Întrebări pe care ni le punem de mult

Depinde de cum e obişnuit fiecare, presupun; contează şi mediul, şi activitatea, şi comportamentul persoanei... Cred că doar sacourile, căciula, mănuşile şi geaca nu intră la spălat după fiecare purtare; nu pot să mă uit dimineaţa la nişe pantaloni boţiţi şi dungaţi de la statul jos cu o zi înainte, în care s-a prins praful oraşului şi transpiraţia inerentă unui oraş canicular, şi să-mi zic „nu se vede, o să-i port şi azi”. Iar dacă nu-i vară să fie cald, e anotimp umed în care pantalonii sunt stropiţi de bălţi. Am maşină de spălat, apa e ieftină, iar curentul electric şi detergentul au un cost suficient de mic cât să mă îngrijesc de un grad minim de civilizaţie. Am ca exemplu „aşa nu” o grămadă de oameni ce dis de dimineaţă îţi mută nasul din loc fiindcă n-au început ziua cu un duş, cămaşa are urmele petei de transpiraţie din ziua/zilele anterioare, iar pantalonii par a fi fost aleşi ca cei mai curaţi dintr-un morman de haine murdare.
 
Dacă sunt pantalonii de la un costum o să se uzeze de la spălat/călcat mult mai repede decât haina - e totuși ineficient. Dacă sunt pantaloni din denim sau khaki eu personal sunt de părere că pot fi purtați de mai multe ori între 2 spălări, iar natura va avea de câștigat: curentul o fi ieftin, dar generarea lui e poluatoare iar detergentul e unul din cei mai populari agenți de poluare. Pantalonii din denim nu se șifonează prea ușor și nu capătă miros decât dacă sunt strânși prea tare pe corp, la bărbați nu prea se întâmplă :smile: Nu se poartă la birou în unele locuri, dar khakis se poartă - se șifonează un pic, dar pot fi călcați la nevoie la 2-3 zile și pot fi purtați 4-5 zile între 2 spălări, mai ales dacă seara îi lași la aer. Înseamnă de 5 ori mai puțin curent electric, detergent în râuri și de vreo 3 ori mai puțini pantaloni fabricați (energie, materii prime, muncă manuală, transport) pentru că țin mai mult timp până sunt înlocuiți.
 
Pana si dusurile corporale prea dese ajung sa faca rau. Excesul de fapt face rau.
Ca sa indoi nasul cu propria duhoare cred ca nu trebuie sa faci o baie cateva saptamani iar hainele sa nu le speli decat atunci cand isi schimba in mod radical culoarea de la jeg si realizezi chiar si tu asta
Eu unul am inceput sa nu mai las iarna toata casa cu geamuri deschise ore intregi cand sunt plecat. Nu mai las lumini aprinse aiurea. Iar bootarea de cateva minute nu mi se mai pare groaznica daca stiu ca nu am folosit PC-ul de cateva ore bune. Pur si simplu cred ca e bine sa incepem sa fim mai responsabili cu planeta noastra, chiar daca avem senzatia ca o singura furnicuta nu construieste singura cuibul.
 
puter, aia de care zici tu ar parea ca au si o problema cu igiena personala. Indiferent ca faci sau nu dus dimineata nu e ok sa iesi in lume mirosind a transpiratie. La o adica imi imaginez ca cei care nu au probleme cu transpiratia si mirosurile o sa sara peste dusuri si o sa foloseasca deodorantul si/sau antiperspirantul cu incredere.

Camasa intr-adevar se murdareste usor. Dar daca nu ai o problema cu transpiratia excesiva ai sanse mult mai mari sa o murdaresti la guler mult inainte sa se vada petele de transpiratie uscata. Cel putin asta e cazul meu. Apoi mai sunt oamenii care insista sa poarte camasa direct pe piele, fara un maieu sau tricou pe sub ea si ajung in doi timpi si trei miscari la ce spui tu. Arata mereu de parca vin de la jogging.

Cauza principala pentru problema pe care o descrii ar putea sa fie si imbracamintea nepotrivita pentru ocazie, sau poate oamenii aia nu stiu cum sa poarte respectivele haine. Aveam colegi de serviciu care veneau cu pantaloni de costum si camasa desi stiau ca o sa stam toata ziua cu nasul prin servere prafuite sau numai pe fuga, fara A/C, in fine... in conditii in care tinuta la patru ace nu e cea mai inspirata idee. Evident ca dupa un timp toate hainele lor aratau ca un "treiling", aveau patina si luciu.
Altii isi murdadeau hainele pentru ca nu stiau sa ceara sa le curete cineva scaunul si astfel tot jegul din stofa scaunului sa ducea fix pe hainele lor curate. Prefer sa spal un scaun o data decat hainele de zeci de ori.

