Întrebări pe care ni le punem de mult

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by takeda, Mar 9, 2004.

 1. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Acum vreo 3 săptămâni am avut un incident în urma căruia am rămas cu un deget amorțit (nu era cu moto, ci cu o coardă de arc de tir :frown: ). De atunci văd că am ceva probleme când tastez, fac unele greșeli care nu au o logică anume - adică nu înlocuiesc două litere apropiate care ar fi tastate cu acel deget, ca să am o explicație ușoară, dar înlocuiesc frecvent câte două litere între ele uneori chiar la mâini diferite (în zona centrală a tastaturii) sau litere tastate cu mâna cu toate degetele întregi. Cum naiba se explică asta?
   
 2. ursamajor

  ursamajor Toruk Makto

  Începi să îmbătrâneşti? :tongue:
   
 3. war4peace

  war4peace Membru Senior

  Se duce coordonarea mână-ochi. Cam asta înţeleg eu. Am un amic care are mâna dreaptă complet amorţită în urma unui accident de cisrulaţie, şi nu mai are voie să conducă. Nu mă pricep, dar doctorul e sfânt în astfel de cazuri. Una e să ai o amorţeală de o zi-două (mi se întâmplă mie când car plase mai grele cu cumpărături), dar alta e când durează cu săptămânile.
   
 4. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  A mea e în regresie, atât din punct de vedere al amorțelii (mai e amorțit cam 1/3 din cât era inițial) cât și al coordonării care parțial a revenit, dar explicația pentru încurcat tastele tot nu o am.
   
 5. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Vrei varianta scarry? Ai facut un mic AVC care ti-a afectat sensibilitatea tactila si kinestezica (pozitionarea spatiala). :biggrin:
   
 6. Neo

  Neo Motan agresif Sugar daddy

  Varianta ta nu se potriveşte, dacă s-a lovit la deget şi din cauza respectivă a amorţit, cum să facă AVC? A, o să spui că a făcut o microtromboză care a antrenat o coagulare intravasculară diseminată care s-a soldat cu un microtromb într-o arteră cerebrală. Termină dom`ne, nu mai speria lumea :biggrin:

  Ideea este că dacă scrii rapid, cu un deget amorţit este normal să faci asemenea greşeli, posibil ca degetul să apese puuţin după unul de la mâna stângă sau puţin după unul de la mâna dreaptă sau puţin înaintea vreunui din acestea, iar din cauza amorţelii să nu sesizezi. Dacă este în regresie, stai calm, tastează mai lent, după ce se rezolvă mai discutăm.

  Dacă te-a speriat Marius meri de-ţi fă un RMN, în funcţie de vârstă, factori de risc (fumat, mâncăruri grase, sedentarism, stimulente - cafea, energizante, obezitate), este posibil şi ce a spus el. Dar cam în proporţie de 0.001% faţă de o necoordonare datorată unor factori locali :smile:
   
 7. ElisaDay

  ElisaDay Membru Senior

  E cumva posibil ca creierul sa incerce sa foloseasca degetul amortit, iar semnalele sa fie redirectionate catre un deget "functional"?
  Eu am avut mana dreapta complet amortita de la umar o perioada si ma trezeam ca, incercand sa ridic mana in timpul activitatilor de rutina (deci sa folosesc mana din instinct, nu voit) ridicam de fapt mana stanga.
   
 8. Jaffar

  Jaffar Wizard

  Mda, strange things happening, de multe ori cand vreau sa beau apa nimeresc bere, sa fie aceeasi cauza? :biggrin:
   
 9. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Se poate intampla daca a avut degetul taiat si cusut la loc si unii nervi s-au regenerat in tecile altora. :tongue:
   
 10. ElisaDay

  ElisaDay Membru Senior

  Nu ma refer la hard rewiring :smile:. Creierul transmite comanda unui deget care "raspunde". Nu stiu cat de neplauzibil e dar creierul invata sa trimita comenzi pe alte cai.
   
 11. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Touch typing-ul e o chestie complexă, care nu e învăţată de toată lumea la fel. Din observaţiile mele, fiecare face touch typing în felul lui. De exemplu eu scriu cu destule greşeli, nu conştientizez mereu când am tastat greşit, dar şterg şi scriu din nou litera corectă. Folosesc întotdeauna shift-ul din stânga pentru litere mari şi shift-ul din dreapta pentru semne, iar space-ul e apăsat doar cu mâna dreaptă (reminiscenţă de la câţiva ani de tastat pe HC).

  Se bazează mult pe feedback-ul degetelor, iar dacă acesta nu funcţionează corect e posibil să deregleze destul de mult ritmul şi sincronizarea degetelor/emisferelor cât să scrii cu mult mai multe greşeli. O întârziere a comenzilor şi feedback-ului unui deget, provocate de lovirea nervului, poate să provoace o inversare de caractere între mâini, pentru că lucrează destul de independent.
   
 12. _~_

  _~_ Membru

  Nu toată lumea face la fel? :smile:.
   
 13. ElisaDay

  ElisaDay Membru Senior

  Multi oameni folosesc shiftul din stanga pentru orice, fara sa il atinga pe cel din dreapta. In general sunt dreptaci care folosesc mai mult mana dreapta la tastat, iar stanga fiind libera o folosesc la tastele "secundare" (Shift, space, Ctrl, Alt).
   
 14. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Tocmai mă uit la tastaturi, Shift-ul din stânga e lustruit, cel din dreapta e plin de praf la toate tastaturile. Chiar e interesant, mai e praf pe Y, pe \, pe `/~ și pe tot blocul din dreapta jos (Shift-Ctrl-Alt-Winkey).
   
 15. Marius '95

  Marius '95 Membru Senior Sugar daddy

  Cine crezi ca foloseste winkey?
   
 16. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Eu, în combinație cu L când sunt la birou și mă duc să iau un pahar cu apă. Dar am unul în stânga, ăla nu are praf pe el.
   
 17. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  La mine tastele lustruite sunt L (nu se mai vede ce scria, probabil pentru că-l ating mai mult cu unghia), shift dreapta (la ăsta se mai vede ceva), enter, vocalele, f şi j (de la "centrări" în touch typing), n, m, Alt Gr (de la diacritice) şi F9 (de la compilări şi debugging). Şi space-ul, doar în partea dreaptă.

  Tasta de "click dreapta" nu cred că a avut o implementare prea fericită, pe tasta "Win" (din stânga) eu o folosesc des.
   
 18. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  AltGr

  La mine nu e lustruit nimic... e prea bună tastatura mea? :biggrin:
  Eu folosesc ambele șifturi în combinație cu mîna opusă.

  P. S. Abia acum am văzut: e lustruit AltGr de la diacritice. :smile:
   
 19. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Depinde mult de tastatură, un Logitech (slim + wireless) de 3 ani arată de parcă ar fi fost folosită tot timpul, când de fapt n-a fost folosită mai mult de 5 minute pe zi, că folosesc laptopul în rest.
   
 20. _~_

  _~_ Membru

  Logitech-urile din casă au tastele complet șterse, un no-name la fel, tastaturile Microsoft și Apple sunt ca noi. Culmea, Logitech și no-name au fost folosite cel mai puțin.

  Cred că e de la tipul de vopsea folosit. La mine tastele se șterg din cauza interacțiunii dintre transpirație și vopsea.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice