Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. Scytale

  Scytale Twisted Mentat

  OK reformulez - orice distanta care mi-ar permite o precizie a masurarii de cativa milimetri. El poate sa bata si mai mult, dar pe mine ma intereseaza ca in 10 metri sa aiba precizie mare.
   
 2. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Sistemele radio de măsurare se bazează pe time of flight sau diferenţe de fază.

  Pentru a afla distanţa dintre două obiecte prin radio ai nevoie de un sistem bazat pe ecou, cel care vrea să afle distanţa trimite semnal către celălalt, celălalt îi răspunde într-un timp fix (foarte fix), iar primul măsoară timpul dintre transmisie şi recepţie. Din păcate viteza undelor radio mi se pare cam mare pentru a fi măsurată cu sisteme home-made, mai ales pe distanţe mici (la 300.000 km/s, 1 mm înseamnă 3.3E-12 secunde). Ultrasunetele ar fi ok pentru distanţe mici, dar sunt reflectate de obiecte.

  Un sistem funcţional de măsurare bazat pe radio pare să fie ăsta, dar acurateţea e pe la 180 de metri :frown:.
   
 3. Scytale

  Scytale Twisted Mentat

  O alta problema e lungimea de unda care e necesara pentru determinari de ordinul milimetrilor... 1mm e cam 300 GHz, deja ajungem in domeniul microunde/unde T.

  Problema este pusa cu scopul unui sistem de interpretare a gesturilor mainilor, intr-un smart home. O alta abordare, mult mai dificila pentru programator, e sa ai leduri IR pe degete si sa interpretezi pozitia mainilor prin analiza imaginilor primite de la 3-8 camere diferite. Pentru mine, asa ceva este deocamdata inabordabil.

  Ultrasunetele ar fi OK (I guess), dar manusa devine prea consistenta.
   
 4. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Poţi încerca să pui senzorii, traductori şi sistem de comunicaţie radio în mănuşă care să transmită direct datele deplasării. Sistemul de măsură în mănuşă poate fi optic sau mecanic, ce găseşti.
   
 5. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Interpretarea gesturilor... noaptea sub plapumă? Un sistem de recunoaştere a formelor şi câteva camere de rezoluţie mai mare ar trebui să rezolve o mare parte a problemelor. Dacă ajungi la o mănuşă, e suficientă una cu senzori de mişcare + emiţător care să transmită modificările, nu ai nevoie de măsurări radio.

  Eu aş folosi pentru mănuşă aşa ceva, puse pe degetele mănuşii - sunt suficient de sensibile să-ţi măsoare mişcări uşoare, rotiri, înclinări. Dacă te interesează urgent un sample şi knowhow spune-mi, dacă nu e urgent poţi face comandă de samples direct pe site, dând un motiv rezonabil, vin cam într-o săptămână cu FedEx-ul. Să nu pui chestii foarte scumpe în order că ţi se vor cere taxe la vamă.
   
 6. Scytale

  Scytale Twisted Mentat

  Multumesc pentru ajutor miahi, dar deocamdata e doar o idee, nu un proiect de care vreau sa m-apuc imediat.

  Proiectul trebuie sa fie axat pe soft (IA), nu pe hard; nu-mi place ideea cu senzorii de miscare pentru ca nu cred ca pot sa pun problema cum trebuie a.i. sa fie preluati bine de algoritmii de pattern recognition. Pot fi pacaliti usor.

  Pana la urma as merge pe leduri IR, care sa fie vazute de camere, care sa produca o (pseudo)distributie spatiala a ledurilor. Pornind de aici, cu niste pattern recognition in timp real, ar trebui sa pot sa identific gesturi simple, apoi gesturi complicate, dependente de context, etc.

  Cel mai simplu ar fi fost sa am un dispozitiv care sa-mi dea direct pozitia in spatiu a punctelor de control - ceva gen radio - dar daca nu se poate, pot sa lucrez si cu camere (probabil).
   
 7. Bico

  Bico Membru

  În metroul bucureştean, mai precis în locurile unde nu există semnal pentru telefonia mobilă, pe ecranul telefonului apare mesajul „numai apel de urgenţă”. Ce reprezintă acest apel de urgenţă şi cum este el posibil, din moment ce nu există semnal GSM?
   
 8. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Există semnal de la celelalte reţele, de pe care nu ai voie să suni decât la 112.
   
 9. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Ca o completare, 112 este număr de urgenţă în toate reţelele GSM şi poate fi apelat în orice condiţii (telefon fără cartelă, telefon cu tastatura blocată, acoperire numai pentru alte reţele).
   
 10. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Se spune că alcoolul nu face bine ficatului şi băuturile mai tari (gin, votcă, rom, palincă) sunt mai dăunătoare decât cele mai slabe (bere, vin).

  Întrebarea mea e: contează echivalentul de alcool pur consumat sau cantitatea de băutură? Un litru de bere de 5% (echivalent 50 ml alcool pur) are acelaşi efect asupra ficatului ca un pahar de 125 ml de rom de 40%?

  Dar acel pahar de rom are acelaşi efect băut simplu în interval de 2 ore sau sub forma a 4 pahare de combinaţie 15% rom 85% cola, dacă e aceeaşi cantitate de rom? Presupunem că cel ce bea rom simplu bea o cantitate de apă în acel interval asemănătoare cu cea de cola a celuilalt.
   
 11. war4peace

  war4peace Membru Senior

  În primul rând efectele alcoolului asupra organismului depind de la om la om, aşa că nu poate exista o ecuaţie cât de cât precisă care să se aplice în general. Spre exemplu, eu nu suport tăria (îmi face rău), dar pot bea gin tonic în cantităţi destul de mari fără să fiu nici măcar mahmur a doua zi.
   
 12. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Contează atât cantitatea de alcool pur, cât şi timpul în care e consumat. Dar şi celelalte alimente afectează modul în care ficatul suferă; de exemplu, mâncarea grea şi/sau alte băuturi răcoritoare ingerate în acel moment reduc viteza asimilării alcoolului dar, în acelaşi timp, stresează suplimentar ficatul. Iar Cola e destul de liver-killer. :smile:
   
 13. hulubei

  hulubei questionable intruder

  O altă mică discuţie despre alcool, aici. Precursoare ei a fost discuţia despre şerpi veninoşi.
   
 14. termita

  termita Membru Senior

  De ce se misca singur cursorul la mouse-ul optic?

  Care e legatura intre veceu si capacitatile intelectuale? :-?
   
 15. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  1) Fiindca mouse-ul nu "vede" bine suprafata de dedesubt si oscileaza intre 2 puncte alaturate. In Win9x cursorul tremura, in XP "aluneca". Problema o au cam toate mouse-urile A4Tech, chiar si cele cu bila. Mousii Micro$oft aia vechi cu 2 butoane nu tremura/aluneca. Despre alte firme si modele nu stiu sa-ti spun ca n-am avut.
  2) Nici una, dar esti liber sa ma contrazici. :biggrin:
   
 16. takeda

  takeda not human

  2) Pozitia "ganditorului". :biggrin:
   
 17. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  1. Schimbă pad-ul. Unul de pânză are detalii mai multe. Dacă nu merge, schimbă mouse-ul, firmware prost, rezoluţie mică a senzorului.
   
 18. |nrg|

  |nrg| Membru Senior

  Ceva mai la ordinea zilei.
  De ce, Microsoft, nu a inclus (include) driverele pentru controller-ele sata de la S.I. şi VIA în actualele sisteme de operare? Este greu? :rolleyes:
  Personal, nu-mi ia mai mult de 10 minute să compilez un cd cu aceste drivere. Bineînţeles că munca o face nlite, dar nu asta e problema, right?
   
 19. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Microsoft nu include si nici n-a inclus vreodata nici un driver in afara de cele proprii. Eu, cel putin, n-am vazut in nici un windows vreun driver semnat de altcineva decat de Micro$oft.
  De ce nu fac unul si pentru SATA? N-am idee.
   
 20. satov

  satov Membru Senior

  Hmmm, driverele din windows sunt chiar scrise de Microsoft sau doar certificate de ei ? Ma gandesc ce divizie ar trebui sa aiba pe partea asta, chiar admitand ca se face un driver pentru 10 componente similare.

  later edit:
  Banuies ca se aplica si la celelalte versiuni de windows. In cazul asta, se poate ca nu Microsoft sa fie cei care nu includ un driver sau altul, ci pur si simplu producatorul sa nu-l fi oferit pentru a fi inclus.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice