1) Motoarele mai vechi aveau scaune de supape şi supape din materiale mai "moi" care foloseau proprietatea plumbului de a amortiza aşezarea supapei pe scaun pentru a ajunge la mtbf-urile calculate. Mulţi producatori au introdus materiale mai dure cu mult înainte de a se trece la benzina fără plumb. Alte deosebiri
nu există între motoare. Fazele cu "benzină prea uscată" şi altele de genul acesta sunt SF-uri, un fel de "şurupelniţe" ale meşterilor.
2) Depinde de motor şi de benzină. OMV nu mai vinde de ceva vreme benzină cu plumb, cea marcată cu albastru la pompă (Eco premium) are un alt aditiv de protecţie a supapelor. Vezi
www.omv.ro. Zvonurile zic că nimeni nu mai vinde benzină cu plumb, dar e greu de verificat. Oricum, dacă nu are Pb, atunci sigur are un alt aditiv de protecţie a supapelor. Revenind la maşini: sunt destule maşini care au în specificaţii că folosesc benzină cu Pb şi merg de ani de zile cu benzină fără (ştiu eu cazuri). Explicaţia este că benzinele au evoluat mult în ultima perioadă de timp. O listă cu modelele care merg bine şi cu "fără Pb" nu pot da, nici producătorii nu schimbă specificaţiile după producţie. Dacă vorbim de dacii, nu ştiu când a adoptat uzina constructoare noul model de scaune supape, oricum, probabil după anul 1990. Spre exemplu, eu am acum (la Oltcit 1985) un rezervor plin de OMV CO100 şi nu sunt la prima "abatere". Şi tare îmi place cum merge.

Cât priveşte maşinile ce merg cu fără Pb, la folosirea benzinei cu Pb se vor distruge sonda lambda (undeva pe la 100 Euro) şi catalizatorul (între 800 şi 1000 Euro).