Întrebări pe care ni le punem de mult

Un răspuns foarte la obiect, merci Azazel. bogdan, la modul serios, burgernomics is silly.
 
Cum pana mea e posibil ca FF4 sa consume 350MB de memorie, cu 11 tab-uri deschise? Fara 7 mii de extensii, doar AdBlock, Speed Dial si Tab-nu-stiu-ce...
 
Deoarece si nevasta umple cu tzoale absolut toate spatiile de depozitare din casa intr-o luna. :goofy:

LE: De ce nu s-au inventat tzoalele biodegradabile (sa se evapore in cateva saptamani dupa prima purtare, care oricum e si ultima)...
 
Băi, asta cu biodegradabilele e nasoală. Anul trecut am pus nişte chestii în pungi într-un dulap de pe balcon. Când am vrut să le iau zilele trecute, am rămas cu mânerele în mână, iar pungile s-au biodegradat în diverse feluri: unele s-au făcut fâşii mici-mici şi al naibii de lipicoase electrostatic, de a trebuit să le iau cu aspiratorul şi cârpa udă, altele s-au făcut gumoase, se întindeau ca guma de mestecat. Întrebarea e: cum recunoşti o pungă ne-biodegradabilă şi de unde o iei?
 
N-o mai iei de nicaieri ca ne-au invins "verzii". Si nu mai insista ca in curand o sa faci puscarie pentru o punga nebiodegradabila, mai... poluatorule! :tongue:
 
La alea le-au dat deja gauri fundamentalistii religiosi. 85% din romani sunt ortodocsi, altii sunt catolici si in biblie nu scrie ca ai voie sa folosesti asa ceva, ci ca trebuie sa te inmultesti (ca iepurii), iar papa a zis ca prezervative=bad=666.

O intrebare serioasa: scrie in toate ziarele ca s-au adjudecat loturile pentru autostrada Sibiu-Nadlac, dar da cu rest: e un tronson Arad-Nadlac, Timisoara-Arad e deja in constructie, Timisoara-Lugoj nu prea e clar, iar din Lugoj-Deva se fac doar 27km - unde e restul? De la Deva mai incolo se face totul pana la Sibiu, teoretic peste vreo 3 ani se poate merge de la Bucuresti la Nadlac ceva mai repede: autostrada pana la Pitesti, jale pana la Sibiu, autostrada pana la Deva, jale pana aproape de Lugoj, autostrada pana la Nadlac. Ocolit, tarziu si incomplet. Si nu ma prind de ce nu fac si Pitesti-Rm. Valcea, inteleg ca Valea Oltului e un tronson dificil si foarte scump, dar macar Pitesti-Rm. Valcea se putea face, se mai scuteau 30 de minute de drum.
 
De ce spanac pe băț a ajuns lira sterlină atât de jos? (4.68 RON). În 3 luni a scăzut cu 0.3 RON flat. De asemenea și Euro prezintă aceeași tendință, dar mai puțin marcată, dolarul la fel. A înnebunit BNR de-a binelea sau doar lupul? Mi-e greu să cred că economia României se recuperează într-atât de rapid :mda:

Este o strategie a BNR. Cursul dolarului la noi e legat de euro. BNR lasa euro sa scada pentru a se ieftini dolarul si implicit a stopa sau tempera cresterea preturilor la combustibili pentru incadrarea in tinta de inflatie. Oricum, mai jos de 4 nu cred ca il lasa sa se duca, desi oficial au declarat ca nu intentioneaza sa intervina in piata.
 
Pai este destul de buna. Nimeni nu vrea inflatie mare si oricand exporturile sunt economic mai bune decat importurile (in niste limite), iar daca ai probleme economice cea mai rea chestie care se poate intampla e sa ai o balanta comerciala foarte dezechilibrata. BNR a jucat foarte bine in ultimii 10 ani, fara miscarile lor eram falimentari de mult pentru ca toate guvernele sunt toate populiste (sunt alese de popor asa ca fac tampenii care ii plac poporului incapabil sa isi dea seama care sunt consecintele lor), indiferent de partidele la ciolan si orientarea lor politica (btw, cea mai stupida denumire a unui partid socialist e PNL).
 
Întrebarea e: cum recunoşti o pungă ne-biodegradabilă şi de unde o iei?
D-alea de plastic ne-biodegradabile nu mai gasesti, eu am trecut pe d-alea de canepa, rapita sau ce d-zeu o fi materialul ala - ma refer la pungile alea mai mari de le au cam toate supermarketurile la cativa RON bucata.
 
Pai este destul de buna. Nimeni nu vrea inflatie mare si oricand exporturile sunt economic mai bune decat importurile (in niste limite), iar daca ai probleme economice cea mai rea chestie care se poate intampla e sa ai o balanta comerciala foarte dezechilibrata.
Inflatia e deja mare prin deversarea de lei in mariri de salarii si "investitii in infrastructura" (adica borduri de la videanu si bitum de la cocos). Nu numai ca e la nivel record de la inceperea crizei, dar e si in crestere. Asa ca tinta BNR nu e deloc stoparea inflatiei ci strict protejarea bancilor. Rata restantelor la credite a crescut de patru ori in ultimii doi ani, la 6,9%. Daca se elibereaza cursul RON/EURO si sare probabil de 5 RON/E, o sa explodeze restantele creditacilor cu buletinul. Si cand banca tuseste, populatia sangereaza de-a dreptul.

Un curs tinut mic nu ajuta cu nimic economia, din contra, favorizeaza importurile si descurajeaza exporturile, reduce productia interna si implicit si consumul de produse interne. Deci toata schema asta nu e facuta de mason pentru români, ci tot pentru cei la care slujeste de 21 de ani.
 
In afara scenariilor fanteziste cu masoni, dragoni si cavaleri, cursul tinut in loc la o valoare are efect si asupra reducerii inflatiei. Daca euro sare la 5 lei ai exporturi si mai bune si importuri mai mici, dar o inflatie uriasa; inflatia nu e un fenomen punctual, sa zici ca daca se schimba cursul de la 4.1 la 5 lei ai o ajustare de o luna a preturilor si apoi inflatia coboara la loc la 3-4%, ci are un trend in timp: daca sare la 24% intr-un an iti ia alti 3-4 ani sa o cobori la 3-4%.

Da, cursul e tinut mic si pentru restantele bancilor pentru ca daca incep sa faca executari silite pe banda rulanta popularitatea oricarui guvern se duce de rapa; asta inseamna ca nici un guvern nu o sa permita asta, indiferent de numele si culoarea partidelor aflate la ciolan. Totul e populism si totul e cauzat de populism, iar populismul e legiferat prin constitutie: romanii au o gramada de drepturi de a primi gratis chestii care costa bani. Dreptul la proprietate sau propria imagine nu creaza obligatii financiare pentru altcineva, dreptul la asistenta medicala gratuita, invatamant gratuit si dreptul la pensii sunt foarte frumoase pe hartie, dar creaza obligatii altora; statul nu produce bani decat prin tiparnita (ceea ce creaza automat inflatie), restul trebuie colectati (cu japca, daca e nevoie) de la altii. Nimanui nu ii pasa de asta si nimeni nu schimba cu adevarat ceva pentru ca poporul nu vrea, s-a obisnuit sa primeasca pe gratis si nu poate sa renunte la "dreptul castigat", cum spun sindicalistii.
 
Forma asta de mentinere a inflatiei e de fapt un efect secundar, un artificiu financiar pentru ca practic, prin scaderea salariilor si cresterea preturilor, tot la erodarea puterii de cumparare se ajunge desi preturile au crescut cu "doar" 8%. Daca adaugi si scaderea de 13.75% a salariilor (salariu-25%+15%=86.25% din salariul initial), inghetarea pensiilor de vreo 3 ani, taierea primelor, stimulentelor si a "al 13-lea salariu" iti dai seama ca plebea nu e tinuta deloc in puf si se vede clar ca popularitatea portocalelor e la cote minime. Asa ca singurii beneficiari ai economiei portocalii sunt tot bancherii, aia care au facut lobby-ul puternic si l-au "razgandit" pe Base sa ia singur decizia imprumutului la FMI.

Degeaba mentii "inflatia" la o cifra desi puterea de cumparare scade cu doua cifre, plebea sesizeaza asta (ca nu-si mai permite nici cartofi prajiti cu mujdei si un Carpati dupa) si tot la scumpiri galopante cu tulburari sociale ajungi. Tot ce reusesc e sa amane putin inevitabilul distrugand irecuperabil exportatorii, singurii care mentineau scufundarea si mai adanca in criza. Probabil cretinii inca mai cred ca prin astfel de artificii populiste reusesc sa treaca si de alegerile din 2012 (la care acum Baselul e disperat sa devanseze prezidentialele, stiind ca pana in 2013 chiar nu are sanse sa reziste).

PS: nu e nici o fantezie...

Romanian Association for the Club of Rome
President: Mr. Mugur Isarescu
16 Dr Burghelea Street,
Sector 2
Bucharest, Romania
General Secretary: Mr. Calin Georgescu
Tel.: ++40-310-3320
clubofrome.ro
clubofrome.org/eng/national_associations/addresses2.asp
 

Attachments

  • Calin Georgescu Dan Puric Sergiu Celac Mugur Isarescu Daniel Daianu Mircea Malita IPID.jpg
    Calin Georgescu Dan Puric Sergiu Celac Mugur Isarescu Daniel Daianu Mircea Malita IPID.jpg
    89.3 KB · Views: 25
Inflatia e uneori o unealta care poate fi folosita in scopuri pozitive, dar de cele mai multe ori e o problema mai mare decat o solutie.

