Întrebări pe care ni le punem de mult

OK, alta acum: Am repartitoare, şi e prima dată când mă lovesc de aşa ceva (I know, I have been living under a rock).
Am căutat pe net şi... nu m-am edificat.
Repartitoarele aerată 4 valori care se tot schimbă şi să mor eu de ştiu care ce reprezintă.
Spre exemplu ăsta din camera mare:
Prima valoare este... 30.09 (bănui că e ziua şi luna, da' septembrie?)
A doua: M: 0716... De e "M" ăsta? Consumul pe luna curentă?
Apoi: C 5068. Consumul total?

Ah, nevermind, găsii ceva informaţii.
Ia să vedem:
- prima valoare e finalul de an (de ce se termină anul la 30 septembrie?)
- a doua valoare e consumul pe tot sezonul precedent (0716)... "sezon" nu ştiu ce înseamnă. O lună? Un trimestru? Un... anotimp?
- apoi, codul de verificare a citirilor... e un fel de PIN, ca la card?
- apoi nu mai afişează data la care consumul precedent e înregistrat, poate e un model care nu are aşa ceva?
- În final, valoarea consumului curent cumulat (0254). E mult, e puţin?
Cum aflu data la care trebuie să depun valorile astea în cutia poştală specială? (e una la scară). E ceva stabilit de asociaţia de proprietari?
Unde se află termometrul ăla minune care măsoară temperatura din cameră? Întreb de curiozitate.
Valorile 0..5 de pe mânerul ăla... presupun că reprezintă un fel de "cât de cald vreau să fie în casă". Dar ce temperaturi corespund cu valorile respective?
 
- prima valoare e finalul de an (de ce se termină anul la 30 septembrie?)

La 30 septembrie repartitorul o ia de la zero, adica tot ce a consumat pana atunci trece la valoarea "consum an precedent". Motivul pentru care se reseteazala 30 septembrie este ca in oct/nov incepe sa se dea caldura, iar consumul incepe de la 0.

- a doua valoare e consumul pe tot sezonul precedent (0716)... "sezon" nu ştiu ce înseamnă. O lună? Un trimestru? Un... anotimp?

Sezon = sezon de iarna sau perioada in care se da caldura (1 oct - 30 sept).

- apoi nu mai afişează data la care consumul precedent e înregistrat, poate e un model care nu are aşa ceva?

Tot consumul inregistrat intr-un sezon, trece la "Consumul an precedent" pe 30 sept. Motivul pentru care le-au programat sa faca trecerea la 30 septembrie este ca vara se mai poate intampla sa inregistreze ceva unitati, si ca sa nu ti le puna nimeni in carca, repartitorul incepe sa inregistreze de la 0 pe 1 oct.

- În final, valoarea consumului curent cumulat (0254). E mult, e puţin?

Cel mai corect raspuns "e relativ" :biggrin: Pretul unitatii se calculeaza in fiecare luna pentru fiecare bloc/scara in parte.
Vezi daca e afisata lista de plata pe ultima luna si iti faci o idee.

Cum aflu data la care trebuie să depun valorile astea în cutia poştală specială? (e una la scară). E ceva stabilit de asociaţia de proprietari?

De obicei fluturasii cu consumurile se aduna pe la sfarsitul lunii (25-30) dar intreaba la asociatia/ firma cu repartitoarele.

Unde se află termometrul ăla minune care măsoară temperatura din cameră?

Pe repartitor. Senzorul de calorifer e pe partea posterioara a repartitorului.

Valorile 0..5 de pe mânerul ăla... presupun că reprezintă un fel de "cât de cald vreau să fie în casă". Dar ce temperaturi corespund cu valorile respective?

Temperaturile corespunzatoare gradatiei de pe robinetul termostatat sunt:
* = ~ 6-8 grade
1 = ~ 12 grade
2 = ~ 16 grade
3 = ~ 20 grade
4 = ~ 24 grade
5 = ~ 28 grade
 
Mulţam de lămuriri. Foarte exacte şi simplu de înţeles explicaţiile.
Preţul unităţii e un fel de "scara a consumat 10.000 unităţi, care costă X lei, deci tu, care ai consumat 0.7% din 10.000 unităţi, vei plăti 0.7% din X lei"? Asta e formula?
 
Preţul unităţii e un fel de "scara a consumat 10.000 unităţi, care costă X lei, deci tu, care ai consumat 0.7% din 10.000 unităţi, vei plăti 0.7% din X lei"? Asta e formula?

In conditii ideale, asta e formula.

In practica, se ia in calcul caldura degajata de corpurile de incalzire / tevile de pe proprietatea comuna: tevi de la subsol, calorifere/coloane de pa casa scarii, uscatoare, etc si se repartizeaza fiecarui apartament in functie de cota parte indiviza. Tot acest consum se inregistreaza de un repartitor atasat unuia din corpurile astea comune. In final, x% din factura inseamna consum comun repartizat in functie de cota parte indiviza, iar restul se imparte in functie de unitatile consumate de fiecare.

Pentru mai multe informatii vezi "Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010" care descrie exact cum se face impartirea consumului.

Tips & Tricks:

- nu acoperi repartitorul cu haine puse la uscat pe calorifer, draperii groase, etc: se creaza o zona de aer foarte cald in jurul repartitorului, senzorul de camera simte asta si pune repartitorul in "turbo mode".

- cand aerisesti camera, inchide robinetul termostatat cu 15-20 de minute inainte, astfel incat caloriferul sa apuce sa se raceasca. Daca diferenta de temperatura dintre senzorul de camera si cel de calorifer e foarte mare, iarasi nu e bine.

- daca blocul e bine izolat, e recomandat sa tii robinetul in pozitia 2-3 cand esti plecat de acasa => economie
 
Vad ca Tunisia si Egiptul fac mini-revolutii. O sa le treaca apoi entuziasmul si o sa revina la realitate: ce o sa obtina cu asta? Sunt peste 100 de morti in Egipt (probabil mai multi, o sa se traga linie mai tarziu), o sa il schimbe pe Mubarak cu un altul, o iau apoi de la capat, peste 30 de ani ii vad fix in acelasi loc numai ca o sa fie alta generatie si probabil Internetul o sa fie sub alta forma, mai greu de dat jos (sau mai usor, cine stie?).

Asa ca intrebarea este: incotro? Schimbat un rahat pentru un altul? Care este sensul si care este rezultatul schimbarilor de blana ale lupilor moderni? Cu ce il ajuta pe egiptean ca Mubarak nu mai e conducator pe viata si o sa fie altul pe care il cheama altfel, eventual o sa se mai si schimbe la fiecare 10 ani (2 mandate)? Sau cu ce ne-a ajutat pe noi ce s-a intamplat acum 20 de ani in afara faptului ca se gaseste salam fara soia la magazin si putem vizita Franta fara pasaport? Ma refer la exercitiul libertatilor fundamentale, nu la povesti politicianiste.
 
Adrian, chestia e că lumea nu se gândeşte la asta. Care a stat şi-a filosofat (vezi chinezii, ruşii) n-a rezolvat nimic.
Problema nu se pune dacă iese sau nu ceva din revoluţia asta. Problema este dacă poporul va şti ce să facă cu ceea ce câştigă după ce se gată revoluţia. Noi n-am ştiut. Polonezii, cehii şi slovacii au ştiut oarecum. Egiptenii şi tunisienii... om vedea.
 
Depinde câtă corupție, nemernicie și jigodism e în "genele" popoarelor respective. La noi, procentul e imens, așa că nu ne putem compara cu polonezii, cehii sau alte popoare CHIAR civilizate. La noi, o formă autoritară de conducere face treabă. Democrația e pentru popoare culte. Să vă reamintesc de ce a fost adus Carol I?
Cât despre arabi, eu am încredere mai mare că știu ce vor.
 
La naiba, nimeni nu a stiut vreodata in toata istoria cunoscuta a omenirii. Da-mi un exemplu de schimbare care sa fi adus macar pentru 10 ani drepturi fundamentale unui popor - de pilda dreptul la munca sau dreptul de proprietate functionale. Spune-mi de un loc si o data in istoria moderna in care poti sa muncesti pentru tine, nu pentru altul, si sa beneficiezi integral de asta, spune-mi un loc si o data in care cineva putea avea proprietate fara ca oricine altcineva sa i-o poata lua - in special bunuri mobile, ca la cele imobile intotdeauna se gaseste un pretext stupid de genul "lumea vrea mall pe terenul tau, 3D rulz!!!".

Depinde câtă corupție, nemernicie și jigodism e în "genele" popoarelor respective.
Astea sunt in cultura (traditie si obiceiuri), nu in gene.
 
'Drepturile fundamentale' respectate sunt doar o idee frumoasa. Nu o sa aiba niciodata aplicabilitate in RL. Se poate simula asa, ne putem face ca sunt respectate si ca nimeni nu le incalca, dar mereu se va gasi cineva/ceva care sa treaca peste ele.
 
Cineva care sa le incalce o sa existe intotdeauna asa cum intotdeauna va exista delicventa, dar una e sa le incalci institutionalizat ("fuck your rights, eu sunt statul si faci ce spun eu") si alta e sa ai o minima delicventa ("ti-a sutit unu' portofelul in autobuz, tot incalcarea dreptului de proprietate se numeste, dar daca il prinde cineva il baga la zdup") tolerabila si accidentala.
 
Adrian, de fapt ce întrebi? Ce preferi?
E mai OK ca poporu' să se plece sub cizma preşedintelui X (fie el Ceaşcă sau Hosmin ăla sau cum i-o zice)? Că şi-aşa nu ajută, doar tu zici asta...
 
Eu intreb daca are rost si daca exista o alternativa pentru care sa aibe rost. Nu de alta dar daca stau si judec la rece singurele optiuni reale sunt "do nothing" sau "Iancu Jianu", restul sunt masturbari intelectuale sau povesti de adormit copiii.
 
Pai societatea in sine nu prea poate functiona daca se respecta drepturile astea 100%. Intotdeauna va exista o nevoie care nu va putea fi satisfacuta decat prin incalcarea drepturilor unor indivizi. De exemplu dreptul la proprietate: ai un teren si nu vrei sa-l vinzi, dar primaria vrea sa puna un drum pe el. Nu se poate sa ocoleasca (sau poate, dar toti proprietarii din jurul au sunt in aceeasi situatie). Pierzi proprietatea terenului, esti despagubit la 'valoarea de piata' (dar care poate fi mult mai mica decat consideri tu ca merita si ai fi dispus sa-l vinzi in mod normal). Ti se incalca drepturile, dar masura are suportul comunitatii deservite de drumul respectiv. Drepturile individului sunt mai putin importante decat dorintele grupului.
 
E fix cazul pentru care spuneam ca in cazul bunurilor imobilile e mai complicat, desi in alte tari am vazut deja solutii partiale: cam toate cartierele noi sau chiar oraselele dezvoltate in SUA sunt facute dintr-o bucata de un developer (un consortiu care are suficienta forta financiara) si au din start drumuri de acces dimensionate de obicei corect, design in care dependintele intre proprietati sunt minime sau nule (fara "drum de servitute"), au in comun doar infrastructura care devine semi-publica - e a comunitatii respective (echivalentul comunei sau cartierului) fara a fi tocmai publica; la ei primaria in multe locuri este un soi de asociatia locuitorilor din comuna, nu de organul statului in buricul targului.

Deci, exceptand asta (desi se poate rezolva: nu cumperi terenul cauti alta solutie, faci autostrada pe unde poti nu pe unde ai chef, o sa coste mai mult dar asta e costul pietei; sau planifici si cumperi din timp, chiar ca stat poti sa iti faci achizitiile in secret prin intermediari ca sa nu explodeze preturile ca la noi cand se anunta ca iti trece autostrada prin fata portii) se pot respecta drepturile fundamentale daca vrei cu adevarat. Cred. Dar cred ca nu sunt suficienti oameni care sa vrea asta, majoritatea pentru ca nu au cultura sau capacitatea de analiza necesara, suficient de multi pentru ca profita direct sau indirect de sistemul actual (ex: aproape 5 milioane de pensionari care iau pensii de la 3 milioane de lucratori care cotizeaza doar pentru ca sunt obligati prin lege, nu pentru ca au ales sa o faca etc.) si cum democratia este tirania celor cu voturi mai multe asupra celor fara voturi multe iese ciorba de față. Care e raspunsul omului in minoritate in cazul asta? Sta si indura sau ia flinta din cui si se pune pe raspuns pe masura? Epoca flintei a trecut, acum si pentru asta iti trebuie permis si oricum nu rezolvi nimic, deci ... ?
 
Eu intreb daca are rost si daca exista o alternativa pentru care sa aibe rost. Nu de alta dar daca stau si judec la rece singurele optiuni reale sunt "do nothing" sau "Iancu Jianu", restul sunt masturbari intelectuale sau povesti de adormit copiii.

Probabil că nu, dar ăia care nu mai suportă sînt datori să încerce, dpmdv. Da, continuarea depinde de „genele” de care vorbea ursa, dar chiar și așa mi se pare normală o reacție. De exemplu, eu nu văd un viitor pentru țara asta indiferent care dintre ăștia actuali ar veni la putere, dar parcă n-aș vrea să-și termine Băsescu mandatul.
 
Back
Top