Întrebări pe care ni le punem de mult

Eu zic sa mai citesti...

Uite, citeste print-screen-ul asta:
Din ce vad la prima citire sumara e si un header HTML pe-acolo, chiar mai mult decat atat, deci exista un oarecare overhead. In plus nu stiu ce efect are sistemul de cache/buffering asupra average bandwidth pentru ca poti avea 2 cazuri foarte diferite pentru acelasi fisier de 10 MB de 1 minut, de exemplu:
- fara cache, streaming liniar, 10 MB/1 min = 1365 kbps
- cu cache, transfer complet 10MB/15 sec = 5461 kbps.

Desi se transfera aceeasi informatie efectul asupra conexiunilor LAN/WAN e foarte diferit, daca ai QoS setat sa acorde prioritate mare pentru streaming si banda nu prea larga atunci vizionarea unui film poate manca aproape toata banda disponibila doar pentru ca ... poate, desi nu are neaparat nevoie. Daca ai o conexiune ADSL de 6 Mbps atunci filmul din exemplu o cam mananca pe paine (pentru 15 sec), desi s-ar multumi cu un sfert din ea.
 
Mi-am pus becuri economice prin apartament. Dar am dat peste un tip de comportament dubios al becurilor.
Întrerupătoarele au ceea ce se numeşte "lumină de veghe" - adică un beculeţ mic, portocaliu, încastrat în întrerupător. Dacă aprinjd lumina în cameră şi o sting, luminiţa de veghe nu se mai aprinde, în schimb becul economic face "flashing" o dată la 5-10 secunde.
N-aş vrea să mă apuc să schimb toate întrerupătoarele, dar nici să renunţ la becurile economice. Partea dubioasă e că nu fac TOATE becurile aşa; la unele văd flash-uri, la altele nu. Idei?
 
'Asa face toate'. Curentul prin led-ul din intrerupator incarca condensatorul din bec si acesta se descarca periodic.

Ori renunti la intrerupatoarele cu luminite, ori anulezi led-urile din ele oripui o rezistenta pe acolo (gasesti detalii pe net).

PS: La ai mei am inlocuit toate intrerupatoarele din casa, cand am pus becuri economice, dupa ce am busit vreo 2 incercand sa anulez led-urile.
 
In acel print-screen se vede ca fisierul este transferat in format binar si fara overhead, mai putin antentul HTTP care este neglijabil ca marime.
 
Ori renunti la intrerupatoarele cu luminite, ori anulezi led-urile din ele oripui o rezistenta pe acolo (gasesti detalii pe net).

Le schimb, că nu merită să-mi pierd vremea meşterind la ele. Mulţam mult :smile:
Altă întrebare, legată oarecum de asta: dacă am un întrerupător cu potenţiometru de voltaj... din câte ştiu nu e compatibil cu becuri economice, nu?
 
Nu, nu este compatibil.
Eu zic sa va faceti de pe acum stocuri de becuri cu incandescenta. Vreo 100 asa... sa va ajunga lifetime cand vor fi interzise pe piata.
 
La ce ne trebuie becuri de 100W? Eu nu mai am de vreo 4-5 ani nici un bec cu incandescenta in afara de cele din frigider si cuptor.
 
Da, eu mi-am făcut un stock de becuri cu incandescență, între 40W și 150W, majoritatea pe la 60W (prefer mai multe becuri mici decât unul mare, pot să pornesc doar o parte din lampă fără potențiometre care micșorează temperatura de culoare). Prefer becurile cu incadescență, nu suport cele fluorescente. Orice lumină care nu radiază aproximativ ca și blackbody o găsesc deosebit de agasantă, chiar dacă scrie pe ea 2500K. De asemenea mă deranjează flickerul de 100Hz al becurilor incadescente ieftine (se vede doar cu coada ochiului, ceea ce-l face și mai deranjant).

Mai am două surse de 3500K și 4700K pe care le folosesc doar la pictură. Culoarea e ceva foarte important pentru mine, folosesc monitoare ce au temperatura de culoare nativă de 5000K în loc de 6500K ca majoritatea LCD-urile casnice (asta apropo de întrebarea de ce monitoarele profesionale sunt mai speciale, cele pentru foto-video vin fabricate la 5000K, pe când cele pentru CAD vin pe la 9300K).
 
Eu am un mic stoc de becuri de 100W pentru simplul motiv că astea economice mi se par prea chioare - și de obicei nu iau decât dintre cele mai puternice. Plus că le ia 100 de ani să ajungă la puterea maximă. Când sunt pe-acasă și am de făcut nopți albe cu treabă, nu cu jocuri and stuff, am nevoie să inund camera cu lumină, altfel aș aprinde lumânări și-aș cânta melc-melc-codobelc la chitară în amintirea zilelor de liceu din tabere.
 
Si eu prefer blondele brunetelor, dar nu mi-am facut "stock" (stoc nu e bun?) inca, mai ales din alea slabe si cu țâțe mari.

