bazată pe Arduino, însă n-am idee de starea proiectului. Cu un API standardizat și microcontrollere care să meargă "la sigur", o astfel de telecomandă e extrem de simplu de făcut. Din păcate kit-urile existente nu se pretează la proiecte mici (development boards încep de la $80 + transport) iar microcontrollerele compatibile nu se pretează la lipire "acasă" (densitate mult prea mare a pinilor + nevoie de circuite auxiliare de USB Host și altele).
 
2. Cum fac sa tai accesul Facebook la unele pagini pe care le vizitez sau invers (nu stiu exact cum functioneaza traznaia)? Intru pe unele pagini de stiri si am optiune dupa articol sa comentez cu contul de Facebook in care apar logat si cu numele meu. Cum face chestia asta si cum o tai, in special in Opera?
Ummm, dai logout de pe Facebook?

Culmea e ca in Filipine, unde crapi de cald la orice ora din zi si din noapte, am avut problemele cu AC-ul descrise de Neo, doar primele 2 saptamani. Dupa care puteam sa vin transpirat leoarca, sa stau sub aerul conditionat fara nici o problema (chiar de mai multe ori pe zi, venit de pe nava in birou, batut AC-ul in freza n-aveam nici pe naiba).
++

Eu ajunsesem răcit în Asia de Sud Est şi aerul condiţionat omniprezent numai bine nu mi-a făcut. Dar după o lună de stat pe-acolo, parcă nu mai era aşa de nasol să intri tot transpirat de la 30+ grade afară la aprox. 18 în interior. Păcat că după ce m-am obişnuit, a trebuit să mă-ntorc...
 
1. Exista vreun telefon mobil recent (eventual smartphone) care poate fi folosit ca telecomanda universala programabila? Mi-ar fi mai simplu sa schimb canalul la TV cu telefonul din buzunar decat sa caut telecomanda.

2. Cum fac sa tai accesul Facebook la unele pagini pe care le vizitez sau invers (nu stiu exact cum functioneaza traznaia)? Intru pe unele pagini de stiri si am optiune dupa articol sa comentez cu contul de Facebook in care apar logat si cu numele meu. Cum face chestia asta si cum o tai, in special in Opera?

1. Toate telefoanele cu port infrarosu si Windows Mobile sau Symbian S60 pot face asta. Nu stiu despre altele, ca nu mi-au trecut prin mana.

Pentru WM am vazut doua programe: WinCESoft Remote Control si NR Deluxe. Ambele pot invata semnalele unei telecomenzi si poti desena butoanele pe o telecomanda virtuala. Banuiesc ca exista si baze de date cu telecomenzi; n-am cautat.
Partea proasta la WM este ca telefoanele de obicei nu au IR, iar HTC TyTN (singurul cu WM si IR care mi-a trecut prin mana) are IR cu bataie foarte scurta, ceva de genul 20 cm, deci absolut inutilizabil ca telecomanda.

La Symbian situatia sta mai bine. Am avut Nokia E70 si E90. Ambele IR au "bataie" ~ 3 m, deci utilizabile. Program am vazut unul singur: Psiloc irRemote. E pe bani, are o baza de date cu telecomenzi destul de bogata dar cam dezorganizata si nu toate telecomenzile merg. Telecomenzile se descarca de pe net, nu vin in pachetul programului si nu poate invata telecomenzi noi "citindu-le" semnalele prin infrarosu.

2. Am incercat sa blochez butoanele si plugin-urile alea dar sunt foarte diverse. La un moment dat ajunsesem la vreo 5 filtre care blocau mai degraba continutul site-urilor decat javascripturile FB, si javascripturi tot mai scapau.
Intrucat nu folosesc FB, am blocat tot site-ul si am rezolvat definitiv problema. Vezi ca sunt 3 site-uri: facebook.com, facebook.net si fbcdn.net.
 
Back
Top