Întrebări pe care ni le punem de mult

De nu stiu cat timp tot scrii ca o sa pleci din tara asta de cacat care ti-a platit scoala. Ce trebuie sa fac sa mai postezi DUPA ce ai plecat? :biggrin:
Esti cam sarcastic. Daca ai fi facut tu 6 ani de scoala plus sase de rezidentiat, in conditii aproape inumane si ai astepta sa ai un trai decent, cum cred ca s-ar cuveni dupa atata scoala si dupa responsabilitatile pe care le ai, poate ca ai aprecia altcumva lehamitea lui.
De postat o sa sa mai posteze si din strainatate, n-ai grija.
 
Esti cam sarcastic.
Putin. Si satul sa ne tot promita si sa nu se tina de cuvant :biggrin:

...Daca ai fi facut tu 6 ani de scoala plus sase de rezidentiat...
Am facut mai mult de atat. Ma crezi pe cuvant, sau explici altfel?

...si ai astepta sa ai un trai decent...
Daca meseria pe care o am acum nu mi-ar asigura un venit care sa ma multumasca, m-as reprofila. De acord, medicii au un job mai delicat, mai "special", ar trebui platiti mai bine... etc. Dar e un job. Daca nu iti asigura un trai decent, ce faci? Daca meseria de impachetator de fum nu se mai plateste decat cu maxim 100 RON / luna ce faci, continui sa impachetezi fum, sau faci altceva?
Tot ii vedeti ca pe niste unii OBLIGATI de societate sa practice medicina. Nu, a fost si este alegerea lor. D-aia are capacitatea de a estima, adapta, invata, sa o foloseasca in interesul lui.
 
Da. ai dreptate, reprofilarea este o solutie.
Extrema. Si crede-ma ca vom ajunge in curand la reprofilare totala a medicilor sau la parasirea in masa a tarii. Si eu am facut crede-ma, vreo 25 de ani de scoala. Si am facut vreo 8 meserii fara nici o legatura intre ele. Pot invata orice, oricat, oriunde. Dar ma doare sufletul sa vad terfelita in halul asta meseria asta. Am vazut cum este in alte tari, de aceea sunt asa suparat. O sa vad ce o sa faci cand o sa trebuiasca sa mergi pentru un simplu consult in alta tara. Sa stii ca nu sunt medic, dar am in familie vreo 4. Care nu concep sa faca alta meserie desi conditiile in care o practica sunt la limita realului. Ce pot sa-ti spun, ca nu-ti doresc sa ajungi tu, sau cineva apropiat intr-un spital din Romania.
 
Doua povestioare:

O prietena a inceput un curs de germana acum vreo 2 zile. Din cei 20 de oameni din grupa ei, 14 sunt medici care fac cursul pentru ca la anul vor pleca in Germania sau Elvetia.

De curand m-am intalnit cu o alta prietena care lucreaza la astia de distribuie medicamente. Merge prin spitale si habar n-am ce face pe-acolo dar imi povestea cum de la luna la luna dispar medicii pe care ii cunostea.

In curand o sa mergi la spital si o sa te opereze stundenti de anul 1 ca altcineva nu mai e. Sau, ma rog, or fi medici pakistanezi si irakieni dorinici sa vina la noi.
 
Asta e altceva, imi urezi de sanatate, iti urez la fel :biggrin:. Ca sistemul de nostru sanatate e varza, stiu, dar nu asta era subiectul discutiei, si s-a discutat si para-discutat si toata lumea este de acord.
 
Asa este. Discutia a alunecat usor in alta directie. Iti doresc ca tot ce-ti doresti sa ti se implineasca.:vesel:
 
Last edited:
WTF? Am încercat să joc Jedi Academy pe 8800GT şi am 2-3 fps. Am citit pe alte forumuri (străine) că driverul ar fi problema şi că n-ar suporta OpenGL mai vechi. Ce să fac?
 