La ce e buna:
- niste idioti voteaza cresterea salariilor sau pensiilor cu X procente, de parca banii aia in plus cad din cer; inflatia te ajuta sa atenuezi in timp tampeniile astea; voturile alea sunt pur populiste, pensiile nu au de ce sa creasca pentru ca nici contributiile in trecut ale pensionarilor nu cresc; daca isi vor banii inapoi sa ii ceara lui Vacaroiu
- piata isi autoregleaza preturile: produsele care nu mai sunt la moda sau de actualitate, dar al caror cost de productie nu a scazut, se ieftinesc treptat prin inghetarea pretului, in timp ce altele noi apar la preturi un pic mai mari
- la fel si salariile, ai ocazia sa indrepti niste diferente tembele (gen politist care castiga dublu decat un medic) fara sa dai o lege de taiat salariul politistului (si sa vina CC sa spuna ca nu e constitutional, ca politistul a castigat pe viata dreptul sa fie bine platit) sau sa dai alta lege prin care sa dublezi salariul medicului (ca nu ai bani pe moment sa o faci peste noapte); cu inflatia castigi ceva de la politist, maresti un pic la medic pana ajungi unde doresti sa ajungi din start (sau, in Romania, pana ajungi unde nimeresti)

Parti negative:
- creaza niste asteptari, in general proaste. Cand ai inflatie de 20% pe an un produs o sa se scumpeasca cu 20-25% doar pentru ca "e inflatie" si nu neaparat pentru ca a crescut costul de productie, iar scumpirea poate fi cumulata mult peste inflatie - cate 6% trimestrial inseamna anual nu 24%, ci peste 26%, iar la procente mai mari diferenta e mult mai mare.
- de asemenea nu poti face comparatii in trecut; daca cineva iti face autostrada de la Bucuresti la Fetesti cu 1 milion de lei per kilometru si ai inflatie cu 2 cifre nu poti sa ii ceri peste 2-3 ani sa iti faca Cernavoda-Constanta la un pret similar, ca "e inflatie" si preturile in timp de inflatie mare au variatii de fapt mult mai mari intre produse, 20% sau 30% e o medie care nu spune mai nimic: un produs se poate ieftini si altul poate costa dublu. Practic inflatia sustine instabilitatea preturilor
- inflatia mare creaza asteptari salariale si mai mari. Cand ai inflatie de 3% nu iese nimeni in strada pentru mariri de salariu, daca ai 20% iese in strada si cere mariri de 40% (ca daca tot au iesit si sunt luati in seama nu ii costa nimic sa ceara); unii o sa castige, altii nu, depinde ce influenta au (medicii nu arunca cu caschete in sus, sunt mai bine crescuti), asa ca nu o sa primeasca prea mult, altii poate mai putini importanti dar cu gura mare o sa primeasca, in loc sa repari ceva maresti problema, ca nu ai bani sa le dai si la unii si la altii. Banii sunt o resursa finita, pentru ca cineva sa primeasca cineva trebuie sa piarda.

Tot ce spun aici nu are culoare politica, functioneaza sub orice regim fix la fel, diferentele care apar intre guvernari sunt doar factori suplimentari.
 
Dupa cat timp se prinde Googlu ca un anumit articol a disparut de pe un site? Caz concret: se baga un anunt de vanzare pe un site gen okazii. Obiectul se vinde, anuntul respectiv se sterge de pe okazii dar Googlu il gaseste tot acolo si dupa N zile dupa ce a fost sters... :confused: Se poate face ceva ca sa se prinda mai repede ca itemul ala nu mai exista?
 
Nu e vina lu Gogu ci a lu' Okazii ca-l spameaza pe Gogu si cu licitatii expirate. Cam cum face si Emagu si alti spameri josnici care tin pagini pentru produse ce n-o sa mai fie produse niciodata. Atrag bizonu pe situl lor cu produse lipsa si spera ca totusi o sa cumpere ceva de pe stoc.
 
Mda deci conform visaeurope.com, 1 GBP = 1.150864 EUR; conform infobnr.ro, 1GBP = 1.1277 EUR. Dedesubt scrie pompos "leul s-a apreciat fata de lira sterlina cu -0.0641 unitati, cu o variatie de 1.37%". FU.
 
Alo, mister, nu imparti cursul BNR pentru lira la ala pentru euroi ca sa obtii paritatea dintre cele doua. As intra in detalii cu cotatii bid/ask, spread-uri, modalitati de determinare a cursurilor valutare pentru perechile RON - altceva decat EUR, insa nu e relevant.
Mergi mai bine aici sau aici pentru a-ti lua cursul corect. Din cate stiu, Visa Europe taxeaza la cursul oficial + 1% sau ceva de genul asta.
 
Back
Top