Eu cumva reusesc sa port o pereche de jeansi (denim) de mai multe ori inainte sa ii spal si cred ca o fac fara sa arat neingrijit. Si dupa nunta, cand dau jos hainele arata ca prospat date jos de pe umeras (chiar si seman cu unul), cu camasa incretita in dreptul mijlocului si cam atat. Fara pete, fara genunchi la pantaloni, etc. Dar sunt si avantajat de faptul ca pe mine hainele nu stau stranse pe corp. Probabil altfel statea situatia daca aveam cu ce sa le umplu :smile:.

P.S. Daca nu ma stropesc pe pantaloni tot ar trebui sa ii spal? :tongue: Intreb pentru ca am talentul sa merg fara sa stropesc, cat timp nu-mi trece mocirla de glezne. Daca ii stropesti sau ii patezi ii speli indiferent de programul de igiena si de spalat haine.

mă îngrijesc de un grad minim de civilizaţie.
Pune si tu un disclaimer, s-ar putea intelege ca ceilalti nu au nici minimul ala :smile:.

Stiu fete care se spala pe cap si de 2 ori pe zi. Mie mi se pare ca fac exces, lor li se pare ca isi mentin igiena. Tomeitău - tomatău :smile:.

Pentru mine ar fi o risipa prea mare de resurse (bani - detergent, apa, electricitate si mai ales timp) atat pentru mine cat si pentru mediu (recunosc, mediul pe planul secund) sa spal de >3 ori pe saptamana sau sa imi umplu dulapul cu zeci de perechi de haine care sa imi permita sa spal mai rar dar sa am cu ce sa ma imbrac indiferent de ocazie.
 
:biggrin: Scuze, n-am intenţionat asta. Disclaimerul e ăla că depinde de fiecare persoană cât de mult simte că trebuie să tragă ca să i se pară că arată prezentabil. Unii sunt mai obsesiv-compulsivi, genul care se spală de 2 ori pe mâini consecutiv ca să se simtă curaţi, alţii prea relaxaţi şi par în cel mai bun caz neglijenţi. Până la vârsta asta cam ştiţi fiecare cât de mult vă încălziţi vara, cât de uşor vă stropiţi pantalonii, cât de mult vă şifonaţi hainele când staţi jos, cât de repede vi se murdăresc manşetele şi gulerele, şi cât de des e suficient să puneţi la spălat.
 
Mi se pare mie sau in timp ce producatori ca Lenovo au Active Protection Technology, cu senzori de acceleratie care parcheaza capetele hard-disk-ului in caz de miscari prea bruste (ca sa nu mai spun ca iti arata pozitia laptopului intr-o fereastra foarte cool care poate sa te tina ocupat zile in sir :biggrin:), iar Dell are... Strike Zone? Erm... un picior de cauciuc supradimensionat plasat undeva in vecinatatea bay-ului hard-disk-ului.
 
Eu mă ghidez după o regulă veche de când... laptop-urile: don't drop it.
Toate şmecheriile anti-căzătură sunt pentru restul, ăia care se împiedică de cabluri şi nu cască ochii. Aşa că mi se rupe de astfel de tehnologii. :smile:
 
Nu ma bazez ca pot sa joc fotbal si tenis cu ele si ma protejeaza "sistemul". Si pana la urma ar putea sa aiba si hardul senzor de acceleratie si sa faca treaba independent de ce-i spune laptopul (cu toate ca din ce am calculat din datele Seagate, de exemplu, ar fi vax albina pentru ca se prinde doar daca il scape de la >1,5m). Dar ma intrebam cum naiba de Lenovo baga la inaintare asa tehnologie si marketing, iar Dell are un cauciuc.

Am vazut solutii ieftine si bune gen creion vs. stilou in spatiu. Dar cine a mers cu CFR-ul si laptopul in brate stie cat de util e un sistem care iti tine hardul in pauza la denivelari (am busit un hard pe un astfel de drum). Un picior de cauciuc nu te ajuta.
 
HP de la o vreme fura tot felul de Think-nologii. Precum Accelerometru la HDD sau iluminarea tastaturii cu un LED. Mie Thinklight-ul mi se pare un feature pe cat de stupid de usor de introdus, pe atat de util. L-am folosit in foarte multe situatii si aproape ca ma simt dependent de utilitatea sa. Macar HP s-a gandit in 2009 sa introduca un jenibil de LED care oricum sare ca o pocnitoare de 2 lei de te sperie, dar isi face treaba.
E adevarat ca fereastra cu accelerometrul e faina. Iar eu cand nu am ce face ma joc cu el, frec laptopul cum imi vine ca sa il supun testelor. Uneori mai incerc sa las laptopul in cadere libera controlata intre brate sa vad cat de usor se activeaza. Si in mod cert este mai rapid decat cel de la Seagate. Poate este un alt senzor, mai mare, mai usor de calibrat pentru o intreaga carcasa de laptop decat pentru una mica a unui HDD de laptop.
Iar faza cu strike-zone, da, e o penbilitate. Am mai vazut-o si la Acer si m-am intrebat care ii este utilitatea. Cumva daca da cineva cu pietre in laptop in acea zona in timp ce il folosesti pe post de scut? Not!

