Întrebări pe care ni le punem de mult

creizi

embedded intelligence
Rezultă că în viaţa noastră avem o succesiune finită de evenimente care sigur se repetă cândva într-un mod absolut identic.
[...]Acest lucru se potrivea celor care studiau simbolismul egiptean, conform carora "era vital pentru spiritul religiei egiptene faptul ca simbolismul era unul dual", astfel incat tot ceea ce li se intampla oamenilor era privit ca o "repetare a unui eveniment mitic care avusese loc pe timpul cand traiau zeii".
Misterul contelatiei Orion - Dezvaluirea secretelor piramidelor - Robert Bauval & Adrian Gilbert

De unde rezulta ca Rabbit este egiptean? :biggrin:
 

Azazel

Barbar
Originally posted by Mistral
Azazel, :yeap: Did it once. :biggrin:
Perfect, îmi era teamă ca avem pe forum oameni care ştiu că teoria big-bang-ului e o aberaţie dar nici unul care să ştie cum se mulge vaca.

PS: dar oi ai muls? :biggrin:
 

Quark

Zis și Brucan
1) Care sunt deosebirile constructive dintre un motor pe benzina CU plumb si unul pe benzina FARA plumb.
2) Ce se intampla daca bagi in loc de CU plumb, FARA plumb si invers...
Asta deoarece de la 1 AUG 2004 Petrom (cica) NU va mai vinde benzina CU Pb.
 

rdunare

Membru Senior
1) Motoarele mai vechi aveau scaune de supape şi supape din materiale mai "moi" care foloseau proprietatea plumbului de a amortiza aşezarea supapei pe scaun pentru a ajunge la mtbf-urile calculate. Mulţi producatori au introdus materiale mai dure cu mult înainte de a se trece la benzina fără plumb. Alte deosebiri nu există între motoare. Fazele cu "benzină prea uscată" şi altele de genul acesta sunt SF-uri, un fel de "şurupelniţe" ale meşterilor.
2) Depinde de motor şi de benzină. OMV nu mai vinde de ceva vreme benzină cu plumb, cea marcată cu albastru la pompă (Eco premium) are un alt aditiv de protecţie a supapelor. Vezi www.omv.ro. Zvonurile zic că nimeni nu mai vinde benzină cu plumb, dar e greu de verificat. Oricum, dacă nu are Pb, atunci sigur are un alt aditiv de protecţie a supapelor. Revenind la maşini: sunt destule maşini care au în specificaţii că folosesc benzină cu Pb şi merg de ani de zile cu benzină fără (ştiu eu cazuri). Explicaţia este că benzinele au evoluat mult în ultima perioadă de timp. O listă cu modelele care merg bine şi cu "fără Pb" nu pot da, nici producătorii nu schimbă specificaţiile după producţie. Dacă vorbim de dacii, nu ştiu când a adoptat uzina constructoare noul model de scaune supape, oricum, probabil după anul 1990. Spre exemplu, eu am acum (la Oltcit 1985) un rezervor plin de OMV CO100 şi nu sunt la prima "abatere". Şi tare îmi place cum merge.:goofy:
Cât priveşte maşinile ce merg cu fără Pb, la folosirea benzinei cu Pb se vor distruge sonda lambda (undeva pe la 100 Euro) şi catalizatorul (între 800 şi 1000 Euro).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Conduceam într-o vreme un Renault Express, la care n-am reuşit să aflu dacă merge cu benzină cu plumb sau fără. În manualul tehnic, motorul era identic pentru ambele. A mers cu benzină cu plumb până când am ochit o etichetă minusculă pe buşonul de benzină; sub stratul de praf era o etichetă verde cu simbolul Pb tăiat. Am băgat benzină fără plumb fără să remarc vreo diferenţă. De la service mi-au spus să mă uit sub maşină - dacă între galerie şi tobă este încă o tobă intermediară, ăla-i catalizatorul şi atunci merge cu benzină fără plumb (mai bine zis mergea, catalizatorul se termină după ce ai circulat cu două rezervoare de benzină cu plumb). Norocul meu că n-avea drăcie din aia, şi nu mi-am pus probleme.
 

rdunare

Membru Senior
Catalizatorul poate să fie şi în alt loc, nu doar pe post de tobă intermediară. Mai nou, se montează în galeria de evacuare, practic în faţa motorului la cele cu motor transversal.