Lumina becurilor incandescente o fi mai placuta, dar nu iti poti face stoc de becuri pe tot restul vietii decat daca ai o varsta foarte inaintata si nu mai speri la nimic :smile:
 
In acel print-screen se vede ca fisierul este transferat in format binar si fara overhead, mai putin antentul HTTP care este neglijabil ca marime.

Antetul este overhead-ul HTTP, în plus față de comunicarea chioară TCP, degeaba încerci să te scoți acum; „neglijabil” nu dă egal cu „inexistent” decât poate pentru tine, și n-o să extrapolez ce consecințe ar avea aceeași logică aplicată în alte domenii. :smile: Și ia uită-te la formatul acela binar, este chiar identic 1:1 cu fișierul salvat, sau este cumva... recodat pe subsetul ASCII pe 7 biți? Că nu văd nici un caracter dubios din setul ASCII extended pe acolo. Dacă-i faci dump în Notepad și-l salvezi ca FLV, se deschide?

[edit] Nu-s bun de poker, și tu reziști cu stoicism la a mușca momeala cu MIME encoding :wink: Standardul HTTP ignoră standardul anterior privind MIME, base64 etc. tocmai fiindcă e mai eficient să transferi raw binary data prin TCP, mai ales când nu te oprește nimic să o faci. Dar tot te-am prins cu overheadul... :wink:

Question, care producători de tuburi fluorescente au specificații pentru temperatura de culoare și unde se inscripționează asta?
 
News-flash: becurile economice au mai evoluat: nu mai au flicker, culoarea este fix la fel ca a celor cu incandescenta si ajung aproape instantaneu la emisia nominala. Totul e sa cumperi Osram "warm" si nu Luckey din piata. :wink: Sunt cel mai conservator de pe forum si totusi de muuulti ani am renuntat la filamente.

PS: Si nu, NU sunt "green" si am si bani sa platesc curentul electric.
 
Multe becuri economice nu au flicker, dar la fel de multe au. Am observat că nu prea există nici o corelație între marcă, preț și flicker. Ba două modele „premium” identice se pot comporta diferit. De asemenea, în experiența mea chiar și becurile fără flicker încep să aibă flicker în câteva luni.

Problema cea mai mare, pentru mine, o reprezintă tot calitatea spectrală. Osram warm îl găsesc doar cu puțin mai bun decât Luckey din piață. Spectrul tot nu seamană cu nimic termic iar becul are o tentă deranjantă verde. Există surse ne-tradiționale de calitate superioară, chiar eu folosesc două, am dat și un link mai sus. Sunt foarte scumpe sursele bune și cu vreo două ordine de mărime (interpretarea mea subiectivă) superior calitativ becurilor de la magazin. Va mai trece mult timp până când becurile fluorescente obișnuite o să atingă performanțele surselor de mai sus, în principal din motive de costuri. A, da, două becuri Osram warm au temperatura de culoare vizibil diferită unul de altul. Ce calitate față de Luckey.

AdrianB1. Un bec ține incadescent ține cel puțin un an. Când se ardea un bec de un anume tip, cumpăram vreo 10 din același model (chiar dacă mai aveam backupuri). Am ajuns să am multe becuri. Dacă țin toată viața nu știu, dar în mod cert or să țină foarte mult. Cel puțin 20 de ani. Nu-mi fac griji că n-o să găsesc becuri incadescente dacă am nevoie, îmi fac grijă că nu o să găsesc la magazinul de electrocasnice și acolo unde o să găsesc o să fie scump, așa că încerc să îmi plătesc becurile ce le voi folosi în viață de pe acum.

Puterfixer, da, ăla e chiar fișierul .flv transmis deși asta nu schimbă cu nimic concluzia. Marius a afirmat că nu există overhead, acum o dă înainte că e neglijabil. Realitatea e că există overhead și că nu e așa simplu de măsurat oricum.
 
Bun, te rog frumos atunci sa ma scuzi daca toate becurile mele economice au fix aceeasi temperatura de culoare pentru ochiul meu de profan, n-au flicker si sunt mai placute vazului decat cele cu incandescenta.

PS: Probabil ca ti-ai dat deja seama ca lucrez la unicul importator Osram din Romania si cu toate astea incerc sa raman obiectiv. :smile:
 
Habar n-am unde lucrezi, nu mă interesează. Nu te scuz de nimic, unii dau banii pe becuri scumpe despre care alții predind că sunt la fel, alții dau banii pe echipamente audio scumpe despre care majoritatea pretinde că se aud la fel. Ar trebui să înțelegi asta. în orice caz, becurile mele sunt mai ieftine decât echipamentele audio :biggrin:. De fapt, sunt mai ieftine și decât cablurile audio „premium” pe care dau unii bani :biggrin:.

PS: A da, uite primul link găsit la Osram care arate niște grafice cu distribuția spectrală: Pdf. Probabil există linkuri mult mai bune, nu mă interesează suficient încât să caut (Aș putea chiar să pun în funcțiune spectrofotometrul dacă mi-ar păsa îndeajuns).
 
And your point is? :confused: Tu ai TV color in casa? Monitor color la calculator ai? Stii atunci desigur ca culorile de pe ecran gen galbenul sau magenta sau cyan nu sunt culori spectrale pure ci sunt fix amestec de RGB. Ce ai vrea? Sa vezi in spectrogramele alea de la becurile economice o singura bara verticala care sa corespunda radiatiei galben pure? Atata timp cat eu vad galben chiar nu ma intereseaza daca e o culoare spectrala pura sau un amestec de alte culori. Televiziunea chiar pe asta se bazeaza, pe pacalirea ochiului. :smile: La fel si becurile economice. Sau aruncam TV-urile la gunoi si ne uitam numai la tablouri? :biggrin:

PS: Ti-ai dat desigur seama ca nu lucrez la Osram si ca a fost o gluma.
 
Păi tocmai asta e problema. Eu nu văd galben, eu văd verde și albastru. Văd peakurile din spectrogramă în lumina reflectată. O foaie albă nu mai e albă.

N-am TV. Monitoare am multe, profesionale, toate pe care le dețin vin la 5000K din fabrică (monitoarele consumer vin la 6500K). Monitoarele nu au problema becurilor pentru că la monitoare vezi doar lumina directă, a imaginii, nu reflexiile din cameră. Senzația cauzată de superpoziția a 3 surse spectrale pure poate să fie identică cu senzația produsă de un alb termic de o oarecare temperatură. în schimb, problema e cu totul alta la lumina reflectată. Dacă sursa de lumină nu are spectrul termic, atunci lucrurile vor arăta diferit luminate de surse diferite. Să-ți dau un exemplu, dacă ai o sursă albă formată din 3 culori pure, și ai un corp care reflectă doar lumina dintr-un interval spectral restrâns (să zicem un galben monocromatic) atunci corpul galben apare negru. Asta e problema cu sursele non-termice. Schimbă culorile corpurilor pe care le luminează, chiar dacă sursa pare albă.

PS: Filtrele din LCD-uri lasă să treacă un interval spectral foarte larg, în special pentru culoarea verde. Datorită acestui fapt albul LCD nu e deloc un alb format din 3 radiații pure, ci e ceva care se apropie destul de mult de albul nativ al lămpii LCD. încă o diferență între monitoarele ieftine și cele profesionale este calitatea radiației lămpii. Monitoarele cu gamut larg, care pot reprezenta un gamut mai mare decât NTSC și sRGB au lămpi speciale cu un spectru mai larg și filtre mult mai pure.
 
nu mai au flicker
Nu in totalitate de acord, insă da, situatia s-a imbunătățit.

culoarea este fix la fel ca a celor cu incandescenta
Total de acord da, au rezolvat problema asta, chestie de gusturi. Jumătatea se plânge uneori că lumina "e prea galbenă".

ajung aproape instantaneu la emisia nominala.
Din păcate eu nu am găsit Osramul care să se aprindă apoape instant, tare mult m-ar ajuta un link sau este o caracteristică anume scrisă pe ambalaj pecare ar trebui s-o urmăresc?

In plus, numai mie mi se pare ca economicele devin "mai chioare" cu timpul, chiar după puține luni de folosire?

Am unul montat la o veioză și-mi este din ce in ce mai greu să citesc la lumina aceea. Același comportament l-am observat și la alte becuri economice, insă nu am multe in casă, să zicem maxim 6 bucăți, probabil le-am nimerit eu pe cele mai proaste.
 
@_~_ : :biggrin: Domnule, hai sa nu o dam in discutii teoretice si filtre de culoare IDEALE. Vorbim despre niste becuri, rolul lor este sa ne faca lumina in farfurie ca sa vedem daca mai misca sau nu carnea cand o taiem. Altfel o sa ajungem sa ne iluminam casa cu nu-stiu-ce surse de laborator incalzite la 5725 grade kelvin ca sa dea bine pe spectrometru. Ce naiba! :biggrin:

@radul: n-am zis ca becurile economice sunt perfecte, mai e de lucru la ele. Dar sa spui ca te da afara din casa flickerul sau ca pui trei becuri identice in lampa si unul bate spre verde, altul spre lila si al treilea e roz, mi se pare deplasat. Bine, cu exceptia Luckey la care orice e posibil. :tongue:
 
Una la mână, economice nu cumpăr decât alb rece, cele warm chiar sunt prea galbene, și asta mi-o confirmă niconu`. Pentacsu` o fi mai puțin confuzat dpdv white-balance-ist :biggrin:

Doi la mână nu se aprind instant nici cu poliția.

Cu flickerul au rezolvat-o de ceva timp, corect.
 
Back
Top