Întrebări pe care ni le punem de mult

Ideea e ca nu iti trebuie neaparat o forta ca sa masori masa, deoarece campul gravitational relativist nu mai e un simplu camp de energie potentiala, ca pe vremea lui Newton, mai are si alte proprietati, care-l fac "relativist" - i.e. e o expresie a curburii locale a spatiu-timpului.
 
Originally posted by Scytale
conform teoriei relativitatii generale, masa - oricat de mica ar fi ea - curbeaza spatiu-timpul dupa o metrica Lorentz
Ce te faci cu fotonul, care nu are masa, dar cauzeaza si el o curbura in spatiu-timp? :biggrin:
 
Originally posted by Quark
Hello world! Despre mine nimic? :smile:
Voi aveti masa, dupa unele posturi de aici exista posibilitatea sa aveti chiar prea multa. :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Originally posted by Styr
Ce te faci cu fotonul, care nu are masa, dar cauzeaza si el o curbura in spatiu-timp? :biggrin:

Cateva precizari:

Formula E=m*c^2 se refera la masa relativista (mr) a une particule.
Masa nevariabila a unei particule, m0 e nedependenta de viteza. Masa relativista a unei particule creste odata cu viteza ei dupa urmatoarea formula:
mr = m0 /sqrt(1 - v^2/c^2), unde v e viteza cu care se deplaseaza particula iar c e constanta vitezei de deplasare a luminii in vid. Pentru particule care se deplaseaza cu viteze mici (in comparatie cu c), m0 se poate aproxima cu mr, rezultand E = mr*c^2. Pentru particule care se deplaseaza cu viteze comparabile cu c se foloseste formula E = m0*c^2 / sqrt(1 - v^2/c^2). In toate discutiile lumea se refera la masa ca m0 (masa de repaus). Fotonul are masa de repaus zero. Dar viteza de deplasare a fotonului e egala cu viteza luminii, deci nu putem folosi formula de mai sus pentru calcularea masei (zero la numitor dupa scadere). Asa ca energia unui foton se calculeaza cu E = h*c/λ cu h constanta lui Planck si λ lungimea de unda. (Remember kids, wave-particle duality...)

See here for more details. Or here.

Desi fotonul nu are masa, el contribuie la masa de repaus a sistemului din care face parte. Fiecare foton emis contribuie la scaderea masei de repaus totale cu m=E / c2. Sau o creste daca e absorbit respectivul foton.

Intrebarea lui Styr poate fi explicata prin dualitatea unda-particula a fotonului. Explicatia a doua de aici pare sa fie OK.
 
Pai Styr zicea invers, ca fotonul in sine cauzeaza o curbura in spatiu timp, ceea ce din cate vad e adevarat, pentru ca termenul T din EFE e are ca portiuni si densitati de energie; deci daca inteleg corect si lumina in sine poate sa curbeze spatiul. Daca sapi mai adanc dupa cum se compune tensorul ala probabil ca afli exact cat de mult curbeaza un foton spatiul, dar nu cred ca e atat de trivial pe cat lasi tu sa se inteleaga.
 
Scuze, v-am dat teme de gândire sau studiu ori voi deja ştiaţi asta din şcoală şi le visaţi nopţile? Încep să mă simt foarte retard. :smile:
 
Incercam sa-mi aduc aminte ce ne invata mos Iordache la fizica prin anul II (inca restanta). Ocazie cu care am descoperit ca wikipedia explica mai bine.

Ocazie cu care ma intreb (iar) de ce naiba se practica inca in scolile noastre copy-paste-ul de pe tabla. In UPB, la C&A inca mai sunt materii (sau erau anul trecut, cand mai dadeam pe la scoala) cursuri unde tot ce faci e sa copiezi ce scrie profesorul pe tabla.
 