Gura de umplere la cele ce merg exclusiv cu fără Pb este mai îngustă, astfel încât ţuţuroiul de la pompa cu Pb nu intră, te chinui să faci plinul. Probabil acel Renault are injecţie de benzină fără sondă lambda şi fără catalizator (habar n-am exact), deci mare pagubă nu puteai să-i faci.
 

Rabbit

Nebun
n.
1. The nail of the thumb.
2. Computer Science. A reduced image of a graphic or document page, used in order to view multiple images on a screen simultaneously or to download such images more rapidly.

adj.
1. Of, relating to, or of the size of a thumbnail.
2. Brief; cursory: a thumbnail biography.
 

Rabbit

Nebun
Verbul a se corupe are sensul din engleză (a se altera) sau este folosit în mod abuziv cu acest sens? Dex Online nu spune nimic de semnificaţia din engleză dar totuşi diferenţa dintre sensul iniţial şi cel din IT mi se pare minimă. Se aduce vorba doar de a (se) deforma; a (se) strica dar fără referire la ceva material, concret, ci doar la idei, fenomene sociale, sentimente etc.

Aşa că e corect au ba să zicem „s-au corupt datele”?
 

jarod

Super Moderator
E aiurea. Înţeleg să importăm termeni ca marketing sau alte d-astea, dar a se corupe? A pierde datele ce are? Personal cred că ar trebui să rămânem la a corupe în sensul pe care îl are la noi şi să nu folosim forma reflexivă.
 

Xllerator

Colţ Alb
Corupere de minori inseamna pacalirea lor, ademenirea in anumite situatii (ilegale) sau fortarea lor "blinda" in comiterea anumitor fapte. N-are nici o legatura cu integritatea psihica a acestora, ci doar cu lipsa discernamintului, specifica virstei.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Unii oameni visează color, alţii alb-negru. Visul îl percepem ca "vizual" fiindcă creierele noastre iau 90% din toate informaţiile prin acest simţ şi sunt învăţate să redea amintiri şi vise tot prin acest raport. În urma unor teste mai îndelungate de a nu folosi ochii, neuronii asociaţi văzului s-au reprofilat pe alţi centri nervoşi şi alte simţuri, sporindu-le foarte mult fineţea. Mă gândesc că la un orb din naştere, neuronii pentru văz se cuplează pe celelalte simţuri, iar "imaginile" pe care le percepe creierul lui sunt caracterizate prin alte calităţi decât cele vizuale. Adică, fără culori. Conceptul de culoare e greu de imaginat pentru un orb tocmai fiindcă este o calitate a unui simţ pe care nu-l posedă. E acelaşi lucru ca un om care nu aude peste 14-18 kHz şi care nu îşi poate imagina cum aude câinele lui fluierul special pentru dresaj sau captat atenţia câinelui (fluier care produce un sunet în spectrul ultrasunetelor). Nu poate şti dacă fluieratul e tare sau slab, ascuţit sau moale, dacă acelaşi sunet sau unul similar îl au şi alte surse în natură, tocmai fiindcă nu l-a putut auzi vreodată şi îi lipseşte puterea de a cataloga cumva ultrasunetele.
 

Mistral

Alien
Foarte putina lume este constienta de culorile reale din vise. De obicei iti amintesti ce visezi, imaginile, si le atribui tu nuantele pe care le stii din viata reala. Se spune ca cei care isi amintesc efectiv culorile din vise nu sint chiar normali. :smile:
 

Rabbit

Nebun
1+1 face mai degrabă 10 decât 2 pentru că sistemul binar, deşi e un caz particular printre toate sistemele de numeraţie, e primul sistem care are sens (folosind baza 1 nu ai cum să creezi numere). Pe când baza 10 e o convenţie, se trage de la cele zece degete pe care le avem, dacă omul avea 6 degete la fiecare mână am fi folosit baza 12.
 
Top