war4peace
Membru Senior
Wait.War: întrebarea e de ce ai vrea să te angajezi la o companie atât de lipsită de coloană vertebrală (procese vagi, tratament discriminatoriu etc.). Iar topul ăla al angajatorilor români îl știu, și deopotrivă nu înțeleg cine le-a pus în top și de ce.
1. Nu vreau să mă angajez la o companie fără coloană vretebrală; întrebarea e "de unde ştiu care are coloană vertebrală şi care nu?" Pe lângă asta, compania în sine poate fi ţâţă de mâţă, în afara departamentului X (IT, de exemplu), care e plin de ciumpalaci, de la Head of IT până la ultimul analist.
2. Nu am zis "topul angajatorilor români", ci "topul angajatorilor din România". Google, Microsoft, Oracle, de-ăştia. Repet, expun situaţii din multinaţionale, "aripa" de România (şi nu numai!).
Asta fiind lămurită, ne întoarcem la punctul 1. Întrebarea adevărată e "dacă majoritatea companiilor din Top angajatori doriţi sunt de fapt harcea-parcea pe dinăuntru, atunci cum or fi celelalte?"
Oho, vă zic eu cum e cu ONG-urile. Am un amic care a vrut să ne bage în construirea unui ONG. Pe mine şi pe nevastă-mea. Era vorba de un ONG care se ocupa cu "evenimente interculturale pentru tineri". Adică în teorie aduni tineri (elevi, studenţi) din varii ţări şi organizezi excursii împreună, etc., cu teme culturale. În practică? "Găsim nişte amici, cunoscuţi care sunt studenţi şi-i ducem prin ţări străine pe banii primiţi de la UE, şi mergem şi noi cu ei". Am refuzat pentru că toată treaba era de la bun început construită pe ideea asta, de a ciordi în moduri interesante bani europeni ("absorbţie de fonduri", pah-lease!). Nu zic că toate ONG-urile or fi la fel, dar m-am lămurit şi din punctul ăsta de vedere. A, da, nenea ăla are ONG acum şi face fix chestia asta, se plimbă prin lume cu nişte diverşi.Bre pufi, serios amu. Dacă tu angajezi pe unul înaintea mea pentru că el a dat cu mâna de ajutor la ONGuri și eu nu, eu cu ăla fiind la același nivel de pregătire (să zicem), apăi înțeleg de unde vin frustrările lui war.
Repetă după mine: "BACK-OFFICE". E job intern, nu vezi niciun partener/client la faţă. Ever.Atitudinea lui war este ușor exagerată,[...]
De ce este exagerată? Păi pentru că la înfățișarea personală poți lucra. Te tunzi frumos, te pui la costum + cămașă + cravată + pantofi și deja arăți a om serios. Asta vor unii angajatori să vadă. De ce? Pentru că poate ei știu că pe tine te duce capu', dar dacă apari în fața unui client sau partener al firmei cu un tricou cu Canibal Corpse și pletele-n vânt, ăla o s-o zbughească la concurență în 2 timpi și 3 mișcări.
Asta una la mână. A doua (şi ăsta da, e exemplu exagerat, dar e intenţionat aşa): o companie care se respectă are datoria să angajeze un număr oarecare de handicapaţi (nu mental, ci gen ciungi, şchiopi, în scaun cu rotile, etc). Atunci te duci frumos şi-ţi tai un picior şi garantez că ai mult mai multe şanse să fii angajat. De ce am dat exemplul ăsta? Exact de-aia, ca să realizezi că există compromisuri pe care eşti dispus să le faci şi altele pe care nu eşti dispus să le faci. Adrian s-ar conforma dacă un posibil angajator i-ar spune "lose the bike"? Tu te-ai conforma dacă ţi-ar cere cineva "give up smoking" sau "lose 40 pounds"?
De acord, sunt job-uri pentru care o anumită înfăţişare e necesară, chiar obligatorie; pe alea le evit, că nu-s Făt-Frumos. Deci nu e cazul să vină clientul să zică "Hello, mister OMG WHAT IS THAT???". Not at all.
Uite, pe mine părul lung mă defineşte; e ceea ce sunt. Asta nu mă face mai puţin productiv, mai puţin eficient, mai prost, mai bâlbâit, mai incompetent. Să tai parte din mine (sună funny? Taie-ţi tu două'j de kile!) pentru că aşa i se pare corect unei ţoape de la HR este umilitor. Punct.
1. Nu poţi să ştii procesul de recrutare în general, pentru că nu există un standard. Fiecare face cum îl duce capul. Dacă te referi la cel din interiorul unei companii, da... cu menţiunea că şi aici poate să difere de la recruiter la recruiter.1. De acord. Daca ai stii bine procesul de recrutare l-ai putea pacali, nu e imbatabil. Dar e singurul motiv pe care il stiu.
2. Depinde de companie. Cel mai proaste companii tehnice pe care le stiu sunt IBM si HP, in ambele am avut cunoscuti sau prieteni in functii de management iar HP-ul ma exaspereaza zilnic cu incompetenta si impredictibilitatea unor departamente intregi. Daca vorbesti de firme de genul astora doua m-ai convins, ai aplicat in locul gresit.
2. IBM, HP, Microsoft, Ubisoft, Oracle, Dell, Wipro, Ericsson... need I go on? Asta e problema cea mare: rămânem fără companii la care poţi să aplici. De când cu bazele de date ale aplicanţilor ("respins: are plete" şi nu mai pupi ever interviu la firma aia, chit că cheleşti) a devenit din ce în ce mai maro situaţia.
"tehnic" în sensul general. Pentru Service Delivery Manager vorbim de ITSM/ITIL; pentru Sales de CRM vorbim de termeni specifici pentru ce vinzi; la un popă vorbim de termeni religioşi, la un doctor vorbim de termeni medicali, etc., etc.Nu stiu ce inseamna la tine interviu tehnic, dar pentru multe joburi bine platite nu se da un interviu tehnic - tehnologia e o chestie care se schimba des si poate fi invatata de orice om capabil, asa ca nu valoreaza mare branza decat la nivele atat de jos incat nu vor fi niciodata bine platite. Daca la o firma dai un interviu in care ti se pun intrebari tehnice de obicei inseamna ca ai o limita superioara a salariului de 3 cifre.
Hehehe, asta pentru că ai deja casă/maşină/moto.Da. Eu nu am fost intrebat vreodata la un interviu daca am casa sau masina si nu as raspunde vreodata la o asemenea intrebare decat eventual cu alta intrebare: "Ce relevanta au aceste intrebari pentru acest job?". Daca ti se pun asemenea intrebari poate ai gresit locul, or fi cautand soferi pentru curierat.
Uite, un exemplu concret:
"- Vă aşteptăm la sediul nostru din strada XYZ, vineri la ora 10:00. De pe strada WWW faceţi prima la dreapta, apoi treceţi de strada XZY, fiindcă e sens unic, bla-bla...
- ...Nu e problemă, că nu vin cu maşina, ci transportul în comun.
- Aaaahhh... mdaa..."
Exemplul 2:
"- În ce zonă a Bucureştiului locuiţi?
- Zona Ştefan cel Mare, pe Strada Cutare.
- Lângă magazinul Bla-Bla?
- ..nu ştiu, m-am mutat de curând în zonă.
- Ahh... staţi în chirie?"
Acu' pot să-i spun "nu vă interesează" dar sincer sună mai dubios decât un "da" sau "nu". Adică eu să fiu ăla care întreabă, mi-ar fi indiferent dacă da sau nu, dar s-ar aprinde un bec (ca la pufi ) dacă persoana cealaltă s-ar eschiva de la răspuns. Ce-are de ascuns???
Exemplul 3 (legat de 1): Nu mă întreabă dacă am maşină, am scăpat, da'n ziua cu interviul vine o ploaie de vară neaşteptată şi mă cam udă. Nasooool... Dead give-away.
Lucrurile astea se văd, nu trebuie neapărat să le întrebi.
Ergo, e de aşteptat să nu dai de momente de-astea dacă nu ai de ce să dai de ele.
Şi am mai zis eu, da' mai zic: Faptul că "mie nu mi se întâmplă" nu înseamnă "nu se întâmplă defel".
De-aia tot încerc să explic că avem experienţe tare diferite fiindcă plecăm din puncte total diferite şi de pe poziţii diferite. Sunt sigur că dacă am concura amândoi pentru un același post, în 100% din cayuri tu ai fi cel preferat, și de fiecare dată din motive ce n-au nici în clin, nici în mânecă cu experiența profesională, puterea de lucru, skills, competență, etc... - pentru că nu se mai ajunge acolo. Eu aş fi eliminat înainte de asta pe alte criterii (care nici n-ar trebui să existe!).
Am încercat şi metoda asta; n-a mers so far. Culmea a fost că am activat din ambele poziţii (om care recomandă şi aplicant). N-a mers nici aşa, nici aşa. Şi nu-mi spune că totul e din vina mea că m-arunc pe geam... în multe cazuri (ca om care recomandă) su fost pur şi simplu cretinătăţi (de genul "omul lucrează la Ubisoft, noi avem înţelegere cu Ubisoft să nu le luăm oamenii" - WTF is this even LEGAL?).war, eu ma mai duc la interviuri din cand in cand, e bine pentru oricine sa vada cum mai sta piata muncii si unde e el pozitionat.
1. Am aplicat eu de cateva ori, am descoperit ca anuntul nu semana de nici o culoare cu jobul (incompetenti cei ce l-au scris), am fost invitat de altii sau am aflat prin networking "exista o pozitie la noi, daca vrei sa aplici uite email de contact". Prin networking nu am avut surprize pentru ca cei care mi-au spus de job stiau ce profil am eu si ce cauta ei, nu citeau anuntul din ziar. Daca stii oameni in alte companii sunt utili in aflarea unor asemenea informatii.
Am aplicat la voi (chinuit, că aplicaţia aia de completezi un ditai formularul e praf; anyway asta e altă discuţie) - şi am primit un răspuns: "This position is no longer available". Vag, dar mai mult decât am primit de la alte companii (aka "fuck-0").3. Nu stiu ce inseamna "bun", dar poti face impresie buna la un interviu incat sa te caute, sa insiste (daca le refuzi oferta) si sa pluseze, dar asta o fac doar cand sunt convinsi ca merita efortul, nu ca rutina. Am avut oameni la interviuri la noi in companie care ne-au refuzat, am insistat, pe unii i-am convins si pe altii i-am pierdut, dar au fost probabil sub 10% din cei care au trecut toate interviurile (si asta inseamna iarasi cateva procente, foarte putine, din cei care au aplicat). Nu poti spune ca e networking, pile sau subiectivitate pentru ca erau oameni pe care nu ii cunostea nimeni, doar au venit la interviu, nu aveau cur si tate dar spargeau baremurile de interviu. Pentru unii s-au facut posturi care nu existau, nu aveam headcount si ne-am chinuit luni de zile sa il obtinem, timp in care i-am luat ca interni, doar pentru nu a pierde ocazia, dar pentru restul candidatilor care trec interviurile problema se pune de obicei "salariul de start e cel standard, jobul va fi X, managerul Y" si asta e tot.
Am aplicat la alţii şi am trecut prin interviu de HR (green light), interviu direct cu manager din România (green light), interviu audio (conferinţă) cu manager din străinătate (green light), interviu face-to-face cu acelaşi manager străin (venit în România pentru interviuri - green light), "vă contactăm săptămâna viitoare să vă facem oferta". Buci. Sun io înapoi, "da, ne pare rău, a apărut un delay, vă căutăm noi mâine". Buci. Sun iar, "da, e un delay, vă căutăm noi săptămâna viitoare". buci. Mai sun o dată, deja e cerşeală frate, dă-o-n căcat... da' mai sun... "Vai, ce rău ne pare, MÂINE vă sunăm!". Buci. Am mai sunat o dată la mişto peste 3 luni şi tot aşa "mâine vă dăm răspunsul". De atunci au trecut... de ziua mea anu' ăsta se fac 2 ani.
Au fost oameni cărora li s-a făcut oferta (aia iniţială, gen hârtie pe care scrie una-alta în engleză), s-au dus oamenii fericiţi şi de bună încredere şi şi-au dat demisia (civilizat; ar fi fost culmea să fie ca-n filme cu "vă f*t în gură pe toţi!" ) de la vechiul loc de muncă; şi după aia li s-a zis "ne pare rău, postul nu mai e disponibil". Hârtia aia? Nici de kurpapier nu era bună; n-avea legal nicio valoare; pot să printez de-alea la duzină; nu era semnată, nimic. Adevărul? Schimbare organizatorică de ultim moment, bad timing, vine un mare director şi zice "nu mai angajaţi pe nimeni că facem un aquisition/merger şi vin oameni de acolo". Sunt decizii pe care le afli în ultimul moment, şi dacă eşti ăla cu oferta iniţială în gheare, ai căcat steagul.
OK, poţi să zici că amărâtul care a luat-o-n mână s-a grăbit şi alea-alea; poate; dar când mi-au făcut mie oferta (aceeaşi firmă) m-au presat să vin la ei mai repede; le-am zis că îmi dau demisia în secunda în care semnez oferta oficială (care a întârziat o săptămână anyway!). Alţii au mai multă încredere... şi o păţesc uneori.
Nu te grăbi la concluzii...Daca te plangi ca nu stii salariile si trebuie sa intrebi "in interior" insemna ca poate nu au o politica de salarii si ... te mai gandesti daca vrei sa stai pe-acolo.
Nu ştiu salariile nici de la voi din firmă; şi când am întrebat om din interior am primit răspunsuri halucinante, sincer (gen "în media generală pe ţară pentru un post similar" - lolwut?). Asta aşa, ca idee.
În general nu ştiu salariile de pe nicăieri, în afară de mediile pe ţară şi pe sectoare economice prezentate de Institutul Naţional de Statistică; ceea ce nu ajută. Nu suficient. Nu e vorba dacă au ei o politică de salarii, e vorba că toate chestiile astea sunt "secrete" - şi de aici curg nenumărate abuzuri.
Exemplu:
Se dă un departament cu 15 angajaţi. Să zicem servicii de suport, altfel spus Helpdesk.
Situaţia: Angajaţii au vechime între 1 lună şi 3 ani. Angajatul cu 3 ani vechime are acelaşi salariu ca acum 3 ani. Angajatul cu 2 ani vechime are acelaşi salariu ca acum 2 ani. Angajatul cu 1 an vechime are acelaşi salariu ca acum 1 an. Şi ăla de o lună are salariul de acum o lună.
Explicaţie suplimentară: Nu se pune problema că angajaţii vechi sunt mai incompetenţi sau proşti; unii au ales să mai stea în respectivul departament fiindcă vor să avanseze intern; ţintesc nişte poziţii pe acolo, mă rog alegerea lor.
Adevărul: Marjele salariale (nimin/maxim) pentru poziţia respectivă au tot crescut în ultimii 3 ani (presiune de market, în ciuda crizei, ba chiar din cauza ei; multe departamente de helpdesk au trebuit să fie outsourced, deci foiala e mare); au crescut cu aproape 50%. Şi ajungem la paradoxul în care un angajat experimentat câştigă cu 50% mai puţin decât unul nou-nouţ. Indiferent cum pui problema, acest lucru nu ar trebui să se întâmple (nu e corect nici din punct de vedere profesional, nici al performanţei, nici deontologic, you name it). Da, analistul experimentat putea să se mute la altă firmă (de-aia s-a umplut ţara de "greieri"; se miră HR-urile de ce a lucrat Xulescu la 5 firme în 3 ani); putea să bată cu pumnul în masă pentru o mărire (guess what, he did!); dar nişte factori l-au determinat să aştepte (unul e loialitatea, şi dacă spui că loialitatea e fix pix, e cam nasol - e unul din motivele pentru care în anumite ţări/arii lucrurile sunt praf şi nu or să-şi revină în viitorul vizibil). Şi tot nu e corect.
Motivul: secretomania salarială. Nu poţi să te duci la HR/Manager şi să-i baţi cu pumnul în masă "da' de ce ăla care a venit nou face cu 50% mai mult ca mine?" fiindcă n-ai voie să ştii. Salariile sunt confidenţiale, şi unii sunt aşa de speriaţi încât mint când sunt întrebaţi. Mint în plus sau în minus, uneori aşa de aberant că te umflă râsul. De-aia eu cred doar ce văd pe fluturaşele de salariu (e incredibil cât de praf sunt unii cu securitatea informaţiei!). Şi-atunci ce faci, dacă n-ai voie să ştii, dar totuşi ştii şi te roade; te roade că un gagiu de 22 de ani, student, incompetent (dar prieten cu cine trebuie), care fumează (declarat!) marijuana şi pierde nopţile la petreceri (şi lună de lună îşi vinde bonurile de masă la juma' de preţ), lucrează de la 8 la 17 şi câştigă cu 30% mai mult decât mine (care am fost avansat de 2 ori din postul ăla şi lucrez de la 17:00 la 02:00).
Eu nu cred că un interviu competent nu poate diferenţia între doi candidaţi. Ceva trebuie să fie: răspunsuri mai elaborate la întrebări; atitudine mai deschisă; vorbeşte mai fluent limba engleză; are un vocabular mai bogat; e mai volubil; are cunoştinţe tehnice mai bogate; etc., etc.Daca ai doi candidati egali ca nivel de pregatire cum alegi, dai cu banul? Sau te uiti la factori secundari.
Eu zic că e o mare diferenţă între "a avea cap" şi "a avea capacitatea de a-ţi găsi job". În zilele noastre, cel puţin. Vezi grămezile scrise mai sus; dacă ai o problemă congenitală la un ochi eşti mâncat; dacă eşti urât eşti mâncat; dacă eşti pletos eşti mâncat.Atunci include in definitia "ai cap" si capacitatea de a-ti gasi un job bun. Altfel nu prea are sens, la ce e bun capul ala? Daca poti doar sa inmultesti in gand numere cu 20 de cifre poate esti un autist cu talente matematice, nu inseamna ca ai cap.
"Să ai cap" probabil că pentru tine include existenţa unor elemente de caracter care mie îmi repugnă (cameleonism, pupincurism, ipocrizie, etc.). Toate astea te ajută să-ţi găseşti un job bun; dar unii nu le au. Înseamnă că "n-au cap"? Poate s-au născut în timpurile greşite. Şi uite aşa ne întoarcem la subiectul iniţial: do you have what it takes or not?
Şi răspunsul tot ăla e: Unii da, alţii ba.
Nemulţumirea provine din faptul că joburile echitabile sunt ocupate de oameni care sunt capabili să facă jumătate din cât sunt eu capabil să fac (şi uneori compar chestia asta direct; cât se poate de direct; dacă vrei exemple, ask away) dar care sunt plătiţi dublu faţă de cât sunt eu plătit. E simplu.E un nonsens pe-aici. Nu te obligă nimeni să te legi de glie cu un job care ți se pare inechitabil; tu dai cu pixul pe contract, chestie prin care îți asumi declarația că e un job cu care te declari satisfăcut. De unde această nemulțumire, atunci?
Nu, dragul meu, chestia asta trebuie luată one thing at a time. Problemele se rezolvă după cum apar. Trei situaţii (am trecut prin toate):Foarte mulți se complac în a se plânge că X, Y și Z au intrat pe pile și de-aia le-au luat posturile, însă nu se uită că, de fapt, dacă angajarea/promovarea s-ar fi făcut pe criterii de performanță, nici așa n-ar fi trecut fiindcă nu ar fi deloc la nivelul cerut. Dar e mai ușor să dai vina pe altcineva decât să-ți asumi o carență, și atunci nici nu faci nimic pentru a te îmbunătăți și a deveni mai competitiv - că doar ești supergeniul țării nefericit de soartă, nu-i așa?
1. Job (extern) vânat de mine şi alţi 4. Am aplicat, l-am ratat, mi s-a spus de ce. Trei luni mai târziu, alt post identic, vânat de mine şi alţi 5 (era interviu de grup, toţi la grămadă, cu test grilă şi rezultate imediate, aflate separat). Alt om care ţinea interviul. I-am spart, am luat postul.
2. Job (intern, team-lead) vânat de mine şi alţi 3. De fapt două posturi, deci aveam şanse 50-50%. Am reuşit să câştig unul din posturi, iar celălalt a fost ocupat de... o... domnişoară care era cât se poate de praf ca team lead. Echipa ei a urât-o întotdeauna, noii veniţi au şi ei o părere proastă despre ea. Între timp, domnişoara a devenit manager, cu proptele mari. Fără concurs. Între timp eu trecusem sub o altă linie de management anyway, dar dacă ar fi existat concurs pentru postul de management l-aş fi ocupat lejer. Dar n-a existat. De ce? "Restructurare internă".
3. Job (extern, altă firmă), vânat de mine şi X alţii. Ocupat până la urmă de un fost coleg ale cărui performanţe le cunosc foarte bine (şi sunt sub ale mele, şi nu că mă bat eu cu cărămida în piept, dar i-am fost Team Lead şi am avut zeci de one-to-one meetings săptămânale). Criteriile de alegere? Mister...
Aşa că ce zici tu acolo s-o aplica în unele cazuri (nu zic nu), dar eu o iau ca o presupunere nefondată. Şi nu e bine să generalizezi.
În plus, problema menţionată de tine îşi are rădăcinile chiar în sistem; un om refuzat de o companie nu ştie niciodată de ce e refuzat, ce calităţi îi lipsesc (eu a trebuit să întreb şi să insist!); şi-atunci e uşor să zică "bag pla, nu cred că sunt eu de vină". Dacă angajatorul ar spune "ai potenţial, dar trebuie să mai înveţi Java ca să fii competitiv pentru noi", eee, atunci aplicantul ştie ce-i lipseşte şi în rest depinde de el să devină mai bun (notă, exemplul e la nimereală, un altul ar fi "Polish your French!")
Ştiu... Wall of Text. Sorry.
LE:
Asta n-o so auzi niciodată direct. Dar o simţi, o vezi şi o ghiceşti din modul în care se schimbă atitudinea piţipoancei de la HR (face-to-face sau prin telefon). Te condamnă. Scazi în ochii lor. Pentru că la 31 de ani (iacă imediat 32) e de aşteptat să ai casă, maşină şi costum de lux. Şi dacă n-ai, eşti un ratat. Şi dacă eşti un ratat, nu eşti bun ca angajat. QED.war, nu te contrazic la faza cu "casa si masina", desi nu am intalnit-o pana acum si nu cunosc nici macar din auzite un astfel de caz (refuz pe motiv ca n-ai casa si masina). Poate masina ar trebui daca vor sa distribui ceva, dar cu casa nu inteleg.