Întrebări pe care ni le punem de mult

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Deci banuiam eu bine ca omul ala bate câmpii cand zice sa dam volumul cat de tare putem, dar sa nu distorsioneze. Ce wtf sa distorsioneze la pacaniturile alea??? :mad:
In alta ordine de idei, cred ca la mine nu merge din cauza DACului din tableta (Samsung Galaxy Tab A T550), care se pare ca nu stie 192kHz... :bash: Ca vad numai 77.5kHz/5. Sau poate nu stiu eu sa setez ceva pe Android. :frown:
 

Attachments

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Ce stiti despre Tomcat? Nu am mai vazut o aplicatie care sa ruleze in Tomcat de vreo 10 ani, credeam ca a disparut, dar aparent traieste si crede ca o duce bine.

Un coleg zicea ca Tomcat mananca resurse enorme, gen 32 GB de RAM pentru 10-20 de clienti conectati si ma intreba ce as face daca as avea nevoie sa pun 2-300 de clienti pe un server. Eu as rescrie aplicatiile alea in altceva, dar se pare ca nu e o optiune. In acelasi timp nici sa pui 512 GB de RAM pe un server pentru 2-300 de clienti sau sa pui 4 servere cu 128 GB fiecare, e Tomcat de vina sau aia care au scris aplicatiile erau beti morti si un negru le servea ceva din categoria "the Alabama finest meat"?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Prin spate pe-acolo tot e câte un tomcat, doar că nu se vede :smile:. Cred că alibaba/aliexpress sunt cei mai mari utilizatori de tomcat din acest moment, cam toate site-urile (și serviciile) lor sunt pe tomcat. Dacă ar consuma 32GB pe 10 clienți, IT-ul lor ar cumpăra tot RAM-ul de pe piață :biggrin:.

Colegul tău n-are idee sau e o aplicație groaznic de infect scrisă; nu e vina tomcat-ului la așa ceva, și dacă o pui în jetty va face la fel :smile:. Am mai văzut aplicații care țineau în sesiunea client chestii imense (tot felul de cache-uri și prostii, inclusiv conexiuni la baza de date), da' chiar și așa, până la giga per utilizator e cale lungă. Tomcat în sine nu ocupă mai deloc resurse. Nici nu prea se folosesc JVM-uri cu atâta memorie (doar pentru chestii cu cache-uri mari, gen Elastic Search), că orice aplicație scrisă cât de cât poate fi scalată orizontal, măcar cu sticky sessions și tot merge.

Problema e când nu scalează orizontal. Am în grijă o aplicație care are nevoie de resurse CPU imense pentru niște chestii care par banale; e o pagină cu un form în care se raportează date despre ce fel de gaze cu efect de seră se folosesc de către firmele din UE. Se raportează pe fiecare gaz în parte o groază de chestii (de genul de unde l-ai cumpărat, cui l-ai vândut, dacă ai folosit gazul cum l-ai folosit etc). Ei, form-ul e generat pe baza unui script (xforms) de o bibliotecă de acu' mult timp, care a fost abandonată complet acum vreo 5 ani. În xforms poți să ai form-uri destul de complexe, cu câmpuri calculate, dependențe între câmpuri, validări on the fly și tot felul de tâmpenii. Chestia e că dacă ai multe câmpuri merge din ce în ce mai prost (pentru că la fiecare câmp face un fel de dependency graph, să știe ce câmp depinde de cine. Iar form-ul ăsta creează câte un câmp pentru fiecare gaz cu efect de seră raportat înmulțit cu câte firme au făcut tranzacții înmulțit cu vreo 30 (de chestii raportate într-o astfel de tranzacție); iar cum căutarea dependențelor între câmpuri e o chestie exponențială, se duce naibii repede timpul pe CPU. Of course, chestia e single threaded, contează performanța per core. Și e o firmă prin Germania, mare producător de chestii de-astea, care vinde cam la toată Europa - adică trebuie să raporteze o groază de tranzacții. Generarea form-ului pentru ei durează vreo 9 minute pe stack-ul clientului (VM->rancher->docker->JVM->tomcat) și vreo 6 minute pe cea mai beefy chestie pe care am găsit-o pe cloud-ul Amazon. Iar firma aia iese printr-un proxy care are timeout 4 minute :biggrin:. Pe laptop-ul meu se încarcă chestia în vreo 2 minute și ceva; pe desktop într-un minut și ceva; dar clientul are numa' Xeoane cu multe core-uri lente; probabil la anu' o să cumpere un desktop cu i7 ca să punem aplicația acolo doar pentru nemții ăia...
 
Last edited:

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
OK, deci aplicatia face tampenii.

Multumesc de informatii, nu prea am avut tangenta cu Tomcat. Nu stiu nici ce face aplicatia aia, doar mi s-a parut monstruos consumul de memorie si eram curios cum poate sa faca asta fara memory leaks.
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Location
Cluj-Napoca
Guys, de unde iau niste pungi bune in care sa videz niste haine? Am luat de la Kaufland, n-au tinut doi ani. Am luat de la Pepco, n-au tinut aproape deloc.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Până și piulițele de la o remorcă pentru bicicletă trebuie să le strângi din nou după câteva săptămâni de folosință, la fel și prezoanele la roțile auto după vreo 1000km, etc. Și tu vrei ca un ziplock din plastic ieftin să fie perfect etanș fără să-i re-vacumezi pierderile de aer o dată la câteva luni? Good luck :biggrin:
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Mai bine vezi ca până automatizezi tu storurile alea, se schimba protocoalele de comunicație de trei ori. :angel:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Până și piulițele de la o remorcă pentru bicicletă trebuie să le strângi din nou după câteva săptămâni de folosință, la fel și prezoanele la roțile auto după vreo 1000km, etc. Și tu vrei ca un ziplock din plastic ieftin să fie perfect etanș fără să-i re-vacumezi pierderile de aer o dată la câteva luni? Good luck :biggrin:
Prezoanele la toate mașinile se strâng singure în timp, doar dacă nu ai schimbat cumva legile fizicii.

De aia se strâng la un cuplu prestabilit şi nu le mai atingi, dar îți dai palme când trebuie să schimbi roata pentru că ai nevoie de un cuplu semnificativ mai mare.


 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Lol! Nu se strang, se sudeaza. In special la jantele de aliaj se produc reactii superficiale cu fierul din prezoane si se sudeaza, nu se strang. Strangerea presupune rotirea prezonului, o chestie care nu se va intampla vreodata spontan.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Deci Thule trebuie să fie tâmpiți dacă pun asemenea instrucțiuni în manualele lor, că după 1000km să strângi iar piulițele. K.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Fabrică chestii cu piulițe, see my original post cuvânt cu cuvânt. Și nici măcar nu despre asta era vorba, ci despre ziplocks etanșe.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Eu ma refeream strict la prezoanele rotilor auto. Si da, se rotesc singure daca chiar e cazul, dar majoritatea oamenilor vor simti asta. Majoritatea celor care le pasa, evident.
Cat despre Thule, sunt altfel de suruburi, altfel de prindere, nu punem egal ca nu se poate.
 
Top Bottom