Întrebări pe care ni le punem de mult

Intrebarea legata ce Carbon e de fapt: e o cantitate semnificativa care se pierde in respiratie (gen "slabesc 200g pe zi respirand") sau nu?
Trebuie să faci diferența între respirația celulară (adică transformarea carbohidraților în energie, apă și CO2) și respirația fiziologică, actul de a împrospăta aerul din plămâni.

Eliminarea de CO2 este de fapt un reziduu al transferului de energie chimică din mâncare în alte forme de stocare a acestei energii (ATP în principal, care e apoi folosit la diverse reacții) = respirație celulară aerobă. Problema e că e foarte simplu să transformi glucoza în energie, dar alți carbohidrați au nevoie de reacții în plus ca să le poți arde. Iar dacă introduci în corp mai mulți carbohidrați decât e nevoie, sunt transformați în lipide și se face burta.

Nu slăbești pur și simplu eliminând mult carbon, dar concentrația de carbon în aerul expirat este un indiciu despre câtă energie consumi. De fapt majoritatea carbonului pe care putem să-l digerăm este eliminat prin respirație, iar restul se depune. Nu poți spune nimic despre slăbit doar măsurând CO2-ul expirat, pentru că slăbești doar dacă acea cantitate e mai mare decât cea pe care o mănânci.
 
M-ați spart :biggrin:

În principiu e cam așa - tot ce este organism pe pământ conține carbon. Ne hrănim cu organisme, fie ele plante, fie ele animale. Prin metabolizare (care simplu de tot este = ardere = reacția cu oxigenul), rezultă energie + byproducts, între care și CO2. Next? :biggrin:

Ca un mic exercițiu de imaginație, dacă ai fi în stare să metabolizezi diamante și acestea ar înmagazina în legăturile dintre molecule energie care să fie eliberată prin acea metabolizare, ai elimina doar CO2, niciun alt byproduct. Interesant nu? :biggrin:
 
Nu poți spune nimic despre slăbit doar măsurând CO2-ul expirat, pentru că slăbești doar dacă acea cantitate e mai mare decât cea pe care o mănânci.

Nu ma gandesc la gospodina care are 100 de kilograme si "slabeste" eliminand carbon prin respiratie, e doar o curiozitate ("intrebare pe care mi-o pun") referitoare la magnitudinea fenomenului: e sesizabil (100-200g pe zi) sau nu (1-2g pe zi)? Asta in conditiile in care te cantaresti dupa ce mananci si apoi dupa 12 ore in care nu mananci nimic, sa zicem. Daca e nevoie reformulez: cat carbon se pierde zilnic prin eliminarea de CO2?
 
M-ați spart :biggrin:
Bine că te-am spart, după care ai dat un răspuns la fel de vag.

AdrianB1: http://atmoz.org/blog/2007/05/01/direct-co2-emissions-by-humans/
On average, a human will breath 16 times per minute [1]. Each breath will contain, on average, 0.037 grams of CO2 [2]. An average year is 525948.766 minutes. An average human will live to be 67 years old [3]. This means that the average CO2 exhaled by the average human in her lifetime will be 20861230 grams, or 23 tons
 
Cantitatea de carbon pe care o "pierzi" prin respirație este neglijabilă, dacă vrei facem calculul la mol, dar ar fi un efort extrem de mare :smile:

Dar no, here goes nothing:
The air we inhale is roughly 78% by volume nitrogen, 21% oxygen, 0.96% argon and 0.04% carbon dioxide, helium, water, and other gases.

The permanent gases in gas we exhale are roughly 4% to 5% more carbon dioxide and 4% to 5% less oxygen than was inhaled. Additionally vapors and trace gases are present: 5% water vapor, several parts per million (ppm) of hydrogen and carbon monoxide, 1 part per million (ppm) of ammonia and less than 1 ppm of acetone, methanol, ethanol (unless ethanol has been ingested, in which case much higher concentrations would occur in the breath, cf. Breathalyzer) and other volatile organic compounds. The exact amount of exhaled oxygen and carbon dioxide varies according to the fitness, energy expenditure and diet of that particular person.
Luăm un om "ideal", masă corporală 75kg.
Inspiră:
- 78% azot;
- 21% oxigen;
- 0.96% argon;
- 0.04% CO2 + heliu + vapori de apă + alte gaze.

Expiră:
- 78% azot;
- 17% oxigen;
- neimportant;
- ~4-5% carbon, cantitatea inhalată este neglijabilă dacă nu ești închis într-un balon.

Debitul ventilator în repaus este de ~6l/min. Prin urmare, dintre aceștia:
- 78% reprezintă azot = 4.68l;
- 1% reprezintă argon = 0.6l;
- din restul (0.72l), avem 38% O2 = 0.2736l
- din restul restului (0.4464l) avem 5% CO2 = 0.02232l

Prin urmare, pe minut, elimini 0.02232 litri CO2.

În condiții de temperatură și presiune normale, densitatea CO2 este 1.98 kg/m3 = 1.98 g/l. Prin urmare, pe minut, elimini 0.044g CO2 că-s sătul de zecimale :goofy:. Asta înseamnă:
- 2.64g/oră;
- 63.36g/24h.

Corpul omenesc conține 18% carbon (procent de masă). Prin urmare, la o persoană de 75kg, avem 13.5kg de carbon, adică 13500g carbon.

Prin urmare, la 24h, pierzi 63.36g de carbon din cele 13500g, adică un procent de fix 0,4693333333333333%. Dacă nu mănânci nimic.

Acum putem încheia subiectul? :happydork:
 
Dude, am spus clar, 63.36g de dioxid de carbon pe zi la un om de 75kg. Asta ar însemna ~23-24kg dioxid de carbon pe an. Totul măsurat teoretic, cu aproximări, nu prin studii. Ce treabă au românii, americanii, ungurii, nemții sau eschimoșii?

Luând în calcul faptul că americanii au în medie dublul greutății respective, fă și tu calculul.

Și era vorba de pierderile de dioxid de carbon din respirație, nu din fecale, urină, transpirație, flatulență, mers cu bicicleta, etc.
 
Se dau două cabluri TV (coaxiale?). Găsesc la magazinele cu electronice vreo mufă ca să le unesc?
Au stat pus "din brişcă" în jur de un an, da' a dat rugine de fire.
 
Le pui mufe F și apoi le unești printr-un conector F mamă-mamă.

http://www.satcure.co.uk/tech/fconn.htm

Atenție, totuși, că fiecare înnădire are pierderi de semnal. Dacă mai e și cablu prost, cu ecranaj mai amărât, poate vei dori să-l înlocuiești cu totul ca să ai o singură bucată de la branșament până la TV. Ideal ar fi ca singurele întreruperi de pe traseu să fie la distribuitoare, și alea să fie cu pierderi mici (3-4 dB, la chinezării nu scrie).

PS: atenție și când cumperi mufele, sunt de diametre interioare ușor diferite, ceea ce poate face strângerea celor mai înguste foarte dificilă pe cabluri mai groase, sau cele prea largi să nu stea deloc fixate pe cabluri mai subțiri. De asemenea, gaura interioară poate fi mai subțire sau mai groasă, vezi cât e de gros ecranajul firului central.

Cablul coaxial se dezizolează pe vreo 10 milimetri de la capăt, iar ecranajul lițat se răsfrânge peste izolația exterioară. De la locul unde e întors ecranajul peste izolație, se lasă cam un milimetru sau doi și se taie și izolatorul interior, expunând cablul central. Acum se înfiletează mufa F peste cablu; ar trebui să intre ușor strâns peste ecranajul întors peste izolație. Axul central ar trebui să iasă la sfârșit cam 2-5 milimetri în afara piuliței.
 
Right, mulţam.
E cablul care-mi vine de la RDS până la perete şi cablul care intră în TV. De az' toamnă au stat prinse doar în... "sârma centrală", îndoită la ambele capete şi prinse ca nişte cârlige. :biggrin:
 
Secretul e sa nu ai mai mult de 8 clase. Intrebarile alea sunt puse intr-un limbaj de lemn pe care doar politistii il pot intelege, asa ca nu ma mira deloc.
Haha, exact ce spune Thor. Am dat sala de 3 ori (primele doua initial cand am luat B, a treia cand am dat de A), 21, 23, 23. Ultimele doua cu teoria invatata foarte bine.
Oh, I seeeeeeee... I finally got it!


23.


Revin mai târziu după ce prind sârmele. :smile:
 
Mufări de cualitate la RDS.
Mufa1.jpg


Ce-am făcut io, cu zero experienţă în domeniu, urmând link-u' dat de Pufi.
Mufa2.jpg

Sărumâna, merje' beton, ba chiar am semnal mai bun. :biggrin:
 
Back
Top