Trebuie întâi să defineşti ce înseamnă plin şi ce înseamnă gol. Eu pot să fac un fişier de 140 de giga pe hdd şi să zic: hdd-ul e plin. Însă dacă fişierul conţine doar '0' hdd-ul e plin sau gol?
În altă ordine de idei, hdd-urile folosesc codări gen
Manchester pentru păstrarea datelor, pentru că alte metode (gen separarea fiecărui bit scris) ar ocupa mult mai mult spaţiu. În plus, o mare parte din capacitatea
reală a hdd-ului este folosită pentru identificarea zonelor de date şi pentru corecţii de erori (poate ajunge până la 25%, pentru a reduce numărul de cazuri când e nevoie de o recitire a zonei în caz de erori). Ca să facă lucrurile şi mai complicate, hdd-urile nu sunt standard. Fiecare producător poate avea propria metodă de codare, corecţie de erori şi aranjare a datelor. Din acest motiv există diferenţe de viteză scriere/citire între hdd-uri de la producători diferiţi care la prima vedere par identice (acelaşi RPM, aceeaşi densitate/platan).
În aceste condiţii, chiar dacă presupunem că greutatea unei zone magnetizate e diferită de greutatea unei zone nemagnetizate (sorry, n-am fost prezent la cursul ăsta de fizică), problema e pusă greşit şi nu are rezolvare clară.