Io am o întrebare cretină legată de... teoria relativităţii.
Să zicem că sunt lansate de pe Pământ două nave cosmice, în dierecţii opuse (una faţă de cealaltă). Acestea accelerează fiecare până când ating o viteză maximă de... să zicem... 0,7c (orice vbaloare mai mare de 0,5c e OK). În fine, teoria relativităţii spune că niciun obiect nu poate avea viteză mai mare de c; rezultă că navele alea nu pot depăşi 0,5c? Sau că una încetează să existe faţă de cealaltă? Sau vorbesc prostii fiindcă sunt un n00b? :smile:
Enlighten me :smile:
 
Aplici formula de calcul din teoria non-relativistă (Vt = V1 + V2), care nu se aplică în cazul relativităţii, unde arată ceva de genul Vt = (v1+v2)/(1-v1*v2/c^2). Iar ce mai zice formula asta e că nu e clar ce se întâmplă când viteza ambelor = c, aşa că nu poate fi atinsă :smile:.
 
N-ar fi mai bine sa arati cum? (formula completata)

Formula pentru calculul vitezei cu care se indeparteaza cele doua obiecte unul fata de celalalt (din punctul de vedere al celui care le observa) e atasata la acest post.

Daca luam:
v1=0.8c
v2=0.7c

Inseamna ca viteza cu care se indeparteaza cele doua obiecte unul fata de celalalt este ~ 0.96c.

Atata timp cat v1<c si v2<c, atunci Vt va fi intotdeauna < c

c = 299.792.458 m/s
 

Attachments

  • viteza.jpg
    viteza.jpg
    5.9 KB · Views: 4
Aplici formula de calcul din teoria non-relativistă (Vt = V1 + V2), care nu se aplică în cazul relativităţii, unde arată ceva de genul Vt = (v1+v2)/(1-v1*v2/c^2). Iar ce mai zice formula asta e că nu e clar ce se întâmplă când viteza ambelor = c, aşa că nu poate fi atinsă :smile:.
OK, OK, da' nu cumva iese un mare "?" dacă te plimbi între relativist şi non-relativist aşa, ca Vodă prin lobodă? Nu ştiu cum să zic, da' mie mi se pare un pic straniu să zici "ok, fizica relativistă nu prea poate da un răspuns, aşa că o aplicăm pe ailaltă". Mi se pare un fel de "nu mai avem zahăr să punem în cafea, hai să punem sare, că și aia îi alterează gustul".
So... întrebarea mea devine: când aplici un fel de fizică și când ailaltă? Eu ştiam că la fracţiuni semnificative din c ("semnificativ" însemnând 5% din c) nu mai poţi să aplici fizica non-relativistă, că te ţăpeşti. Şi tu zici să bag un "+" la peste 50% din c?
 
So... întrebarea mea devine: când aplici un fel de fiyică și când ailaltă?

Cand lansezi sateliti in orbita aplici fizica relativista. Cand faci un drum la magazin/mare/munte merge si fizica Newtoniana.

Şi tu zici să bag un "+" la peste 50% din c?

Ce aveti ma cu "+"?!? miahi a gresit prima formula. E "+" in totdeauna.

Apropo, formula pentru scaderea vitezelor relativiste este:
 

Attachments

  • vitezeminus.jpg
    vitezeminus.jpg
    5.4 KB · Views: 5
Man, era vorba de plusul de la Vt=V1+V2, pentru viteze mai mari de 0,5c. El îmi zice să aplic fizica newtoniană pentru viteze relativiste. De-aia întrebam: ce fel de fizică se aplică pentru cazul dat, şi este viteza relativă a navei A faţă de nava B mai mare decât c şi de ce?
I love it when people don't read my posts. Makes everything a lot easier.
 
Poti aplica formula relativista de viteza oricand, dar daca V1 si V2 sunt foarte mici in comparatie cu c vei ajunge la vt=V1+v2 (pentru ca ce e sub fractie e aproximativ egal cu 1). Daca ai 0.7c atunci poti face calculul si singur, iese cam 0.93c.

Fizica newtoniana e o aproximare suficient de precisa fata de cea relativista care se presupune a fi exacta - cand mergi cu masina din punctul A in punctul B abaterea e prea mica pentru a conta.
 
Da man, ştiam diferenţele, mi se pare totuşi contraintuitiv să te gândeşti că o navă merge încolo cu 0,7c, ailaltă încoace cu 0,7c şi totuşi viteza lor combinată e 0,93c :smile:
Cam ca şi creşterile salariale...
 
Back
Top