Interesant, cu toate astea mă întreb dacă nu e prea multă fizică pentru C&A? Deja mi se par lucruri care trebuie făcute opţional de către cei care doresc, dar să existe o cale de a atrage cât mai mulţi la opţionalele acelea şi să se folosească o metodă verbală de predare pentru a se înţelege fenomenul cu ceva deja existent pe tablă ca fundament teoretic (nememorabil decât în esenţă).
Eu mă întreb de ce sunt încă atât de multe laboratoare la care tot ce faci e să măsori? De ce nu există în anul întâi la care să înveţi toate naţiile şi tipurile de măsurători şi apoi doar să studiezi fenomene rapid şi să aplici cumva cele învăţate.
 
In Poli ce e optional e obligatoriu. Ce e facultativ e optional, dar facultativ nu prea exista...
 
Originally posted by bogdan192
Cateva precizari:
Asa ca energia unui foton se calculeaza cu E = h*c/λ cu h constanta lui Planck si λ lungimea de unda.

Sau mai simplu: E^2=p^2*c^2+m^2*c^4
 
O chestie de moment totuşi:

Duceam la gură o cană cu ceai (cald), privin monitorul. În momentul când marginea cănii a intrat în câmpul vizual şi a început să se apropie (urma să suprapună) ceea ce priveam pe monitor, a apărut un efect optic de distorsiune a imaginii privite în depărtare exact în dreptul (foarte mare apropiere) de buza cănii. Oare să fie doar generat de aerul cald ce se afla pe lângă cană?

edit am încercat cu o coală de hârtie, deci temperatura camerei, acelaşi efect. Exact în exteriorul marginii se formează ca un câmp neclar de imagine iar acea neclaritate distorsionează (deformează) imaginea obiectelor din depărtare. Deci?
 
Mnup. Jos de tot, obiectul din apropiere, clar sau cât de cât clar din cauza adâncimii câmpului (DOF). Urmează marginea cu acel efect deasupra ei, efectul consând în deformarea imaginii (adică se strâmbă) cu obiectul din fundal. Această margine este blurată. În sus este partea din depărtare, monitorul în cazul de mai devreme.
Acea margine de care spun este ca un halou ce contine putin blur din obiectul din apropiere.

Între timp am mai crezut că este un efect datorat vederii stereo, dar închizând un ochi şi repetând, efectul este acelaşi.

Să explic şi mai bine?
 
Cred ca stiu la ce te referi si l-am observat si eu de multa vreme. Explicatia mea ar fi ca distorsiunea apare din cauza adaptabilitatii ochiului la luminozitate si culoare (obiectele deschise la culoare par mai mari, obiectele inchise par mai mici; obiectele in nuante deschise par ca se apropie, etc.). Cana este mai inchisa sau mai deschisa decit fundalul iar la linia de intrepatrundere intre cele doua culori ochiul nu se poate adapta perfect. Astfel, linia demarcatoare genereaza distorsiuni ale formei (diferite de blur), pe modelul unor iluzii optice normale.
 
De ce programele comerciale includ in kitul de instalare un browser toolbar? Inteleg cazul aplicatiilor freeware (Daemon Tools, Y!M, Acrobat Reader, IrfanView), dar vad ca si Nero are un astfel de "ajutor". Nu cred ca sunt multe persoane care le folosesc si, in plus, mi se pare destul de neplacut ca atunci cand instalez sa tot fiu atent sa debifez toate aceste optiuni suplimentare.
 
Cred ca tine de gradul de respect pentru intimitatea utilizatorilor. Produsele Symantec isi baga nasul peste tot. Un antivirus va avea standard setata optiunea "launch at start-up". Exista aplicatii cu respect pentru utilizator, si aplicatii care iti cer o mana si un picior. Politica fiecarei companii in parte.

Scopul celor care pun optiuni intruzive e unul singur: fidelizarea clientilor, fie ea si fortata.
 
Ei bine au reusit: m-au convins sa aleg alte produse. Banuiesc ca niste clienti in minus nu ii poate afecta prea mult. :yuk:
 
Back
Top