Întrebări pe care ni le punem de mult

Da, ar fi super mișto un procesor care sare de Skylake oleacă și vine la 500, dar nu văd să fie așa.
Nu, o sa fie un procesor care e echivalent cu Skylake si care o sa coste ceva mai putin, dar nu la jumatate de pret. Daca procesorul e la 95% din performanta unui Intel si la 75-80% din pretul lui, aia inseamna ca e competitiv pret/performanta. Daca vrei ceva mai rapid decat un Skylake atunci nu e solutia pe care o cauti.

Problema initiala e ca vor fi disponibile doar "enthusiast" 8-core, iar astea o sa fie scumpe. Varianta "affordable" 4-core o sa apara dupa vreo 3-6 luni, deci cine vrea sa isi faca un calculator nou si ieftin trebuie sa mai astepte. 8 core suna bine pe hartie, dar aproape nimeni nu le foloseste; eu ma gandesc la masini virtuale daca se pupa cu RAM ECC, altfel nu stiu de ce as da banii pe 4-5 cores in plus, nefolosite. La mine cand X3 gafaie, procesoarele stau in 33% si jobul e limitat de CPU; nu stie sa foloseasca mai mult de 2 cores.
 
Asta a fost şi va fi întotdeauna legat de devs care au alergie la development pentru multithreading. Ce-i absurd este că vezi asta la programe care ar beneficia imens de asta (Photoshop, Lightroom, lol), deci ce pretenții să ai în general.

Din păcate, așa cum zice şi IceCub, problemele sunt la performanța per clock, din cauza lipsei concurenței Intel face repackaging la chestii şi le vinde la fel de scump, Haswell, Broadwell, Skylake, Kaby lake, Herpa derpa.

Eu am Ivy-E şi problemele sunt la cpu clock şi memory management, cu rampage IV extreme nu prea merge overclocking cum ai vrea pentru că 64GB RAM stresează siliconul în așa hal încât pierzi 400-500MHz din frecvența posibilă la CPU şi încă pe atât la RAM. Da, default totul merge ok, dar in loc de 4.5-5GHz merge la 4.1 iar RAMul în loc de 2400 cât poate este castrat la 1866.

Astfel, dacă vreau să am avantaje în producție ar trebui sa folosesc sistemul ca mai sus pentru development iar în momentul de render/export să-i scot 4 stickuri de memorie :biggrin: apoi la editare post producție le pun la loc.

Render farm cu proace ieftine şi rapide clock per clock este singura soluție convenabilă pe termen lung, dar acolo intră în discuție ce arhitectură este cea mai convenabilă preț performanță. Şi acolo sper ca zen să aducă ceva interesant.
 
Last edited by a moderator:
Devs nu au alergie la multithreading, pur si simplu e greu de facut. Orice dobitoc poate scrie cod care spawneaza threaduri la greu pentru orice tampenie posibila, dar sunt extrem de rari oamenii care stiu sa scrie cod multi-threaded eficient si sa controleze threadurile bine. In multe jocuri au trecut de la single thread la multi in moduri simpliste, gen pus partea de audio in thread separat - lol, dar la cat procesor mananca nu se vede vreo diferenta semnificativa. La procesari care se preteaza la paralelizat, gen video encoding, e rezonabil de greu sa scrii un cod eficient, dar la un joc gen X3 ce sa pui in threaduri separate? Pui audio, pui calculele pentru out-of-sector, pui partea de economie, ai economisit 25% din threadul principal, ai marit performanta cu 33%. Pai e mai simplu sa schimbi procesorul cu unul care are IPC cu 40% mai mare si sa mai faci si ceva overclocking si obtii performante mai bune fara sa complici codul.

In rest complet de acord.
 
Avand in vedere ca probabil 90% din tot ce scrie sau vorbeste Neo in limba romana e forumul asta si ca "silicon" e cuvantul in engleza, se trece cu vederea :smile:
 
Siliciu, evident.

Adi, ce procesor oferă în plus 40% performanță per clock? De la ăăă Ivy-E @4.5GHz :smile:

De aia spun, performanțele se plafonează per clock (intenționat sau nu), singurele diferențe semnificative sunt la numărul de nuclee.

Era un fel de-a spune, evident că-i greu, dar aici apar diferențele între să zicem CD Project Red şi EA :smile:

Dar eu nu mă refeream la jocuri în principal, ci la aplicații pe care se plătește din greu şi care ar beneficia de multithreading bun, iar devs de la adobe, de exemplu, nu au nicio scuză.
 
Last edited by a moderator:
Avand in vedere ca probabil 90% din tot ce scrie sau vorbeste Neo in limba romana e forumul asta si ca "silicon" e cuvantul in engleza, se trece cu vederea :smile:

Mai mult spre 10-30%, noroc că-i româncă :smile:

Ursa, naturale > all. Şi nu mari, că se lasă :smile:
 
Last edited by a moderator:
Adi, ce procesor oferă în plus 40% performanță per clock? De la ăăă Ivy-E @4.5GHz :smile:
AMD Ryzen versus AMD Bulldozer/Piledriver/etc.

Btw, am interactionat in ultimul an un pic cu Adobe ca si companie, o tipa de la ei e foarte activa in comunitatea de UX si am vorbit destul de mult despre provocarile pe care le au ei versus provocarile pe care le avem noi in materie de business. Din pacate (si din ce am inteles eu, ca nu a spus-o in fata) o parte din ce in ce mai mare din energia consumata pentru versiunile noi de produse se duce in convins product managerii sa adauge sau sa modifice cate ceva, resursele sunt limitate pentru ca vanzarile sunt limitate sau in scadere (competitie, saturatie etc), developerii nu mai sunt creme de la creme pentru ca au ajuns la productie in masa, Adobe nu are nici fondurile lui Google, nici marimea si nici equity ca sa tina un nivel de varf. Nu mai sunt in top 3 companii de IT din lume, chiar daca sunt in top 10.
 
  • Like
Reactions: Neo
Iar developerii se împart în mai multe categorii, grosul sunt pe funcționalitate, o parte pe user interface, iar dacă ai noroc mai ai și vreun guru care n-a dormit la cursurile de optimizarea compilatoarelor și alte subiecte ale teoriei computer science, guru care ar putea face o treabă mai de doamne-ajută pe multithreading. Dar când tre' să tai din costuri n-o să-l zbori pe unul din functional devs, ci pe ăla a cărui muncă e de finețe, nu de scris pe cutie și convins clientul în magazin s-o cumpere.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am mai luat o singură dată de la el, discuția nu s-a terminat tocmai frumos. :hihi: Dar de data asta fiind HDD-uri sigilate, m-aș mai încumeta odată. :biggrin:
 
Daca tot e de facut upgrade macar sa se simta. 8c/16t ar suna decent. :biggrin:
Mda, ar suna decent da' pentru alte buzunare poate.

AMD Ryzen R7 1800X
They start with the AMD Ryzen R7 1800X . This is the flagship processor and it has has 8 cores with 16 threads and is assumed to get a Boost frequency of 4.00 GHz. The boost frequencies are not confirmed, but the indications we have seen the past few weeks would state a 4.0 GHz Turbo and 3.6 Ghz base clock. No further data was revealed. Now keep in mind (if the perf is close) a similar 8-core Intel CPU would cost you about 1,200 euros, the cost for the flasgship Ryzen R7 1800X processor would be 599.99 euros. These are unlocked (multiplyer) processors.

AMD Ryzen R7 1700X
The next AMD Ryzen in line is the R7 1700X, this one would again get 8 cores and 16 threads but this time at a Turbo frequency of 3.80 GHz, so yes this is pretty much the same processor, just with a lower base and Turbo frequency albeit the turbo on this model is again not confirmed. Both R7 1700X and 1800x are focused at enthusiast and professional usage and the price for the 1700X would be 469.99 euros .

AMD Ryzen R7 1700
Then the AMD R7 Ryzen 1700 , a top-end CPU for gamers . this one has again 8 cores and 16 threads at a frequency of 3.70 GHz , the most notable being that it is the only model that indicates a TDP, which is set as 65W. This unit would cost 389.95 euros
 
Back
Top