Gasisem acum 2 ani un test facut pe cateva zeci de modele de laptop business al vremii respective de la HP, Toshiba, Lenovo si Dell. Nu era surprinzator ca la majoritatea testelor, Lenovo sa iasa invingator. Iar la testele de free-fall, tin minte ca toate Dell-urile au avut hardurile crapate pe cand Lenovo un numar care tindea spre 1-3, adica ridicol de mic.

P.S. Am scris haotic, v-ati prins?
 
Nu-i vorba de scăpat laptopul pe jos... Ai tras vreodată laptopul pe masă încât să vibreze destul de violent de la frecare? Te-ai plimbat cu el în mână, pornit, de la un birou la altul, şi nu l-ai pus pe birou cu prea mare atenţie? :smile:

Regula e aşa: laptopul se foloseşte staţionar, pe o suprafaţă stabilă şi lipsită de vibraţii, iar pentru plimbat cu el sub braţ îi închizi ecranul ca să intre în stand-by şi să oprească discul. Asta funcţionează într-un birou sau acasă, dar ce faci în tren sau în avion, în care însăşi suprafaţa de sprijin vibrează necontrolat?
 
Iei un SSD? Faci backup?
Am mers cu laptop Dell în tren, tramvai, metrou, maşină cu el pornit şi n-am avut nici o problemă. Dă-le încolo de vibraţii, poate numai pe traseu cât se poate de offroad şi la viteză mare să aibă vreo influenţă.
 
Folosesti SSD-uri.

Culmea e ca, la servici, la cele mai multe laptopuri (IBM Thinkpad) crapa placa de baza, ecranele, circuitele de alimentare. Nu imi aduc aminte ca vreunul din colegi sa se planga de harduri busite.
 
hulu, HP imita tot ce prinde acum. De la denumiri gen "ProBook", aspect de Mac - cu tastatura aproape identica, carcasa cu design asemanator, sigla iluminata pe spate in stil Apple, tehnologiile celorlalti (LED-ul de iluminare a tastaturii e doar una din ele), carcasele "metalice" gen brushed aluminium, etc.
Daca ar face-o mai cu succes ar fi ok dar o cam dau in bara grav cu unele chestii (pot sa exemplific vreo 2 la cerere :smile:).

war, da, SSD-ul e o solutie daca ai banii si poti sa faci sacrificiu la capitolul capacitate. Cat despre calatorit, eu am folosit laptopul ala ore intregi cat am mers cu trenul. La destinatie deja aveam baduri. Probabil ca daca sta in rucsac nu se pune problema dar daca ala plimba capetele peste platane in timp ce ia ghionturi de la un vagon ordinar pe o sina ordinara fara un sistem cu senzori nu prea scapi ok.
 
Ei au clienţi, clienţii au bani să cumpere, banca umple oamenii de card-uri mai mult sau mai puţin avantajoase, cu diverse comisioane de administrare.

Probabil. :smile:
 
Spre deosebire de hdd-urile desktop, hdd-urile de laptop parchează capetele în afara platanelor. Așa că atunci când e oprit cam poți să-l dai de toți pereții, că n-are de ce se atinge (doar dacă e chiar atât de nasoală încât să se îndoaie capetele și parcate, dar atunci nu prea mai rămâne nimic din laptop).

Cât despre Card Avantaj, probabil se bazează pe faptul că e un card de credit, și dacă tot îl ai mai cumperi și alte chestii cu el, și atunci se egalizează (DAE 30% vs câteva chestii fără dobândă...). Comisioanele nu par foarte nasoale, 40 de lei pe an administrare și 2%+smth la retragere ATM (deh, card de credit). Dar dacă ai trecut de ratele alea pe câteva luni, you're fucked: ~30% dobândă + ~30% comision / an.
 
Cum de a existat primul Terminator la momentul initial? In T2 se mentioneaza ca anumite componente ramase dupa distrugerea acestuia au fost recuperate si au fost utilizate pentru a construi Skynet (si, implicit, acest prim Terminator la un moment ulterior). Deci el a fost creat folosindu-se componente recuperate din distrugerea sa, inainte de a fi construit... :goofy:
 
Back
Top