Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. Foxter

  Foxter Membru Senior

  Din ce ma vazut afirmatia mentionata se refera la ceva mai probabil decat mai improbabil (ceva cu peste 50% sanse sa fie explicatia sau lucrul cautat, dupa parerea celui care o afirma).
   
 2. SCViper

  SCViper Membru Senior Sugar daddy

  In opinia mea "s-ar putea sa" se foloseste atunci cand habar n-ai, dar iti vine o idee. O idee netestata. O idee care poate fi total gresita, dar e o idee. Daca te bazezi pe ceva care sa treaca peste acel prag de 50% ar trebui sa folosesti "e probabil". Poate altii folosesc altfel aceasta expresie.
   
 3. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Daca lasi telefonul cuplat la incarcator si scoti incarcatorul din priza se consuma din baterie? Incarcatorul are si el o rezistenta interna, ma gandesc, care sa genereze un mic curent - e semnificativ?
   
 4. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Ăăă... păi dacă-l scoți de la încărcat nu se consumă bateria?
   
 5. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Daca e oprit, nu.
   
 6. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  In mod normal se foloseste o dioda pentru a impiedica trecerea curentului se la telefon la incarcator. Nu stiu exact ce zice standardul, adica unde ar trebui sa se afle - in incarcator sau in telefon - dar ar trebui sa fie acolo, usb-ul e destul de bine proiectat. Diodele nu-s perfecte, lasa sa treaca si un pic de curent invers (vezi reverse leakage current), dar la majoritatea e de ordinul micro amperilor (1n4001 de ex are 5 uA). Pe de alta parte, rata de auto descarcare (self discharge) a unui acumulator li-ion e mult mai mare (sute de uA, peste 100x mai mare decat descarcarea prin incarcator in conditiile in care telefonul in sine nu ar consuma nimic daca e oprit. Deci nu mi-as face probleme ca se descarca pe acolo.
   
 7. L

  L factorul uman

  OTG USB -> ma gandesc ca dioda nu ar trebui sa fie in telefon, ci in incarcator. MRW incarcatoare chinezesti. :biggrin:
   
 8. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Otg USB e enabled doar daca pui pinul ala al cincilea de la mufa la masa. Alimentarea ar trebui sa fie controlata de asta.
   
 9. L

  L factorul uman

  Aha. Deci pana la urma dioda aia e in telefon. M-am calmat. :smile:
   
 10. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Teoretic in cazul asta ai nevoie de doua diode si niste tranzistori de comanda pentru sens.
   
 11. IceCub

  IceCub Membru Senior Sugar daddy

  Aaa NU. Diodele alea sunt in alimentator, formand puntea redresoare ce transforma AC -> DC, iar curentul nu poate trece mai departe de ea. Totusi, nu ar fi exclus sa puna asa ceva si in telefon, dar ma gandesc ca in cazul asta nu ar functiona partea de USB Host.
   
 12. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Incarcarea telefoanelor nu e chiar asa simpla (nu e doar un transformator+ o punte + un cablu pana la acumulator). Incarcatorul e in comutatie, are multe chestii dupa puntea aia, iar telefonul in sine contine un circuit de incarcare, si el in comutatie, care trece de la 5V la tensiunea de incarcare a acumulatorului. Un astfel de circuit nu e reversibil, adica daca pui 3.7V la un capat nu vei obtine 5V la celalalt. Pentru USB OTG iti trebuie circuit special pentru ridicarea de tensiune, si niste elemente de switch intre cele doua, ca sa nu faci un loop. Iar incarcarea acumulatorului e limitata de gradul de incarcare si temperatura, pentru ca litiul e sensibil, daca se incinge un pic ia foc, iar daca ia foc nu se mai stinge usor.

  Nu e usor sa lucrezi cu litiu, vezi distractia lui Boeing cu flota 787 grounded din cauza bateriilor facute scrum.
   
 13. L

  L factorul uman

  Si inca un circuit care sa opreasca incarcarea bateriei? :smile:
   
 14. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Ultimul alimentator cu transformator și punte redresoare l-am avut la Nokia 5110 :biggrin: Și era un cartof voluminos și greu. De atunci sunt doar alimentatoare compacte și ușoare, cu chopper. Nici nu li se mai poate spune „încărcătoare”, fiindcă ele doar furnizează o sursă de curent; încărcarea o face un circuit din telefon.
   
 15. ipman

  ipman Membru Senior

  Incarcatoarele moderne contin surse in comutatie, de-asta sint asa de mici si de usoare. Adica sint similare ca principiu cu sursele PC-urilor si laptopurilor, dar la puteri mai mici.
  In ziua de azi sint controller SMPS intr-un singur chip care fac toata treaba, mai putin unul-doi tranzistori de putere care formeaza impulsurile si cele doua punti redresoare cu filtrarea lor.
   
 16. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Aduceți-mi și mie aminte... De ce s-au scos de pe piață becurile clasice cu incandescență? Și unde găsesc un bec mic, de veioză, cu lumină slabă (gen 12W) și "caldă"?
   
 17. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

 18. IceCub

  IceCub Membru Senior Sugar daddy

 19. Gabriela

  Gabriela Dominion Sugar daddy

  Ahaaa, cred că ceva de genul ăsta aveam acum, merci. :biggrin:

  Mulțumesc și pentru link-ul de la CE.
   
 20. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Că tot veni vorba de becuri, am şi io un transformator de la 220 la 12V de 50W. M-am uitat de nişte becuri GY6.35 şi văzui ceva model pe al cărui ambalaj scria 20 (sau 25) W şi o săgeată spre 30 (sau 35) W (fac o poză data viitoare când mai ajung pe-acolo). Nu mi-e clar care va fi load-ul pe transformator. Dacă e prima valoare, e ok (am nevoie de două), dacă e a doua, no go.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice